Reklama

Reklama

Z rodu Lucemburků

(seriál)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Čtyřdílný cyklus Z rodu Lucemburků navazuje volně na cyklus Z rodu Přemyslovců. Česká historie animací i dokumentem. Pořad je určen pro rodinné sledování, díky animacím a vtipnému komentáři je přijatelný i pro děti a mládež.

1. Jan Lucemburský
První díl je věnovaný Janu Lucemburskému, který jako první z lucemburské dynastie dosedl na český trůn. Lucemburkové se zapsali každý po svém do dějin Evropy i českého státu. Jak získali Lucemburkové výsadní postavení ve středověké Evropě? Pomohl jim k strmému nástupu vliv francouzského krále? Proč nechtěl zpočátku dát Jindřich Lucemburský svého jedináčka Jana za ženicha české nevěstě? Na mnoho podobných otázek by měl odpovědět tento díl.

2. Karel Lucemburský
Druhý díl cyklu Z rodu Lucemburků se zabývá osobností Karla IV., panovníka, který se stal svého času nejmocnější postavou středoevropské politiky. Mozaika jeho činů, které svědčí o vládcovské a tvůrčí genialitě, ale i o diplomatické mazanosti, stejně tak jako o otcovské zaslepenosti při výchově syna a následníka Václava, je oživena animací vycházející z dobových kronik.

3. Václav IV. Lucemburský
Tento díl z cyklu Z rodu Lucemburků vypráví dokumentem i animací o nepevné vládě třetího Lucemburka na českém trůně - Václava IV. Nejodvážnější názor Václavova života, že král má vládnout nezávisle na církvi, se osudově postavil proti němu.

4. Zikmund Lucemburský
Tento díl z cyklu Z rodu Lucemburků vypráví dokumentem i animací o osobnosti čtvrtého Lucemburka - Zikmunda. Pro Čechy získal nechvalně známou přezdívku "liška ryšavá", ale přidáme-li k tomuto pohledu moderní evropskou historickou optiku, uvidíme nepřehlédnutelnou politickou osobnost, která v mnohém zdědila diplomatický talent svého otce Karla IV. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom hledali společného jmenovatele mezi nutnou mírou vědeckosti a formou popularizace, přitažlivou pro dětský věk kolem 11-13 let, jen obtížně bychom byli s to najít srovnatelný ekvivalent k tomuto seriálu. Míra fakticity je tu vyvážena potřebným odlehčujícím nadhledem a nápaditým využitím výtvarných obrazových i animačních prvků. Důležité je, že klišé o "lišce ryšavé" je rozvinuto do lidské podoby tohoto posledního Lucemburka a teprve z tohoto základu se vrací k tradiční charakteristice, typické pro české prostředí. V tomto ohledu seriál navazuje víc než zdárně na zavazující tradici českého školského dokuentačního filmu, jak se vyvíjí zhruba od konce dvacátých let minulého století. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Z rodu Lucemburků o poznání slabší než starší bratr Z rodu Přemyslovců, přes to výbornou nenásilnou formou člověk dostane základní dějinné události do povědomí. ()

Jungolink 

všechny recenze uživatele

V rámci volné trilogie „Přemyslovci – Lucemburci – a ti ostatní čeští panovníci středověku“ jde jednoznačně o nejlepší počin, Eva Hallerová se vyvarovala chyb nasekaných při natáčení cyklu o rodu stadického zemědělce a více se začala na vladaře dívat sklíčky řekněme „mezinárodními“, nejen těmi českými. Bohužel se seriál často sám popírá (např. v díle o Karlu IV. je tvůrci císař vychvalován až do nebes a veleben jako skutečný všeuměl, v díle následujícím je pak sekýrován za to, že jako otec a vychovatel budoucího panovníka Václava IV. brutálně selhal), což není sice z hlediska historického bádání nějak výrazně na škodu, z hlediska populárně-naučného by to ale mohlo leckoho poplést a vést k dezinformacím a dezinterpretacím. ()

Reklama

Reklama