Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Recenze (2 015)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že takovýhle typ filmů patos potřebuje, ale tohle už bylo místy opravdu příliš, überpatetické scény jak v (amerických) propagandistických snímcích. Ale vlastně je to logické, vždyť 300 je propagandistické béčko! Ahistorická komiksová agitka, která má ospravedlnit americký boj proti islámskému terorismu. Primitivnější zakódování už si ovšem tvůrci zvolit nemohli... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výtečný začátek i závěr a... A mezitím se nachází jen a pouze vata, která nenudí jen díky charismatickému Butlerovi a výtvarné složce, která se ovšem stihne přejíst. Vyčítat Třístovce nepřehlédnutelnou machovitou až fašistickou fasádu není zcela fér, ale nezáživnou akční složku již ano. Střední část je sice převážně jenom střet udatných Sparťanů a perských mas, jenže akci samotné schází nějaká šťáva. Což je u takovéhoto typu filmu značný problém. Paradoxně jsou největším kladem až stylizované závěrečné titulky. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

V klidných scénách ze Sparty ubíjející patetické fráze v "chlapských" scénách z Thermopyl naopak výtečně fungují. Několik bombastických fight sekvencí, spousta hezkých obrazů, dost vaty. Ale stejně dám 4, protože tenhle film jednotvárně neskomírá jako Sin City a dokáže vyhecovat. A občas i dojmout. A Butler má sakra charizma. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgie trochu "rozostřené", obrazové chyby trochu viditelné (kampak se poděla všechna krev ze země a zabitých?), hudební orgie trochu NIN-postrádající, hloubka příběhu trochu mělká (to se dá ještě přejít - to hlavní tu koneckonců je - freeedom!), trochu průměrný film. Dva klady: ladně tančící "orákulum" a samozřejmě transka Xerxes se svým sexy hláskem. Ve scéně, kdy stojí s Leonidem naproti sobě, je jasně vidět, kdo žere růstové hormony a kdo jen polívku. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Spartans, tonight, we dine in hell! Fašistická, manýristická, didaktická, dlouhá... taková je filmová 300: Bitva u Thermopyl, která překvapí (nemile) vzhledem k servírovanému vizuálnímu obžerství několika vyloženě dementně rámovanými sekvencemi a tím, že krom nápaditých závěrečných titulek vlastně není o co dohromady stát. Několik stylistických fines, kdy kamera zběsile poletuje v bitevní vřavě a zpomaluje se, zrychluje a stylizovaná krev cáká na všechny strany, je na úkor gradace a vedlejší linie s manželkou, která v původním komiksu nebyla, zase narušuje tempo a okatě dává najevo, že tady Snyder neměl obrázky, podle nichž by se řidil, a tak má problémy i s tak základními věcmi jako rozmístění herců v mizanscéně. Figura nespolehlivého vypravěče dovoluje popustit uzdu fantazii, ale pokud má být vytvořena spojitost mezi Butlerem a Wenhamem v závěru, nefunguje díky Butlerovu přehrávání a Wenhamovu (záměrnému) podehrávání. K tomu je nutné připočíst rušivý patos, zbytečnou popisnost právě zobrazovaného, která je ale ještě v míře, neschopnost konstruovat koherentní fikční svět a po sin City tady máme další důkaz toho, že takhle by se komiksy na plátno převádět neměly, protože přeložením z jednoho média do druhého nevznikde nikdy nic soběstačného. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Učili je nikdy neustupovat, nikdy se nevzdávat. Když padnou na bojišti za SPARTU, získají tu největší slávu.....“ Vizuální orgie připomínající obrazy Borise Vallejo - toto přirovnání mi připadá nejtrefnější. Choreografie je díky zpomaleným záběrům velice zajímavá. Zaostává jen příběh. Ale přes to se lehce přenesu. Co jsem očekával, to jsem dostal. Hrdinský epos, pohádku, na kterou se dobře dívá. Víc to nemíním ,,pitvat".... AGÓGÉ.... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku za počítačovou grafiku. Jinak nuda, nuda, a ještě jednou nuda! Pohádka pro malé děti, potom ovšem nechápu, proč je tahle slátanina nevhodná do 18 let???? Nemám rád historické filmy, ale např. na film "Alexadr" se dalo dívat. Jsem rád, že jsem na to nešel do kina a že jsem v klidu mohl DVD vypnout a mohl tak pustit něco jiného. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,280 // Otvárací Víkend v USA: $70,885,301 // Áno bolo to točené medzi 4 plátnami v miestnosti veľkej ako telocvičňa, a čo? Úplne nepodstatná informácia. Dôležitejšie je, že Zack dokázal vytvoriť tento historický výkvet len s malou hŕstkou hercov a technikou, ktorej audio-vizuálne efekty sú priam bombastické. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Nádherná přehlídka mužských těl, nádherná grafická stránka, nádherně provedé "bitky" , nádherná představa tehdejší Sparty, nádherný konec... Přesto mě tam ale chyběla ta historická atmosféra, při které mě tuhne krev v žilách.. Bavila jsem se, vychutnávala každou minutu, čekala co bude a kochala se nejenom neodolatelným Gerardem Butlerem :) A i když jsem tam postrádala tu kouzelnost historie, byl to nejzajímavější historickej film, co jsem kdy viděla :) Btw. proč ve všech filmech za poslední dobu co jsem viděla, ukazují ty mužský zadečky? To mi dělaj schválně. Kdo má pořád umývat monitor od slin :-D ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že jsem se i přes výborné trailery nenechal přehnaně navnadit, dokázal jsem se na 300 dívat jako nezaujatý divák, který očekává kvalitní podívanou s dobrou akcí - a ke svému velkému překvapení dostane něco mnohem víc. Úžasný film s jednou z nejlepších vizuálních stránek posledních let. Ve chvíli, kdy se objevil Gerald Butler jako zavilý Leonidas, jsem se i já, starý slávista, zamiloval do Sparty a fandil jí, jak jen to šlo, přestože jsem z dějin a i díky logickému uvažování věděl, jak to asi může dopadnout. Samozřejmě musím dát za pravdu všem výtkám ohledně celkového fašistického vyznění příběhu o "silnějším, před ničím neustupujícím národu", ale pro mě zůstává vyprávění o nezlomitelném šiku válečníků hlavně příběhem hrdinství a odhodlanosti. Co se týče vizuálu, dokázala 300, že zpomalené záběry na krev a válečníky mohou být uchvacující, i když se na podobnou scénu díváme ve filmu už pox-té. Oba souboje s Nesmrtelnými, plakátový pád ze soutěsky či finální hod oštěpem a déšť šípů jsou nezapomenutelné a jak kinematografie ukázala, tak i svým způsobem nepřekonatelné. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Hořké zklamání. Výborná technická stránka, fajn herci a pár skoro dokonalých minut ještě dobrý film nedělají. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zhyň!