Reklama

Reklama

Monology vagíny

(TV film)
  • USA The Vagina Monologues
všechny plakáty
USA, 2002, 76 min

Režie:

Eve Ensler

Scénář:

Eve Ensler (divadelní hra)

Hudba:

Rick Baitz

Hrají:

Eve Ensler

VOD (1)

Pipinka. Číča. Buchtička. Mušlička. Prcina. Říkejte jí jak chcete, vagína představuje pro mnoho žen mnoho rozličných věcí. Uznávaná spisovatelka a umělkyně Eve Enslerová je hlavní hvězdou této neobvyklé show, která obsahuje upřímné, vtipné, bolestné i roztoužené postřehy žen, jež se rozhodly otevřeně mluvit o své nejintimější části. Pořad byl natočen na motivy stejnojmenné slavné jevištní show Eve Enslerové, ovšem tento speciál obsahuje zcela nové rozhovory a k původnímu vystoupení jsou přidány komentáře ze zákulisí. Konečným výsledkem je odvážný a osvobozující zážitek plný soucitu, humoru, inteligence a upřímnosti, který vás dozajista přiměje k zamyšlení. [Zdroj: HBO] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kunda je obrovské téma, větší než celá emancipace, větší než ženská otázka obecně. Protože i mnohé ženy jsou stydlivé k tomuto tématu. Eve Ensler toto pochopila a sestavila Monology vagíny tak, abychom pochopili, že kunda je důležitá a není radno ji podceňovat. Bez ní by nebyl život, bez ní by nebylo nic. Muži a ženy oslavujte vagínu. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

I was there in the room. Byl jsem tam, před několika lety, ještě na gymnáziu, se školou. Byl jsem tam a bylo to nejintenzivnější divadelní představení, které jsem kdy zažil. Dodnes si je pamatuji, všechny ty povídky, veselé, smutné, o vagínách. Mám pro vagíny slabost. I proto jsem byl velmi rád, že se mi tenhle film podařilo sehnat... ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Dost mi to připomínalo Na stojáka.. Musím uznat, že námět je více než originální, ale zdálo se mi, že na to Ensler spoléhala až moc, tím nechci říct, že by její vystoupení nebylo profesionální a úchvatné, ale po začátečním šoku se 76 minut začalo táhnout čím dál pomaleji...No jo, ta dilatace času... Na závěr bych chěl říct, že BUD-SFIS je buď debil nebo šovinista, protože stupidnějších obsah jsem nečet ani u Toma a Jerryho... O MUŽÍCH NENÍ BĚHEM CELÉHO VYSTOUPENÍ ANI ZMÍNKA TY VOLE!!! ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

příjemné překvapení, podání Eve je uchvacující, poutavé, zábavné, poučné, dramatické, lehkomyslné, překvapující a takhle by se dalo pokračovat donekonečna. Jen občas jsem nepochytil pointu ale to bude nejspíš tím, že jsem chlap... ()

Suzana 

všechny recenze uživatele

Tato jevištní hra není v žádném případě o nenávisti k mužům, jak tady někdo dost mylně pochopil. Vlastně, ve své podstatě není o mužích vůbec (a možná to někoho může dráždit), ale pouze o ženách – o jejich vnímáni sebe sama, sexualitě… místy vtipná, místy hysterická, místy dojímavá. Paní Enslerová se na jevišti nebojí mluvit o choulostivých a bolestných událostech života žen – zpovídala stovky žen – staré, mladé, svobodné, vdané, lesby, matky, znásilněné…. a na výsledku je znát, že do tohoto projektu vložila hodně ze sebe, ze svého ženského já – a primárně je možná určen pro ženy, ale myslím si, že chytrý muž se může královsky bavit, divit i dojímat. Pokud bude chtít. ()

