Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisérka Olga Sommerová nahlédla do soukromí tří českých žen narozených za první republiky; tří významných umělkyň, jejichž dílo je doma mnohdy ceněno méně než v zahraničí a které srší energií i životní moudrostí. Obrazy ze života Adrieny Šimotové, moderní výtvarné umělkyně, Lenky Reinerové, novinářky a spisovatelky, a Soni Červené, herečky a pěvkyně, jsou umístěny na pozadí zhutnělém neveselými událostmi uplynulého století. Pro každou z nich znamenaly kruté zacházení, střety s různými druhy totalit a přinesly jim mnoho osobních ztrát. I přesto v sobě tyto ženy dokázaly najít mnoho energie a síly k dalšímu životu i k tvorbě. Působivost dokumentu je založena nejen na aktivitě, optimismu, moudrosti a vyrovnanosti zachycovaných postav, ale i na přístupu režisérky k tématu a na zvolené filmové formě, odhalující zajímavé souvislosti. Ženy se stávají nejen vypravěčkami svých příběhů, ale i důležitými svědkyněmi doby. Kruté podmínky vytvářejí rámec, v nichž se jejich osudy splétají, a z jejich konkrétních zážitků je sestavován obecný obraz dvacátého století. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (9)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tři obdivuhodné dámy. Tři neobyčejné životy. Tři pohnuté osudy. Nezbývá než před nimi smeknout a poklonit se. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Už dlouhá léta jsem fascinována osudy významných Češek ve 20. století. Elektrizují mě životy těch z nich, které dokázaly uspět v zahraničí, přežít dvojí totalitu a ještě mnohem víc. Jsem obecně nakloněna ženskému pohledu Olgy Sommerové, ale i tak mě Moje 20. století dokázalo překvapit v šíři svého záběru. Možná, že to byl prostý nápad spojit portréty Červené, Reinerové a Šimotové... možná. Na každý pád má ale sílu uragánu. ()

Reklama

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Už obsah to nádherně shrnuje. Olga Sommerová vytvořila dokument par excellence - životy tří neobyčejných českých žen, které přes svůj věk a mnohdy nelehký osud zůstaly uvnitř neobyčejně mladé, optimistické a tvůrčí, ilustrují dějiny pohnutého 20. století. Musím říct, že všechny tři mají můj obrovský obdiv. O výtvarnici Adrieně Šimotové jsem před tímto dokumentem přitom nevěděl vůbec nic, poslední německy píšící pražskou autorku Lenku Reinerovou znám díky jejím nádherným knihám, kde líčí svůj těžko uvěřitelný a nedobrovolně dobrodružný život (máte-li možnost, určitě si přečtěte třeba její vzpomínky "Bez adresy", "Všechny barvy slunce a noci" nebo "Praha bláznivá") a operní pěvkyni Soňu Červenou jsem poprvé uviděl teprve v Hřebejkově Pupendu. :-) Film mi pak dovolil podívat se na jejich neuvěřitelné životy novou, zajímavou perspektivou. Miluju takovéhle dokumenty a myslím, že tenhle může být velkým přínosem a inspirací pro všechny. I pro mladé lidi jako já. | 90% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to vzrušující dívat se na životopisy druhých lidí. Místy je to smutné. Vlastně moc radosti zde není. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument, který mě i napodruhé připadal stejně zajímavý, ačkoliv jsem si téměř všechny důležité momenty pamatovala. Portrét tří "starých" žen na pozadí (i doslovném) historie 20. století. Síla vyprávění těchto osobností je i v tom, že je jim zdánlivě ponechána volnost vyprávění, které není zeslabováno vypravěčem, ale je tam cítit citlivý režijní záměr, který jejich vyprávění sjednocuje a tím umocňuje. Celou dobu jsem si říkala, budu někdy takhle mladá? Opravdu mi připadaly jako 3 mladé ženy zakleté do starých těl. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama