Reklama

Reklama

Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

(seriál)
Slovensko, 2006, 15 h 20 min (Minutáž: 24–27 min)

Epizody(36)

Obsahy(1)

Boli ich desaťtisíce. Od drobných prečinov až po tie najhroznejšie zločiny. Z toho množstva prípadov je však iba niekoľko takých, ktoré si zapamätali celé generácie. Súčasný pohľad na dvadsaťštyri najznámejších kriminálnych prípadov na Slovensku očami expertov, vyšetrovateľov, aj pôvodných svedkov. Tušili by ste napríklad, že v čase najhlbšieho komunizmu hrozil našej krajine teroristický útok priamo z Ministerstva spravodlivosti? Spomínate si ešte na krvavú vzburu väzňov v Leopoldove a ešte stále vám vlasy dupkom vstvávajú pri zmienke Causa Čubírková? Pôvodný dokumentárny seriál Slovenskej televízie vás v nasledujúpcich týždňoch oboznámi o tom najzaujímavejšom z policajných spisov...
Jednotlivé časti:  1.-Vietnamský masaker
2.-Škrtič žien
3.-Nočný vrah
4.-Čubirková
5.-Nedokončená modlitba
6.-Dvojnásobná poprava
7.-Krutý osud taxikára
8.-Vražda bezdomovcov
9.-Smrť prichádza z hôr
10.-Nemilosrdní
11.-Horehronský rozparovač
12.-Odsúdení na smrť
13.-Sedem rokov nestačilo
14.-Nenapravitelný
15.-Vraždiaci novinár
16.-Unínska lúpež
17.-Teror na Ministrestve spravodlivosti
18.-Vopred ohlásená vražda
19.-Vrah stopárok
20.-Otec
21.-Manžel a milenci
22.-Leopoldovská vzbura
23.-Smrť v plamenoch
24.-Liečiteľ
25.-Prípad Kaplná
26.-Medea
27.-Krvavé meniny
28.-Manipulovateľný
29.-Žena na balkóne
30.-Nikdy neprečítaná pošta
31.-Pištoľník z Považia
32.-Vražda v nočnom parku
33.-Rozsudok smrť
34.-Vinný, nevinný
35.-Zrodený zabíjať
36.-Neobjasnená smrť kurtizány (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (123)

Matty 

všechny recenze uživatele

Za každou cenu drsné a cool. Není amorální dělat ze zločinů tak efektivní podívanou? Asi jo, jenže ono z toho jde stejně mráz po zádech. Víc než z kdejakého hororu. Nemohu nedoporučit a nemohu nevarovat, že to není nic pro jedince se slabšími nervy. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

"My masoví vrazi jsme vaši synové, vaši manželé a jsme všude". Deprimující, šokující dokument, který stojí za zhlédnutí. Dokument, který vám svým brutálním obsahem změní noční hodiny na noční můru, a budete stále přemýšlet, co jste to vlastně viděli. Zvěrstvo největšího kalibru. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Přání, které jsem vyslovil po skončení české verze, mi překvapivě vyplnili bratři ze Slovenska. Vytvořili daleko rozsáhlejší dokumentární sérii a navíc několik let před námi, což jsem v době sledování nevěděl a byl bych zřejmě k naší variaci trochu přísnější. V obou případech platí, že je potřeba mít silný žaludek. Zatímco Češi se zaměřili především na 90. léta a největší případy, kde šlo hlavně o peníze a moc, tak Slováci mapují dobu mezi lety 1933 - 2003. Díky tomu můžeme vidět mnohem pestřejší paletu trestných činů. Vyčnívají epizody jako Leopoldovská vzbura a Teror na Ministerstve spravodlivosti. Prim však hrají klasické mordovačky a jistý fenomén, který může mít spojitost s minulým režimem. Kdo viděl celou sérii jistě chápe. Většinu případů spojuje alkohol. To asi není překvapení. Ovšem neustálá potřeba Slováků chlastat, zabíjet a znásilňovat (ano, pořadí je správně) je naprosto nechutná a jen potvrzuje, že komunismus je svinstvo. V takovém bordelu pak lítají tresty smrti jako na běžícím pásu. Prakticky každý díl je něčím zajímavý a děsivý. Ty nejbrutálnější zde vypsali ostatní. Každopádně vraždící ženskou v šátku můžou mít fakt jen na Slovensku. Já bych však vyzdvihl méně nápadný kousek Rozsudok smrť. Ten je o od začátku prezentován jako nějaká zamotaná povídka od Tarantina, kde absolutně nevíte, co se přesně bude dít, ale zároveň si moc dobře uvědomujete, že podobné akce se špatným koncem se mohou stát i ve vašem okolí. Hrané pasáže nečekaně neuráží. Škoda minimálního prostoru pro přímé či nepřímé účastníky, určitě by se jich ještě pár našlo. V tom jediném výrazně vedou naše Legendy kriminalistiky. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Kvalitný výber krimi prípadou z našej malej, no po zhliadnutí tohto seriálu neuveriteľne akčnej zeme. Samozrejme, v tom horšiom slova zmysle. Výprava vrámci možností... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Znásilnené 11 ročné dievčatko, napchaté do perináka, objavené v pokročilom štádiu rozkladu... rozštvrtené a vyumývané kusy obete, pečlivo vypitvanej profesionálnou mäsiarkou... nôž s 30 cm čepeľou strčený po beštiálnom bodaní ako bonus do vagíny brutálne pobodanej staršej ženy... odrezaná hlava muža strčená do vlakového záchoda... zneužitá mŕtvola stopárky (druhá zavraždená sa vrahovi zdala príliš znečistená krvou, ktorá jej vytiekla z rozflákanej hlavy)... odrezávanie vemien živým kravám.... vyberanie plodu z brucha zavraždenej manželke + jeho zneužitie.... a množstvo iných chuťoviek ponúka profesionálne spracovaný seriál z produkcie slovenskej televízie. Každý z takmer polhodinových dielov vychŕli v rýchlom slede príbeh, autentické zábery, hereckú rekonštrukciu, to všetko je poprekladané výpoveďami (alebo citátmi) svedkov, vyšetrovateľov, a odborne zaštítené slovom psychológa. Informačne a obrazovo narvaté svedectvo nezabúda na diváka a vždy ponúkne náznak pikošiek, nechávajúcich už v tak, či onak otrasenom divákovi ešte väčšie pochybnosti o ľudskom rode (príkladom je ponúkanie matky synovi na ochutnanie mäsovú paštétu, v ktorej azda boli zapracované kusy z vnútorností tela zavraždeného otca, ktoré sa nikdy nenašli). ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne spracovaný slovenský dokument o tých najvačších násilnostiach, ktoré boli spáchané v minulosti. Drsné scény s VYNIKAJÚCOU hudbou a s hlasom Tomáša Maštalíra robia z tohto dokumentu viac ako len priemerný. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dnes môže divák vzhliadnuť množstvo dokumentov o hrôzostrašných činoch, ktoré otriasli rôznymi krajinami, no jedna z epizód tohto seriálu: "Horehronský rozparovač" je ten najväčší hnus čo som doposiaľ vidiel. Taktiež musím vyzdvihnúť kvalitu, akým spôsobom je vďaka autentickým záberom či flaschbeckom z miest činov spracovaný, pričom (či už si to niekto uvedomuje, alebo nie) obrovský podiel na úspechu dokumentu má "hlas" Tomáša Maštalíra. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrazivý dokument, ktorý podáva svedectvo o tých najšokujúcejších zločinoch, čo sa odohrali v našej republike. Je to vlastne akási televízna rekonštrukcia týchto strašlivých udalostí. Prevažne sa jedná o bezcitné vraždy. Šialené, bezcitné skutky, ktoré dokážu spáchať len tie najväčšie ľudské beštie. Svojou temnou témou a hlavne ostrou autentickosťou je to veľmi pôsobivé dokumentárne dielo. "Najväčšie kriminálne prípady Slovenska" sa oplatí si pozrieť. ***** ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Čo by mohlo byť NEzaujímavé na brutálnych vraždách, znásilneniach, odrezaných hlavách a zohavencýh mŕtvolách ? Ešte na dôvažok, keď si niektoré osobne pamätáte z novinových článkov .... Problém mohlo byť už len samotné spracovanie. A to nie je úchvatné, ale na televízny dokument vytvorený v počiatkoch XXI. storočia na Slovensku, je to taký menší zázrak. Vrele doporučujem ! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čistokrevnej hardcore. Můžete mít nakoukaný stovky filmů o kanibalech, rozparovačích atd, ale dívat se na reálný fotky zamordovaných obětí a poslouchat do detailů a sebemenších podrobností převyprávěný rekonstrukce činů to je trochu jiný kafe. Nemůžu hodnotit jednotlivý díly, ale pouze seriál jako celek, tak aspoň vypíšu ty co mě nejvíc rozsekali a bez váhání bych jim udělil plný počet a to jsou tyto : Vietnamský masakr, Škrtič žen, Noční vrah, Kauza Čubírková, Nedokončená modlitba, Vražda bezdomovců, Smrt přichází z hor, Horehronský rozparovač, Vraždící novinář, Předem ohlášená vražda, Vrah stopařek, Otec, Případ Kaplná a Medea. Škoda, že ke konci už tomu trochu dochází dech a posledních 10 dílů nemá takový drajv, tedy z výjimkou toho který se věnuje mému oblíbenému případu Otýlie Vranské. Nicméně jako celek to nemůžu hodnotit jinak než 5*. K dokonalosti celého prožitku pak přispívá i podařený dobový hudební podkres a charizmatický hlas vyprávěče který tomu rovněž dodává atmosféru. Nářez kterej jenom tak nerozdejcháte.95% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"VIEM, ŽE MA NENÁVIDIA." ------------ Je vidieť, že dokument už má svoje roky, pretože dnes by takáto drsná vizualizácia zrejme neprešla televíznym schvaľovacím procesom. Tvorcovia sa s tým neserú, diváka nešetria a zobrazujú šedú realitu krajiny, kde sa našťastie ešte ľudia o svoj život neboja. Práve vďaka tej hrubej, necenzurovanej a otvorenej forme dokumentovania udalostí a faktu, že na toto naša verejnosť nie je zvyknutá, Najväčšie kriminálne prípady Slovenska u diváka veľmi silno rezonujú aj dlho po dopozeraní. Maštalírov hlas, opisujúci aj tie najmenšie hrôzostrašné detaily, dotvára celkovú atmosféru, ktorá je aj bez toho tak temná, že už nič viac nepotrebuje. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nic pro slabé nátury! Pohled na zmasakrovaná, naporcovaná či jinak zohavená těla obětí a podrobné popisování modus operandi nemusí úplně každému vyhovovat. Často jde o nadmíru nechutné věci, při nichž člověku opravdu mrazí v zádech a má nutkání zvracet! Ani ta nejdrsnější kriminálka či horor se tomuto nemůže rovnat, když si uvědomíme, že sledujeme autentické záběry. K celkovému zážitku z tohoto dokumentu přispívá i jeho vynikající zpracování v čele se znamenitou hudbou a hlasem průvodce pořadu. Vyvstává zde otázka, zda je vůbec etické zveřejňovat policejní záběry na mrtvá a zohavená těla. Další otázkou k zamyšlení je, zda se úchylní jedinci nemohou těmito případy inspirovat a vyvarovat chyb svých předchůdců? Zároveň by však tento pořad mohl sloužit jako manifest pro znovuzavedení trestu smrti. Je až neuvěřitelné, čeho všeho je člověk schopen..a z jakých důvodů! Jak už tu zaznělo - magor se v tom může vyžívat! Mezi ty nejnechutnější díly patří Čubirková, Nedokončená modlitba, Horehronský rozparovač, Medea, Krvavé meniny, Vražda bezdomovcov, Nikdy neprečítaná pošta, Otec či Liečiteĺ. U epizody Vrah stopárok stojí za porovnání realita vs. film. P.S. Zajímavý by byl obdobný dokument o vrazích v českém teritoriu. