Reklama

Reklama

Let číslo 93 aerolinek United Airlines startoval kvůli čekání na ranveji o něco později. Když letadlo dosáhlo letové výšky, už byly dostupné zprávy o unesených letadlech. Piloti dostali textovou zprávu: "Pozor na vpád do kokpitu, dvě letadla narazila do Světového obchodního centra." O chvilku později do kokpitu vtrhli únosci, z rádia se ozvalo dvakrát Mayday, pak se řízení zmocnil únosce. Pravděpodobným cílem letadla měl být důležitý objekt ve Washingtonu, spekuluje se o sídle Kongresu nebo Bílém domě. Pasažéři uneseného boeingu se telefonicky spojili s policií, linkou United Airlines i svými blízkými na zemi. Dozvěděli se o únosech letadel a jejich nárazech do budovy Světového obchodního centra. Podle rekonstrukce událostí se pak pasažéři odhodlali k odporu. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 264)

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Neskutečný filmový zážitek, který stačí vidět jednou a už vám slza za slzou kape po tváři. Greengras předvedl vynikající režii a skvěle vystihl tu bezmoc všech cestujících. Délka není nijak vražedná, tudíž vám to nebude vadit shlédnout. Tempo absolutně zběsilé a ten pád prostě nemohl být vystižen lépe. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Když v USA unesou letadlo a pak hned několik dalších, co dělá největší a nejlepší armáda na světě, kde má svá superletadla a když už se nějaká najdou, proč je pošlou úplně jinam? Tohle je hraný dokument pro tlusťochy na gauči, aby si mohli zaplesat, jak partička pár cestujících Američanů se začne v letadle prát s několika teroristy ozbrojenými "jen" noži. Zpracování je takové průměrné, ale příběh je zpracovaný tak nezajímavě, že nás tady ve střední Evropě, koho se to přímo nedotklo, nechává ledově chladným. Oproti tomu Stoneovský World Trade Center je aspoň brnkačka na city. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Hůř se u filmu cítit nemůžete. Tohle překonal jen Dogani. Nechci tady soutěžně porovnávat či zlehčovat jedno nebo druhé téma. Kdo viděl chápe. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla síla! Úžasná Greengrassova rekonstrukce nejhoršího teroristického útoku všech dob, z kterého se svět ještě nevzpamatoval a asi také nikdy nevzpamatuje. Už od začátku nám přecházel mráz po zádech, ale to co přišlo v poslední čtvrtině filmu to bylo fakt jen pro silné povahy. Na tuhle smutnou událost myslíme neradi, ale tady to je tak úžasně natočené a celá posádka (samozřejmě kromě teroristů:) byli absolutní hrdinové a do posledních chvil bojovali a je velká škoda, že to dopadlo takhle. A u závěrečných titulcích a věnování jsme měli fakticky slzy na krajíčku. Prostě dokonalý a velmi silný film, o kterém budeme ještě dlouho básnit a obdivovat jej! 100% ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Tento film je sila. Kto neverí, nech to dopozerá do KONCA. Greengrassov debut, ktorý je spomedzi jemu podobných majstrovským dielom. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Parádní jízda (v tomto případě let) od začátku do konce. Za pět to ale nebude. Výraznější dopad to totiž na mě nemělo. I když je to všechno perfektně strhující, napětí se dá krájet a celkově hrozně smutný příběh (že se jim to nakonec nepodařilo, protože to by byl happy end jak prase), tak pohnutý se moc necítím. WTC je přece jen to hlavní. 4+* ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Film by mohol byť v pohode 40-minutovy dokument a vyšlo by to narovnako. Prvú hodinu sa len ľudia dohadujú cez rádio, o to ktoré lietadla boli unesene a na lete 93 sa začne niečo diať až v 58mej minúte. A tiež to není žiadna výhra. Celý film je strašne chaoticky, nikto nevie co sa deje so splašeným strihom. Nudilo ma to. Jediný silný moment je, keď pasažieri volajú svojim blízkym a lúčia sa s nimi, lebo vedia, že umru. Ja verím konspiracnym teória ohľadom 9/11. ()

koty2201 

všechny recenze uživatele

O udalostiach, ktoré sa diali 11. septembra 2001 som videl niekoľko filmov. Či už dokumenty alebo hrané filmy. Tento mi však akosi unikol. Ale popravde, až tak mi to neprekáža, pretože nejde vyložene o majstrovské dielo. Avšak ako dráma a triler podľa skutočných udalostí je natočený pomerne slušne a som spokojný.  Nedokážem posúdiť do akej miery je film autentický v porovnaní s reálnymi udalosťami. Síce som sa o tieto udalosti zaujímal, ale už si to presne nepamätám. Ak je z väčšej časti pravdivý, tak by som chcel vedieť, že ako môžu byť leteckí operátori takí amatéri. Teda aspoň z filmu to vyznieva, že sú totálni blbci a nerobia to, čo treba, aby ochránili pasažierov. Neviem, možno boli naozaj takto bezradní aj skutoční operátori v ten osudný deň.  Herecké obsadenie pre mňa úplne neznáme. Každopádne zrejme vďaka tomu to celé pôsobí autentickejším dojmom a prirodzenejšie. Páči sa mi, že sa o niektorých pasažieroch a posádke dozvedáme aj niečo z ich súkromia a budúcich plánoch, ktoré sa už bohužiaľ, nikdy nenaplnia. Len škoda, že sa naopak nehovorí nič o samotných únoscoch.  Celkovo sa film nesnaží dej nejak prehnane dramatizovať a drží sa pri zemi. A to je len plus. Oceňujem aj tento odlišný uhol pohľadu, kedy sa film sústredí len na prácu operačných stredísk a situáciu na palube letu číslo 93. Aj v tomto prípade platí, že pud sebazáchovy dokáže robiť zázraky. Záver bol o to silnejší, keď vidíte, že chýbalo málo a všetko mohlo byť úplne inak. Takže určite nespravíte zle, ak si niekedy na tento film nájdete čas a chcete vedieť čo sa stalo aj s týmto konkrétnym lietadlom 11. septembra. ()

Venom666 odpad!

všechny recenze uživatele

Když tolik oveček dalo ⭐⭐⭐⭐⭐ takovému blábolu já jakožto vlk musím dát 👎 ze stejných důvodů jako třeba jardoch nebo ChArLeNe, Echelon1, kyrtab, Lipi21, ()

Humprt Pum 

všechny recenze uživatele

Velmi realisticky natočený sled událostí z 11. září. Hrubé dokumentární zacházení s kamerou a střihem, jakoby to vše natočil vystresovaný válečný zpravodaj. Režie bravurní. Na druhou stranu ale vlastně nedošlo k bližšímu přiblížení ani jedné z postav. To z filmu United 93 činí dílo bez níázoru, omezující se na prostý voyerismus. ()

DAF1 odpad!

všechny recenze uživatele

"Vojenští důstojníci ani nevěděli, že Let č.93 byl unesen. Dozvěděli se to, až 4 minuty po pádu. " Tato absurdní věta vystihuje celý film. Paul Greengrass mě zklamal, Paul Greengrass mě zklamal, ba přímo naštval. Celý nadšený jsem usedl k filmu, který by se dal rozdělit do dvou nerovnoměrných částí. První více jak hodina a půl je zboží ze secondhandu. Kdyby se jednalo o dokumentární film, byl bych spokojen, ale pojímat to jako drama či thriller, to tvůrci poněkud přestřelili. Ledaže by měli na mysli drama čtyř chudých stěn. Po úvodním zdlouhavém sledu "mnoha" událostí, kterým dominuje žranice v letadle a nudné rozhovory pracovníků letiště, následuje poněkud zběsilá akce teroristů, kteří se zmocní letadla. Přiznám se, já být cestujícím, který zrovna spořádal vydatnou snídani, zvracel bych. Teroristé jsou tu alfou a omegou filmu. Ačkoliv si hrají na statečné, nasazují si pásky na čelo po vzoru japonských kamikaze či Johna Ramba, vystupují jako nekoncentrovaná, nervózní banda rozhádaných amatérů, která by v dnešním světě nebyla schopna unést i školní autobus včetně pětapadesátikilového řidiče penzisty. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak ona bomba, která se nakonec ukáže být pouhou atrapou. Poslední strhující a dech beroucí pětiminutová sekvence, kvůli které byl vlastně celý film točen, již výsledný ortel nemá šanci ovlivnit. Režisér věnoval svůj film obětem padlým 11. září 2001, Ti se však nyní musejí obracet v hrobě. 15% ()

LucLuc 

všechny recenze uživatele

Uff, strhující, sakra, nejlepší scénárista je, bohužel :-(, sám život. Marně vzpomínám, kdy mě film takhle dostal. ()

forrest11 

všechny recenze uživatele

Tak teda vazne netusim, v com vidi drviva vacsina hodnotiacich genialitu tohto filmu. 90 minut totiz nevidno nic ine ako chaoticke telefonovanie a mnozstvo vselijakych udajov, ktore su pre bezneho divaka totalne neprehladne. K tomu vsetkemu totalne chaoticky strih a vysledok je maximalna nuda. Zaver je sice dostatocne dramaticky, ale celkovy dojem z filmu uz nemoze napravit.. ()

Weirdman 

všechny recenze uživatele

10/10... 11. oktobra 2006. Bol som v kine na United 93. Predtym som uz videl vela filmov. Tento patri medzi 10 najlepsich. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Slovo nadšení sice může znít v případě Letu 93 nepatřičně, ovšem pocity z filmu vystihuje dokonale. Nejde o nadšení ze zajímavého námětu, z pocitu, že takhle nějak se to opravdu stalo, z hereckých výkonů či citlivé a pečlivé režie, ale o nadšení ze silného zážitku, který tyto jednotlivé atributy dohromady přinášejí. Zaujal by mě jistě i dokument nebo o něco slabší film věnující se letu 93, ale sotva bych měl po jejich skončení tak silné pocity jako po Greengrassově zpracování. Snad se na film raději ani podruhé dívat nebudu, při všech jeho kvalitách by při druhém shlédnutí zážitek nemusel být tak moc silný. ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Noční můra s DiCapriem

Noční můra s DiCapriem

12.09.2014

Britský režisér Paul Greengrass s oblibou rekonstruuje skutečné události. A po Krvavé neděli, Letu číslo 93 nebo loňském Kapitánu Phillipsovi si našel další projekt, s nímž se ohlédne do minulosti.… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Reklama

Reklama