Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 103)

shyster 

všechny recenze uživatele

Utrpení. Ty 2 hvězdy má Gibson za to, že se mu podařilo natočit něco takového jako je Statečné srdce a Umučení Krista. Pokud Gibsona nesnáší te odečtěte si ty 2 zářezy, protože tohle nestojí za návštěvu kina. Nelíbilo se mi tam mnoho věcí, od tak jednoduchého příběhu až po "herecké výkony", ale nejvíc mě zarmoutila ta televiznost, která z každé chvíle z filmu vyčuhuje. Kam se poděla ta naturalističnost, realističnost a hlavně režisérský talent pane Gibsone? ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Gibson se tentokrát oprostil od jednoduchého bičování a Apocalypta tak na rozdíl od Umučení Krista vybavil i příběhem, leč jednoduchým. Ale rozhodně se nedá v tomto případě říct, že je v jednoduchosti síla. Jasně, Gibson nám představuje kus života a pravidla džungle, krásnou výpravu a reálné postavy, ale konec je zbytečně useklý a naprosto bez pointy. Škoda. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Takový drsnější Poslední Mohykán v jiném historickém období. Je to (co čekat od Gibsona, že) brutální, příběhově nějak složité, ale atmosférické a svižné. Neusadilo mě to na hýžďovou oblast, ale 138 minut uteklo rychleji, než jsem předpokládal. 70 % ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson se s ničím nepáře a já mu za to tleskám. Kosti praskaj, krev se valí proudem, prostě tak, jak to tenkrát asi tak mohlo bejt. Z některých komentářů tady mám dojem, že asi indiáni měli používat vějíře, stříkat se voňavkama a navzájem si říkat madam a sire. Co byste lidi ještě chtěli? Když to není typickej holyvůd, na kterej se tu věčně nadává, tak se vám to zase nelíbí. Ale mě jo, a hodně, takže za plnej, Mele. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Tlieskam Melovi Gibsonovi ktorý rozhodne ako režisér netrápi divákov ale rozhodol sa šokovať tak ako u jeho posledného snímku ( Umučenie Krista) tak aj tu nám ukazuje drsnú tvár tentoraz starého kontinentu a doby v ktorej neexistovali žiadne pravidlá a ak si niekto zmyslel tak si Vás odchytil a začal sa pohrávať s Vašim životom. 90% ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Film s Máji, co o nich vůbec není. Když jsem se ale odprostila od toho, že bych měla očekávat film plný Májské mytologie, jejich zvyků apod., přijala vše indiánské jen jako kulisu k naprosto obyčejnému příběhu, film začal bavit a já si ho náležitě užila. Zezačátku mi také hodně vadilo, že to vypadalo jak natočené na rodinnou digikameru, ale po necelé půl hodince jsem to přestala vnímat. Velkým plusem je hudba, řádně atmosférická a přesně pasující do prostředí džungle. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

V podstatě je to taková hodně, fakt hodně krvavá pohádka s dobrým koncem. Sice né pro indiány jako celek, ale pro rodinku Jaguáří Tlapy určitě. Až na dost zběsilou kameru, která zachycovala útěk lesem to byla docela povedená podívaná. A ty skoro až pohádkový prvky se sem i hodily. A co je nejdůležitější, tak můžu s čístým srdcem říct, že jsem se ani na okamžik nenudil. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Pěkné to bylo, avizované brutality tam zas tak moc nebylo, i když ve dvou scénách působila zbytečně. Myslím jeden z povedenějších Gibsonových kousků. Rituál byl v pořádku (nene, opravdu není Aztécký, ale původně Mayský - přesný popis viz knihy Miloslava Stingla), ale trošku vadil příjezd Španělů, neboť ten vousatý conquistador byl poměrně přesně vyobrazený Pizzaro, který se setkal s Inky. Jinak pěkný a dobře koukatelný film. P.S. Průchod upadajícím/umírajícím městem mi jistým způsobem evokoval Coppolovu Apokalypsu (příchod do tábora), nevím jestli to byl záměr nebo se mi to jen zdálo... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Další skvělá režie Mela Gibsona. Mayská civilizace ožívá ve své nejsadističtější podobě. Nevím, jak moc je věrohodná skutečnosti, ale rozhodně jsem se u toho nenudil a byl v napětí do poslední minuty. Vše zde pracuje jako v tom nejpřesnějším hodinovém stroji, který vás jen tak pro zábavu přenesl o několik století časem zpět. 90% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nevšední, pozoruhodné, zajímavé, napínavé, originální. Tyhle slova popisují skvělý film Mela Gibsona. That's all. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Takovou autentičností (ve smyslu filmu, ne historie nebo věrohodnosti...) na mě snad ještě žádný snímek nezapůsobil. Příběh je sice docela prostý a nějakou objevnou myšlenku ve snímku nenacházím, ale to mi zde nezabránilo, abych si ho užil a netěšil se z další minuty, kterou mi Gibson předkládal. Míra brutality a surovosti je pro mě ještě přijatelná a nemyslím si, že je samoúčelná, kamera zavčas uhne, ale při některých scénách mi opravdu zatrnulo (obětovávání, porod). Po celou dobu jsem se těšil na příjezd Španělů a osudovost, která z toho vyplyne, ale žádný takový pocit jsem žel nezažil... ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: Dejove slabsi film, ktery je celkove prumerny a brutalni, ale nudit se nebudete. Kdyby se Mel rozhodl natocit pokracovani Cortez vs. Mayove, mohlo by to stat za to... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Nejjednoduší příběhy jsou ty nejlepší, což potvrzuje i Apocalypto. Jedoduchý příběh je pojat netradičním způsobem v netradičním prostředí a je navíc i dobře natočen. Jediným záporem se jeví občas nepadnoucí použití digitální kamery. ()

baaaja 

všechny recenze uživatele

Dokonale zpracovaný film, u kterého se rozhodně nudit nebudete.. výborné maskování herců, dost realistické řekla bych a propracované do nejmenších detailů.. ale pro slabší povahy nedoporučuju, některé záběry jsou fakt nechutný.. :) ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

V podstatě na pozadí jednoho malého příběhu mladého Maye a jeho rodiny líčí Mel Gibson (nejen) svou teorii o zániku mayské civilizace, která byla v podstatě mrtvá už před příchodem Španělů - v tomhle ohledu má naprosto zásadní význam úvodní citát a nelze než s tím souhlasit. Rozhodně bych v tom nehledal nějaké Gibsonovo křesťanské fanatictví a nastínění toho, že je Španělé vlastně přijeli zachránit (jak jsem se dočetl v jednom kritickém komentáři). K formální stránce filmu můžu jen pět ódy. Digitální kameru mám rád a tady padla jako ulitá a jen napomohla ještě působivěji vykrestlit barevný svět džungle. Gibson navíc ukazuje, že je filmař par excellence s obrovským citem zachytit jemné momenty a v tomhle směru jsem si obzvlášť vychutnával sezení u ohně v předvečer osudného dne. Co se týče násilí, nepřišlo mi nějak přehnané, naopak je často vidět, že se Gibson mírnil a některé momenty nezabíral přímo (napadení jaguárem) a díky tomu přehnaná brutalita nekazí film. A dnes už slavná závěrečná honička, která zabírá v podstatě třetinu filmu? Je tak dynamicky natočená, že ani chvilku nenudí a hlavnímu hrdinovi prostě musíte fandit. Za mě všechny palce nahoru - extrémně silné dílo, které není žádným velkolepým obrazem zkázy mayské civilizace, tyhle obrazy už nechá Gibson na vás, on jen poskytuje vodítko. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Napínavý běh a boj o holý život Jaguáří Tlapy (Rudy Youngblood) a jeho těhotné ženy s dítětem. Ráj, který je oázou skutečného žití a souznění s přírodou je tvrdě zasažen dekadentní zvrhlostí mayského uspokojování po krvi. A tak začíná velkolepý útěk Jaguáří Tlapy ze spárů zajetí a smrti vstříc prostému životu se svojí nejbližší rodinou do srdce přirody tak, jako jeho předci. Jeho obrovská vůle mu dodává neskutečnou sílu, odvahu a donutí ho k chytré lstivosti, po které odpadává jeden pronásledující za druhým. Až dochází ke kýženému shledání a definitivní soukromé záchraně. Silnou stránkou je mluvící jazyk Mayů. Za zbabělé a zkreslující považuji vydávání filmů za obraz zániku mayské civilizace, která se svoji dekadentní krvavostí rozpadla zevnitř. Pro připomenutí snad stojí za zmínku, že snad každá civilizace a doba má podobně drsné podmínky k životu, kde je neustálá chamtivost po krvi, divadle plném násilí a ostrých loktů, které tak často vedou k dlouho očekávaným krvavým tragédiím. Film je prostě akčńák o útěku Indiána před jeho druhy v touze po záchraně života své rodiny. Přesto působivé. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kéž by to tak bylo o kousek kratší... Protože jinak je to výjimečný film z několika úhlů pohledu. Zaprvé nabízí skvělý příběh. Zadruhé ukazuje (jako nikdo předtím) úžasný pohled na kulturu Mayů. Zatřetí se tady krásně ukazuje jednoduchá síla náboženství ovlivňující tupé idioty, kteří jsou ochotní věřit blábolům. 90% ()

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama