Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Recenze (2 015)

MarleyCZ 

všechny recenze uživatele

Z komentářů co jsem si zde přečetl je zajímavé, že se hodně lidí liší v názorech konkrétně, že ve filmu není žádné drama. Film se celý točil v obrovských studiích, čili nechápu jak to, že rozpočet mohl být 65 milionů dolarů. Film nepostrádá akční scénky ani drama, ale nad uvedením, že je historický jsem se trochu zasmál. Film rozhodně trochu pokulhává v nudě, není zde také nic vtipného. Film se mi zdá být zbytečně tmavý. Co mě na filmu ale mrzelo nejvíce byla nevýrazná hudba, která mě naprosto odradila. Zpomalené záběry při akcích jsou sice pěkné, ale později jich bude až moc a tak tím čím byl film z traileru zajímavý nakonec každého omrzí. Byl by nesmysl shazovat nadále film, protože podívaná v kině byla dobrá. s odřenýma ušima 4 hvězdičky 70% ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Ne nečekal jsem detailní charakteristiku doby, vývoj charaktérů a dialogy co by dávaly smysl. Očekával jsem komiksové nastínění hlavních charakterů, trošku nadsázky a tvrďáckých řečí, pěkného designu a prostředí a hlavně emocí. Dočkal jsem se více než hodinové nudy v modré barvě. Úvod filmu považují za slušný a doufám že stejné téma bude zpracováno lépe a radostněji někým jiným, protože král Leonidas a jeho muži si to zaslouží. Jdi poutníče a zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme jak zákony kázaly nám.... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Takmer dokonalá forma prevalcovala prázdny obsah. Za bitky a rôznych úchylov či potvor si zaslúži film maximum. No príbeh, kopírovanie scén a dialógy sú za minimum. Pozerá sa to dobre a krvi, aj keď digitálnej, je nadostač. ()

kacirek_ 

všechny recenze uživatele

"THIS IS SPARTA!!!" Po druhém shlédnutí sem naprosto unešena a zvedám počet na 5*. Perfektně promakaný vizuální film, kde krev sice teče po litrech, ale je to zážitek. Gerard Butler je skutečně pan král s velkým K, to samé se dá říci o Královně, oba dva jsou naprosto skvělý. Doplňují je dechberoucí zpomalené záběry a vynikající hudba, jojo, to já můžu. "Poutníče, zvěstuj Lakedaimónským, že my zde mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám.“ Mohu jen doporučit knihu - Pressfield - ohnivá brána... ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Je to podle komiksu, to asi bude problém toho úvodu. Ten mi nějak nesedí, ale jakmile se posuneme v ději, tak se to lepší a je to dobrá rubačka, což se očekává. Zajímavě vypadá obloha zakrytá letícími šípy. ()

CyriC 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si přál, aby Xerxovo vojskou sparťany zašlapalo do země. Chápu, že je to podle komiksu, ale takhle donebevolající blbost je jednoduše nezkousnutelná. Heroické proslovy zavání patosem jako rozteklé kravské lejno v létě uprosřed silnice. Bojové scény působí stejně věrohodně jako nafukovací panna a očividně mentálně retardovaný Leonidas mě rozčiloval každým svým slovem. Pokud nemáte masochistické sklony a nepotřebujete nutně vidět jeden z nejhloupějších filmů v dějinách, tak se 300 velkým obloukem vyhněte. Co se týče audiovizuální stránky, tak bych filmu křivdil, kdybych řekl, že se mi nelíbila - barvy jsou rozhodně zajímavě využity a hudba byla také moc pěkná. ()

Drink4Fun 

všechny recenze uživatele

Tak trochu mi připomněl 10,000 B.C. od Emmericha. Skvělá grafika, skvělý námět, ale znovu kulhající děj a nedomakané postavy, které kazí děj ještě o něco víc. Kdybych mohl, tak bych dal 3,5* díky tomu, že 300 dokáže opravdu velmi dobře vtáhnout diváka do děje. ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Místy vizuálně zajímavé, ale většinou spíše nekoukatelně kýčovité. Co se týče děje, tak nic originálního, překvapivého, zajímavého, nic co bych už neviděl... ()

John8 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, ale přímý a poutavý příběh, okořeněný nádechem pravého eposu, ale hlavně potržený grafickými orgiemi. ()

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Jak by řekl jeden poloamatérský grafik - "Je to hezké, ale je to výbuch nebo strom?". Tak já bych k týhle srandě dodal: Hezky se na to kouká, ale to je tak zhruba vše... ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Nedělá mi potíže ocenit vizuální atraktivitu filmu, který už kromě ní nic jiného nenabízí. S takovým očekáváním jsem přistupoval i k téhle komiksové adaptaci, ale nálož tupého, krvežíznivého patosu byla tak velká, že tu zajímavou výtvarnou a barevnou stylizaci přebila. Počítal jsem i s tím, že o historickou věrnost tady nepůjde, ale skřetoidní zrůdičky, sloní muže a opiercingované přiteplence jsem nečekal (chyběla už jen španělská inkvizice). Dále tu máme otřepaná klišé (předávání přívěsků), prázdné žvanění o svobodě, nesnesitelná heroizace války. Ten film přímo žadoní o to aby ho někdo zparodoval a místy už paroduje sám sebe. A korunu tomu nasazuje závěrečný nadutý proslov z úst těch, kteří se vydávají za předvoj civilizace ale jednají jako praví barbaři: "Dnes zachráníme svět před mystikou a tyranií a vykročíme do budoucnosti zářivé jako nikdy." Nebyl náhodou tohle oblíbený film Anderse Breivika? Snažil jsem se na tohle všechno nemyslet a užít si ten opravdu exkluzivní vizuál, ale vesměs marně. 50% ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle to vypadá, když filmaři nemají vkus. Ale ve vůbec ničem. Dialogy jsou tragicky špatné, trapné, rádoby moudré, a velice hloupé. Vypravěč se nám tolik snaží vnutit mužnost Sparťanů, (výrazy jako "chlapcovo pevné tělo", "silné, mužné paže", a věčným komentováním jejich svalů, dechu, fyzické zdatnosti, potu na hrudníku apod.), že z toho vyšlo něco velice homosexuálního. Celý film je v podstatě bitva, dlouhá a velice nudná, proložená odpočinkovými místy, kdy právě přijde čas pro vypravěče. A mám, přiznám se, opravdu problém s kýmkoli sympatizovat. Spartské chování je někde mezi nacistickou ideologií (likvidace slabých jedinců, diskriminace jiných národů, ale i právo žen mluvit s muži, protože to ony rodí ty pravé muže...), a Asijskou tyranskou výchovou (odvádění dětí od rodiny, kruté fyzické tresty, popravy, nucení dětí do boje). Každý žijící Sparťan, který prošel jejich "třídícím" školským systémem, je tedy buďto traumatizovaný chudák, nebo vraždící psychopat. A ano, tito psychopati jsou právě naši hrdinové! Král Leonidas je nejenom moudrý (jeho hesla jsou NEUSTUPOVAT, NEVZDÁVAT SE, KRVAVĚ SE POMSTÍT, velice moudré, že?), je také laskavý (morduje lidi po stovkách, a velice si to užívá), a hlavně je statečný (beze strachu shodí slona z útesu!)!!! Je to nechutně vyhlížející psychopat, který spokojeně žere jablko nad hromadou mrtvol, zatímco se jeho psychopatí smečka dětinsky pošťuchuje při odklízení mrtvol, v pauze mezi mordováním. Tolik tedy statečnost mužů. Ale pozor, je tu i statečná žena! Moudrá královna, která se statečně vychrápe se svým protivníkem, aby ho potom mohla zamordovat, a tím pomoct svému milovanému (?) králi. Tenhle film rozhodně není nic pro pacifisty. Ale i když přimhouřím oko nad velkolepým masakrováním, film je mindrácký, nudný a trapný, a jeho vyznění je velice sprosté. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Téměř dvě hodiny vyrýsovaných těl, hrdinství probouzejících monologů a digitální krve stříkající po celé obrazovce myslím mnoho stromů, které by položily svůj život za výrobu papíru potřebného na listy scénáře, ze světa nesprovodilo. Scénář mohl vypadat asi nějak takhle: záběr na Butlerovo struhadlo - „my jsme Sparta“ – řežba – „my jsme Sparta“ – řežba - „my jsme Sparta“ - záběr na Butlerův bicák – řežba – „smrt Slávii“ – řežba – záběr na Butlerův tricák – řežba - „my jsme Sparta“ – řežba – the END. Nic ve zlém, tahle hutná testosteronová jízda svůj účel bezesporu splnila…..splnila, ale to je taky tak vše. Umístění mezi sty nejoblíbenějšími filmy?!?! V populaci ČSFD uživatelů asi převládá mužský faktor. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Skvělý vizuál, skvělé hlášky, vůbec nenudící děj. Charisma z Butlera jen teče. Historicky nemožné, divácky totálně zábavné. Skvělý rozdíl - Peršani takoví "mutanti", Sparťani - takoví "kulturisti". This is Sparta! Moc dobrá pohádka na dobrou noc. ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Nádherný filmový kúsok. Stvárnený pre umelecky naladené povahy. Jeden skvost za druhým. farebnosť Xerxesovej armády ma občas pobavila ale zapadlo to do umeleckého rázu filmu. Všetci Sparťania boli vypracovaný ako Arnie Schwarzeneger zamlada, nuž zapadalo to do ich role nadupaných bojovníkov teda Terminátorov. Ešte sa mi zdala zbytočná posteľová scéna hneď na začiatku. A inak to bol naozaj perfektný, prevratný kúsok. Dej nenáročný bez nejakých odbočiek. Nijakú hlbokú myšlienku v ňom nehľadajte... Ale tie 4* si plne zaslúži. ()

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama