Reklama

Reklama

Okna vesmíru dokořán

(pořad)
  • Slovensko Okná vesmíru dokorán
všechny plakáty

Obsahy(1)

Štúdiová relácia s dokrútkami, grafmi, fotografiami v dialógu moderátorky - herečky Jany Plichtovej s českým astronómom Jiřím Grygarom, ved. pracovníkom Astronomického ústavu ČSAV. Prvá časť prvej série publicisticko-dokumentárneho cyklu o tajomstvách a zaujímavostiach vesmíru. Relácia je venovaná Zemi, katastrofám prichádzajúcim z vesmíru - možným príčinám vyhynutia dinosaurov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Lima 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu naprosto ojedinělý projekt, který se za bolševika zjevoval na obrazovkách českých televizorů. Zábavnou a přitažlivou formou (i za pomocí Saudkových obrázků) přibližoval běžným dovákům taje vesmíru (bez zdůrazňování vedoucí úlohy SSSR ve výzkumu vesmíru), to vše s puncem vědecké seriózností, oproštěné od senzachtivosti a pod dohledem a s průvodcovským slovem našeho nejvýznačnějšího astronoma Dr.Jiřího Grygara. Nebylo by od věci dát si na ČT repete, i když za těch 25 let se znalosti o vesmíru a přeci jenom posunuly trochu jiným směrem a některé tehdejší údaje by asi působily trochu archaicky. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snad jediná dobrá věc, na které spolupracoval nejlepší ředitel komerčního média všech dob, doktor Železný. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Navzdory více jak třem dekádám na krku a s nebývalým pokrokem vědy v této oblasti jde dodnes o pořad, který je stále podnětný i informativní. Nejeden (nejen) kluk totiž díky tomuto u nás podlehl "kouzlu vesmíru/vědy". A třeba se za tři dekády bude to samé říkat i o neoficiálním speciálu, který činí to samé ve formátu uzpůsobenému "duchu doby". ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Špička populárně vědeckého filmu nejen osmdesátých let. Na tenhle seriál jsem se nemohl dost vynatěšit už jako malý kluk, i když mně byly samozřejmě záhady nejrůznějších paradoxů relativistického vesmíru španělskou vesnicí. Grygar pro mě ale zůstal špičkou dosud - i co se jeho filosofie týče. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Populárně naučná těžká váha. Jeho kvality dostatečně vyzdvihuje gudaulinův komentář, za sebe dodávám, že obdobné pořady teď u nás zoufale chybí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vrchol populárně naučné tvorby Československé televize, na svoji dobu moderně pojatý, dovedně režírovaný a s nadhledem moderovaný pořad, který stavěl na schopnosti našeho předního astronoma a popularizátora vědy Jiřího Grygara zprostředkovat nejnovější vědecké poznatky způsobem přijatelným i pro naprosté laiky, aniž by se podbízel povrchní senzachtivostí. Velmi zajímavá hudební znělka a kresby výtvarníka Káji Saudka napomohly vytvořit zvláštní tajemnou atmosféru. Celkový dojem 90 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nauka o vesmíru podávána zábavnou formou českým Stephenem Hawkingem. Teď už víte, že Merkur není pouze dětská stavebnice a Bílý trpaslík s Červeným obrem nejsou další koráby Jupiterské důlní společnosti.. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Náučná relácia "Okná vesmíru dokorán" sa začala objavovať na televíznych obrazovkách v osemdesiatých rokoch minulého storočia. V dobách socialistickej šedi a cenzúry to bol jeden z mála zaujímavých titulov, ktorý diváka mal čím obohatiť. Prebudilo to vo mne záujem spoznávať tajomstvá vesmíru a preniknúť hlbšie do tejto tématiky. Nebolo to plné dramatických digitálnych animácií, ani bombastických dramatizácii, ale obsahovalo to množstvo faktov a zrozumyteľných informácií. *** ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu, veľmi pútavo a otvorene pripravený publicistický seriál, ktorý držal pevne vo svojich rukách známy astronóm ČSAV Jiří Grygar. Perličky : veľmi pútavé kreby Kaju Saudka . K prvým dielom písal scénar Vovka Železný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekto v 80. rokoch fičal na Kittovi, niekto na Okná vesmíru dokorán....patril som k tej druhej skupine a niektoré veci o našom vesmíre si vďaka tomuto programu pamätám dodnes. Zreprízoval som aj v neskoršom veku. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Já tohle jako dítě (v současné době si troufnu říct už jako fyzik / nanotechnolog) zkrátka zbožňoval - Grygar byl něco jako můj idol. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na ČSFD sa už hodnotia aj videoklipy a televízne noviny, a tak svoju zásadu nepridávať sa k týmto chybným krokom poruším aspoň v prípade spomienky na tento výnimočný seriál, ktorý vznikol iba vďaka zvláštnej zhode okolností a dokázal, že keď takéto niečo nastane, tak ani popularizácia astronómie nemusí byť neprekonateľnou prekážkou. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jeden z pořadů, na které jsem se jako dítě obzvláště těšil, a pak si ho i naplno užíval. I nyní ho mám rád, protože tyhle základy z astronomie nikdy nemohou zestárnout.***(2.12.2010) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dr. Grygar musel "utiecť" v ťažkých socialistických dobách do Slovenskej televízie, ktorá mu umožnila natočiť jedinečný, zrozumiteľný seriál. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Aj za socíku našťastie vznikali vďaka hŕstke "pozitívnych deviantov" dobré veci, dokonca aj na televíznych obrazovkách. Tejto relácii pomohol k celkovému "jedlému" dojmu aj civilno-sympatický prejav J. Grygara. Ten si ma nedávno naprosto získal jednou replikou - tá ale nepadla v tejto, ale inej relácii - ktorou reagoval na dotieravé otázky moderátora, ktorý vo svojej naivite dúfal, že Grygar má patent na rozum a zodpovie úplne každú otázku. Po jednej takejto brisknej otázočke na pôvod vesmíru sa Grygar zamyslel a odpovedal: "Sem už věda nesahá, tady je už jenom Bůh". Toľko pokory sa medzi vedátormi tak často nevidí - a to nehovorím ako pánbičkár, ale agnostik... ()

Reklama

Reklama