Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (734)

Morien 

všechny recenze uživatele

Bůh mi odpusť, ale zdá se, že je pro mě velmi lehké napsat negativní komentář a nad pochvalnými si lámu hlavu dlouhé měsíce, nebo jako v tomto případě, i roky. Poprvé jsem tento film viděla těsně po premiéře, kdy mi bylo nějakých šestnáct, a tehdy jsem při promítání a. nedávala pozor a za b. nechápala zobrazovaný konflikt. Uplynulo několik let a další promítání jsem si dala v rámci maratonu akutního zamilování do Jeremyho Rennera, neboť jsem si ani nepamatovala, že tam vůbec hrál. A dávala jsem pozor a film se mi před očima proměnil v oltář, který uctívá a také je sám hoden uctívání. Považuji za velmi obdivuhodné, jak si film vybere velmi úzké téma a potom ho podrobně a detailně prozkoumá. Každé gesto má přesný význam a přiměřenou míru pozornosti, aby se při seřazení do celkového sledu všech těchto gest objevil ucelený nenarušený smysl. Často různým filmům vyčítám, že s emocemi zacházejí lehkovážně a nepřiměřeně - takové ty filmy, kde se zrazují/a nebo umírají rodinní příslušníci a dávní přátelé i neznámí lidé a nikdo na to adekvátně nereaguje, například. Tak Zabití Jesseho Jamese to nedělá a je to nesmírně blažené. A teď už bych jenom ráda řekla, že Andrew Dominik, Roger Deakins, Brad Pitt, Casey Affleck, Nick Cave a Warren Ellis jsou všichni kouzelníci - alchymisté. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Zabití Jesseho Jamese je balzám pro oči, uši i pro duši. Fantastický Brad Pitt, poetické záběry krajiny, Affleckův skřípavý hlas, překrásná hudba Nicka Cavea (jeho fanoušky čeká ke konci milé překvapení), scéna s přepadením vlaku u které zapomenete dýchat - to vše tvoří tak lahodnou kompozici, že vám těch 160 minut uteče jako voda. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Perfektní v každém momentu. Film podobné krevní skupiny jako Malickův ´Nový svět´- poetická kamera, nikam se zde nespěchá, příběh velmi pozvolně plyne a dává tak vyniknout hereckému mistrovství ústřední dvojice. V případě Caseyho Afflecka mě napadá, že se snad narodil jenom proto, aby se stal Bobem Fordem. Dokonalý prototyp přízemní ušlápnuté krysy bez špetky charismatu (vizáží, mluvou, gestikulací), která se mermomocí snaží vyrovnat svému banditskému idolu, ale je mu jasný, že na to nemá. Přitom ale vzbuzuje ambivaletní pocity - zčásti je vám silně protivný, zčásti ho litujete a tak trochu i chápete. Affleckův výkon byl tak fascinující, že téměř zastínil i samotného Pitta. Ten zde všechno uhrál silou své osobnosti, nemusel se moc snažit, úplně stačilo, že "je", jeden jeho zkoumavý pohled a jdete do kolen. Jeho Jesse James je dokonale nečitelnou postavou, která za stoickým klidem skrývá animálního primitiva, který vám ustřelí palici a ani nemrkne. Neváhám napsat, že jsem zde viděl Pitta zahrát vůbec nejlépe v jeho kariéře. Častý třeskot bambitek se zde nekoná, film je spíše pocitovou záležitostí a pokud je - obrazně řečeno - MTV vaší "kojnou", ´Transformers´ nejlepším filmem vašeho života a pro slova jako "nudaaaaa....chybí akce..." apod. nejdete daleko, s tímhle dílem se ani neobtěžujte. Pro mě osobně nejlepší western za poslední roky, kde má každá scéna své pevné místo a kde by střihačovi nůžky měly být protentokrát schovány někde hluboko v šuplíku. PS: Už by to fakt chtělo po 6 neproměněných nominacích konečně toho Oscara, Rogere Deakinsi.... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Western, ktorý určite získa prívlastok "iný" a to hlavne kôli pomalému tempu a minimalistickej hudbe. Ťažko povedať, nakoľko mu táto "Malickovsky" podobná réžia prospela alebo ublížila, ale isté je, že úvod a záver majú svoje čaro, horšie je to s výplňou toho uprostred. C.Affleck ako váhajúci a nesmelý R.Ford je úplne fantastický, výkonom predčil aj B.Pitta a veľká časť filmu je venovaná vzťahu medzi nimi. Veľká, ale aspoň pre mňa nie dostatočná, pretože práve v strede sa to začína prelínať a naťahovať vedľajšími viac či menej zaujímavými postavami a to je pri dĺžke dva a pol hodiny trošku problém. Trošku to prestrihať, pridať aspoň jednu temnejšiu scénu (pri údajne Jamesových 18-tích vraždách by to nemal byť až taký problém) a bola by to úplna bomba. Tak to to uviazlo niekde na pol ceste. Veľké prekvápko je pre mňa hlavne výkon C. Afflecka a veľmi sa teším na Gone, Baby Gone. Z filmov o J. Jamesovi je zatiaľ najlepší. Videl som Psancov od W.Hilla a film z B.Paxtonom a R.Loweom. 70%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Pomalu, ale zato plynule, vyprávěný příběh osudovosti, kde konec všech hrdinů tušíte už ve chvíli, kdy se vám na začátku představí jako obyčejná banda primitivních buranů lačnící po penězích. Dominickova režie, ve spojení s Deakinsovou kamerou, má téměř až hypnotický účinek a film se veze (taky díky hudbě Nicka Cavea) spíše na pocitové vlně než třaskání koltů proklatě nízko. Pitt hraje ‚pouze‘ tím, že je a Affleckovu slizkou krysu neustále lituje, nenávidíte, chápete, a stále dokola. Tak jako tak, je to on, komu tenhle film patří. Škoda, že ve vytváření vztahů mezi postavami (zbrklost) není režisér stejně tak dobrý jako v atmosféře, pak by to bylo geniální, takhle zůstal těsně pod vrcholovými body. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (31)

  • Ľudia v salóne si spievajú pieseň "A Bird in a Gilded Cage", ktorá bola napísaná v roku 1900, no dej filmu sa odohráva v roku 1892. (Fejpof)
  • Na casting do role Roberta Forda se dostavil i Shia LaBeouf, ale roli nedostal, protože se režisérovi zdál až moc mladý. (Ai.ma)

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama