Reklama

Reklama

V družstevní stáji

Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1952, 19 min

Obsahy(1)

Film je součástí a byl vydán na DVD s názvem Film - náš pomocník. Krátký film o jednom ze vzorných družstev JZD Kačice. Jeho hospodářství je rozděleno na řadu úseků. Jednomu z nich, živočišné výrobě v kravíně, je věnován tento film. Jednotliví pracovníci v kravíně jsou rozděleni do několika čet, které mají přesně určen druh práce, množství práce i odměny. V kravíně se pracuje již od páté hodiny ranní. Dojí se celkem třikrát denně. Také o telata je pečlivé postaráno. Přísun krmiva zajišťuje skupina šesti družstevníků, vybavená potřebnými vozy i nářadím. Krmivářská četa se stará i o to, aby se píce neznehodnocovala a aby jí bylo dostatek na sušeni a silážování. Velkým přínosem pro zvýšení odbornosti družstevníků, pracujících v oboru živočišné výroby, jsou besedy, na nichž se seznamují s pokrokovými způsoby práce a se sovětskými zkušenostmi, které pomáhají dosáhnout vyšší užítkovosti. (FILMOVÝ PŘEHLED 4 / 1954) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Instrukční zemědělský film je jedním z prostředků, které mohou přesvědčit zemědělce o nutnosti nových metod a které zvyšují jejich odborné znalosti. Nové zkušenosti je třeba soustavně přenášet do každodenní práce. Nejvýznamnější jsou zkušenosti sovětských kolchozníků, jež často o pomohou našim družstevníkům v překonávání obtíží. Máme však dnes i u nás příklady, které je třeba postavit ostatním družstevníkům před oči, aby viděli, že cesta k socialisací naší vesnice není tak neschůdná, jak se snaží nepřátelé lidově demokratické republiky tvrdit. Tak na příklad JZD Kačice je jedním ze vzorných družstev. Vzorně plní plán a navíc plánované dodávky vysoko překračuje. Nejlépe si vedou kačičtí družstevníci v živočišné výrobe. Proto sem zajeli filmaři, aby na jejich příkladu, na jejich metodách práce ukázali ostatním zemědělcům možnosti, které jsou před každým družstvem otevřeny. Filmový přehled 3/1954 ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Instruktážní film, který ukazuje, jak dosáhnout co nejvyšších výnosů v chovu dobytka i pěstování plodin na příkladu JZD Kačice. Kačičtí družstevníci se po vzoru Sovětského svazu rozhodli pracovat v pracovních skupinách, ohodnocovat práci pomocí pracovních jednotek a jít tak vzorem ostatním družstvům.Komentář namluvili Oldřich Hoblík a Antonín Zíb ()

Reklama

Reklama