Reklama

Reklama

Kriminální thriller natočený podle skutečného příběhu početných vražd mladých žen v Ciudad Juárez. Lauren (Jennifer Lopez) je vášnivá americká reportérka pro Chicago Sentinel. Její noviny ji vyslali do mexického pohraničního města Juárez, aby prošetřila sérii záhadných vražd. Jejich oběťmi jsou výhradně mladé ženy z celého Mexika, které se vydaly do pohraničí za prací. Lauren chce o tom napsat článek přímo na místě. Její pátrání je úspěšné, a výsledky jsou šokující. Zjistí, že jde o stovky obětí. Získá si tak důvěru místních továrních dělnic, ale sama se dostane do nebezpečí. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (97)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se na začátku jeví jako solidní kriminálka, ale postupně graduje v perfektní obžalobu mocipánů. Už dlouho jsme neviděl tak napínavej film ve kterým ve mě nevzbuzovala emoce hlavní dějová linka tolik, jako ta skvěle zapracovaná ukázka arogance mocipánů vůči životům druhých "je levnější vraždy žen ignorovat než ty ženy chránit" "tohle není volný obchod, ale obchod s otroky" "v každý zemi platí dva druhy zákonů, jedny pro mocný a druhý pro ty ostatní", zejména poslední větě my v česku hodně rozumíme. Fakt výborný i když mě třeba poslední scéna přišla až příliš filmová s ohledem na obsahový koncept celýho filmu a J.Lo, herecky taky nekope první ligu i tak mě tenhel film dostal, protože ani na chvíli nepochybuju, že ženy tam skutečně žerou chleba s pěkně drsnou kůrkou a taky věřím tomu, že si kdejakej politik a mocipán napochoduje k šéfovi medií a řekne co je dobré psát a co ne. Tohle je prostě celosvětová špína, která se bohužel nikdy a nikde neumeje. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už od začátku mi je jasný, že tenhle film sází na efektivní stránku filmu, kdy různými filtry je celý svět zvláštně zbarven a dobře se na to kouká, popravdě jsem ale byl nespokojen, protože takových filmů jsem už viděl hodně a nedokázalo mě nic z toho pořádně šokovat. O Mexiku se toho sice dá točit dost, ale chtělo by to trošičku silnější scénář a určitě ne Jennifer Lopez v hlavní roli. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Továrny podél Mexických hranic (tzv.,,MAQUILADORAS“) najímají hlavně mladé ženy, protože pracují za nižší plat a nestěžují si. Mnoho žen bývá často přepadeno a zvražděno. Ale jedna přežila…. PŘÍBĚH:****celý film je zahalen do žlutého filtru (jde přeci o zemi Aztéků  ), který mu sluší a přidává autentičnosti. Že zde dochází ke zločinům je děsivé pro každého, kromě policie. J.Lopez překvapivě nehraje žádnou navoněnou kočičku, ale novinářku, která odhaluje tamní drsnou realitu. A celkem to funguje./ HUMOR:nesmál jsem se./AKCE: ani ne./ NAPĚTÍ:***zažívat to, co se odehrává je napínavé. Víc, než jsem čekal. Zvlášť, když stále nevíte, komu se dá vlastně věřit. Film jsem začal brát jako politický thriller, protože za TY věci prostě politici můžou! A protože nejde jen o vraždění žen v Juárez, ale celkově o volný obchod do Střední Ameriky….To, že příběh je založen na skutečných událostech jej trošičku dostává na podobnou rovinu jako jsou Muž v ohni nebo Fast Food Nation. I když je to pohled zase trochu jiný, určitě za to stojí. Určitě lepší *** !!! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Skrýt problém pod pokličku je levnější než ty ženy chránit." To je dobrá zpráva. A další dobrá zpráva je, že tisíce zabitých žen nikoho nezajímají. Tedy, dobrá zpráva je to tehdy, jste-li muž, který rád znásilňuje a vraždí mladé ženy a vadí mu, že by za svůj koníček mohl být trestán. Takoví jedinci po zhlédnutí tohoto snímku již mají jistě sbaleno a vyrážejí do města slasti - Ciudad Juaréz. Mne tedy sexuální násilí příliš nevzrušuje, takže ušetřím za cestu, protože jsem si tohle slzavé údolí příliš neužil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zneužívání levné pracovní síly, jejíž život má občas nižší cenu, než mzda v centech na hodinu, je nechutné. Stejně tak politický vliv v žurnalistice, či ten prospěchářský smrad, co se line ze seskupení zvaného NAFTA. Holt, liberalizace obchodu.. Gregory Nava zaslouží pochvalu za témata, do kterých se pustil, ale jeho film trpí tím, že když už to vypadá, že přišel moment, kdy se nadechne, tak se zas ponoří pod hladinu dramaturgické tuctovosti a od děje odvádějících pokusů o stylovost. Přeci není nutné, aby v příběhu o maquiladoras hrál hlavní roli kamerový filtr, při němž obloha vypadá jako po úniku čpavku a herci jeví příznaky nákazy virovou hepatitidou.. A jen tak na okraj, nechápu tu globální adoraci jednoho na tučnou sumu pojištěného latina zadku. Svou velikostí se totiž nebezpečně přibližuje armádnímu bubnu (což je opak toho, když se řekne, že ho má jak vrabec, když srazí paty), ale proti gustu.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Podle očekávání nudná morální agitka, která trpí nedostatkem drajvu, absencí silných charakterů a poměrně nevýraznými herci. Několik momentů plných násilí nezachrání celkově mizerný dojem. Ani digitální kamera není na Mexickou krajinu to pravé ořechové. Snaha se cení, ale přístě prosím lépe. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mladé robotníčky. Mladí robotníci. Všade tam, kde je pretlak robotníckych zamestnaní a dopyt po nich veľký (záujemcov o tieto väčšinou slabšie platené fleky je množstvo), ostáva súkromný život tejto homologizovanej pracovnej masy novodobých otrokov akosi v úzadí. Zamestnávatelia si tak môžu vyberať tých najvýkonnejších otrokov za čo najmenšie možné mzdy - ale zase také, čo ešte udržia dopyt po práci v požadovanom, čiže veľkom rozsahu). Ak navyše zlyháva sociálny systém a polícia je len prevodovou pákou miestnych politikov-korupčníkov a vysokopostavených mafiánov/ bankárov, tam si jedinci z radov "tých za vodou" môžu dovoliť rozkvitnúť svojim potlačovaným sexuálnym či násilníckym túžbam. Realizujú si ich práve na jednotlivcoch z radov slabo platených robotníkov s nulovým sociálnym zázemím, žiadnou právnou a nedostatočnou policajnou ochranou. Takých nie je problém po desiatkach pravidelne znásilňovať, ponižovať, týrať a mučiť. A ako ukazuje mexický príklad - niekde aj slobodne vraždiť. Smutné a zúfalé posolstvo, celkove neradostná správa o násilí naprieč ľudskými triedami a o márnej snahe pár investigatívnych novinárov s tým niečo robiť. Za upozornenie na tieto špinavosti a za ukázanie snahy polície zakopávať takéto prípady pod zem 100%. Za neveselé pocity zmaru a beznádeje s tým niečo efektívnejšie robiť 20%. 120/2 =60%, čiže 3* ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Vyhrabala se z vlastního hrobu.“ Dosti matná a nepřesvědčivá sonda do mrazivých událostí letitých vražd mladých dělnic, které se chtě nechtě dějí na mexickém pohraničí. Nejen investigativní reportérka Jennifer Lopez, ale i celý příběh se bohužel tváří nesmírně vážně a všichni zúčastnění by si tak moc přáli, abychom je i vážně brali (ostatně celé vyprávění je inspirováno skutečnými událostmi). Režisér Gregory Nava si nicméně vybral tak naivní formu vyprávění, že je i kritický tón zašlapán do prachu mexického písku. Celé je to až příliš tezovité, bez zápalu, bez jiskry a jen matně vzpomínám, kdy se Antonio Banderas objevil v něčem nadprůměrném!! ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nadějně vypadající film, postupně upadající až do zcela komiksového konce. Závěrečná požární scéna mě dohnala až k slzám. Smíchu... ()

