Reklama

Reklama

Nedovolili jim spolu žít. Nemohli jim však zabránit společně zemřít... Příběh tragické lásky korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové. Rudolf, který hledal zapomnění na své manželství bez lásky s belgickou princeznou Stefanií v nesčetných milostných avantýrách, který se marně pokoušel prosadit ve zkostnatělém Rakousku-Uhersku pokrokovější ideje, a byl proto v neustálých sporech se svým otcem, císařem Františkem Josefem, našel v lásce k mladičké, nevinné Marii nový smysl své existence. Poprvé v životě skutečně miloval a byl odhodlán vybojovat si právo na život s milovanou ženou navzdory všem a všemu. Brzy měl však poznat, že následník habsburského trůnu má před sebou jen jednu možnou cestu: tu, kterou mu určila odvěká (a v 19. století ještě zdaleka neměnná) tradice… (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Pre porovnanie som si po dokumente Záhadná smrť korunného princa Rudolfa pozrela dnes aj druhý film o Rudolfovi Habsburskom - Mayerling. Aj keď sú to filmy žánrovo odlišné, obidva sa snažia priblížiť politickú a spoločenskú situáciu vo vtedajšej monarchii a o.i. odpovedať na otázku prečo sa následník trónu, Rudolf , rozhodol ukončiť svoj život takým tragickým spôsobom. Prvý film je dokument brnenského štúdia z roku 2002, druhý bol natočený v roku 1968 ako ľúbostná dráma vo francúzsko-britskej produkcii s hviezdnym hereckým obsadením. Z odborného hľadiska je nepopierateľne kvalitnejší a hodnovernejší dokumentárny film, Mayerling je zameraný viac romanticky, a jeho hodnovernosť je oslabená prílišným dôrazom na citovú a umeleckú stránku. Obidva filmy - každý svojim spôsobom - umožnia divákovi zaujímavým spôsobom nahliadnuť na cisársky dvor a rozšíriť si vedomosti o tejto etape našich dejín. Odporúčam pozrieť si ich obidva. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem před pár lety a přišlo mi to dost nevýrazný. Jediný co můžu říct je, že na konci byl Rudolf dost střelenej. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rudolf měl svou alternativu - budoucího následníka trůnu Františka Ferdinanda nebo praprastrýce Jana z Merana; ti také usilovali o své lásky, ale obešli se bez syfilidy a smířili se s následky tzv. mesaliance. Rozumné přístupy k feudální veteši se začaly uplatňovat až ve XX. století. Ale ani to neřeší rezidua této veteše. Rozumnou formu monarchie naznačuje Skandinávie nebo např. Nizozemí, které bylo sto let řízeno ke všeobecné spokojenosti - v klidu a pohodě - ženami. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opíraje se o herecké umění dvou ústředních postav film přesvědčí, leč příliš nudný až fádní na pana Younga..?!!! :-( ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasické historické "kdyby". Kdyby se princ Rudlof dožil nástupnictví po Františku Josefovi, mohlo Rakousko-Uhersko vypadat jinak, kdoví, jak vypadala První světová válka a jaká by dnes byla Evropa. Nestalo se, ale dají se o tom ročit aspoň filmy. Mayerling je rozmáchlý historický projekt s dokonalou výpravou a kostýmy, bohužel silně přeromantizovaný a v závěru přeslazený. "Kdyby" v něm bylo více (nepochybně nesmírně zajímavé) politiky a méně idealizované love strory, bylo by líp. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Kultivovaná podívaná, která si dává na čas, aby hlavní trumf vyložila až v samém závěru. Hlavními klady zde jsou nádherné kostýmy a výborné obsazení v čele s úchvatnou Catherine Deneuve - už jen pro její oslnivý herecký výraz stojí tento film za vidění. Není sladší filmové blondýnky. Konec mě hluboce zasáhnul a naplnil nekonečným smutkem. Skvostný film. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Historická romance, plná velkých hereckých hvězd a opravdu krásných známých melodií, řádně roztahaná. Drama je to jen poslední minutou. Osobně mě potěšila zejména účast skvělého Jamese Robertsona Justice v roli waleského korunního prince Edwarda, kterého velmi dobře nadaboval Jiří Zahajský (dabing ČT 1998), film viděn z poloviny v dabované a z poloviny v originální (velmi jednoduché) anglické verzi. Snímek plný půvabných žen, z nichž nejkrásnější (a zároveň nejsvlečenější) je blonďatá Rudolfova milenka (nikoliv Deneuve). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Preromantizovaná verzia jednej historickej udalosti, ktorá možno aj zmenila dejiny, ten Rudolf by ako následník zrejme konal inak, hoci neviem, či to mal v hlave úplne v poriadku. Herecky vybraní herci ako obrázok, ale princ Rudolf nebol žiadny Omar Sharif a Maria Vetsera určite žiadna Catherine Deneuve. Inak zoznámili sa, keď ona mala 15 a on 28. To sa asi do romantického obrazu už nehodilo, tak to vekovo trocha vyrovnali. Film sa nemôže považovať za odraz skutočnosti, podobne ako to bolo s trilógiou Sissi. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

