Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Recenze (2 015)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Když srazíte Xerxova posla do nejhlubší řecké studny, nemůžete čekat dny plné radosti a pohody. Jak zabránit vyplenění řeckých měst a zotročení všech přeživších žen a dětí?? Promluvit ke třem stům svých nejvěrnějších bojovníků, obsadit s nimi strategické místo a začít tu nejhrdinštější bitvu, která kdy spatřila světlo světa. Válečné výjevy jsou vskutku nádherné, jednotlivé obrazy jedinečné, hudba špičkově elektronická a Gerard Butler k smrti nabuzený, vyžívajíce se zvláště v proslovech (a mnohé jsou nečekaně vtipné). Opravdu doporučuji všem zajít si na tuto vizuální bombu roku do některého promítacího sálu a nechat se unést na vlně euforie. Monstrózní projekt byl natočen za relativně nízký rozpočet, vydělává obrovské sumy po celém světě a otvírá nové možnosti zpracování filmu. Stále mi v uších zní smích spartských hrdinů, kteří skryti za svými štíty odolávají perským šípům, jenž na ně prší... 90% 65 miliónů dolarů(rozpočet)/456 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Leon Adidas je typ týpka co se s ničím a s nikým nesere. To k němu jde takhle královskej poser až z Persie vyjednávat nějaké to příměří v podobě totální šukany a než se naděje tak letí palicí dolů kilometrovou studnou jelikož právě dostal ukázkovou čutačku a slovo "kopačky" získává zcela novej , brutálnější, význam. Tímto ukázkovým čutnutím ale dochází k lehkému průseru - asi miliarda nasranejch peršanů žádá vendetu a Leon Adidas má k dispozici jen 300 vysekanejch dacanů, kterým břišáky lezou snad i z prdele. Načmárá si tak do písku rovnici o dvou známých a vypočítá, že když každej jeho chalan sejme 3 333 333 Peršanů tak ten poslední - 2,5 metru vysokej buzerant, kterej projevuje až moc zájmu o jeho oštěp a navíc pořád chce aby si před něj kleknul (proč asi) , by se mohl vzdát. Plán je jasnej, nic lepšího na práci ve Spartě momentálně stejně není tak proč si nejít měřit ptáky k Thermopylám. A že je kurva co měřit. Leon Adidas totiž musí mít čůráka až ke kotníkům protože to co tady předvádí jasně dokazuje proč o XXX let později jeho prapraprapra atd atd vnuk vymlátí celej Londýn od téroristů. Jako konečně vím kde se vzalo , že Gerard Butler dokáže nakopat prdel i přesile tří míče na jednoho a jedinej kdo mi v tomhle testosteronem namrdaným výmrdu chyběl byl Jurášek Boyků protože ty dva vedle sebe a nasraný by rozhodně peršany zahnaly zpátky za moře nebo rovnou do moře. Moře tu ale je i tak a to moře krve a kupy mrtvol tak vysoké až vypadaj jak Velká Perská Zeď. Co dodat? Gerard úžasnej, totální vybíjená se mi mocinky moc líbila a nebýt toho zmrda hrbatýho tak sem se dočkala i mrtvýho hulibrka Xerxíka, ze kterého jde víc tepla než ze zapnutýho radiátoru uprostřed července v Miami. Ale přece jen mě uspokojilo, že mu Gerardův oštěp nakonec natrhnul hubu kuřbuřtovi zasranýmu. PS : Nic proti gayům je s nima prdel. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Dlouho trvalo než jsem se rozhodl na tenhle kousek kouknout a vůbec nevím proč. Převedení bitvy u Thermopyl na filmová plátna za pomocí toho nejlepšího co moderní filmová technologie nabízí dopadlo skvěle. Film, u kterého na dvě hodiny vypnete a vychutnáváte si vizuální orgie, kterým nechybí velkolepé bitvy a spousty krve. Předpokladem je, že se vám snímek zalíbí od prvního okamžiku, protože jinak budete mít sto chutí v polovině projekci ukončit. To se u mě díky bohu nestalo a dvě hodiny jsem si užíval tuhle krásnou podívanou........ ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

U Dia! Zklamání větší než Olymp...Ne že bych čekala nějakou historii věrnou podívanou, ale vytřeštěnější jsem snad z kina ještě neodcházela. Prolistování předlohy to ještě zhoršilo, a to jsem myslela, že hůř už být nemůže. Ne že by mě překvapilo vykreslení Sparťanů, takto obyvatel státu podle dnešních měřítek takřka fašistického, jako bojovníků za svobodu a demokracii, přece v každém pořádném pseudohistorickém spektáklu se musí ječet "for freeeeedom!" Vždyť by divák mohl nedejbože odcházet s ušními bubínky v pořádku. Ne že by mě rozhodili Sparťané coby dokonalé ideály řecké krásy a ctnosti proti zdegenerovaným Peršanům, konečně je všeobecně známo, že zatímco Západ je cestou rozumu, estétství a uměřenosti, Východ cválá do pekel cestou dlážděnou zkažeností. Ne že bych si nad Leonidovou hláškou o večeři v pekle, o kterém asi sotva měl Řek v 5. století před Kristem nějakou představu, jen odevzdaně nepovzdechla. Ale přidaná linie s královnou a jejím bojem na domácí frontě už je trochu moc. Ve státě, kde byl náznak toho, že muž dává přednost společnosti své manželky před svými spolubojovníky, pokládán za nebetyčnou ostudu, je Leonidás podán jako podpantofelník domácí, který se bez ujištění své vycmrdlé ženušky, že všechno bude O.K., ani...vy víte co. S politickou korektností to tenhle film jinak moc nevyhrál, ale v poklonkování feministkám se dostal až k plazení se po zemi. Zeus s námi a zlý pryč. A za co ty dvě hvězdičky? Za herce, Butler a Wenham jsou opravdu pěkní chlapi, i když pohled na ty vyholené hrudníky po čase začne přece jen nudit, a za grafiku, třebaže u scény s vlkem jsem se popadala střídavě za břicho a za hlavu. No nic, už to dávno přede mnou řekli jiní lépe, ale po bombastické reklamě to bylo zklamání opravdu grandiózní. Navíc se k tomu druží nepříjemná pachuť vědomí, jak je jistou částí světa vnímáno cokoli na východ od Greenwiche. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chlapáckých snímků není nikdy dost, ale tuto záležitost si mohou užít příslušníci obou pohlaví. Oštěpy, štíty i bojové spartakiádní skotačení musí ocenit každý chlap, ale dámy také jistě nepohrdnou vyrýsovanými postavami omotanými těsnými bederními rouškami. Pln hrdinství nyní okamžitě zmizím do posilovny, kde se nastříkám samoopalovacím sprejem, natáhnu si slušivá tanga a s mečem v ruce půjdu ufiknout všech 281 moudrých hlav našich zákonodárců. Tímto vznešeným činem se patrně stanu legendou podobnou Leonidasovi, avšak počítám i s kopírováním osudu jiné legendy - Kájínka. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

S tímhle se jdi vycpat, Zacku Snydere. Tohle ti vážně nesežeru a jdu si radši pustit Gladiátora, abych si spravil chuť, náladu a hlavně mínění o historických velkofilmech. Tudy cesta nevede, všemocní pupkáči z Hollywoodu. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Znuděné tři hvězdičky. Naprostou absenci silnějších emocí mi nevynahradí ani sebekrásnější obrazy. Třístovka je patetická až na půdu (což se čekalo), ale hlavně strašně statická. A to říká člověk, který byl nadšený ze Sin City... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdo mohl tušit, že se ten film stane tak moc ikonickým. Nemůžu říct, že bych byl i po víc než deseti letech přesvědčený o jeho kvalitě, ale vliv a postavení v kánonu mu upřít nemůžu. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Bublina splaskla. (Nelze přehlédnout, že Leonidas si tu svou oslavovanou větičku zařval až poté, když mu to manželka 2x odsouhlasila. Takhle to u Sparťanů holt asi chodí.) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Téměř rok čekání se vyplatil. 300ka vtrhla do kiy a já téměř dvě hodiny chrochtal blahem nad výtvarně brilantní podívanou, jež se mi odehrávala před očima. Netřeba se dlouze rozepisovat - 300ka je dokonalost sama! P.S. A víte co? Není :) Už po druhém shlédnutí a letmém pročtení původního comicsu vyplynula na povrch jedna nemilá věc. 300ka je strašně brzděná dějovou linkou s královnou. Zatímco comics byl opravdu fašistickou oslavou hrubé síly a mužských svalů, filmová třístovka náhle vyznívá strašně.. kompromisně... Její tempo se vytrácí a tam, kde comics stále graduje, Snyder musí po každém prostřihu mimo bojiště začínat znova od nuly. Prvotní nadšení tedy vyprchalo a 300ka je opravdu jenom o tom vizuálu.... Nic víc nestojí za řeč... ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený digitální akční/válečný film komplet před zeleným pozadím, vše se povedlo podle mě na jedničku a jako jednohubka je film maximálně efektní a účinný. Jednou za čas určitě neuškodí, zaujme jak zvukově, tak také hlavně vizuálně, krásné pohyblivé obrázky kouzlí za dobu filmu nejeden radostný úsměv a úžas. Zack Snyder umí hodně povedeně stupňovat a pointovat akci ( jako to předvedl i Dawn of the Dead ) a přidává ji tak na důrazu. Skvělý originální hlas Gerarda Butlera je také nezapomenutelný, jako už i samotný pokřik THIS IS SPARTA !!! V CZ dabingu musel vyjít pomalu do ztracena, jako i překlad Teplé Brány ;-D…Krvavá jednohubka, která potěší 8-9/10* ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Banda dobrovolných dárců orgánů v kožených kalhotkách a pláštěnkami vypůjčenými od slečny Červené Karkulky, několik poněkud nudných oblud, jež Peršané patrně ukradli ze Sarumanovy armády, jeden transexuální Mástr of world (nebo co), na němž se vyřádila snad armáda kosmetiček a hlavně... Alice Bendová skrývající se pod pseudonymem Lena Headey... ;) ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

100 % prepis komixu na filmové plátno. Celý komix však má +/- 50 strán a povedzme si na rovinu - už papierová predloha za veľa nestojí. Film má zaujímavý vizuál a dobre sa na to pozerá. Strhnúť však nedokáže. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Díky Zacku Snydere, čekal sem sice řežbu, ale ne takhle monumentální a superdrsnou. Jo dobře neni to přesně podle historie, ale koho to sere? No mě rozhodně ne, tohle by se mělo pouštět ve škole místo hodin dějepisu, protože z tohohle si pamatuju všechno, z hodin dějepisu nic. A něco pravdivýho tam snad bude, takže když to shrnu, tak sem se za dvě hoďky naučil víc než na hodinách kde se tohle učilo. Nicméně i v tak super filmu se pár chyb najde a to ze začátku digitální efekty vlka, to byla hrůza a pak dost vlezlý a pro děj zas tak moc neřešící vsuvky do bitev, který byly tak skvěle zpracovaný, že se to ani nedá popsat a v tom tam vlítne ta vsuvka, která v porovnáním s těma bitvama mírně nudí. Ale zase se musí nechat, že tim se vlastně ještě zvyšuje těšení na další a další řežby. Co se týká herců, tak se prostě nedá nezmínit o Gerardu Butlerovi, ten jeho drsnešj výcvik fakt byl poznat a scény, kdy sám rube jednoho peršana za druhým je neskutečná vizuální jízda a to všechno v jednom záběru a nebo ty jeho proslovy to je