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Zimomriavkovo a zážitkovo spracovaná realita z forenzného zákulisia, ktorú nemôžem pozerať inak ako so zatvorenými očami. Jeden z minimálneho mála odborných dokumentov zo slovenskej produkcie! Ochutnávky z histórie kriminalistiky výborným spôsobom komentujú fundované psychologické stálice, dlhoročne sa vŕtajúce vo forenzno-expertíznej problematike. Silno odporúčam, vhodné však len pre silné žalúdky. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Neskutočný "mini" seriál, spracovaný skvostne. Je neuveriteľné čo všetko sa odohralo aj na Slovensku. Rozsekaní aziati sekerou, manželka odrezala hlavu manželovi a odložila ju na záchode vo vlaku, vojna bezdomovcov, ktorí odrezali jednému genitálie, či znásilnenia v uliciach, kde by to nik neočakával. Maštalír tomu dodal dobrý dabing, vizuál je tiež dobrý. Každá časť je zaujímavá a hovoríte si, že tá nasledujúca už bude asi oproti tejto nuda. Ale ono nie. Rozhodne takéto slovenské dokumenty vieme točiť, je to vysoká úroveň. Rozhodne si tento seriál ešte minimálne raz zopakujem a to cez to všetko, že je tak morbídny a nechutný. Môžem odporučiť všetkým, ktorí ešte len zvažujú pozerať, ale radím bez popcornu. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Naše "Legendy kriminalistiky" jsou oproti slovenskému pandánu jen slabý čajíček, brutalita, počty obětí, motivace, surovost je v Najväčších kriminálných prípadoch Slovenska na jiném levelu. Ale dokumentaristicky mi třicetidílná série moc nesedla, komentář je místy monotónní, často se opakuje včetně záběrů na vrahy, vystupuje tu jen několik málo vyšetřovatelů...ale to není žádná výrazná výtka, jen subjektivní dojem. Jinak samotné případy jsou fakt horor, taková Čubírková měla plechovej pajšl. Mnohem větší výtka se týká obrazového média - úvodní znělka je špatná a dobrá leda pro epileptický záchvat. Většinu obrazu pak zabírají jakési ruční kamerou točené rozmazané jakoby rekonstrukční scény, kde mají navodit atmosféru pro vypravěče. Téměř úplně tu absentuje policejní práce a způsob dopadení. Vypravěč se soustředí téměř jen na co nejdetailnější popis vlastních činů. Chápu, že u mnoha zločinů jsou k mání jen černobílé fotky, ale takto by šlo ze seriálu udělat audio podcast bez obrazu. Zajímavé nicméně je, že se "dočkáme" realistických záběrů na znetvořené mrtvoly, což na Slovensku společensky prošlo? ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Brutálne znásilnenia, vraždy, upálenia a rozštvrtenia obetí. Magor sa v tom môže aj vyžívať. Vážne máme pravé toto vo svojej prirodzenosti? Skrz naskrz nechutné ..5* ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! 1 - Vietnamský masaker [4 *]: Velice vydařený úvod. První případ byl o tom, kterak se dva retardovaní pánové rozhodli pro pár žluťásků zabít pár žluťásků. Strašně se mi líbilo, že seriál nabízí opravdu velice detailní informace a příčině smrti jednotlivých osob, motivu vraždy, způsobu vyšetřování, prostě o všem. Vynikající jsou i vstupy různých odborníků. Trošku mě iritovala snad jen paní psycholožka. Došla k závěrům, ke kterým bych došel taky a nemusel bych kvůli tomu mít vystudovanou psycho školu. Mám takové tušení, že se postupně podívám na všechny díly. Vynikající projekt. 2 - Škrtič žien [3 *]: Příjemný díl o propuštěném vrahovi, který udělal tu nejméně pravděpodobnou věc, jako si zřejmě vůbec dovedete představit - vraždil znovu. Jeho druhé řádění poslalo na věčnost 4 důvěřivé ženy. Název dílu není úplně příznačný, neboť pán svoje oběti zdaleka jen neškrtil. Nutno uznat, že pán na první pohled působil celkem důvěryhodným dojmem. Takoví bývají nejnebezpečnější. K seriálu také skvěle sedí velice příjemný tajemný hlas vypravěče. Hodnocení je o trošku nižší, neboť mi chyběla lepší ukázka mrtvých slečen. Všechny byly bohužel ukázány až v pokročilém stádiu hnilobného rozkladu. 3 - Nočný vrah [4 *]: Konečně pořádný psychouš. Největší sériový vrah Slovenska. To zní jako super lákadlo. Dokonalá ukázka toho, kam až může vyeskalovat nedostatek empatie. Pán si za oběti vybíral převážně starší ženy a vraždy se pokoušel uskutečňovat ve spánku. Tomu říkám odvaha. Dokonce své řádění neomezil pouze na Slovensko, ale narušil spánek i nějakým paním v Německu a Nizozemsku. Docela mě zaskočilo, že se byl schopný ukájet s mrtvolami 80letých paní. To už si žádá pořádná střeva. Proti gustu žádný dišputát. Nakonec, každý máme nějaký ten koníček. Velmi mě zaskočilo, že bylo pro policii pánovo dopadení takový problém. Chápu, že se kouzla s DNA v té době u nás teprve rozbíhala, ale i tak. Je k nevíře, jak bylo tehdy snadné spáchat beztrestně zločin takového rozsahu a kolika lidem jste mohli zkrátit život, než jste se dočkali náležitého trestu. 