Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Důmyslná, nelidská, absurdní. Tak vypadala železná opona, která krátce po komunistickém puči v únoru 1948 začala vyrůstat na hranici mezi bolševickým táborem a demokratickým světem. Systém drátů, do nichž na mnoha místech pouštěli bdělí strážci hranic elektřinu, zátarasů a nášlapných min má na svědomí stovky životů. Nejen těch, kteří se pokoušeli dostat na druhou stranu, ale i těch, kteří se zbraní v ruce střežili výdobytky gottwaldovského socialismu. Pořadem provází a absurditu zrůdného politického systému komentuje Jaroslav Hutka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře udělaný a hlavně hodně záslužný a potřebný dokumentární seriál České televize, sloužící k sebereflexi a morální očistě identity českého národa. Při té obrovské relativizaci toho, co se tu dělo od roku 1948 do konce osmdesátých let a všech těch newspeakových prohlášeních (jež tak pěkně popsal již George Orwell), že to vlastně nebylo tak zlé a že kupříkladu členství v KSČ mohlo mít jen rozměr kariérního postupu, je dobře, že někdo nahlas a zřetelně artikuluje fakt, že třeba železná opona byl zločin a neskutečný svinstvo... (PS: komentář uživatele igi B. je tak těžko uvěřitelný, že by se měl stát součástí nějakého dalšího dokumentárního cyklu ČT o pozůstatcích deformace myšlení lidí a paranoie vlivem života v komunistické společnosti) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec i Jarda dostal v týví veřejnoprávní trafiku. Ani mě nepřekvapuje, že mu to za to stojí. Smutné konce rebela... Zvláštní je, že ani na oficiálních internetových stránkách ČT se nic nedozvíme o tvůrcích těchto >dokumentů< ... A tak o co že jde v tomhle pseudodokumentárním polohraném cyklu? Co že se to dá ve 13 minutách jednotlivého dílu osvětlit, vyšetřit, zdokumentovat? Vlastně prakticky NIC! Ale ono totiž ani o nic nejde. Je to jen zase další jednoduchý způsob, jak vypustit z ČT desítky milionů korun za NIC. - - - Jó to se domluvijó borci ze Štatlu s ostravskéma cipama - a už to sype. To snad ani za starýho Drahoša neuměli kémoši takhle vydělávat love... Koncesionáři to zaplatí, regionální klony odfajknou činnost, o škváru se tiše podělíme... - - - Neuvěřitelná výše hodnocení zde na ČSFD v porovnání například s brilantními dokumentárními(!) filmy z tvorby BBC je zarážející. No, možná není tak složité najít zakopaného psa, stačí mrknout na některé ty konkrétní hodnotitele... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nápad je to hezký, ale ten Hutka! Jenže bez něj by to asi nevzniklo; což by možná zase tolik nevadilo. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pochvaly hodný počin. První rok jsem "Příběhy železné opony" sledoval v pondělí večer pravidelně. Výborná nejen Hutkova úvodní píseň, ale i průvodní slovo. Co příběh, to námět na celovečerní film o bezpráví, nesvobodě. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci cyklus minidokumentov, ktorý uvádza JAROSLAV HUTKA. V každej časti sa dozvieme jeden príbeh o vydarenom, či (oveľa viackrát) nevydarenom úteku československých spoluobčanov za železnú oponu. Desivé, ale poučné. Najviac mysteriózny bol príbeh poľskej starenky čo dokázala z "reichu" nepozorovane prejsť až do českého vnútrozemia, pričom jej príbeh nebol nikdy dostatočne objasnený. (21.2.2006) ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Pořad , který poukazuje na zločiny bývalého režimu, možná to dnes už vypadá jako něco hodně vzdálené, ale taková byla doba. Doufejme, že už se nevrátí. ()

BASE 

všechny recenze uživatele

dokumentárně středně až lepší../nakonec koho to dnes zajímá... je nás pár, jinak dílčí témata skvělá jen mi vadí ten takový tón .. jako že no jo, ale co dělat,hmmm/NEMÁ TO ŠŤÁVU a pak není to zas tak dávná historie, aby to muselo mít místy podobu dokumentu o hororech za I. sv. války no a pak a to především především ten mimostředný pan Hudka...(proč?) informativní hodnotu to ale nakonec však má a to dost vysokou... přestříhat a bude to daleko lepší..pane Novák ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

