Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brouk v hlavě patří k nejlepším a nejhranějším komediím francouzského klasika secesní frašky Georgese Feydeaua. A to nejen pro znamenitě napsané komediální situace, ale taky pro výborně napsané postavy. Feydeau je taky ovšem autorem, který ve zběsilém tempu svých komedií už zachycuje i životní styl nastupujícího století, tedy století 2O. V inscenaci Městského divadla Brno je secesní idyla přítomna už jen v hodinovém hotýlku U galantní kočičky, běžný život pohltilo zcela nové století. Také titulní postava hry, úspěšný podnikatel Viktor Emanuel Champboisy a jeho dvojník, hotelový sluha Bouton, není pánem ve středních letech, ale mladým mužem, jehož nečekané manželské potíže jsou o to nečekanější. V hlavní dvojroli uvidíte vynikajícího Jiřího Dvořáka. Ovšem také ostatní role jsou hrány s mimořádným nasazením a přesností, jakou tento žánr vyžaduje. Připomeňme alespoň Zdenu Herfortovou, Janu Musilovou, Erika Parduse, Josefa Juráska, Igora Ondříčka a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jiří Dvořák exceluje v klasické hlavní dvojroli v klasické hře Georgese Feydeaua. Tuto hru jsem sice viděl jen v televizním záznamu, nicméně to mi ze zážitku skoro nic neubralo. Jak už jsem říkal, Jiří Dvořák byl naprosto bezkonkurenční (verze s Viktorem Preissem a Vlastimilem Brodským jsem viděl v těch televizních zpracováních, a ta nikdy nebývají stoprocentní - alespoň ta inscenace s panem Brodským byla příšerně ošizená o diváky, což se určitě taky podepsalo na hereckých výkonech), odlišuje od sebe ty postavy úžasně - když se snažil utéct ukrytý pod kobercem, tak jsem padal pod stůl. Ale ani zbytek hereckého ansámblu nezaostává. Diváci, kteří nemají možnost dostat se na některé představení tohoto divadla budou herci známí nejvíc podle hlasů (snad vyjma tváří Jiřího Dvořáka, Zdeny Herfortové, Zdeňka Junáka a Erika Parduse) ze seriálů typu Komisař Rex. Ale když jsem je viděl v akci, tak jsem si smíchy málem vyvrátil sanici. Celý soubor se skvěle doplňuje, hra je podávána ve svižném tempu s trošku modernějším přístupem, než výše zmíněné inscenace a herci se předhánějí, kdo si víc podmaní srdce diváka. Já osobně se rád nechám okouzlit, čili za mě 100%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Znal jsem jen verzi s Viktorem Preissem a tak jsem byl zvědavý. Pro tuhle verzi mluví fakt, že Boutona hraje Jiří Dvořák lépe, pro tu televizní zase více vtipu a vynalézavosti. Nicméně jsem se rozhodně nenudil! NIKDO NEUMÍ TAK DOKONALE LHÁT JAKO MUŽ. JENOM ŽENA. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tahle divadelní fraška se autorovi povedla a brněnská daptace z roku 1998 patří k těm nejlepším. Ať jsem to nepředpokládal, Jiří Dvořák se mi v hlavní roli líbil ještě víc než Viktor Preiss. Ten nepřítomný pohled a hučka na hlavě byly dokonalé. Obsazení nemělo jednoduše chybu. Celkový dojem: 95 %. Vkusná lidová zábava. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé zpracování a především obsazení. Když jsem byla na tomto povedeném kousku v divadle, měla jsem ohromné štěstí, že vypadl elektrický proud. Ne, nezbláznila jsem se, skutečně ta půlhodinka byla naprosto úžasná. Herci si užívali a my s nimi. V té chvíli zrovna seděl na scéně Karel Janský, ledva zhasla světla, oznámil nám, že se tady bojí. Záhy nějaký šikulda povalil kulisy, Zdena Herforotvá ztratila obuv a Igor Ondříček stud. Posledně jmenovanému se to málem vymstilo, neb se rozhodl pod rouškou tmy běhat po jevišti zcela nahý. S jeho plánem však nekorespondoval plán oprav energetiků a tak se Ondříček prchal skrýt před zraky již opět vidícího obecenstva skutečně na velmi poslední chvíli za první kulisu. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách slabší než pozdější Zelenkova televizní inscenace, toto je herecky neatraktivní a poměrně vulgární. Zelenkova adaptace je mnohem jemnější a malebnější. Slabší tři hvězdičky. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Přiznávám rovnou, fraška není můj oblíbený žánr. Tohle divadelní představení ovšem za shlédnutí určitě stojí, jakkoli bych ho do své osobní divadelní "top 200" jistě nezařadil. Celkový dojem: 75% ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Možná bych neměl hodnotit, protože tento film jsem neviděl. Nicméně právě jsem se vrátil z Městského divadla a musím říct, že nic lepšího jsem zatím za svůj život neměl tu čest shlédnout. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Dávám plnej počet, ale úplně fér to není. Nehodnotím totiž tenhle televizní záznam, kterej jsem neviděl, ale to, co se mi poštěstilo vidět v divadle. Ano, poštěstilo, protože jakýkoliv další pokus vidět to znovu byl marný. Městské divadlo v Brně má Brouka v hlavě na repertoáru už šestnáct let, ale lístky se prakticky nedají sehnat. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Skvělé představení z něhož přímo dýchá typicky franouzská bláznivá komedie jak s Louisem de Funésem nebo Pierre Richardem, plná slovních přestřelek, záměn a situačních gagů. Nelze opomenout výborný herecký výkon Jiřího Dvořáka. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to v divadle naživo, 16.5.2009 Jiří Dvořák je jednoduše geniální. Celé představení bylo perfektní zvlášť, když se v průběhu děly nepřevídatelné věci, jako občasné spadnutí kulis. Igor Ondříček se svým i-i-o... Skvělé. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

To je fajn, že se tu dá brněnská inscenace ohodnotit! Je totiž tak asi za deset hvězdiček, absolutně nejlepší ze všech verzí ( no, tu s Belmondem jsem pravda neviděla, mám jen fotky). A s klidným svědomím můžu říct, že takhle jsem se v divadle nasmála už jen v Divadle na provázku kdysi dávno, když tam kralovali Pezza versus Čorba a spol. Kromě neuvěřitelného Jiřího Dvořáka tu září epesní I-o O-í-ek, totiž Igor Ondříček jako Kamil, Erik Pardus jako svůdník Tournel a Zdena Herfortová jako Luisa něco něco něco Homenides y Histangua se svou opileckou kreací. No a Ladislav Kolář se svou slovenskou-maďarskou španělštinou s obraty typu les parchantos=děti. Vlastně všichni. Přestože moje děti viděly inscenaci jen v TV, milují Brouka a všechny herce v něm taky, a to je snad dostatečným důkazem kvality představení, protože divadlo v televizi funguje fakt málokdy...... ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Dvořák se může přetrhnout, ale slovy Raye z Catherine Tate Show: "Fraška. Francouzská. Francouzská ... fraška. V Brně !!! Ti nezbedové jedni." ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Ono je to chvíli dosti zábavné. Jenže pak naskočí křeč a hysterie. Vím, že Brouk v hlavě je slavná fraška. Žel, zůstává mi naprosto cizí. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Tak toto nemá chybu. Viděla jsem i verzi s panem Preissem, ale brněnské představení je naprosto dokonalé, všichni jsou skvělí. Kéž by Městské divadlo v Brně vydávalo dvd s divadelními představeními. PS. Ještě, že paní Herfortová na pana Dvořáka patnáct minut hlasitě mluvila. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k ostatním hlasům, že "Brouk" s Dvořákem se mi líbil ještě o chlup víc než s Preissem. Celkově brněnské divadelní pojetí mělo něco do sebe, především herecká plejáda neměla hluchého místa, z žen rozhodně nejlepší Herfortová. Asi bych se na to zvládla koukat i několikrát dokola. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Televizní formát inscenaci výrazně uškodil, přesto (či právě proto) čtyři hvězdičky za výtečné "živé" divadlo, které jsem viděl třikrát v "mrštíkárně"... ještě v letech devadesátých. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Tosi znám i verzi s Viktorem Preissem a musím říci, že ta je ještě tak o tři hvězdy výše, prostě skvělé. Brněnská odnoš ale není také vůbec špatná. ()

Belatris 

všechny recenze uživatele

Kdo ohrnuje nos nad fraškami, ať si pustí tento záznam. Geniální provedení, prožitek zaručen. Dvořákův herecký koncert. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Bláznivá podívaná, tříhodinová jízda v divadle. Někdy snad až na hranici improvizice, někdy možná až zmatené. Zdeněk Junák 100%. ()

Reklama

Reklama