4 - Čubirková [4 *]: Zaujalo mě, že když se žena rozhodne vraždit, tak se z 80 % jedná o člena rodiny. Toto číslo přímo vybízí k tomu, abychom si naše ženy hýčkali a na rukou je nosili. Paní Čubirková byla extrémní psychopat a vysloužila si dokonce trest smrti. Poprava prvního muže, kterého umlátila palicí byla poměrně fádní. Mnohem více mě zaujala poprava druhého muže, kterému sekerou usekla hlavu a hodila ji do záchodu, aby nemohlo být pochyb, že ji daný muž neopustil. Velice zajímavý případ i přes minimum mrtvých. 5 - Nedokončená modlitba [4 *]: Starší případ z roku 1960, který místo brutálního činu ovlivnil dodnes. Ukázka toho, kam až může člověka dohnat alkohol a celkové živoření. Krádež pokladniček v kostele se přetavila až ve trojnásobnou vraždu, ke které pachatel přidal i soulož s ženskými obětmi. 6 - Dvojnásobná poprava [4 *]: Bylo pro mě poměrně znepokojivé zjištění, že v 85 % vražd vrah svoji oběť poznal. Poměrně zajímavý případ o mladistvém gangu, který se rozhodl zlikvidovat nepřizpůsobivého člena, přičemž se při té příležitosti rovnou 2x vystřídali na jeho 14leté kamarádce. Velmi se mi líbilo naznačení, kterak funguje psychologie v rámci skupiny. Není to až tolik odlišné od psychologie uvnitř smečky zvířátek. 7 - Krutý osud taxikára [2 *]: Moc se mi nelíbí název tohoto dílu, neboť se jedná pouze o část případu. Vlastně se mi ani moc nelíbil tento případ, který pojednává o retardovaném mladém muži, který měl rád dobrodružství a bylo mu jedno kde a jak si obstará finance. Když chtěl například povozit kamarády v autě, tak zabil taxikáře a vzal si jeho auto. V tomto dílu mě potěšila výpověď jednoho z povožených členů jeho skutečné bandy. Fajn sledovat, že se tehdy tresty smrti nešetřilo. Nadbytečná humánnost dnes pouze škodí. Když už nemáme zavedené pracovní tábory, kde by mohli provinilci splácet společnosti po zbytek života svůj dluh, tak se mi trest smrti jeví optimálním řešením. Zápletka tohoto dílu mě nijak zvlášť neoslovila a nebavila. 8 - Vražda bezdomovcov [4 *]: 4 ožralí bezdomovci týden dost kreativně a opravdu brutálně mučili dva svoje kolegy. Co se míry brutality týče, tak doposud rozhodně nejbrutálnější díl. Opravdu chuťovka. Překvapily mě závěrečné rozsudky. Dostat 13 let za to, že týden mučíte člověka, to je opravdu na pováženou a na zamyšlení. 9 - Smrť prichádza z hôr [4 *]: Zbabělý úchyl z hor, nehezkého zevnějšku a velmi nízkého intelektu, jehož sexuální přetlak připravil o život 4 slečny. Ženy, chce se to mívat při procházkách na pozoru, neboť kdejaký pán toho svého kašpárka v pozoru má a při chvilce vaší nepozornosti je připraven s ním rozehrát nepříjemné divadlo se smutným koncem. 10 - Nemilosrdní [3 *]: Když už nejsou žluťásci vražděni pro pár žluťásků bělásky, tak jsou žluťásci vražděni pro pár žluťásků dalšími žluťásky. Divácky poměrně neatraktivní případ s finančním motivem. 11 - Horehronský rozparovač [5 *]: Zatím zcela jednoznačně nejbrutálnější díl. Když popravíte pár lidí pro pár slovenských korun, tak se to dá ještě pochopit, ale když popravíte manželku a dvě své dcery, protože se vrátíte domů ožralý jako hovado, manželka vám nechce otevřít a reaguje na vás ignorací, tak to už je vyšší level psychopatství. Ústřední pán se odchýlil od normálu přímo ukázkově. Většina chlapců ve 12 letech nemá nejmenší tušení, že se dá jejich chlouba využívat k něčemu jinému, než k čůrání. Pan Svitek už v tomto věku zjistil, že se jeho bimbásek dá strkat do pohlavních orgánů zvířátek. Když se potom v 15 rozhodoval co dál dělat, kariéra zločince byla pro něj jasnou volbou. Na svědomí měl nějaké to znásilnění a přepadení. Nedivím se, že se jeho manželka rozhodla pro svatbu. Kdo by o takového vzorného manžela neměl zájem? Ženy to vždy táhlo k lajdákům. Ta jeho byla dokonce schopná podstoupit to riziko, že se jednoho krásného večera rozhodne ji a jejich dvě malé dcery nemilosrdně popravit a uspokojit se s jejich mrtvolkami. Opravdu síla. Nevěřil jsem svým očím! 12 - Odsúdení na smrť [3 *]: Průměrný případ o pánovi, jehož sexuální přetlak ovlivnil život mnoha ženám, které v sobě jeho hádě zarputile odmítaly. Trošičku nuda. Chtělo to více mrtvol. 13 - Sedem rokov nestačilo [3 *]: Další klasika s retardovaný imbecilem v hlavní roli. Tentokrát to odnesl jeho 12letý kamarád, protože se mu při společné procházce prostě postavil pyj, tak jej v mládí znásilnil a následně oběsil, za což byl odsouzen na směšných 7 let, ze kterých se stalo nakonec 9 let. Po návratu z vězení jeho řádění odnesl postarší kolega, protože měl zrovna při sobě větší finanční obnos. Jinak mě zaujalo, že každý druhý mladiství spáchá po návratu nějaký čin znovu. Možná by to stálo za zamyšlení. 14 - Nenapravitelný [3 *]: Ničím výrazně vyčnívající případ nenapravitelného žárlivého retarda, kterému tu a tam ujely nervy. Dodnes mě nepřestává fascinovat, že jsou prohřešky dementů posuzovány jinak než prohřešky ostatních. Vražda je vražda a vraždící dement je pro společnost snad ještě nebezpečnější než člověk měřitelného intelektu. Slabé tři hvězdy. Za každou oběť jedna. 15.-Vraždiaci novinár [1 *]: Vraždy, kde někdo vraždí pouze za účelem finančního zisku stojí zcela za hovno. Na tomto případu není nic kvůli čemu by se měl tento případ honosit predikátem "největší". Nudná a zcela obyčejná vražda cizince. Nic víc, nic méně. Inteligentní lidé zkrátka neumí vraždit tak hezky, jako retardi z východu. 16.-Unínska lúpež [2 *]: Znovu se zopakuji, vraždy s finančním motivem jsou o hovně. To je úplně normální věc, pro kterou má člověk pochopení. Na tomto případu byla zajímavá snad jen nekonečná trpělivost vrahů. Dokonce se vraždilo střenou zbraní, takže prostě opět nic zajímavého. Takové případy do pořadu nepatří. 17.-Teror na Ministrestve spravodlivosti [1 *]: Vražda z ukřivděnosti - neskutečná nuda. Retard nedostal invalidní důchod, tak se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou na ministerstvu spravedlnosti a odpálil na sobě bombu. Dal tak vzniknout dalšímu nezajímavému případu. Tento seriál jde trošku dole vodou. Chci už zase vidět vraždy dětí a znásilnění. Tohle je o ničem. 18.-Vopred ohlásená vražda [3 *]: Konečně pořádný díl vysílající zdvižený ukazováček směrem ke všem mužům. Není radno si doma opečovával 100 kilovou svini. Kromě toho, že do ní bez minimálně dalších dvou kamarádů, kteří ji budou při misionáři držet všechna břicha, neproniknete, tak je tu i celkem vysoké riziko, že vás občas zbije. Pokud je taková krasavice navíc z východu a je zdatnou řezníkářkou, tak by vás dokázala i velmi úhledně rozčtvrtit. Zajímavý a snad i trošku černo černě zábavný případ. 19.-Vrah stopárok [3 *]: Cesta do duše a hlavy sexuálních predátorů je vždy zajímavá. Co se týče brutality nic moc, ale co se týče vyšinutosti hlavního retarda to byla hodně slušná věc. Od teď si budu při nočních cestách parkem a dalšími temnými místy dávat sakra dobrý pozor a nedopustím, aby se za některým kříkem nějaké hovadou nade mnou uspokojovalo. Slečnám doporučuji totéž - tedy dávat si pozor na hovada, nikoli se nade mnou uspokojovat. Lepší tři hvězdy. Přeci jen pán stihl jen jedno takové menší zašpásování si s tělem nehmatetelného pulsu a po jeho zákroku i nepřitažlivého zevnějšku. 20.-Otec [4 *]: Tak dlouho jsem volal po díle plném násilí, až jsem jej dostal. Co si budeme povídat. Totální hnus. Finanční tíseň dohnala hlavu rodiny až k vraždě své drahé polovičky a svých dvou dcer (2 a 4 roky), a to včetně jejich incestního znásilnění. Pán si to odůvodňoval tím, že chtěl svoji drahou rodinu poslat do ráje, ale k čemu potom ta znásilnění? Opravdu hodně brutální případ, nad kterým zůstává dokonce i můj rozum stát. Fujky! 21.-Manžel a milenci [2 *]: Příběh o ženě o jejíž zahrádku pečovali hned 3 zahradníci. Jednomu zahradníkovi se ovšem zdálo, že tři jsou zbytečně vysoký počet a je třeba dalšímu zahradníkovi pěstně naznačit, aby šel sekat trávu jinam. Vcelku nudný díl s neúmyslným zabitím. Dost dobře nechápu, proč byl zařazen mezi ostatní. 22.