S Hutkou opravdu na hrad ... ale viděl bych to na Špilas nebo Mírov. Někde ho obsadit museli, když už ty jeho braky nikdo neposlouchal, tak udělali tento dokument... ()

sator 

všechny recenze uživatele

1. díl: Dráty, které zabíjely 2. díl: S kulkou v zádech 3. díl: Jiřina Štěpničková.4*. 4. díl: Dakoty míří na Západ 5. díl: Na koních ke svobodě5* 6. díl: Tank svobody 7. díl: Krtci pod ostnatými dráty 8. díl: Pancíř proti závorám 9. díl: Holit, stříhat , 10. díl: Útěk z blázince,11. díl: ,Let za svobodou, 12. díl: Útěk důstojníka, 13. díl: Chytněte ty Zátopky, 14. díl: Vlak svobody,  15. díl: Balon pro STB, 16. díl: Největší vítězství, 17. díl: Ptačí muž, 18. díl:  Jugoslávská cesta, 19. díl: Přeplavu i Dunaj. 20. díl: 21. díl: 22. díl: 23. díl: 24. díl: 25. díl: 26. díl: 27. díl: 28. díl: 29. díl: 30. díl: 31. díl: 32. díl: 33. díl: 34. díl: 35. díl: 36. díl: 37. díl: 38. díl: 39. díl: Příběhy železné opony ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Všechny díly se mě velmi líbili až na tu písničku v úvodu. Debilní text nějakého moravana ze 17.tého století.  Závěrečný song je v pořádku. Moje rodina perzekuci komoušů zažila a já se marně snažil o emigraci. Nikdy to nevyšlo a zůstal jsem v tomto pitomém státu až do revoluce. Revoluce proběhla tak, že žádný z těchto hajzlů nebyl potrestán. To je vysvědčení našich politiků. Komu se tento seriál nelíbí, je buď komouš, nebo nic nepochopil. ()

xerno 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že ačkoli je to až moc krátké, řekne nám to docela dost, zvlášť, když žádný díl nevynecháme, škoda jen, že se to občas kříží s Historií.cs, dokument přes dokument - s Českou televizí to jde z kopce, a to kvaltem. Zkazila si to především změnou některých magazínů, jako je kinobox (teď je z něj ubohá, trapná šaškárna), nebo Čétéčkem, prostě tam maj bordel, a oni to ví, nemusí přece i Čt2 takovým zameričtělým programem (občas ještě k tomu se sportem, na co tedy mají Čt 4 sport ?!) A ??? Nic z tim nehodlaj dělat... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Celkově tomuto dokumentárnímu seriálu sráži vaz projev Jaroslava Hutky-nedokáže zaujmout diváka, tedy alespoň moji maličkost. Příběhy to jsou sice silné a poutavé, ale jejich zpracování nic moc. Solidní průměr na naši televizi.Škoda jen, že se tohoto pořadu nechopil silný tvůrce, coby dokázal z tak zajímavého tématu vytěžit maximum. A přidávat hodnocení jenom proto, že je to pořad co morálně ukazuje nám Čechům naši pravou tvář za bolševika, mě připadá nemorální k jeho objetem. Ti si zaslouží nejen pravdu. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Hutka sice vypadá trochu, nebo spíše dost bláznivě, ale svůj díl pro tento pořad odvedl. Být to trochu lépe poskládané, pouštěl bych to studentům ve školách. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Já tvrdím, dle dílů, co jsem z cyklu viděl, že v 90 % případů je to jednostranné a zaujaté. Mám z toho totiž až pocit, že kdo utekl, je hrdina a ostatní jsou srabi nebo hajzlové (případně obojí). Někdy je to narafičeno až zákeřně dojemně, ale ve mě tenhle projekt moc důvěryhodnosti nevyvolal. Takhle černobílé, jak nám to prezentuje Jaroslav Hutka, to určitě nebylo. ()

hlína 

všechny recenze uživatele

Spíš než o kvalitu zpracování (která se u tohoto typu nedá reálně porovnávat) hodnotím obsah a důležitost takových dokumentů, které by každý člověk měl shlédnout (samozřejmě s mnoha jinými), aby získal určité povědomí dříve, než poprvé přistoupí k hlasovací urně jakýchkoli politických voleb.... ()

Reklama

Reklama