“ Brutálne svalnatý kráľ Leónidás vyráža do boja s tristo najvernejšími n(pardon, s ochrankou) v mene cti, sebavedomia a svojich žien (a v neposlednom rade detí), aby sa vrátil so štítom, alebo na ňom. Strhujúca akcia, kultové scény (vlk, studňa), neuveriteľná vizuálna podoba a podmanivý výsledok, ktorý berie dych a rozhodne nie je určený detskému divákovi. Mne sa film páčil o kúsok viac, ako Millerov grafický román. Aby film dosiahol celovečernú minutáž, museli byť natiahnuté niektoré vedľajšie dejové linky z komiksu, čo je napr. u kráľovnej skvelý ťah. Alebo: v komikse bol boj Sparťanov s Xerxésom príliš skratkovitý; vo filme sú jednotlivé akčné strety, bojové sekvencie a strategické záležitosti detailnejšie rozpitvané a funguje to lepšie. Rovnako po výtvarnej stránke sa mi film páčil trochu viac, keďže Millerova kresba je miestami síce úchvatná, ale zároveň značne špecifická a nesedí každému. Inak, Miller sa na scenári nepodieľal. "Iba" na produkcii. Film pri 65-miliónovom rozpočte na celom svete zarobil 456 miliónov, čo dodať. Oceňujem aj skvelý kasting (Butler, Santoro, Fassbender, McHattie, Headey). Po logickej stránke by som nebol taký prísny, ako niektorí iní, mnohé veci majú zmysel, len treba film pozerať poriadne (druhá záplava šípov bola taká smrteľná proste preto, že na rozdiel do prvej sa nestihli dostatočne včas kryť). Jediné, čo mi v tomto smere vadilo (a nechápal som tomu pravdupovediac ani v komikse) je symbolické škrabnutie Xerxésa. Chápem, že to bolo dôležité (= boh nekrváca a tým pádom ak on krváca, nie je boh a takto to budú vnímať aj jeho poddaní), ale... nebolo jednoduchšie mu ten šípom proste hodiť rovno doprostred čela? A trocha mi vadilo aj to, že na začiatku je sparťanský výcvik detí brutálny, ale keď Leónidás vychováva vlastného syna, už to vyzerá skôr ako policajt zo škôlky, vrátane pusieniek. P.S. - Nedá mi nespomenúť šokujúci český dabing. "Dedičné prasatá" namiesto "zdegenerované prasatá" by som ešte bol ochotný tolerovať. Ale pri "Nie je dôvod, prečo byť úctivý" (namiesto "Nie je dôvod byť necivilizovaný.") mi stúpol tlak na 500. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Komiksová předloha mramorizující válečnickou kulturu a heroičnost sparťanských bojovníků vizuálně uchvátí strohou impresivní kresbou a žlutým tónováním, z něhož ostře vystupuje sytě rudá barva krve. Film zachoval barevné odstíny i jednotlivé scény přesně podle políček komiksu a dodal pohyb. Jenže ten tu není pouhým účelovým prostředkem, nýbrž objektem glorifikace. Plynulé přechody filmu z normální do zpomalené rychlosti doslova adorují grácii lidského těla v pohybu a tělo jako precizní funkční stroj nabývá roli fetiše. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Boze, tohle byla naprosto neuveritelna ultra mega rezba. Spolu s Fontanou asi muj nejocekavanejsi film a zatimco Fontana me zklamala, tohle me rozsekalo na sracky. Takle vostra "historicka" rezba tady od Navratu Krale nebyla. Je dobre, ze se tvurci nesnazili o nejaky rozvinuti pribehu, neco minut o treninku Spartanu a pak sup a uz jede bitva. A do toho neco malo zaberu do Sparty. Podle me to bylo vyvazeny naprosto perfektne. Po vizualni strance to jsou neskutecny orgie, ktery tady snad jeste nebyly a i hudba je pekne vostra. Kdyz se zacnou rubat a do toho zacne hrat nejakej metal, tak to je proste masakr. Gerard Butler se snazi, porad rika nejaky vostry hlasky a vypada fakt spravne krute. A persane maj ve svy armade peknou sbirku ruznejch zrudicek. Sice tu nejsou nejaky ohromny bitvy tisicu proti tisicum, protoze tam kde bojujou, to je spis o boji muze proti muzi, ale to bylo jedine dobre. Navic tu vsude caka krev a sem tam upadnou nejaky ty koncetiny. Ale samozrejme se tu najdou i velky zabery na celou armadu. Jen dve malicky vytky. Misty tu je otravnej hlas vypravece-komentatora, kterej popisuje veci, co zrovna vidime a je to tak trochu zbytecny a pak zaverecna bitva, kdy se vsichni nechaj pobit. Jasne, vsichni vi, jak to dopadne, ale prislo mi to krapet uspechany, ze se skoro nebranili. Tech 120 minut, co film ma, je naprosto presnejch, aby vas film vtahnul a do konce nepustil, je fajn, ze to tvurci neprotahovali, precejen slo o jednu bitvu a mit to tri hodiny, tak to takle kulervouci nebude. Tohle se proste musi videt. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Očekávat od tohoto filmu něco jiného než bombastickou audiovizuální podívanou je nesmysl. O nic jiného tu nejde. A díky tomu si 300 zakopává o svou vlastní nohu. V "nebombastických" pasážích, kde chybí vtip nebo alespoň nehraje výrazná hudba, film pokulhává v blátě nudy a jisté rozpačitosti. Naštěstí takových chvil není mnoho. Kdo nechce nic víc než nádhernou omalovánku pro velké děti, bude nad míru spokojen. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vystajlovaná antická rubačka, u které se mi na druhé podívání potvrdilo, že je to dobrý, ale v kecacích pasážích převážně nuda. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Parádní limonáda. Požitkářsky násilnická. Ale krásná. Se zástuptem těl vyřezaných ze dřeva. Gerald Butler má velké charisma na kterém podle mě utáhnul většinu filmu. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

117 vs. 85 . Minúty versus počet strán (bez obálok). Prvá vec, ktorá ma na 300 desila. Po krásnych traileroch, ktoré som vypekal denno denne som sa chopil najprv Herodota a následne komiksu. A musím povedať, že komiks ťažko utrel v porovnaní s textom starým skoro 2.500 rokov. Už Millerova príloha je dejepisne strašne zjednodušujúca a preto i pri hodnotení radšej absentujem od histórie. Čo teda Snyder ponúkol ? Políčko po políčku prevedený komiks, ktorý prezentoval čiernobiele a ploché postavy predlohy. Film prezentovaný v prvom rade ako akčný, v ktorom tej akcie zas až tak veľa nie je. I tých pár akčných sekvencií je prerušované vatou o Gorgo , snažiacej sa vybaviť posily (schválne pozrite si na mape koľko je to zo Sparty do Termopyl a pochopíte ako stupídne táto rovina vyzneje). 300 je síce vizuálne nádherný film, mám s ním však trochu problém pokiaľ sa ho budem snažiť vykladať v rámci súčasnej medzinárodnopolitickej situácie. Starší si iste pamätajú červenučký „komiks“ o zlom chrobákovi imperialistovi – mandelínke, a mne ho tento film veľmi pripomína. Akurát vyfarbený inou farbičkou – modrohnedou s pár bielymi hviezdami. Miller už v rámci prezentačnej kampane k filmu použil pár nešťastných výrokov, ktoré na mňa pôsobili akosi podozrivo. A scenár a najmä dialógy ma nejak donútili zostaviť rovnicu o statočnom vodcovi, neschopnom parlamente plnom zradcov a komisiách hádžúcich ochrancovi spravodlivosti polená pod nohy. Veru po tomto filme sa regrutačné strediská US army budú plniť ochotnými hamburgerovými nadľuďmi, ochotnými ísť nakopať prdel zlým Iračanom, pardon Peržanom. Škoda ...so Snyderovým režijným umom a scenárom adaptovaným od Herodota sme tu mohli mať nevídanú sandálovú jazdu a nie príručku mladého fašistu. 6/10 P.S. viete prečo Sparťania ostali v Termopylách i keď všetci (okrem Thespijských a Tébanov(rukojemníci)) odišli ? Pre toto : “Muži, ktorí obývate šíru krajinu spartskú, buď vám synovia Persea spustošia vaše veľké mesto, alebo nad smrťou zaplačú hory Lakedaimonu –kráľa z Héraklovho rodu-, keď osud rozhodne inak. Bojovnosť a sila jeho prekoná býkov i tigrov, silný bude ako Zeus a hovorím vám s istotou toto : Bojovať bude až do konca, zvíťazí , alebo padne. Pýthia Delfská 480 p.nl. ()

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama