Reklama

Reklama

Let číslo 93 aerolinek United Airlines startoval kvůli čekání na ranveji o něco později. Když letadlo dosáhlo letové výšky, už byly dostupné zprávy o unesených letadlech. Piloti dostali textovou zprávu: "Pozor na vpád do kokpitu, dvě letadla narazila do Světového obchodního centra." O chvilku později do kokpitu vtrhli únosci, z rádia se ozvalo dvakrát Mayday, pak se řízení zmocnil únosce. Pravděpodobným cílem letadla měl být důležitý objekt ve Washingtonu, spekuluje se o sídle Kongresu nebo Bílém domě. Pasažéři uneseného boeingu se telefonicky spojili s policií, linkou United Airlines i svými blízkými na zemi. Dozvěděli se o únosech letadel a jejich nárazech do budovy Světového obchodního centra. Podle rekonstrukce událostí se pak pasažéři odhodlali k odporu. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 264)

havr 

všechny recenze uživatele

87procent??? a za co? nechapu, nerozumim..spis me zarazi, ze jestli je film natocen dle skutecnosti-cemuz v ucte ke vsem mrtvym neni duvod neverit-je zarazejici fakt, ze ta neskutecna nezlomna a hrdinska americka armada mela v dosahu new yorku dve stihacky pouzitelne do akce a ty jeste ke vsemu byly neozbrojene..ze se nejaky major dokazal zeptat, kdo ze muze dat pokyn k sestreleni letadel..atd...z toho me az nebylo dobre...ze jsou americani nabubreli, namysleni a nemaji na co, clovek slychava, ale ze je to az tak realne a bohuzel desive...to jsou ti "bozi", kteri dnem i noci bdi nad nasi bezpecnosti? ale zpet k filmu-vazne se mi nelibil a nejde mi na rozum, jak se takove "DILO" mohlo dostat tak vysoko v hodnoceni.. ()

gerojmanus 

všechny recenze uživatele

Jak muselo být těm lidem si nikdo nedovede představit. Film od začátku do konce fascinující, zároveň však drsně vypovídající o realitě prakticky neexistující vzdušný ochrany nad USA před 11.zářím a dalších k tomu nabalujících se věcí. Kdo neviděl, neuvěří. ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

Mrazivě autentický snímek, u kterého se mi nejvíc líbilo nulové moralizování a odstup, pouze fakta. Tou svou apolitičností se Let číslo 93 odlišuje od takových hnusů jako je World trade center. Sice to není můj šálek kávy, ale přesto to je velmi silný a bolestivý zážitek, který vás vtáhne přímo do centra dění. PS: Hrozně mě potěšilo, že i ve finále se Greengrrass vyhnul patosu a neprezentoval vzpouru pasažérů jako akt, který měl zachránit lidi z WTC (jak to ostatně v médiích bylo často uváděno). Byl to boj o přežití, šlo jim jenom o vlastní životy. 8/10 ()

Igwar 

všechny recenze uživatele

Filmársky je Let 93 geniálny takmer po všetkých stránkach. Paul Greengrass urobil. kus skvelej roboty. Najmä ak si uvedomíme, že jedinými svedkami tragédie letu 93 je niekoľko zvukových nahrávok. Let 93 mohol byť kľudne zostrelený americkou armádou v snahe zabrániť oveľa väčším stratám na ľudských životoch pri jeho dopade do ulíc Washingtonu. Cestujúci, ako takéto nutné obete, by vlastne technicky hrdinovia boli, kedže položili život aby mohli byť zachránení stovky ďalších. Takže by ani nebolo celkom klamstvom, zaobaliť kvôli pozostalým, či verejnej mienke, takéto radikálne riešenie "hrdinskou" historkou o tom, ako cestujúci spôsobili haváriu letu 93 sami. A nedokážem si predstaviť lepší spôsob ako túto fikciu priviesť k životu, než tento geniálny film. ()

whoof 

všechny recenze uživatele

spousta lidí tu nešetří popisy jako strhující, autentické, realistické ... blabla bla .. vítejte do stáda ovečky ..nepopírám, že je to skvěle natočené ..ale to je asi tak vše ()

On_Matej 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si United 93 po druhé a musím říct, že jsem neviděl jiný film, který by u mě vyvolal tak silné pocity znovu. Greengrass dokáže vytvořit uvěřitelnost způsobem, který mě naprosto dostává (určitě nemusím připomínat sílu Bloody Sunday, ale stejně to udělám). Zkrátka: pustit si United 93 po druhé se téměř rovná tomu vidět film znovu prvně. 95% ()

floppy4 

všechny recenze uživatele

Pozeram ze same 4-5 hviezdickove hodnotenia, ale pojdem proti prudu. Nudil som sa, nebyt poslednych cca 30 minut kedy mi fakt silno tlklo srdce od napatia tak potom nechapem. Dobre je to drama, taky hrany dokument, rucna kamera, herci jak z realu, uveril som tomu skoro, ale vonkoncom ma to nebavilo... od Greengrassa Bourneova trilogia uplny smak ale toto je mimo moj zaber... davam 3 hviezdicky. ()

augustin43 

všechny recenze uživatele

chvílemi komedie. Štěstí, že jsem na filmu nebyl v kině. Jedna z hlášek filmu, která by měla vejít do historie: "Kolik máš k dispozici letadel (k obraně Pentagonu, Bílého domu a hlavního města Washingtonu..)? Mám tu dvě F16, akorát že jsou neozbrojený!!!" Buď si dělá srandu armáda (pokud jde o oficiální verzi) nebo režisér Greengrass, a nebo společně. Je to něco jako "Den nezávislosti" a řada dalších blbin vymývajících divákům mozky. A je nepochybné, že se to daří. V Čechách dokonce lépe než v USA. ()

Save77 

všechny recenze uživatele

Strhující snímek, při kterém jsem doslova lapala po dechu. Film podle skutečné události z 11.září 2001, kdy došlo k sérii útoků teroristů al-Kájdy na USA. Použito bylo letadel United Airlines. První dva letouny byly namířeny do WTC, třetí na Pentagon. O čtvrtém letadle vypráví film Let číslo 93. Díky mně neznámým hercům, kameře v ruce a použitých záznamů z události, film dostal neskutečné obrátky. Smekám před odvahou pasažérů, kteří se do posledních chvil snažili zmařit útok čtyř teroristů a letadlo díky nim spadlo u obce v Pensylvánii a ne na plánovaný Bílý dům nebo Kapitol. ()

tomasBA 

všechny recenze uživatele

Fuuuu...tak to bola jazda! Takto si predstavujem dokonaly chaos. A tych posledny cca 30min...fuuuu, to bol narez! Fakt genialne zalezitost! 93%. ()

Matulla 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jsem seděla bez hnutí a po tvářích mi stékaly slzy. Nezapomenutelný film.. Ti lidé museli prožívat neskutečnou hrůzu .. ()

may23 

všechny recenze uživatele

Film, který od začátku nabírá na síle a závěr je naprosto strhující. Mě osobně nejvíc dostalo to, jak po prvním nárazu do WTC žádné velící středisko nevědělo, co se děje a při druhém, když už to bylo v přímém přenosu na CNN jen bezmocně sledovali druhý náraz a nechtěli věřit, co se stalo. Telefonáty z unesených letadel, to je kapitola sama o sobě. Velmi působivý film/dokument. ()

Deivulak 

všechny recenze uživatele

Výborně udělaný film/dokument. Ten zmatek na leteckém středisku když letadla naražejí je výtečná a ten závěr sem pomalu nedýchal..... silné 4* ()

Cizr 

všechny recenze uživatele

Tento film mě svou autentičností až děsí. A pokud se dalo něco takového ztvárnit ve filmu, realita musela být nepředstavitelná. A neváhal bych tento film nazvat dokumentem. ()

TeachMe 

všechny recenze uživatele

Bez patosu, bez amerických vlajek, bez zbytečných pokusů tahat diváka za srdce - celé to neštěstí bylo natolik hrůzné, že není potřeba na plátně dokreslovat něco navíc. Bravurní snímek, ze kterého běhá mráz po zádech a nemáte pocit, že z Vás jen režisér tahá "slzy dojetí". Chaos, který zavládl v letových řídících centrech napříč Amerikou a chaos, který zavládl ve vedení armády - byť smekám před organizačními schopnostmi mnohých jednotlivců - podtrhuje sílu celé tragédie a dává jí ten "nám blízký" pohled na věc. Ano, takhle strašně to muselo vypadat: "...máme ve vzduchu přes čtyři tisíce letadel, každé z nich může být unesené, na tabuli pište všechny lety, které jsou sebemíň podezřelé..." - musela to být strašná zodpovědnost a hrozný pocit, že ať se snažíte sebevíc, tak vlastně nemáte šanci tomu zabránit... Film vřele doporučuji, ruční kamera pochopitelně vytahuje autentičnost do nebeských výšin, herecké výkony neuvěřitelně uvěřitelné... Vzdávám hold všem, kteří sebrali odvahu během letu United 93, těm, co řídili letový provoz 11. září a pochopitelně všem záchranářům a hasičům, kteří pak několik dní nasazovali své životy... ať už jsou konspirační teorie jakékoliv, faktem zůstává, že pro obyčejné lidi to byl jeden z nejčernějších dní jejich života... ()

KOLMI 

všechny recenze uživatele

Docela obstojná fikce, která se snaží vycházet z událostí, které jsou mediálně podávány. 3 hvězdy za náladu v letadle - nemyslím tu americkou. ()

bron 

všechny recenze uživatele

Snímek, o kterém se mluví jako o nejlepším filmu na téma 11. září. Já jej hodnotím stejně, jde pravděpodobně o nejlepší počin v žánru airplane thrillerů. Greengrass natočil vskutku jedinečnou podívanou, která diváka vtáhne do děje. Na autentičnosti dodávají i relativně neznámé herecké tváře, těžko si v jakékoliv z rolí představit hollywoodskou hvězdu. Atmosféra v letadlových scénách by se dala krájet, zmatenost a bezradnost příslušných orgánů je tak dobře vykreslená, že divák musí jen nechápavě kroutit hlavou. Především brilantní „dokumentární“ roztřesená kamera a střih dělají z filmu opravdový zážitek. 100 % ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Noční můra s DiCapriem

Noční můra s DiCapriem

12.09.2014

Britský režisér Paul Greengrass s oblibou rekonstruuje skutečné události. A po Krvavé neděli, Letu číslo 93 nebo loňském Kapitánu Phillipsovi si našel další projekt, s nímž se ohlédne do minulosti.… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Reklama

Reklama