Reklama

Reklama

Stínoví vojáci

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Třídílný dokumentární pořad Stínoví vojáci zobrazuje nezvykle dramatickou formou dosud málo známé příběhy parašutistů, které vyslalo londýnské ústředí československé armády v období druhé světové války do okupovaných českých zemí, aby zde plnili tajné zpravodajské a odbojové úkoly. Režisér Petr Hvižď zaznamenal desítky unikátních svědectví dosud žijících přímých účastníků těchto speciálních operací a za pomoci hraných rekonstrukcí i archivních materiálů analyzuje jednotlivé klíčové momenty jejich života. Autoři se nevyhýbají ani problematickým otázkám odboje a v nových souvislostech analyzují také chyby, kterých se dopouštěli organizátoři zpravodajských výsadků v Londýně. Autoři akcentovali lidskou stránku událostí před chladným výčtem historických faktů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Ludo444 

všechny recenze uživatele

Výsadky z Británie to nebol len ANTHROPOID. Dokument podrobne mapuje operácie niekoľkých skupín a to čo ho dvíha do výšin sú osobné výpovede účastníkov. Pri osobnom stretnutí výsadkára s človekom čo mu pomohol mi bolo všelijak."Krutosti ktoré boli cez Druhú svetovú vojnu, hlavne medzi partizánmi a nemeckou armádou, tie ma už preboleli. Na tie sa zabúda rokmi, a tých rokov od skončenia vojny je dosť. Ale rozdelenie Československa a ideály za ktoré sme bojovali, tie padli. A to je to najťažšie čo môže človeka stretnúť." Jozef Haríň, člen výsadku EMBASSY ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Výborný polodokument (jak se dnes říká dokumentární rekonstrukce) v podobném duchu jako pozdější (a o dost rozmáchlejší) Dukla. Petra Hviždě je opravdu škoda nesmírná. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě dostalo, že všichni stínoví vojáci šli do tajných operací dobrovolně a bez jakéhokoli nátlaku i za velkou cenu neúspěchu a takřka jisté smrti. Když už nemohli ve své vlasti důstojně žít, vrátili se, aby zde mohli alespoň důstojně zemřít. Silné. 100%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o věcech, které se před námi komunističtí kulturtrégři snažili zatajit. Dodnes nám povědomí o nich chybí a s ním i kus sebeúcty. Tato část naší historie v nás zůstane, bojím se, že navždy, zmrzačena, ne-li amputována. Ale je nesmírně záslužné, že se tomu podobné dokumenty vytrvale pokoušejí bránit. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dneska mě fascinují někteří z těch, co neselhali, a žili stále s pocitem smrti v zádech, a tedy i bohabojnosti. Nepochybně za to mohla i tehdejší doba, vlivy na jedince, neb jak je tam i řečeno, tak i tehdy většina táhla s aktuálním stádem, ale občas se našli takoví, že se tomu těžko uvěří, že se do toho psutili, a neselhali...Nedávno jsem viděl dokument, kdy jedna žena vypravovala jak se vrátila z koncentráku, jko jedna z deseti, a "doma" v městečku je přivítali slovy - Vždyť vás s vrací víc, než jste odešli. V těch slovech už poznávám současný lid...Režisér věděl, že je to jeho poslední práce, a proto je dobře, že o těch, z nichž už dneska skoro nikdo nežije, že ty živé světky kontaktoval a natočil jejich svědectví pro nás, pro tu hrstku osob, co se zajímají o naše předky. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který skvěle zachycuje všechny aspekty působení parašutistů v protektorátě v posledních letech války - škoda jen, že se více nevěnuje i letem předcházejícím, na druhou stranu - věřím, že pro to období bylo asi dost těžké sehnat nějaké přeživší pamětníky (většina parašutistů byla zlikvidována nebo už zemřela, obdobně lidé, kteří jim pomáhali). Hvíždě je velká škoda, točil vynikající snímky... 90% ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o fantastických vojakoch. A nielen o vojakoch , ale aj o fantastických a odvážnych občanov svojej vlasti....90%. ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Naprosto jedinečný dokument, kde je spousta rozhovorů s pamětníky a účastníky. Navíc hrané rekonstrukce tomu dodávají na zajímavosti! ()

Martyna 

všechny recenze uživatele

Tatínka se ptala, kdy přijde zase ten pán, co dělá tá ty dy dy dá… To říkali, že jsem to vzal kvůli penězům. Věděli, že jsou z Anglie, tak že maj peníze… Nemusel. Nikdo nemusel jít… V těch pozdějších paraskupinách už se vyznají jen velcí znalci, což nejsem, a jsem moc ráda, že se tohle podařilo natočit, navíc s tolika přímými účastníky. Hrané části taky vydařené. ()

Fíma 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že znělka této dokumentární série ve mně vyvolávala jaké si mrazení. A teď po letech, kdy jsem opět mohl zhlédnout tento výjimečný dokument, tomu nebylo jinak. O nás Češích se v poslední době říká, že máme národní hrdost jen, když vyhrajeme mistrovství světa v hokeji, ale já už vím, že to mrazení je víc než vítězství na olympiádě. V tu chvilku jsou mi ukradení všichni poslanci, korupce a všichni ti zloději, přátelíčkové, pět českých na stole, kapříci a vůbec všechno, protože když vidím, že se mezi námi najdou takoví lidé jako naši výsadkáři a jejich domácí pomocníci, tak vím, že ono přese všechno je na co (na koho) být hrdý. A k samotnému ztvárnění není co dodat. 3P: precizní, působivé, poučné... plné pamětníků Ještě takovou malou poznámku. Říkal jsem si, že je to asi stejně tak dobré jako Dukla - krev a mýtus. A teď jsem koukal, že on to i natočil stejný režisér. Tak klobouk dolů. Jen víc takových filmů a hlavně i víc diváků. ()

JamesRyan 

všechny recenze uživatele

Stánoví vojáci jsou něco co se nevidí. Dokument složený z hraných rekonstrukcí, záznamů z reálií a přímých svědectví dotažený k takové dokonalosti to je opravdu něco co stojí za shlédnutí. Zajímavé je, že se zabývá né tak známými výsadky ale přesto je mapuje podrobně a poutavě. Víc takových! ()

aciss 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů o válce, co jsem kdy viděl. Úžasné polozapomenuté příběhy československých parašutistů jsou předkládány v jedinečné podobě formou rozhovorů se samotnými aktéry. Tento dokument by měl být povinně vysílán na základních školách v hodinách dějepisu, aby naše děti měly před sebou nějaké vzory hodné následování. ()

Reklama

Reklama