Des2 

všechny recenze uživatele

Kdo mohl proboha napsat tak příšerný a scestný obsah?!? Feministky nesnášejí muže a já jsem letadlo. Pche. Tohle je hra, která mění lidské životy!!! Obdivuji Eve za její odvahu i talent... Kdo z nás dokáže naučit svět, aby řekl nahlas "kunda"? V tomhle ztvárnění pro HBO jsou zařazeny ty nejpodstatnější z monologů a Eve je velice, velice přesvědčivá. ()

snob

všechny recenze uživatele

Tohle dílo není v ničem revoluční. Jediné je slovo p-ča. Odvaha mluvit o p-če. To v téhle době není odvaha. Slečna Ensler neskutečným způsobem přehrávala. Nejsem žádné šovinistické mačo. Koukal jsem na dílo a hledal um. Jakýkoliv. Našel jsem jen p-ču. Kdyby slečna Ensler zvolila inteligentnější humor a inteligentnější interpretaci daného tématu, možná jí to sežeru. Takhle musím věru konstatovat, že to byla neskutečná p-čovina. Americká podprůměrnost pro podprůměrné jedince. U díla bych napsal podtitul ženám vstup zakázán. Stud je bude polévat. Ne z tématu, ale z neinteligentního podání. Ale vřele doporučuji. Po shlédnutí této p-čoviny doporučuji sehnat si od Dylana Morana jevištní show Monster. Spravíte si chuť. Nevím už jak tomuto dílu více vynadat. Jen dodám, že jsem se na dílo vcelku těšil. Zklamání neskutečné. Rozhodně si nemyslím, že slečna Ensler nějak útočila na muže. S muži to má společného málo. Je to monolog vagíny. Ale velmi špatně udělaný. Necítil jsem se uražen tématem. Téma je vynikající. Uražen jsem byl výhradně podáním. Ten člověk mi byl neskutečně nesympatický. Křeč vagíny, dalo by se říct. Bez humoru, bez hlubší myšlenky. Bez ničeho. Těšil jsem se na humor a dostal jen křeč. ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Velmi odvazny a zajimavy kousek. Byl jsem prekvapen, potesen, zasmal jsem se a dokonce i poucen. Je mozne, ze kdybych byl zena, tak dam vice hvezd ale nektere veci byly pro mne k nepochopeni. Musim pochvalit velky talent Eve Enslerove k vypraveni pribehu, opravdu vas dostanou, vtahnou a uchvati. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Revoluční. Nevím, jak jinak to vyjádřit. Chvílemi jsem z Eviny přímočarosti měla až husí kůži, jak mě děsila, jindy jsem žasla. Tato divadelní hra, jak tady podotýkají už ostatní, vůbec o nenávisti k mužům není, to je zase jen lživý stereotyp s feminismem spojený. Je o oslavě ženství, o snaze zhodnotit ho, jelikož tak dlouho leželo pošlapané v blátě. V dnešní době bohužel naše kultura stále běžně operuje s falocentrickými symboly. Využívá je jako důkazy síly a moci. Ale žena a její sexualita, její pohlavní orgány? Kamkoliv se podíváme kolem sebe, jak jsou ženy zobrazovány, např. v reklamách....hnus. Jsou pouze zobrazením pasivní sexuality, odraz toho, co po nich chce muž. Ať si namlouváme cokoliv, patriarchátu jsme se nikdy nezbavili a ženy si neměly možnost definovat vlastní sexualitu a být zobrazovány jako ty aktivní, vyjadřující své vášně a touhy. Takhle jsou jen objekty mužovy touhy a to je tak maximum, na co jsou i často v praxi redukovány. Toto dílo je z tohoto pohledu feministické, protože oslava mužství je "normální". Boří konvence, překopává negativní asociace, spojované s vagínami a ženstvím. Ale samozřejmě jen pro ty, kdo mají opravdu otevřené oči. Pro ty, kdo se nechají strhnout, přistoupí k tomu s otevřenou myslí a umějí nahlídnout společenské konstrukce o ženském genderu. Pro ty to bude jistě úžasný zážitek, tak jako pro mě. Pro ostatní to zůstane na úrovni šíleného blábolu, který nepochopí, stejně jako autor tohoto obsahu. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Dle hodnocení můžeme zdejší uživatele rozložit na macho muže, kteří nepřipouštějí, že ženy mají také právo na svůj specifický druh humoru o svém pohlaví. Puritány, které už pouhý název šokuje a s odporem sledovali třeba jen úvodní scénu. Škrobené ženy, vychované v totální izolaci od vyvíjejícího se světa, které si myslí že "pravá dáma" nesmí nikdy použít takový výraz nebo vůbec pomýšlet na "samohanu". Druhé pole uživatelského spektra je dělené na empaticky laděné, kteří se dokázali vcítit do příběhů žen, převyprávěných v představení. Feministky, hrdé na to, že někdo konečně bojuje za jejich věc. Nebo ženy se špatnými zkušenostmi ze života, dívající se na tento film vnímající své traumata. Případně si uvědomující co stojí za jejich znehodnoceným sebevědomím. Fandí Eve a v podstatě v duchu křičí stejně jako ženy v hledišti. Někdo odmítá problém vidět, případně se o něm něco dozvědět, někdo ho opěvuje a opěvuje vše kolem něj. Já patřím do řady opěvovatelů. To, že film mluví o té největší esensi na ženském těle je vlastně parafrází ženy. Pokud jí chceme milovat celou, musíme milovat hlavně to, co je pohledům skryto, ale je pro ženu nejduležitější, její vagínu. Zbožňuji tento film a trpně prožívám každý příběh vyprávěný jeho protagonistkami. Jsou to příběhy smutku, velkých nespravedlností, ale taktéž svobody a radosti. Kdo hledá ve snímku více než výpověď a dokument ten bude nenasycen a zřejmě se mu nebude zamlouvat. O to víc se divím, že v kolonce žánr chybí dokument. Nejde totiž o typický film, ale záznam divadelního představení, proto nečekejte nic jiného než divadelní atmosféru. Tento film mě naučil milovat ženy, jejich těla, vážit si jich a opěvovat je. Doporučuji ho všem, kteří ženy uznávají, nebo by se to měli či chtěli naučit. ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

