Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Autogram k tomuto seriálu (7)

Manželské etudy po dvaceti letech (2006) 

Podarené pokračovanie zamyslení, štýl natáčania je podobný, ale prevedenie lepšie. Prostredí natáčania je viac, vyjadrovanie „hercov“ dospelejšie, aj deti prinášajú potrebné oživenie. ()

Ivana a Pavel (2006) (E01) 

Toto je už z veľkej časti iba manželova etuda, ten podniká vo všetkom, a nechýbajú ani poriadne nezmysly. Svoje záujmy, tie zmysluplné, prenáša aj na deti, a manželka zostáva ako doprovod dcéry v tanečných súťažiach. Zdá sa mi, že tu nebola ani jedna scéna manželov spolu. –––– Moje partnerka mě našla. :))) Protože její totiž partner, odešel. A mně si tedy vybrala. ()

Mirka a Antonín (2006) (E02) 

Rodina sa dala do úplnej pohody, obaja partneri sa pracovne slušne realizujú presne podľa svojich predstáv. Ale predsa sa čudujú, že ich dcéra ide v ich šľapajách, dokonca to ešte vylepšuje. Veľmi šikovná rodinka, týmto tempom stihne Třeštíková v každom pokračovaní svadbu jednej generácie. Že by konečne rodina, kde sa nič zlého nedeje? Pekný je motív pravidelného rodinného fotenia v ateliéri, kde sa rekapituluje život. ()

Zuzana a Vladimír (2006) (E03) 

Záľuba vo fotení sa zmenila na veľký biznis a tak celá prvá polovica nie sú manželské etudy, ale pracovné etudy. Vidíme len Vladimíra a jeho rozprávanie o ateliéroch, práci, New Yorku a ako tam maník pestoval marišku v podkroví. Zuzana a deti sa dlhý čas neobjavili, a vyzeralo to blbo. Určite tomu nepomohol ani Dan Nekonečný, hoci vtedy ešte vyzeral pomerne normálne. Našťastie sa to vrátilo k podstate dokumentu, aj keď Vladimír si režisérku udržuje viditeľne dosť od tela. Zuzana je na kameru otvorenejšia, ako nezávislá žena zručne píli konáre motorovou pílou. –––– Když má člověk dvě zdravý ruce a aspoň trochu hlavu v pořádku, tak se dá v dnešní době velmi slušně a velmi hezky žít. –––– Já myslím, že úž bylo asi řečený všechno. ()

Zuzana a Stanislav (2006) (E04) 

Na začiatku, vlastne počas celého prvého dielu, by som si nepomyslel, že mladé dievča môže skončiť ako celkom bezambiciózna žena. Čo povedať na to, keď je spokojná s prácou, ktorú robí s viditeľným znechutením. A naviac do svojho spôsobu života núti aj dcéru. Šikovné deti film zachraňujú, syn je celý otec (len múdrejší), programuje v Delphi, dcéra celá matka, ale vyvíja sa k lepšiemu. Režisérka tu úspešne donútila aktérov, aby povedali na kameru aj to, čo nechcú. A keď nechcú, tak stačí počúvať medzi riadkami. –––– Když to přeženu, prostě, pasivně jako by sedět a čekat, až se něco změní, asi není úplně ta správna cesta. –––– Já jsem to chtěla odbýt jednou větou, že to bylo nejhorší rozhodnutí mýho života, že jsem si vzala Standu. –––– Takovej malej, ale dobře vybavenej domeček s velmi malou spotřebou. Dobrodružství trošku, doufám, že s dobrým koncem... ()

Marcela a Jiří (2006) (E05) 

Málokedy sa tak zadarí, že je dcéra tak veľmi podobná matke. Podstatnú časť filmu predstavuje hľadanie práce, a ako to s tou vysnenou prácou dopadne... Možno tam mohlo byť o niečo menej country baru, ale keď to tvorí podstatnú časť záujmov Marcely (možno jediný), tak fajn. Česká televize od právneho zástupcu Jiřího dodatočne titulkami doplnila do filmu rozhodnutie vyšetrovateľa, že obvinenie z pohlavného zneužitia dcéry sa v plnej miere zamieta, pretože k nemu nedošlo. Tak či tak jeden z partnerov urobil niečo hnusné. Jiří sa vo filme ani neobjavil, zaujímalo by ma, či odmietol, alebo ho štáb nedokázal alebo nechcel vyhladať. –––– Máma se v tvým věku uz vlastně vdávala. – Tybrďo, to jsem tomu dala taky. Jsem dopadla... ()

Ivana a Václav (2006) (E06) 

Kolobeh aktívneho života pokračuje, už s piatimi deťmi. Každé dieťa je iné, a to sa aj potvrdzuje. Aj pre deti určite nie je jednoduché naplniť predstavy rodičov, napodobniť ich úspešný život, a možno ani sa mu priblížiť. Pre dokument je skvelé, keď sa ho aktivne zúčastňujú všetci členovia rodiny, a tu sa to podarilo. Nič nie je nakoniec také ružové, ako sa zdá a na zákazníkov si treba pred predajňou pekne dlho počkať. –––– To je takový moje, že si říkam: Já kdybych byla sama někdy, já bych tak chtěla být někdy sama. A nejde to. –––– V podnikání je všecko jinak, než jsme si mysleli. Nejlepší by to bylo zrušit. –––– Ač máme pět dětí, tak musím říct, že nevím jak na něj. ()

Reklama

Reklama