Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rekonstrukce života a doby Kateřiny II., známé jako Kateřina Veliká. Narodila se jako německá princezna Sophia Frederika Augusta roku 1729. Rusku jako carevna vládla od roku 1762 až do své smrti v roce1796. Za její vlády nesmírně stoupla prestiž Ruska, ke kterému připojila další země. S pomocí armády i církve svrhla svého slabošského manžela Petra III. z trůnu a sama se prohlásila carevnou. Dokument nás provede Kateřininou cestou k moci, jejími četnými milostnými avantýrami, životní láskou a přátelstvím s Potěmkinem, dobovými válkami a povstáními, ale především carevniným soukromým životem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Aky 

všechny recenze uživatele

Malinko mne zmátla zdejší anotace, že se jedná o drama. Ve skutečnosti jde o zajímavě pojatý dokument. V rámci tohoto žánru nepochybně velmi povedené. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Abych se dozvěděl něco více o životě carevny Kateřiny, tak jsem se rozhodoval mezi TV filmem a tímto dokumentem. Skóre i komentáře lákali spíš k tomuto 2-dílnému dokumentu a po shlédnutí toho nelituji. Tento způsob zpracování se mi líbil a hrané části byly herecky i stylově na docela slušné úrovni. Sice o objektivnosti všech událostí by se dalo polemizovat, ale dokázal mi přibližit Rusko 18.století. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Kto čaká klasickú filmovú drámu, bude prekvapený. Je to priam ukážkový populárno-vedecký film o Kataríne Veľkej z dielne BBC. Nie som si istá, či je primerane vyvážený, teda nielen perfektne "populárne" urobený (čo je!), ale naozaj aj vedecký (?!). Konkrétni historici, ktorí nám Katarínu predstavujú, sa odvolávajú na jej korešpondenciu, zápisky a iné známe dobové reálie, takže to v konečnom efekte vyzerá dosť dôveryhodne. Pre bežného diváka je to zaujímavý zdroj nových informácií. ale brala by som to určite s rezervou. Niektoré výroky autora Kataríninho životopisu sú príliš subjektívne a podľa mňa aj zámerne expresívne. Pre vyváženosť a lepšiu objektivitu by bola vhodnejšia ešte dôkladnejšia kritika prameňov a širšie názorové spektrum odborníkov. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jako příznivce historie mě životopisný hraný dokument o životě někdejší osvícené panovnice a ruské carevny docela potěšil, zejména proto, poněvadž malinko poodkryl roušku tajemství jejího politického vzestupu. Konstrukce vcelku odpovídá zachovalým historickým spisům z té doby podle jejího vlastního obsáhlého životopisu. Mělo to hlavu i patu a dokázalo to strhnout svou specifičností, informacemi, které jsem dosud ani nevěděl. Na druhé straně mi mimovolně napadla otázka, zda to, co Kateřina napsala a film zobrazuje, je stoprocentně hodnověrné. Přeci jen tu však vyvstává otázka, že jednostranný přístup u historie bývá někdy na škodu věci. To může podněcovat určité pochybnosti o některých momentech jejího života. Co říci závěrem? Vnucující se herecké pojetí nebyla zrovna nejšťastnější volba. Vzdor tomu má snímek nespornou poučnou hodnotu také i tím že se natáčel na mnoha skutečných místech, kde žila. Proto si zaslouží diváckou pozornost. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama