Reklama

Reklama

Sovětská sborná - rudá mašina

(TV film)
  • Švédsko CCCP Hockey
všechny plakáty

Obsahy(1)

Ve své době nejlepší a neporazitelní. Pětice mužů se stala národními hrdiny - Krutov, Larionov, Makarov, Fetisov a Kasatonov. Vývoj ve světě způsobil rozpad sovětského impéria. Byli to nejlepší přátelé, ale nakonec se rozdělili. Čtyři z nich vystupovali proti sovětskému systému. Ten konflikt je stále živý, ale prozatím ustoupil stranou, jelikož nové Rusko se snaží obnovit své postavení hokejové velmoci. Kapitánem sovětské sborné byl Sláva Fetisov. Dnes má své místo na vrcholu mocenské pyramidy - jako ruský ministr sportu. Do jeho nového resortního týmu stále patří extrovertní a družný Sergej Makarov. A také plachý a loajální Vladimír Krutov. Kdyby někdo před 20ti lety sliboval Igoru Larionovovi dlouhou a úspěšnou kariéru v kanadsko-americké NHL, považoval by to zřejmě za špatný vtip. Tenhle vynikající hokejista měl vždycky svoji hlavu. Už ve škole se dostával do potíží, když ve slohové práci vyjádřil kritický postoj k sovětské vlasti. A přece se stal jedním z nejoslavovanějších národních hrdinů. Ještě nedávno nastupoval v dresu Red Wings. Zato Alexeji Kasatonovi život v CSKA, v Ústředním armádním sportovním klubu, zcela vyhovoval. Armádní hokejový tým a jeho trenér Viktor Tichonov se pro něj stali druhou rodinou. Ale také on se nakonec vydal hledat štěstí v Americe. Po boku hlavního národního trenéra Tichonova se objevoval velice rád i v novodobých dějinách ruského hokeje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, kde si přiblížíme život slavné hokejové pětky (Fetisov, Larionov, Krutov, Makarov, Kasatonov). Co museli prožívat, jaký to mělo dopad na jejich život a následný konec, u kterého nakousneme politickou stánku věci, jež měla důležitou část v tomto příběhu. Nemohu zapomenout ani na "šestého hráče" Tichonova, který ve všem hraje důležitou roli až do dnešní doby. .. Dobře podané, možná i díky tomu, že se toho ujali Švédové a né Rusové. .... HODNOCENÍ: 77% (4*) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Fetisov-Kasatonov-Larionov-Krutov-Makarov byli tou nejlepší hokejovou pětkou všech dob, to je bez debat. Kdo je neviděl hrát, nejspíš nepochopí. Já je bohudík viděl, ačkoliv vzhledem k tomu, že to bylo v soubojích s našima, by se spíš slušelo napsat bohužel. Dokument popisuje jejich zformování, které vlastně začalo už v žáčcích, pokračuje vzestupem pod diktátorským trenérem Tichonovem a končí rozpadem, který se týkal nejen sportovního hlediska, ale i lidského a stál za ním opět, byť ne přímo, trenér Tichonov. Jako předkrm na přicházející americko-ruský celovečerák ideální. 85% ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Jednolitý šik a chlouba CCCP – sovětská hokejová zborná – z níž nejvíce zářila jména božské pětice: Makarov, Larionov, Fetisov, Krutov, Kasatonov a trenér Tichonov. Mistři ledního hokeje a skutečně unikátní hráči. Nebýt sovětské diktatury (v čemkoliv včetně sportu), nemuseli být tak jedineční .. nebýt oné diktatury, mohly být dávno mnohem víš. ()

ravenir 

všechny recenze uživatele

Fajnový dokument, super vidět, jak dnes vypadají dřívější modly sovětského sportu, obzvlášť do očí bijící je přeměna Makarova. Výborné je vykreslení doslova nelidských podmínek tréninkových metod na "baze", ale očekával jsem trochu víc hokejových akcí, než jen nějakých pět, které se pořád opakovaly dokola. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

[1] Začnu vtipem: Moskva, Kreml, asi 20 minut po sportovním průseru s americkými studentíky v Lake Placid. Účinkující: Chruščov, Brežněv, Andropov. Téma 1: jaderný program. Téma 2: vesmírné záležitosti. Téma 3: kdo sakra nahradí stárnoucí Charlamovu lajnu na příštím velkém turnaji?! [2] Tento dokument jsem od roku 2007 viděl už třikrát a pořád mě baví. Může to znamenat jedině dvě věci: a) téma je mimořádně silné samo o sobě, b) dokument je úžasně strukturován (jenom potvrdím, že v něm opravdu není hokej jako takový). [3] Já těch pět bláznivých Rusů mám rád. Hlavně hubatého intelektuála Larionova si vážím. Švédové si je zde každopádně hokejově idealizují. Bodejť. Jejich skóre proti Sborné za sedmdesátá a osmdesátá léta bych (jako Švéd) v žádném případě nechtěl vidět s plným žaludkem. Byli dobří, ale zároveň v nejlepším (nejen) hokejovém věku dřeli jako dogy a hlavně kvedlali pořád spolu. Kvedlat elitní kanadská pětka let osmdesátých (Bourque, Coffey - Gretzky, Lemieux, Messier) taky pořád spolu, možná všechny ty Canada Cupy a akce Rendez-Vous nejsou tak divácky zajímavé. [4] Rozdíl mezi sovětským a kanadským propadákem: v SSSR by vás sežral Tichonov. V Kanadě 30 milionů Kanaďanů. Zavolejte Gretzkymu, jaké to bylo, dostat na prdel 8:1 v roce '81. Možná byste se taky pět dní schovávali na Floridě (90%). ()

Zajímavosti (1)

  • První řada ruské sborné Makarov - Larionov - Krutov - Kasatonov - Fetisov je dodnes považována za nejlepší řadu v historii ledního hokeje. (Lajty)

Reklama

Reklama