Reklama

Reklama

Poslední spravedlivý

  • Kanada The Last Just Man
Kanada, 2002, 70 min

Režie:

Steven Silver

Obsahy(1)

Ani brigádní generál Romeo Dellaire, který v roce 1994 velel mírové misi OSN ve Rwandě, nemohl zabránit hrůzostrašné genocidě, při níž zahynulo 800 000 Afričanů. (oficiální text distributora)

Recenze (40)

Matty 

všechny recenze uživatele

Mimořádně působivý dokument rozšiřující zážitek z filmu Hotel Rwanda. A upřímně - tohle je ještě lepší. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KDE JE VŮLE, TAM JE CESTA....... /// Jak to, že nás nedokázal ochránit? Jak mohli opustit naše děti? Rok 1994, generál Romeo Dallaire velí mírové misi ve Rwandě. Misi, která má mír zachovat, ale NETVOŘIT! Misi, která měla sloužit k podpoření procesu stabilizace a všechny státy chtěli, aby byla levná a bez pytlů s mrtvými. JAK TO TENKRÁT BYLO a proč na konci mise UNAMIR bylo přes 800 000 mrtvých? Kam sahají kořeny nenávisti mezi Hutui a Tutsii? Jaký to je, když vraždí soused souseda, učitel žáky, kněz farníky? Výbornej dokument, bez hluchých míst a s maximem zajímavých informací občas donutí k ironickýmu úsměvu. Jako by to po těch letech byl jen špatnej vtip a ti ,,nahoře“ měli podivně zvrácenej smysl ,,pro humor“. (Nebo realitu?) GENERÁL ROMEO DELLAIRE OPUSTIL MISI VE RWANDĚ SE VZTYČENOU HLAVOU. (Já bych dokonce řekl, jako hrdina!) A nedivím se, že člověk, který prožije to co on, bude už navždy slyšet onu kakofonii sténání, pláče a výkřiků... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímají mě ,,klíčové“ okamžiky dějin. 2.) Nejsem si jistej, jestli jsou Ghaňané dobří spojenci. 3.) Zjistím, jak OSN bojuje proti přelidnění planety. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Sila tohto dokumentu spočíva vo faktoch, nie v kvalite filmárčiny. Spoveď generála ktorý nemohol konať keď to bolo najnutnejšie, spoveď o neľudskosti a ignorácii. Pocity to vyvolá, ale forma má svoje rezervy; rozprávajúce hlavy častejšie než čokoľvek iné, opakujúce sa archívne zábery .. Pre diváka lačného po krvi stojí "zato" len posledných 20 minút, pre toho kto videl Hotel Rwanda a chce svoj zážitok zintenzívniť, do určitej miery vlastne tiež. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu se chce brečet. Jenom dokazuje, že hrůzy holokaustu se mohou kdykoliv a kdekoliv zopakovat a pokud to bude dostatečně daleko mimo euroamerický civilizační okruh, má tamní obyvatelstvo prostě smůlu, protože takových lidí jako Romeo Dellaire a jeho vojáci opravdu není mnoho. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument, v ktorom sa dozviete oveľa o viac, ako vo filmoch. Áno, film Hotel Rwanda bol výborným dielom, no tu to vidíte z pohľadu človeka, ktorý sa na udalostiach priamo podieľal, je to teda omnoho autentickejšie. Takisto je to dokument vhodný pre antiamerických fanúšikov. Ich pôsobenie v OSN je pekne na smiech už poriadne dlho. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"My ľud spojených národov, odhodlaní uchrániť budúce pokolenia pred metlou vojny, ktorá dvakrát v priebehu nášho života priniesla ľudstvu nevysloviteľné strasti,...a pre tento cieľ pestovať znášanlivosť a žiť spolu navzájom v mieri ako dobrí susedia,...rozhodli sme sa zjednotiť svoje úsilie, aby sme dosiahli tieto ciele." Veľmi užitočná organizácia a fakt sa im to darí dodržiavať, len čo je pravda! 95%. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Určitě to stojí za vidění. Ani ne kvůli detailům nebo záběrům vraždění, těch je tu poměrně málo (i když to, co jen slovy Dellaire popisuje, když viděl čerstvě vyvražděnou vesnici, je peklo na zemi), ale kvůli dvěma jiným věcem. Jednak kvůli osobní zpovědi člověka-vojáka, který se ocitnul v neřešitelné situaci, udělal, co mohl, a stejně je dodnes paralyzovaný a má za sebou dva pokusy o sebevraždu. Jednak kvůli tomu, jak v detailu vypadá fungování OSN a velmocí. Zvlášť mluvčí amerického ministerstva zahraničí stojí za to. "Vidíme tam akty genocidy." "Hm, a kolik takových aktů musí být, aby to už byla genocida?" "Nemám oprávnění toto zodpovědět." "A neříkáte to třeba kvůli tomu, že kdyby šlo o genocidu, byla by OSN povinna konat?" ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tieto rwandské problémy z prvej polovice 90. rokov boli sfilmované už neraz, ale až tento vynikajúci dokument dá pocítiť tú pravú hrôzu, aká musela v tej dobe sídliť v každom násilím postihnutom obyvateľovi Rwandy. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, srdcervoucí, frustrující... Dellairovo sebeobviňování je sice na místě protože opravdu měl -když byl ještě čas- razantněji zatlačit na nadřízené, popřípadě se vzepřít rozkazům. Zároveň je ale nutné uznat, že v rámci impotentního přístupu OSN by to byl beztak prohaný boj.. Tohle jde celé na triko Evropě a Americe. Nejprve desetiletí učí sousedy navzájem se nenávidět na základě vylhaných argumentů a když o desítky let později dojde na genocidní sklizeň toho co zaseli, tak dělají slepé, blbé a hluché... Jeden ze zdaleka největších failů novověké historie (a možná historie vůbec).. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Potřetí ve Rwandě a potřetí je to zase síla, která nemá obdoby. Tentokrát přímo z pohledu Romeo Dellaira, generála OSN, který nás vyprávěním a autentickými záběry provede těmi sto dny šíleností, které se udály na tak malém území. Parádně a na plnou hubu bylo řečeno, že to je celé chyba Evropy. 95% ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Dokument, který je velkou obžalobou neakceschopnosti a vůbec samotného nastavení OSN. V tomto bodě pomalu nespatřuji důvod, proč by OSN nemohla skončit stejně jako SN...tedy ztroskotat na lhostejnosti a sobeckosti jejich vlastních členů, kteří díky slovíčkaření vetují a zdržují, zatímco na druhé straně zeměkoule zemře během sta dní 800 000 lidí. Po tomhle apelu na lidskost, pomocí ukázky nelidskosti a zkaženosti, Vám bude opravdu hodně hodně špatně. ()

zette 

všechny recenze uživatele

V zemi, kde krome trochy kavy a caje nic neni, tam krveproliti pro OSN a USA nic neznamena a daji ruce pryc. Po Rwande mela byt tato slavna organizace rozpustena. Respekt pred generalem Dellairem, ktery toho bohuzel moc nezachranil, ale jako jeden z mala se alespon snazil a neutekl. ()

kubin. 

všechny recenze uživatele

Jestli vás zaujal Hotel Rwanda a chcete se dozvědět víc, sáhněte po tomto dokumentu. Vyprávění Romea Dellaireho je poutavé, hlavně proto, že si vše sám prožil. Hodně traumatizující zážitek, a právě proto dávám za 5***** ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Dokument, který oproti hollywoodskému zpracování "Hotel Rwanda" nabízí pohled na to, jak se věci skutečně staly, přímo s účastníky dění - především rozhovory s gen. Dallairem jsou velice emotivní. Pokud vás víc zajímá, co se stalo ve Rwandě, doporučuju místo obligátního "Hotel Rwanda" spíše adaptaci Dallairových vzpomínek "Shake Hands With The Devil" a právě tento dokument, jako dokreslení toho, jak proběhla celá genocida, v jaké pozici byl Dallaire a co (ne)dělala OSN. ()

Mr.Nigga 

všechny recenze uživatele

Přesto, že se jedná o dokumentární film, dokáže zaujmout daleko více, než některé pokusy českých režisérů o válečná dramata. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný dokument o genocidě ve Rwandě. Vše je zde přehledně shrnuto s výpověďmi nejen přeživších, ale také v celém dokumentu vystupuje a svým příběhem ho doplňuje Roméo Dallaire, který řídil misi OSN ve Rwandě. A k tomu jsou v dokumentu autentické záběry, které působí děsivě, ale zároveň jsou potřeba, aby se na tyto hrůzy nezapomnělo. ()

Reklama

Reklama