-Leopoldovská vzbura [2 *]: Celý tento díl mě přišel jako oslava schopností Slovenska spojit síly svých složek a efektivně potlačit rozjíždějící se vězeňské povstání, kterému svoji nečinností připravovali ideální podmínky. Určitě zajímavý díl z hlediska nahlédnutí do historie. Nicméně zcela zde chybí jakákoli brutalita a nechutnosti, takže je to ve své podstatě lehká nuda. Taktéž mi svým konceptem tento díl absolutně nesedí mezi všechny ostatní. 23.-Smrť v plamenoch [4 *]: Tak po delší době opět díl dobrý jako dobré víno. Kvalitu dílů zde posuzuji především dle atraktivnosti a zajímavosti případu. Krásný díl o vyšinutém mladíkovi, který ukončoval bídné životy nebohých dobrosrdečných stařenek. Tvůrci si tentokrát vyloženě vychutnávali každičký záběr na zubožené gerontí tělo. Moc to nechápu, jsme-li svědkem smrti pohledných mladých žen, tak dohromady nevidíme nic a jsme-li svědkem úmrtí důchodců, tak nám tvůrci servírují do ksichtu tak detailní záběry, že jsem 80letým paním viděl několikrát až do kuchyně, což mým očím ani žaludku rozhodně nečinilo potěšení a bude nějakou chvíli trvat, než se odvážím na nějakou ženu byť jen letmo pohlédnout. Mám pocit, že je tento seriál dílem pořádně zvrácených hovad. Nač nám sakra ukazují nahé důchodkyně, když podle všeho nahé ani nezemřely? Pro příště bych ocenil, aby si nad podobnými nechutnostmi pohonili někde v soukromí a zařazovali už výhradně záběry na čerstvé mrtvoly mladých žen. Jinak tento díl patřil k nejlepším. 24.-Liečiteľ [4 *]: Opět další prudce zábavný díl o tlustém przniteli žen, jehož intelekt a záliby mu umožnily nejenom vyhnout se doživotnímu pobytu v teplácích ve státem hrazeném hotelu, nýbrž to dotáhl dokonce na uznávaného lidového léčitele. Krásný to svět, ve kterém žijeme. Není-li člověk úplný debil, tak se může dopouštět na ženách nejrozmanitějšího teroru a násilí a vždy to uhraje na nepříčetnost, schizofrenii a dalších psychické poruchy. Zastávám názor, že dementi a psychopaté by neměli být v žádném případě před zákonem zvýhodňování. Je přece naprostou píčovinou, aby se v případě zločinu přihlíželo na psychický stav pachatele. Je-li někdo prokazatelným psychopatem, který nedokáže ovládat vlastní konání, tak snad patři do tepláků tím spíš, nežli ten, kdo spáchá zločin pro pár drobáků. 25.-Prípad Kaplná [3 *]: Trocha vzrušení ze života narkomana. Klasická ukázka toho, kam až jsou lidé ochotní zajít, když je pohání touha, které nedovedou vzdorovat. Prakticky kamkoli, neboť to jediné, co vidí před sebou je cíl v podobě drogy. Jiný svět pro ně neexistuje, což bylo v této epizodě krásně vidět. Narkomani jsou nesmírně nebezpečná stvoření, která by měla být v ideálním případě zplynována. Vcelku zajímavá epizoda. 26.-Medea [2 *] Když se rozhodnu mít za ženu psychopata, tak bych zřejmě měl počítat s následky. Vcelku slabší epizoda o vyšinuté ženě, kterou její psychopatizmus dohnat až k vraždě svých dvou nejcennějších životních radostí. Za sejmutí každé dcerky dávám jednu hvězdičku. 27.-Krvavé meniny [1 *] Vcelku nudná a všední záležitost. Naivní píča si vezme agresivního šulina, který ji bije. Násilí se stupňuje. Až jednou agresivní šulin dožene naivní píču za hranu jejího prahu snesitelnosti, a tak ten lidský odpad (svého manžela) odstraní ze světa, načež si vyslouží pobyt na 13 let v teplácích. Za blbost se holt platí milé dámy. Proto si vybírejte své protějšky pečlivě. 28.-Manipulovateľný [1 *] Novodobá nesmyslná snaha lidstva o zvýhodňování slaboduchých vede kromě těžkého úpadku lidstva i k podobným incidentům, jako nám ukázala tahle epizoda. Pokud je někdo úředně shledaný jako debil a ještě se u něj projevují evidentní známky agrese, tak takový člověk ve společnosti nemá co dělat a měl by být okamžitě humánně utracen. U takového člověka totiž nelze odhadnout, jak se v určitých situacích zachová a představuje pro společnost enormní nebezpečí. Retard je totiž snadno ovlivnitelný a snadno použitelný jako vražedná zbraň. Jinak vcelku nudná epizoda. Obyčejná vražda důchodkyně. Nic závratně brutálního ani zajímavého. Jen je opravdu hodně na pováženou současný přístup k prohřeškům debilů. Debilové by měli být rozhodně trestáni ještě tvrději, než v případě provinění inteligentních lidí, kteří netrpí nějakou vážnou duševní poruchou, která by jim znemožňovala, aby si mohli být vědomi svých činů. 29.-Žena na balkóne [1 *] Úplně mi není jasné, jak se mohou podobné případy dostat do této kompilace těch "největších". Další díl o ničem. Klasický ožralec zabije v záchvatu hněvu svojí ženu a uchovává ji několik dlouhých měsíců na svém balkoně. Je pozoruhodné, že nikdo nic necítil. Z vlastní zkušenosti vím, že rozkládající se tělo pořádně páchne a je třeba ho co nejrychleji dostat do Polska, kde ho dokážou vydávat za argentinské hovězí z mladého býčka. 30.-Nikdy neprečítaná pošta [3 *] O něco lepší díl. Když umírají nevinné děti, tak to má vždy o něco vyšší grády. Ožralý cigán exibicionista má strach, že se dostane do vězení a jeho bratranci mu budou mezitím obšťastňovat manželku (potažmo i syna - u lidí na východ od Česka jeden nikdy neví), tak se rozhodne na základě svého nízkého intelktu svoji ženu a syna raději brutálně sekerou zavraždit. 31.-Pištoľník z Považia [2 *] Taková trošku kovbojka o retardovi, který už nevěděl, jak si má říkat o pozornost, které se mu celý život nedostávalo. Lidi bavte se prosím více i s těmi, které nemáte rádi, ať snížíte riziko toho, že si začnou říkat o pozornost podstatně nepříjemnějšími způsoby. 32.-Vražda v nočnom parku [2 *] Zase taková lehce nudnější epizoda o parkouristovi. Tehdy bohužel neměl chlapec možnost nahrávat své kousky na youtube a být celerbrita, tak o sobě dával znát jinou cestou. I se ziskem fanynek a sledujících to měl tehdy člověk daleko těžší. Mnohokrát byl člověk nucený hledat si fanynky dokonce sám v nočních hodinách v opuštěném parku. 33.-Rozsudok smrť [3 *] Docela zajímavý díl, který se téměř netočí kolem žádného zločinu, ale pouze popisuje noční život vybrané skupiny slovenské spodiny společnosti. Divák se tedy dozví zejména to, kolikrát a s kým se všechno stihl vyspat ožralý Josef za jediný večer. Každopádně moc zajímavé nahlédnout pod pokličku trošku jinému způsobu života, než na který je člověk zvyklý, pod pokličku života, který se smrskává na sex, zločin a alkohol. No, jo... Slovensko. 34.-Vinný, nevinný [4 *] Jakožto největšímu odborníkovi na paranoidní schizofrenii se mi tento díl více než líbil. Hodně podobný příběh jsem slyšel přímo z úst lidí, kterých se týkal a je to opravdu síla. Je to opravdu úžasné, ten náš mozek. Člověk si dokáže vsugerovat naprosto cokoli. Opět tento případ naráží na to, že provinilec je naprosto nepochopitelně souzen jiným způsobem než ostatní, ačkoli je pro společnost stejně nebezpečný. Mám takový pocit, že počet schizofreniků ve společnosti rapidně roste. Sám se považuji za hrdého zástupce a každodenně z toho těžím. 35.-Zrodený zabíjať [3 *] Pár dětí si rádo hrálo na gangstery a docela dlouho jim to procházelo. Nevšiml jsem si ničeho, proč by si tento díl zasloužil být označován jako "největší kriminální případ". Přesto docela zajímavé. 36.-Neobjasnená smrť kurtizány [3 *] V naší malebné zemičce se vraždilo, vraždí a vraždit bude. Je trochu smutné, že se od roku 1933 vrazi neposunuli o moc dál a nejsou ani o moc kreativnější. Každopádně pěkné, že se tvůrcům tohoto pořadu podařilo z minima dat seskládat relativně celistvý obrázek o tak starém případu. Mělo to hlavu i patu. Přesněji řečeno, hlavu a nohy to mělo v jednom kufru a zbytek těla ve druhém. Těžký život kurev. () (méně) (více)

nascendi

všechny recenze uživatele

Tento seriál priniesol závan čerstvého vetra do slovenskej televíznej tvorby. Atraktívny námet, neopozeraní herci, pokusy o analýzu konania zločincov a najmä dokumentácia zo skutočných kriminálnych prípadov mu priniesli zaslúženú priazeň televíznych divákov. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Najlepší diel jednoznačne je desiaty - "Vražda bezdomovců (1997)". Toľko neskutočnej brutality narvať do 25 minút... Ešte si pamätám ako mi z toho bolo na riť, keď som mal asi 14 rokov. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V Československu doteraz nebol natočený lepší seriál o kriminálnych činoch s tak úžasnou atmosférou, detailnou popisnosťou, ale korunu tomu dáva perfektný prednes Tomáša Maštalíra. Konečne projekt, ktorý bol za peniaze daňových poplatníkov investovaný správne. ()

Reklama

Reklama