Reklama

Reklama

Epizody(5)

Dramatický příběh herců kočovné společnosti z druhé poloviny devatenáctého století na motivy stejnojmenného románu Adolfa Branalda je především holdem všem těm velkým i malým průkopníkům dramatického umění, kteří pomáhali šířit a udržovat kulturní identitu českého národa i mimo hlavní kulturní centra, kteří často za velkých obětí táhli káru umění vysokého i lidového, kteří mohli klesnout i na kolena, aby znovu vždy vstali, neboť sílu jim dodávala láska k divadlu.
Scénář Ondřeje Vogeltanze se soustřeďuje zejména na ústřední motiv životní lásky stárnoucího ředitele společnosti Matyáše (Boris Rösner) k subretě Magdě (Petra Jungmanová), vycházející hvězdě činohry a i tehdy módní operety. Vedle milostného dramatu seriál nabídne i atraktivní kostýmní podívanou a neodolatelnou romantickou atmosféru dávno zapomenutých štací.
Do rolí herců společnosti obsadil režisér Jan Schmidt Dagmar Bláhovou, Bohumila Vávru, Lubomíra Kostelku, Oldřicha Vlacha, Marka Vašuta, Kláru Jandovou, Jakuba Haise, Kláru Issovou a další. Důležitou roli v příběhu sehraje i Josef Abrhám a Bohumil Klepl.
Vedle literárních hodnot dnes již klasického díla české literatury je cenný zejména široký autentický materiál, neboť román vznikal ještě v bezprostředním kontaktu s pamětníky doby. Ani televizní seriál nemůže zachytit epickou fresku románové předlohy v celé její šíři a proto se soustředí zejména na ústřední motiv životní lásky stárnoucího ředitele společnosti Matyáše k subretě Magdě, vycházející hvězdě činohry, ale i tehdy módní operety. A tak vedle milostného dramatu seriál nabídne i atraktivní kostýmní podívanou a neodolatelnou romantickou atmosféru dávno zapomenutých štací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Paity k tomuto seriálu (1)

Stříbrná paruka (2001) 

Opravdu se mi líbil snad jen Boris Rosner, který toto drama obrovsky posunul dále. I tak smutné, ale na víc než dvě hvězdičky to nevidím. ()

Reklama

Reklama