kecy kecy a zase kecy. Dá se to poslouchat tak 20 minut a pak Vám vystříkne mozek na stěnu. Opravdu tato hra je spíše pro ženy, homosexuály a citlivé a otevřené muže, ehmmm. Se.u na to. ()

Jeržik 

všechny recenze uživatele

- Orgasmy na HBO, jsem celá pryč. Dost originální a zábavné. Sakra škoda, že se to po dvou třetinách zasekne a ten opakovací kolovrátek začne nudit. Když už to mělo mít tuhle podobu, tak bych se nezlobil, kdyby tomu HBO přiřklo nějakého zkušeného režiséra, který by dokázal diváka zaujmout třeba i po dvou hodinách. A ne maximálně 50 minut, jako v případě Eve Ensler. Osobně jsem ale toho názoru, že to měla Eve Ensler pod svým dohledem natáhnout na několikadílnou TV-sérii, právě s těmi 50 minutami na díl. Materiálu a talentu na to má dostatek. Jinak řečem, že je to jen pro "ženské", neveřte. Určitě budou rozdíly v tom, jak to budete vnímat, ale bavit se budete bez rozdílu (nejen) pohlaví. P.S. NEVĚŘTE tomu, co je psáno v Obsahu. Dost pochybuju o tom, že to jeho autor vůbec viděl(promiň ale to, co tam píšeš, je úplně z cesty). ()

veronica 01 

všechny recenze uživatele

Já vám nevim... když už se autorka pustila do díla s takovým názvem, bylo by dobré si aspoň zjistit rozdíl mezi vulvou a vagínou... Vagínu si totiž fakt holit nechcete :D ()

ozeki odpad!

všechny recenze uživatele

14 x NE - NEvtipné, NElibé, NEvkusné, NEsympatické, NEpochopitelné, NEhezké, NEjapné, NEdokoukatelné, NEslušné, NEkomediální, NEchutné, NEzáživné, NEstydaté, NEsourodé. Jedna z nejtrapnějších chvil v mém životě. A při představě, že tohle všechno je jednou z náplní života hlavní protagonistky, se kterou navíc slaví úspěch po celém světě, se mi ke všemu udělalo nevídaně zle. Tomuhle se fakt může někdo smát (jakože ženy)? Pro mě odpad nejodpadovatější a pokud nechcete, aby vás ze spání budila pořádně chundelatá berbeřice, protože podle Evy Ensler je to po oholení nepříjemné (manželovi, který si kvůli tomu, že se neholíš a možná ani nemyješ, našel milenku, se nedivím, jestli máš podobný přístup ke všemu), vyhněte se téhle tragédii velikým obloukem. ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, nedokoukala jsem to, protože to celé bylo tak nějak na p*ču... Není to ani šokující, ani převratné, objevné, poučné, zábavné, prostě nic... nada... Jediné obohacení vidím v rozšíření své slovní zásoby. ()

Reklama

Reklama