prostě síla a všechny ty hesla co vyřvává dodávaj filmu neskutečně cool atmosféru, kterou pak ještě dotváří neméně skvělá hudba a zvukový efekty. Taky Snyder určitě nešlápnul vedle, když v bitvách použil ruzný kamrový vychytávky jako zpomalování atp. Líp se to zpracovat fakt nedalo, myslim, že Zack Snyder dokázal překonat i komixovou adaptaci Sin city a směle se u mě 300 zařadilo zatim jako nejlepší film roku ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Pozerá sa na to dobre, ale je to hlavne zásluha fantastického vizuálu a Gerarda Butllera, ktorý si film ukradol pre seba. A zvyšné aspekty? Prostoduchý príbeh natiahnutý na dve hodiny, pátos v každej druhej scéne a miesto emócií z filmu sálajúci až nepríjemný chlad. Nadšenie sa nedostavilo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doufám, že Lakedaimonští označili studnu, do níž vhodili poselstvo, za hygienicky závadnou. Na to jsem myslel během filmu, což zhruba vypovídá o tom, jakou měrou jsem byl vtažen do příběhu. Nemohu si pomoci, stylizace a zjevná ateliérovost v mých očích filmu ubírají to hlavní, a to divácký zážitek. Někteří tu píší o živočišnosti, já se nemohl zbavit pocitu umělosti. Akce je ve filmu celkem požehnaně, žádná však není taková, aby se hlouběji vryla do paměti. Z trojice krev, pot a slzy je v nich přítomna jen krev - a přitom je to celé takové bezkrevné. Kupodivu si film dějově ubírá i tam, kde by mohl vypjatost rozdávat nejvíce, a to u samotného konce 300 statečných. Ve skutečnosti jejich boj končil těsným bojem na tělo, když se přelámala kopí, byly meče, když se zlámaly meče, bojovalo se rukama a zuby. I když jde o komixovou adaptaci, není to argument pro benevolentnost v některých věcech. Kupř. eforové nebyli kněží, ale sbor kontrolující moc králů, se Sparťany zůstali na bojišti Thespijci, spartský posel po vyřízení zprávy o bitvě spáchal sebevraždu atd. K ideovému vyznění. Za prvé spartská společnost se bez nadsázky dá přirovnat k fašismu. Počínalo se vyřazováním nevhodných již v kojeneckém věku. Každý plnoprávný Sparťan (Sparťané sami si říkali Lakedaimónští) dostal od státu přidělenou půdu a skupinu heilótů (otroků), která ji obdělávala a živila ho. Výcvik chlapce počínal v šesti letech tím, že si musel krádežemi opatřovat jídlo (když byl chycen, byl tvrdě potrestán, když ne, byla to známka jeho schopností). Armádní cvičení spočívalo v pravidelných pogromech na heilóty, kteří žili mimo Spartu ve vesnicích, které byly pravidelně napadány a vypalovány. Ve filmu Leonidas sice opakuje fráze o obraně svobody a o novém věku, skutečnost však byla taková, že příliv bohatství z kořisti do Sparty (která do té doby vůbec neužívala peníze) původní rovnou společnost plnoprávných Sparťanů rozdělil na bohaté a mocné (např. Leonidův spolukrál Pausániás, vítěz od Platají), kteří začali skupovat původně státní půdu, a ožebračené. To byl konec spartské moci, protože bohatí ztratili vůli a chudí motivaci bojovat. Prostřihy do Sparty sice trochu komplikují jinak velmi řídký děj, na druhou stranu přinášejí to, čeho jsem se bál nejméně, a sice politickou korektnost. Tvůrci se evidentně zalekli příběhu bez jediné významné ženy, to se muselo napravit. Vojáci sami jsou naolejovaní cucáci z módních katalogů v kožených spodkách, kteří by se hodili spíš na pánský striptýz. I když jsem původně dal milosrdné tři hvězdy, postupem času jsem došel k tomu, že vlastně nevím za co. ()

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama