Reklama

Reklama

Kronika smrti

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Manolo Bonilla je zkušeným, ale ambiciózním reportérem bulvární zpravodajské show v Miami. Jako španělsky mluvící pokrývá "senzace" v Jižní Americe. Tentokrát byl vyslán do Ekvádoru, aby přinesl reportáž o případu masového vraha dětí, který umučil a poté zavraždil na 150 obětí, známého jako "Babahoyská zrůda". Po pohřbu posledních tří obětí přímo na místě se Manolo se svým štábem stane svědkem náhodné dopravní nehody, při níž zahyne chlapec. Dav, rozcitlivělý smrtí tolika dětí, řidiče auta téměř zlynčuje a upálí na místě. Manolo v poslední chvíli zasáhne a zachrání mu život. Jako správný reportérský tým mají vše natočeno. Řidič Vinicio je také dvojnásobným otcem a jeho žena je znovu těhotná. Manolo hned pro svůj pořad "Hodina s pravdou" zpracuje aktuální reportáž, z niž Vinicio vyjde jako oběť lynčování, již údajně neschopná policie kvůli vyšetřování posadila do vězení. V dalším rozhovoru Manola s Viniciem se však začnou vyjevovat podivné souvislosti. Vinicio tvrdí, že se setkal se Zrůdou a něco ví. A Manolo, který touží po slávě a vlastním pořadu, cítí, že je blízko dalšímu senzačnímu odhalení.

Největší ekvádorská filmová produkce všech dob, kterou podpořili slavní mexičtí producenti a režiséři Alfonso Cuarón a Guillermo del Toro, je inspirovaná skutečným případem kolumbijského masového vraha, který podobně jako "Babahoyská zrůda" po deset let unikal spravedlnosti.

Novinová zpráva a šokující interview s nic netušící manželkou masového vraha se stala ideálním námětem pro ekvádorského režiséra Sebastiana Cordera, již dřív oceněného za svůj debut Ratas, ratones, rateros (1999). Jak sám řekl, již dříve hledal příběh, v němž by mohl odkrýt dualitu lidské bytosti, a tento extrémní, krutý případ mu poskytl prostor pro fascinující studii člověka, v němž se skrývají dvě zcela protilehlé polohy. S motivem postavy slavného reportéra bulvární publicistiky však ve filmu sleduje přesvědčivě i druhou, neméně fascinující linii vlivu médií na veřejné mínění a osobní zodpovědnosti novináře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Cival 