O tomhle Mayerlingu už jsem hodně četl, poslední dobou jsem navíc náhodou narazil na víc filmů Terence Younga, o to většího zklamání jsem se dočkal. Případ Mayerling nabízí zvraty nabité historické drama i vášnivý milostný příběh, všechno se tu ale odehrává jenom tak trochu a jako, navíc často s dialogy dost o ničem. K tomu již zmíněné historické nepřesnosti. Takže co nám zbývá? Vpravdě luxusní mezinárodní casting, ten stojí za to a na to byl pan Young specialista. Ovšem i tady to dostává trhliny ve vhodnosti obsazených typů. Takže kdo mě bavil, byla snad jenom Ava Gardner jako císařovna Alžběta, na tom ale má zásluhu i nádherný dabing Elišky Balzerové. Mrzí mě to, ale i když jsem velký milovník historie, tenhle Mayerling kolem mě prošuměl celkem bez většího požitku. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

No, sice to nebyl špatný film, ale trochu míň minut, a víc děje (nejdramatičtější scénou je to, jak Taaffeho poskoci pronásledujíc kočár se Szepsem a Hoyosem) a historické věrohodnosti by tomu rozhodně prospělo. Vzhledem k tomu, že jsem dneska dočetl Rudolfův životopis od Brigitte Hamannové (který mimochodem všem, které by zajímala postava skutečného arcivévody Rudolfa a události v Mayerlingu, mohu jenom doporučit), tak mě historická nepřesnost vytáčela víc než obvykle, protože mám vše ještě v živé paměti. Nevím, jestli byl egypťan Omar Shariff vhodnou volbou pro roli rakouského následníka trůnu, podoba tam skutečně nebyla - zcela chybí Rudolfův charakteristický plnovous a naopak přebývají vlasy, kterých korunní princ moc neměl. Veškeré Rudolfovy zdravotní problémy, jedna z příčin jeho sebevraždy, se přejdou jednou zmínkou o morfiu, jinak je ale jeho zdravotní stav v naprostém pořádku. Rudolf byl ve skutečnosti ke konci života fyzicky i psychicky zlomený muž trpící tehdy neléčitelnou kapavkou. Vztah s Mary Vetserovou je rovněž hodně moc zromantizován a upraven. Mary nebylo dvacet, ale sedmnáct a v době smrti byla asi v pátém měsíci těhotenství. Rudolf sice žádal o rozvod se svou ženou, ale rozhodně neměl v plánu si Mary vzít. Jejich společná sebevražda v žádném případě nebyla z lásky (alespoň tedy z Rudolfovy strany rozhodně ne). Rudolf sebevraždu plánoval již hodně dlouho. Původně chtěl ze života odejít spolu s jinou svojí milenkou Mizzi Casparovou, ale ta odmítla. ... No o historických nesrovnalostech u tohoto filmu by se dalo psát asi ještě hodně dlouho, takže vás tím už nebudu nudit. Jestli máte rádi romantická dramata odehrávající se v minulosti, tak se na to určitě jukněte. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Historicky film o naslednikovi trunu Rudolfovi, ktery se rozhodne vzeprit vsem konvencim. No, tak to tedy chtel. Konec divaka presvedci o opaku... Omar Sharif i Catherine Deneuve - oba mladi a krasni - se snazi navodit atmosferu habsburskeho Rakouska-Uherska. Film je straaaaasne dlouhy a nektere casti jsou nudne a prekombinova (proboha proc je tam tolik vedlejsich postav???). Vzhledem k prumernosti bych dala tri, dalsi hvezda je za hlavni dvojici. No a ano, hlavne za Catherine, ktera tu sladkou milujici naivku zahrala dost dobre. Ten jeji srni pohled a reci o desti a snehu :D Ale proc ne :) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Řekla bych - takové salónní drama s nepříliš výraznými postavami. Jediná Ava Gardner vynikala, a to velmi pozitivně, jinak mi všechny ty milenky, metresy, sestřenice a manželky nějak splývaly v jednu. Konec jsem bohužel zaspala, takže slzy (byly-li by) nemohly zvýšit mé hodnocení. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kolem smrti Rudolfa Habsburského, korunního prince, je spousta záhadných okolností a lidé takové záhady milují. Ví se zcela určitě, že se Rudolf zabil i se svou milenkou Marii Vetserovou 30. ledna 1889 v loveckém zámečku Mayerling. Podle něhož se film právě jmenuje. Díky filmu si můžeme udělat jakousi představu o osudu Rudolfa Habsburského. Ovšem milovníci historie z něho nebudou zrovna skákat nadšením tři metry do vzduchu. Omar Sharif je sice hodně charismatický herec, samozřejmě na tom má největší podíl jeho původ,ale na roli Rakušáka se zrovna moc dobře nehodil. Působil až příliš exoticky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpravná podívaná s občasným vtipem 1)  ve druhé polovině výrazně zpomalila a začala chvílemi vyloženě nudit._____ 2)  Míru historické věrnosti symbolizuje už obsazení: rakouského korunního prince hraje Egypťan vzhledu sňatkového podvodníka a jeho poslední milenku byste podle portrétu také nepoznali. Snad jenom budoucí král Eduard VII svým chováním a zájmy odpovídal skutečnosti._____ 3)  Kdo chce zasadit tuto romantickou pohádku do historické reality, tomu doporučím podrobně zpracovanou českou Wikipedii._____ ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, děsnej Omar Sharif, nuda, nuda, krásná Catherine Deneuve, nuda, nuda. Možná kdyby byl film o hodinu kratší a Catherine se jako obvykle svlékla, byl byl by to aspoň průměrný snímek. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Jak liquido26 ve svém komentáři píše, je snímek zřejmě dost historicky nepřesný. Já dodávám, že je i dost rozvláčný, přesto je, hlavně díky atraktivnímu hereckému obsazení, hudbě, kostýmům a všudypřítomné romantice, docela dobře koukatelný. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jsme takoví, jací jsme - ale musíme být takoví, jaké nás chtějí mít." ----- Pravdivý základ, na kterém je velkorysá, výpravná konstrukce snímku vystavěná, je ukrytý až někde hluboko pod mnohavrstvým dobovým obalem, zkrášleným pastelovými barvami a šminkami, kterým sluší filmové plátno. Pokud přehnaně nelpíte na historické věrnosti a spokojíte se s precizně natočenou romantickou baladou zasazenou do divácky vděčného historického rámce - a jestliže vám vyhovuje zeširoka, volným stylem plynoucí vyprávění ... pak je příběh velké lásky následníka trůnu Rudolfa Habsburského a baronesy Marie Vetserové určený právě vám. ()

Reklama

Reklama