Reklama

Reklama

Okna vesmíru dokořán

(pořad)
  • Slovensko Okná vesmíru dokorán
všechny plakáty

Obsahy(1)

Štúdiová relácia s dokrútkami, grafmi, fotografiami v dialógu moderátorky - herečky Jany Plichtovej s českým astronómom Jiřím Grygarom, ved. pracovníkom Astronomického ústavu ČSAV. Prvá časť prvej série publicisticko-dokumentárneho cyklu o tajomstvách a zaujímavostiach vesmíru. Relácia je venovaná Zemi, katastrofám prichádzajúcim z vesmíru - možným príčinám vyhynutia dinosaurov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

pfa 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu kvalitní populárně vědecký seriál, (v té době ještě s "neznámým" Vladimírem Železným), jehož reprízi se asi nedočkáme, protože jeho obsah by byl samozřejmě poněkud zastaralý, ale klidně bych uvítal, kdyby se třeba na čt-dvojce v nějaké té noční-ranní hodince objevil. :-) [9/1O] ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vrchol populárně naučné tvorby Československé televize, na svoji dobu moderně pojatý, dovedně režírovaný a s nadhledem moderovaný pořad, který stavěl na schopnosti našeho předního astronoma a popularizátora vědy Jiřího Grygara zprostředkovat nejnovější vědecké poznatky způsobem přijatelným i pro naprosté laiky, aniž by se podbízel povrchní senzachtivostí. Velmi zajímavá hudební znělka a kresby výtvarníka Káji Saudka napomohly vytvořit zvláštní tajemnou atmosféru. Celkový dojem 90 %. ()

Reklama

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Aj za socíku našťastie vznikali vďaka hŕstke "pozitívnych deviantov" dobré veci, dokonca aj na televíznych obrazovkách. Tejto relácii pomohol k celkovému "jedlému" dojmu aj civilno-sympatický prejav J. Grygara. Ten si ma nedávno naprosto získal jednou replikou - tá ale nepadla v tejto, ale inej relácii - ktorou reagoval na dotieravé otázky moderátora, ktorý vo svojej naivite dúfal, že Grygar má patent na rozum a zodpovie úplne každú otázku. Po jednej takejto brisknej otázočke na pôvod vesmíru sa Grygar zamyslel a odpovedal: "Sem už věda nesahá, tady je už jenom Bůh". Toľko pokory sa medzi vedátormi tak často nevidí - a to nehovorím ako pánbičkár, ale agnostik... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu naprosto ojedinělý projekt, který se za bolševika zjevoval na obrazovkách českých televizorů. Zábavnou a přitažlivou formou (i za pomocí Saudkových obrázků) přibližoval běžným dovákům taje vesmíru (bez zdůrazňování vedoucí úlohy SSSR ve výzkumu vesmíru), to vše s puncem vědecké seriózností, oproštěné od senzachtivosti a pod dohledem a s průvodcovským slovem našeho nejvýznačnějšího astronoma Dr.Jiřího Grygara. Nebylo by od věci dát si na ČT repete, i když za těch 25 let se znalosti o vesmíru a přeci jenom posunuly trochu jiným směrem a některé tehdejší údaje by asi působily trochu archaicky. ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý a nebylo se na co dívat, podíval jsem se na dokumentární pořady, které mne v té době jako malého kluka naplnily víc, než nudné pořady, co vysílaly. Od Jiřího Grygara mám doma knížku Vesmír napsanou v osmdesátých letech minulého století a přečetl i Vesmír, jaký je. Před deseti lety jsem navštívil hvězdárnu v Ondřejově, kde jsem se dozvěděl poutavým stylem, jak uváděl J. Grygar v Okna vesmíru dokořán všechno možné o známém vesmíru. Co se týče pořadu, byl to můj první pořad o vesmíru, který jsem sledoval, uchvacovalo mne, jak vznikají dvojhvězdy, supernovy, bílý trpaslík, černé díry a jiné úkazy, které jsou ve vesmíru vidět (a když ne tak prostředníctvím televize nebo v dnešní době pomocí internetu. Nedávno jsem viděl jednu fotku ze sondy Cassiny, která přistála na Titanu, jediném měsíci Jupiteru, který má jako jediný v naší soustavě atmosféru - no přes tu hustou mlhu jsem toho moc nevyčet ()

Zajímavosti (2)

  • O výtvarnou stránku pořadu se postaral ve své době stále zakazovaný výtvarník Kája Saudek. (sator)
  • Problém vznikol, keď si niekto všimol, že scenáristom relácie je Vladimír Železný, ktorý sa v roku 1968 zúčastnil na ilegálnom vysielaní proti sovietskej okupácii. Jeho meno museli okamžite stiahnuť z titulkov. (krasomama)

Reklama

Reklama