Reklama

Reklama

Okna vesmíru dokořán

(pořad)
  • Slovensko Okná vesmíru dokorán
všechny plakáty

Obsahy(1)

Štúdiová relácia s dokrútkami, grafmi, fotografiami v dialógu moderátorky - herečky Jany Plichtovej s českým astronómom Jiřím Grygarom, ved. pracovníkom Astronomického ústavu ČSAV. Prvá časť prvej série publicisticko-dokumentárneho cyklu o tajomstvách a zaujímavostiach vesmíru. Relácia je venovaná Zemi, katastrofám prichádzajúcim z vesmíru - možným príčinám vyhynutia dinosaurov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Navzdory více jak třem dekádám na krku a s nebývalým pokrokem vědy v této oblasti jde dodnes o pořad, který je stále podnětný i informativní. Nejeden (nejen) kluk totiž díky tomuto u nás podlehl "kouzlu vesmíru/vědy". A třeba se za tři dekády bude to samé říkat i o neoficiálním speciálu, který činí to samé ve formátu uzpůsobenému "duchu doby". ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Aj za socíku našťastie vznikali vďaka hŕstke "pozitívnych deviantov" dobré veci, dokonca aj na televíznych obrazovkách. Tejto relácii pomohol k celkovému "jedlému" dojmu aj civilno-sympatický prejav J. Grygara. Ten si ma nedávno naprosto získal jednou replikou - tá ale nepadla v tejto, ale inej relácii - ktorou reagoval na dotieravé otázky moderátora, ktorý vo svojej naivite dúfal, že Grygar má patent na rozum a zodpovie úplne každú otázku. Po jednej takejto brisknej otázočke na pôvod vesmíru sa Grygar zamyslel a odpovedal: "Sem už věda nesahá, tady je už jenom Bůh". Toľko pokory sa medzi vedátormi tak často nevidí - a to nehovorím ako pánbičkár, ale agnostik... ()

Reklama

fyzikus1 

všechny recenze uživatele

Pořad o vesmíru, který se navždy vtiskl do povědomí televizních diváků v osmdesátých letech. Tímto pořadem vstoupil Jiří Grygar do veřejného prostoru jako vynikající popularizátor astronomie. Na formátu pořadu má velkou zásluhu scénárista Vladimír Železný. S nezapomenutelným lehkým úsměvem líčí Jiří Grygar někdy překvapivé poznatky moderní astronomie, na první pohled bláznivé teorie vycházejících zejména z teorie relativity. K tomu atraktivní komiksové kresby Káji Saudka a oživení studiové scény např. ve fiktivních rozhovorech Jiřího Grygara s velkými astronomy (v Saudkově ztvárnění). I dnešním mladým divákům možno doporučit ke zhlédnutí třeba jen pár epizod, např. „S tíží je to těžké“ (o teorii relativity Alberta Einsteina) nebo „Věčná elipsa“ (tématem jsou návraty Halleyovy komety, ale je to vlastně tak trochu průchod celým 20. stoletím). ()

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Jiří Grygar a jeho "Okna" mě v dětství inspirovaly k tomu abych se vydal studovat přírodní vědy a také u nich zůstat. Za to co dnes dělám vděčím z velké části panu Grygarovi. Dokonalá legenda. Vzhledem k pokroku v oboru je samozřejmě diskutabilní jak by dnes působila na někoho, kdo pořad nikdy neviděl ale pro nás pamětníky se jedná o něco víc, než jen obyčejný dokument. Kdyby šlo dát z pěti hvězd šest, neváhal bych... ()

Zajímavosti (2)

  • Problém vznikol, keď si niekto všimol, že scenáristom relácie je Vladimír Železný, ktorý sa v roku 1968 zúčastnil na ilegálnom vysielaní proti sovietskej okupácii. Jeho meno museli okamžite stiahnuť z titulkov. (krasomama)
  • O výtvarnou stránku pořadu se postaral ve své době stále zakazovaný výtvarník Kája Saudek. (sator)

Reklama

Reklama