k212 

všechny recenze uživatele

Děj nic moc... lehce naťuknutá motivace, sem tam náznaky psychologizace, ale jinak spíš průměrný thriller, který se odehrává v neokoukaných reáliích. "Velká" myšlenka jakoby vystrkuje růžky (rýpnutí do nadnárodních korporací, no budiž), ale ve výsledku působí tak nějak samoúčelně až násilně. Inu člověk se alespoň trochu přiučí španělsky a podívá se na docela hezké obrazky nehezkých slumů, když už ne nic jiného. 50%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sú filmy, ktoré patria do zlatého fondu kiematografie svojou inovatívnou formálnou štruktúrou a sú považované za umelecké, ale o našom svete niekedy nič dôležité nevypovedajú a sú filmy absolútne priemerné a zabudnuté, ktorých posolstvo je ale nesmierne dôležité. K druhému typu patrí aj Bordertown. Obsahuje občas takmer až nechcene parodické scény, množstvo scenáristického klišé, ale jeho odkaz je nespochybniteľný. O tejto problematike som nemal ani páru a tým pádom som nesmierne rád, že som film videl. A jeho nedostatky na tom nič nezmenia a preto sa mi ich ani nechce rozoberať. Mali by ho videť všetci, vrátane Trumpa a jeho administratívy. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Zaujal mě především námět, ačkoliv ani zpracování není úplně nejhorší. Občas neškodí připomenout jak vypadá odvrácená tvář zemí, kam našinec vyrazí většinou leda na exotickou dovolenou. "Bordertown" mimo jiné dokládá, jak těžké, ne-li nemožné, je něco na tomto stavu změnit (v této souvislosti se mi vybavil "africký" snímek "Nepohodlný"). Podobné filmy si zaslouží pozornost a nic na tom nemění skutečnost, že težko něco vyřeší a některé diváky třeba i otráví (o čemž svědčí třeba komentář Soweeka). Jen na okraj: ve spojitosti s místem děje tu v komentářích občas padne slovo "městečko" - Juárez má něco přes 1 300 000 obyvatel a spolu s americkým El Pasem tvoří dvojměstí čítající o další milion lidí víc. To už by si možná zasloužilo nazývat ho městem, co vy na to? :-) ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a drsný snímek podle skutečné události s mojí oblíbenou Jennifer Lopez, který se odehrává v Mexiku. Až na pár much, je to povedený film, takže mi to vychází na krásné 4 hvězdičky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Moderné otroctvo na mexickej hranici a na jeho pozadí vraždy mladých dievčat - to všetko ale bez napätia a emócií. Hranica smrti je skôr hranicou medzi nudou a apatiou a letmé zlepovanie očných viečok preruší len zábavný song Juanesa "La Camisa Negra", ktorý akoby do filmu ani nepatril. Vylepšený záver ale priniesol tomuto thrilleru bez zvláštneho pôsobenia na nervovú sústavu aspoň priemerné hodnotenie. Bola tam totiž nejaká myšlienka. ()

Reklama

Reklama