všechny recenze uživatele

Výborný úvod a konec, který ve vás bude doznívat. Ten film má vynikající odpal, dobrého Leguizama a myšlenku hlubší než by se při letmém podání zdálo. Jenže, hodina mezi startem a cílem je naprosto prázdná, vatová - jakoby pátrali, jakoby vyslýchali... ale ve skutečnosti se postavy prakticky nehýbají z místa a čekají jen na závěrečné rozuzlení. Škoda. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Ten film je veskrze nepříjemný. Nejenom, že hlavní téma reportáže ambiciózního novináře je hledání sériového vraha, ale navíc tím vrahem je pedofil a dětské oběti se dají počítat na desítky. Už ta počáteční cesta ze hřbitova do zablácené vesnice, kde dítě uklouzne a spadne nešťastnou náhodou před auto a jeho řidiče dav vyvleče ven a začne ho lynčovat. A kamera dál natáčí „zprávu dne“ jen se reportér musí rozhodnout jestli je lepší záběr na zoufalou matku s mrtvým synem v náručí nebo na zakrváceného řidiče politého benzínem, kterému spěchá na pomoc těhotná manželka s miminem v náručí a zrovna někdo v davu škrtá sirkou. Myslela jsem si, že po takovémhle začátku už mě nic nemůže překvapit a ..vlastně nepřekvapilo, než jsem se vzpamatovala byl konec a ten mě už jenom dorazil. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Palec hore za úvod a najmä záver, ktorý dokonale vykreslil ľudskú vlastnosť zvanú - pokrytectvo. Bohužiaľ, jadro príbehu, metaforicky prirovnané k srdcu, bije veľmi neisto, až by sa dali povedať, že disponuje "vrodenou vadou", ktorá sa nedá vyliečiť. Bola to totiž celkom slušná polo-nuda. Škoda .. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý thriller odohrávajúci sa v Ekvádore v štvrti plnej chudákov,špiny a blata.Film poukazuje hlavne na moc televízie a nekontrolovateľné reakcie po odvisielaní dobrej reportáže.Trošku mi to pripomenulo 8MM s N.Cageom,aj keď ten film je o inom.70%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Proslulá jihoamerická krutost lidí nezná místy hranic, "vendetta" na denním pořádku, přestřelky místnách gangů, vysoká kriminalita, brutalita obyčejných lidí, kteří se v tlaku v okamžiku proměňují na vražedné šílence. Tady nejlépe vidíme, co se z nás může brzy stát, pokud povedeme takto svět dále "kupředu" a nebudeme-li se ohlížet na pouhou slušnost a úctu před životem každého jednotlivce..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-(( ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku vás film zaskočí svojou brutalitou a vy začnete očakávať niečo ako Mesto bohov. Bohužial to príliš dlho nevydrží, scenár začne byť papierový a protagonisti sa podla mňa začnú chovať nelogicky. Prečo nespolupracujú s políciou? To by sa ale nehodilo k záverečnej myšlienke. V tomto vidím rozpor, záujme myšlienky prispôsobiť chovanie postáv, aj keď je nelogické. Réžia pôsobí trochu rozpačito, snáď sa Cordero viac oťuká. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Kirmi to nie je zlé, len autori zabudli na to, že dej nemôže gradovať do nekonečna a že filmu treba natočiť aj koniec... 50%. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Odporné. Někdy je odporné i přitažlivé, ale tohle tedy pro mě ne. Jaképak hledání etiky? Kdo financuje takové filmy? ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ten príbeh nebol zlý, aj reálie boli výborné, aj úplný koniec, ale mne tam chýbalo to najdôležitejšie ... atmosféra. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Není to tak nepříjemná podívaná a prostřední část je dějově opravdu prakticky o ničem. Kronika smrti ale nenudí, protože se příběh přetransformuje v psychologickou studii vraha. S příběhem je holt u snímků podle skutečných událostí potíž. Život většinou nepíše kvalitní scénáře. Na scény jako úvodní pokus o umlácení/upálení nebo závěr se ale nezapomíná. Zaokrouhlím lehce nahoru. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Keď už mi došlo, čo sa Cronicas snaží povedať, chvíľu mi následne vadilo spracovanie - v porovnaní s angažovanosťou napríklad takého Olivera Stonea príliš suchopárne, v porovnaní napríklad s autentičnosťou takého Mesta bohov zase málo agresívne. Táto zdanlivo jednoduchá (skôr však civilne presná) réžia však vo finále zafungovala nad všetky očakávania a počas záverečných titulkov sa vo mne naplno, možno viac ako kedykovľek predtým, miešali pocity hnevu a znechutenia. Kurvy novinárske (blbé)! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Úvodní lynčovací scéna docela navnadila, ale děj pak zůstal přešlapovat na místě a snažil se simulovat pátrání či vyšetřování. A to se zrovna moc nedařilo. Vlastně se celou dobu čekalo rozuzlení, které bylo nemastné, neslané stejně jako celý film. Navíc tomu chyběl konec. Zklamání. 30% ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Většina nepříznivých komentářů ukazuje na nedorozumění. Toto není detektivka! Tématem je novinářská etika, zatímco případ sériového pedofilního vraha má jen instrumentální roli. Ti novináři mohli stejně dobře rozplétat třeba ekologickou aféru a příběh by mohl zůstat stejný - jenže by se zpolitizoval, zrelativizoval, a jeho obecně lidský význam by se rozmělnil. --- Námět je závažný, scénář hutný a napínavý, dialogy skvělé, vyvážené, charaktery naprosto realistické, herecké výkony fantastické (Damián Alcázar!), výprava, exteriéry a kamera zobrazují prostředí tak věrohodně, jak jen je možné. --- Opravdu nevím, co víc bych si měl od dobrého filmu přát. Bravo! ()

stration 

všechny recenze uživatele

Výborný drama. Dobré herecké výkony, neokoukané exteriéry i interiéry, místní hudba, depresivní konec. Doporučuju. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je upocený jako hlavní hrdinové. Po slibném rozjezdu došlo k "zamrznutí" v prostoru a čase, kdy se má jako něco dít, ale ono se nic neděje a divák se začne ošívat nudou. Závěr je poněkud mrazivý, ale tím už se bohužel nic nenapraví. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem pořádné drama, kdy toho perverzáka sjedou jak malou holku, ale ono se celý film nic neděje. Velký potenciál, který sešel v niveč. 40% ()

Reklama

Reklama