Reklama

Reklama

Marcela je rozvedená a žije sama se dvěma dětmi v malém, tmavém a vlhkém bytě v centru města. Ivana (18) se učí zahradnicí. Její otec Jiří se s ní už deset let nestýká a na jejich vztahu leží stín obvinění ze sexuálního obtěžování. Jiří nové natáčení odmítl, a tak toto Ivanino obvinění z doby, kdy jí bylo osm let, nijak nekomentoval. Matka Marcela navázala nový vztah, ze kterého se narodil syn Tomáš (5). Nový partner ale s rodinou nežije a o syna se nezajímá. Marcela žije velmi chudě, pracuje ve školní jídelně a její jedinou radostí je občasné posezení s přáteli při country hudbě. Ivana je po vyučení většinou nezaměstnaná a práci nemůže sehnat. Tomáš je hyperaktivní dítě, ve škole má velké problémy a přechází na zvláštní školu. Marcela doufá, že zase bude lépe… (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

MikeCool 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV-film. Příběhy jednotlivých epizod z dílničky Manželských etud, režisérky Heleny Třeštíkové ve vás něco zanechá, ať už pozitivního či negativního rázu, ale zanechá, zvláště u této nejkontroverznější a nejemocionálnější epizody z řad Manželských etud po dvaceti letech. U některých epizod se zdá až k neuvěření, jak radosti a strasti obyčejných lidí různého typu dokáží strhnout vaší pozornost. V tom je taky vidět, že Třeštíková natáčí všechny tyto epizody od srdce. Též se dá ocenit originalita časosběrného dokumentu, kde sledujete změny hlavních postav po cca 20 letech od posledního natáčení. To je zcela fascinující a působivé. ()

Helmutek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Eh, rozvod po 11 měsících? To je docela síla. Jinak, mamahotel se očividně provozoval i za komančů (a ten, kterýmu se oddávaj Jiří se svojí mluvčí paní matkou, ten je obzvlášť výživnej; stejně jako třeba jejich společný komentáře k výchově někoho, koho ani jeden nezná). No, pár je to jinak spíš z toho druhý spektra společnosti - život z dávek, obíhání úřadů práce, nekvalifikovaný zaměstnání, omezenej styl života... Takoví dost jednodušší jsou oba, jakkoli je mi Marcela lidsky bližší a je mi jí neskutečně líto za všechno, čim si musí procházet. ()

Reklama

bubun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mimo hlavní dějovou linku jsou zde dva zásadní momenty: záběr na starou papírovou padesátikorunu, a pak úžasná třísekundová sekvence nějakého mnou nerozšifrovaného seriálu, který zrovna běží v televizi, kde jede jakýsi dlouhovlasý blonďatý pán na kolečkových bruslích, a volá "Matyasi!", dojede k Matyasovi, a ten povídá: "Tati! Hledám tě, jde jsi byl?" a dlouhovlasý bruslař odpoví: "Spal jsem ve kšeftě." To mi přišlo opomíjené, nikdo to v komentářích nezmiňuje. / Jinak samozřejmě strašně smutný, asi je zbytečný psát cokoliv navíc. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niektorí ľudia sa ma pýtajú, prečo stále pozerám horory. Myslia si, že Votrelec je horor. Ale viete, čo je oveľa väčší? Marcela. Koniec jednotky naznačoval istý (hoci na môj vkus dosť zvrátený, tak ale život je všelijaký, čo už) happyend. Keď sa však Třeštíková k Marcele po rokoch vracia, Jiří je dávno preč a odmieta nakrúcanie. Marcela naňho koncom 80. rokov podala trestné oznámenie za sexuálne zneužívanie dcéry Ivany, čo polícia po prešetrení uzavrela ako „skutok sa nestal“. Marcela je rada, že platí alimenty, vídať ho určite nepotrebuje. Medzitým k dcére pribudol malý syn so zdravotnými problémami. S iným otcom, s ktorým sa Marcela tiež nestýka. Marcela je stále bez roboty, dcéra tiež. Sledovať ich obrážanie pohovorov a úradov práce je ako sledovanie nervydrásajúceho hororu. Z dcériných argumentov, prečo si nevie nájsť robotu, keď sú inzerátov plné noviny, je zrejmé, že ak sa chce, výhovorka sa vždy nájde. K tomu starý byt a cigareta s horčičákom kávy. Keď nasleduje strih a záber na ZAMESTNANÉ obidve ženy (Marcela v školskom bufete, Ivana v mäsiarstve), skoro som spadol zo stoličky. Marcela ako film má silný, nosný príbeh, ale človek sa nemôže ubrániť dojmu, že si za mnohé problémy môže sama (hlavne, že syna učí „Nesmíš nic vzdát, když všechno vzdáš, nikdy nic nedokážeš.“). Koniec je absolútna temnota. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třeštíková je u Marcely po dvaceti letech zase jako doma, tentokrát se hodně věnuje i jejím dětem a velký prostor dostává Ivanino hledání práce. Když se Marcela konečně po mnoha letech dostane z plesnivého bytu a obě s dcerou si najdou stabilní práci, zdá se, že se všechno konečně začíná obracet k dobrému. Jenže osud bývá neúprosný. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama