Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 104)

Keledaia 

všechny recenze uživatele

Nad hodnocením jsem vůbec nemusela váhat. Film je velmi dobře propracovaný. Dokazuje, že v jednoduchosti je krása a je fakt, že je to hlavně skvělý krok o několik levelů výš od totálně debilního umučení Krista. Je to lidské, surové, vášnivé a primitivní. Moc mě to bavilo a musím bez okolků přiznat, že tento film řadím do první lajny. ()

atrofonic 

všechny recenze uživatele

výborná práca od Mela Gibsona...hodnotenie neovplyvňuje nasadenie známych hercov a aj napriek tomu je to "skvelá podívaná" ()

Leiloo 

všechny recenze uživatele

Pohled do doby kruté a neuvěřitelné mayské civilizace předtím, než Conquistador vystoupil z lodi a zničil co mohl. Pro mě surový filmový zážitek. Pro ty, kteří mají pocit, že je tento film pro ně moc násilný doporučuji spíše Pocahontas. Proboha jsou to přece mayové. Nejsem vyznavačka stříkající krve, ale tento film si bez ní nedokážu představit. Myslím, že by někteří uživatelé neměli Apocalypto brát tak vážně, filmy jsou pro pobavení, ale záleží jen a jen na vás. Každopádně já k tomuto filmu rozbor díla číst nepotřebuju. ()

Infurius 

všechny recenze uživatele

na tych 130 minút som bol doslova priklincovaný v kresle a sledoval som to s nadšením. Nemám sa načo sťažovať. Herci, dej 5 stars! ()

dboshj 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý zážitek, skoro sem měl pocit, že v tom filmu hrají samí opravdoví Mayové nebo že byla kamera přenesena do minulosti a navíc byla neviditelná. ()

paja. 

všechny recenze uživatele

Podařené dílo v režijní taktovce Mela Gibsona o strachu z neobjeveného, o podrobování slabších a samozřejmě o síle k lásce vytrvat do posledního dechu. Kdyby mi někdo nabídl tento film dabovaný určitě by mně nezaujal na 99%, ale spíš tak na 20%. Shlédnout jedině v původním znění (kdo neumí yukatánsky, doporučuji titulky v rodném jazyce). ()

Gedzby 

všechny recenze uživatele

Ty záběry, postavy, detaily, prostředí, hudba, krvelační Mayové, věřící ve své tehdejší božstvo, jako my nyní věříme v to současné... to u mě v součtu hraničí s filmovou genialitou. Mě chytlo a nepustilo až do konce. ()

Pecaldo 

všechny recenze uživatele

Víceméně povedený film. Můj názor je ten , že kdo má rád Gibsona jako režiséra, jednoznačně si přijde na své. Gibson totiž opět natočil příběh plný scén, které jsou prostě natočeny tak jak se velmi pravděpodobně skutečně odehrávaly. Jsou brutální a vcelku věrohodné. Mám rád filmy, které aspoň trochu běžely kolem skutečnosti. Co nejsou jen debilním výmyslem scénaristů a ještě debilnějším výsledkem. Zkrátka jednoduše film, který zachycuje těžký život pralesních indiánských kmenů, které mezi sebou slušně řečeno moc nekamarádily:-) Má to spád, má to tempo, má to napětí a vlastně i hlavu a patu. Nejlepší je když ,,hodný indiáni´´ zabijou jednoho z těch ,,zlejch´´ a začíná hon na jednoho. Nebo vlastně hon jednoho na ty všechny ostatní ? =) Já byl spokojenej a dávám 4* ()

kubamusil 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, vypracovaný až do nejmenších detailů, který diváka svou brutálností, ale i neustálou akcí nenechá ani chvíli chladného. Kdo by byl řekl, že pouhé zajetí a následný útěk hlavního hrdiny se dá tak hezky podat a natočit?Moc mně potěšilo, že byl film natočen v indiánském jazyce. Už i to dodalo jedinečnou atmosféru po celý film a pomohlo mi vžít se do role Jaguáří tlapy. Každý si po něm může udělat i obrázek o tehdejší době a o starověkých civilizacích jako zde uvedených Mayích. Krom toho si z toho ale každý člověk může odnést i poučení a inspirovat se v mnohých ohledech hlavním hrdinou, který se ani na chvíli nevzdal a bojoval až dokonce. Jediné co mi na tomto filmu hodně vadilo byli scénky rodinky, která uvízla v roklině, ale jinak mně film v mnoha ohledech uchvátil a dávám 5 hvězd. ()

Canwick 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasem s komentářem POMO. Neurazí ani nenadchne, i když čekal jsem pravda víc. Místy jsem si připadal jako na nějakém laciným sci-fi. ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ono.Film bez zbytečné pompézní reklamy, překvapivě nepříliš známý a přitom tak krásný. Až odpouštím chvilkovou kýčovitost, ten lidský příběh za to stojí. Chvilkama utahané, chvilkama svižné, ale bavící. Tohle se povedlo. P.S.: Gerardo Taracena - to je dvojník Krause, že jo? Trochu mi to ten film kazí. ()

Tomrou 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Tento film nejde přirovnat snad k ničemu, co jsem kdy viděl. Myslím si,že to i výstižně a přesně popisuje tehdejší dobu včetně krvavých obětí Mayů, které jsou ve filmu až děsivě přesně zobrazeny. Viděno 2x. [90%] ()

Senior74 

všechny recenze uživatele

Výborně udělaný film,historicky sice nevím jak a kam to zařadit,ale byla to doba kdy byl člověk obětovat pro sebe i svou rodinu vše i pokud není žádné východisko.Dnes pokud by to nebyl člověk ze speciálních jednotek,tak by se po...l při první procházce džunglí a nedejbože potkat divocha,kterej si ho bude chtít ochočit či ho jen z rozmaru obětovat. ()

biscuit 

všechny recenze uživatele

Obsahová jednoduchost přesně pasujicí k indiánskému prostředí a způsobu života. Naturalismus tomu pak dává rozměr jako parmazán těstovině. Pro mě parádní podívaná a zároveň taková indiánská pohádka pro dospělé s hořkým, naprosto neamerickým koncem, který je podle mého hlavním mottem filmu. V momentu vám veškerá indianská krutost přijde přirodní a přirozená a svým způsobem i krásná a romantická, ve srovnání s přicházejícími "novými časy". ()

NagatoPein 

všechny recenze uživatele

Tvorba Mela je niečím svojská, najlepšie dokáže stvárniť práve takéto jednotlivé osobnosti. (Ježiš, William Wallece napr.) Tento film je pre mňa niečím podobným ako Bravehearth, avšak v Mayskej kultúre. (v resp. aztéckej) Určite si zaslúži vašu pozornosť ale nečakajte ľahký filmík na večer, je hodnotným dramatickým dielom. Pre mňa 90%. ()

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama