Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 104)

Martyr 

všechny recenze uživatele

Nejaky rozpad rise ako by sme mohli po uvodnom citate ocavat by sme hladali marne. Cakal som sice nejaky historicky film s hlbsim dejom ale dockal som sa lesnej nahanacky zato velmi napinavej. Napatie a strach nechybali ale nejaku pointu to asi malo mat, kedze ide o film ''historicky''. Napriek tomu sa mi Apocalypto velmi pacil aj ked vyzeral mozno trochu pozersky.Clovek moze byt niekedy rad, ze zije v 21 storoci :)80% ()

spoonman 

všechny recenze uživatele

kdybych chtel videt hezkej film o běhání, pustím si forresta gumpa, 60% jen za mela páč byly doby kdy jsem se staečným srdcem i usínal ()

Driscoll 

všechny recenze uživatele

Takřka dokumentárně a značně naturalisticky ztvárněná akce z období konce Mayské civilizace. Apocalypto zdaleka není tak nechutné a násilné, jak by se dalo soudit z přehnaných reakcí po uvedení filmu do kin. Násilí rozhodně není používáno samoůčelně, jak se poslední dobou stává mnoha hororům, co krom brutality nemají co nabídnout, a rozhodně se ani nejedná o takové brutálnosti, které by nešlo zkousnout. Vyjma jednoho nebo dvou záběrů (jaguár zakusující se do hlavy Mayského lovce) jsou záběry relativně decentní (nečekejte například detailní pohled na srdce vytrhávané z těla, kamera se v těchto případech nenápadně oddálí, takže vydíte až výsledek) a neškodné. ()

Šmoula 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo na docela dobře rozehraný filmeček, ale jak šel čas a že toho času tam na mě bylo až až, šla i kvalitka dolu. Čekal jsem dost bitek, ale bila jen jedna, neříkám že nebyla vydatná, docela pokoukáníčko, ale to bylo vlastně vše, pak už je jen odtáhli do vesnice a řezali hlavy. pak mám dojem že se tak hodinu běhalo v lese, což mě taky nějak nenadchlo a konec to jsem čekal nějaký famózní vyvrcholení a nějaký ty komba a ono prd a nic. Akorád přilely lodě a oni se zdejchli do pralesa začít nový život. Hudba byla super, tu mám na těchlech filmech fakt rád, ale na podkres 300 to pořád nemá! ()

smerďakov 

všechny recenze uživatele

Akční nářez na místech s působivou atmosférou (deštný prales, mayské „velkoměsto“), s hrubě a jednoduše profilovanými postavami (strach o rodinu a nezlomná vůle zachránit ji, sadismus, pomstychtivost, …) a s prostým, efektivním a hutným dějem. Úžasná jízda od první scény, ať už jsou výhrady vůči dějepisné věrohodnosti ztvárnění mayské kultury jakékoliv. ()

H4N1CK4 

všechny recenze uživatele

Strhující historické drama, které sice neoplývá nijak složitým dějem (shrnuto pár slovy: přepadení, zajetí, dramatický útěk, happy end) či hlubšími myšlenkami, ale zato je to dvouhodinový nářez plný akce, který mě nenechal ani na vteřinu uhnout pohledem od obrazovky! Už dlouho se mi nestalo, že bych hlavnímu hrdinovi táák moc držela palce. ()

Kiedes 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, u kterého jsem se ani vteřinu nenudil. Autentičnost je naprosto perfektní, jak kdyby se Mel vydal s kamerou zpátky v čase. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Jaguáří tlapa běží o život. Povedený run-movie s výbornou kamerou, hromadou neznámých herců a s klasickou Gibsnovskou přemírou násilí. Ale bravo, závěr je výborný. ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Všichni víme, že v Gibsonových dílech nelze hledat nějaká hlubší filozofická poselství, kdo ale tvrdí, že jejich přítomnost je u filmu vždy nezbytná? Apocalypto je řemeslně brilantně odvedená práce, za pozornost stojí především masky, kamera (i když musím přiznat, že digitál mě v některých obrazech poněkud rušil) i Hornerův ,,domorodý" hudební doprovod. Akce nepolevuje ani na okamžik a pronásledování Jaguáří tlapy jeho nepřáteli v pralese je jízdou ve stylu prvního Ramba. Kdepak, pro mě Melova tvorba nepřestává být atraktivní! ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Nezvyklý filmeček z prostředí jihoamerické džungle před mnoha staletími. Náš hrdina se pokouší uprchnout před vetřelci, kteří ubili jeho vesnici a nezbývá než se dát s nimi na útěku do boje, aby zase mohl vidět svoji těhotnou ženu a dítě. Závěr s Columbusem? Tak joo, grády to dodalo, ale nutné to fakt nebylo. ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Byl jsem docela překvapen, když jsem se dozvěděl, že Čt odvisílá Gibsonovo Apocalypto a to v původním znění. Nenechal jsem si to ujít a nelituju toho. Ze začátku jsem se chvílemi trošku nudil, ale potom se celý film změnil na solidní akční naháněnou pralesem, ve které všechno co hlavní hrdina se dvěma dírami v těle zvládnul nastražit, udělal prostě nějak a tak film utžil po logické stránce pár přímých zásáhů. Ani vzdáleně se to sice neblíží Statečnému srdci, ale i tak Mel dokázal, že má na to zrežírovat zajímavý (a nepohoršující) film. ()

Kaja.Kolarova 

všechny recenze uživatele

Co se týče prostředí, kostýmů a tématu, tak nemám námitek... Co se týče zpracování, myslím, že by celý film šel udělat lépe. Neotřelé téma je propojeno s klasickým dějem, který končí jako obvykle de facto happy endem, náhoda střídá náhodu. Mel Gibson rád krev a násilí, takže jej neváhal bez míry a vkusu použít. Moje gusto to bohužel není. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem to chtěl po 10-ti minutách zabalit, ale nakonec sem se přemohl a film dokoukal! Ani ne spíš za zdlouhavý začátek, ale za pro mě až moc přehnaný konec ubírám na jedné hvězdičce! Jinak je hezké vidět jak vlastně vůbec žili asi Mayové... ()

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama