Reklama

Reklama

Poslední spravedlivý

  • Kanada The Last Just Man
Kanada, 2002, 70 min

Režie:

Steven Silver

Obsahy(1)

Ani brigádní generál Romeo Dellaire, který v roce 1994 velel mírové misi OSN ve Rwandě, nemohl zabránit hrůzostrašné genocidě, při níž zahynulo 800 000 Afričanů. (oficiální text distributora)

Recenze (40)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Sila tohto dokumentu spočíva vo faktoch, nie v kvalite filmárčiny. Spoveď generála ktorý nemohol konať keď to bolo najnutnejšie, spoveď o neľudskosti a ignorácii. Pocity to vyvolá, ale forma má svoje rezervy; rozprávajúce hlavy častejšie než čokoľvek iné, opakujúce sa archívne zábery .. Pre diváka lačného po krvi stojí "zato" len posledných 20 minút, pre toho kto videl Hotel Rwanda a chce svoj zážitok zintenzívniť, do určitej miery vlastne tiež. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Dokument, který je velkou obžalobou neakceschopnosti a vůbec samotného nastavení OSN. V tomto bodě pomalu nespatřuji důvod, proč by OSN nemohla skončit stejně jako SN...tedy ztroskotat na lhostejnosti a sobeckosti jejich vlastních členů, kteří díky slovíčkaření vetují a zdržují, zatímco na druhé straně zeměkoule zemře během sta dní 800 000 lidí. Po tomhle apelu na lidskost, pomocí ukázky nelidskosti a zkaženosti, Vám bude opravdu hodně hodně špatně. ()

Reklama

Daweflip

všechny recenze uživatele

Film popisuje události odehrávající se před a během rwandské genocidy. Ukazuje problémy, které doprovázely mírovou misi OSN, z pohledu přímých účastníků a odhaluje tak divákovi pohled zevnitř. Jde o strohou obžalobu OSN, zvláště jejího byrokratického aparátu a jednotlivých členských zemí. Film získal následující ocenění: Silver Chris Award na Columbus International Film & Video Festival 2002, Humanitarian Cinema Award na Newport International Film Festival 2002, Best Non-Fiction Program na Cologne Conference 2003, Cenu diváků na festivalech Jeden svět 2003, Hamptons International Film Festival 2002, DoubleTake Documentary Film Festival 2002 a Zvláštní cenu poroty na festivalu Jeden svět 2003 ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Dokument, který oproti hollywoodskému zpracování "Hotel Rwanda" nabízí pohled na to, jak se věci skutečně staly, přímo s účastníky dění - především rozhovory s gen. Dallairem jsou velice emotivní. Pokud vás víc zajímá, co se stalo ve Rwandě, doporučuju místo obligátního "Hotel Rwanda" spíše adaptaci Dallairových vzpomínek "Shake Hands With The Devil" a právě tento dokument, jako dokreslení toho, jak proběhla celá genocida, v jaké pozici byl Dallaire a co (ne)dělala OSN. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný alibismus a ignorace ze strany mocností a stejně neuvěřitelné nasazení generála Romea Dellaireho. Ty tři měsíce ustál s posledními psychickými silami, následky pak trpěl neskutečně. Věcný faktografický popis ostře kontrastuje s reálnou hrůzou masakru nemajícího obdoby. A jako krutý výsměch pokusy obvinit Dellaireho, že nezachránil víc životů. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama