Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 3

Recenze (1 605)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $19miliónovTržby USA $37,634,615Tržby Celosvetovo $87,041,569Tržby za predaj DVD v USA $50,253,003"Svet fantasy ešte nikdy nebol tak fascinujúci a vierohodný!" _Režisér Guillermo del Toro dokázal po niekoľkých predošlých vydarených filmoch natočiť niečo čo sa môže zaradiť medzi absolútny vrchol fantasy žánru. Už pri jeho comicsovom spracovaní Hellboya bolo cítiť jeho veľké nadšenie pre detail, prepracované kulisy a hlavne verné zobrazenie pekelného hrdinu. U Faunovho labyrintu je podstata a zázemie filmu podobné a ešte veľkolepejšie, aj keď príbeh sa odohráva v dvoch rovinách v reálnej a v mysli plnej fantasy. Takže máme možnosť prežiť dobrodružstvá v mysli mladej dievčiny, unikajúcej zo sveta prehnitého 2. svetovou vojnou a jej skľučujúcimi neduhmi, do sveta kde to nie je pre život o nič ľahšie ale kde má aspoň šancu niečo dokázať a svojimi úlohami zadanými od bájneho tvora Fauna dokázať že je hodná svojho posolstva a tak urobiť malí krôčik preto aby svet bol lepší. V prvom rade je prekvapivé prevedenie filmu, kde tvorcovia vôbec nehladia na základ finančného úspechu teda komerciu a čo natočili obchádza široké publikum a hlavne deti pre ktoré sa práve hlavne točia fantasy filmy, tento film je práve pre tých o niečo starších čo majú aspoň mierne otvorenú myseľ pre udalosti čo nám snímok ponúkne. Takže tvorcovia sa vydali vlastnou cestou a natočili drsnú sondu do života dievčatka, stojaceho v obkolesení dospelých ľudí konajúcich nezmyselné zákerné veci na vlastnom pokolení... Guillermo del Toro nám dal týmto počinom možnosť naplno nahliadnuť do jeho mysle ovplívajúcou nádhernou fantáziou a tak pozeráme na svet o akom sníva o sám, kde poletujú víly ukazujúce cestu k veľkým dobrodružstvám, prísneho rohatého Fauna alebo v určitom zmysle taká obdoba mierumilovného Minotaura čo zadáva ťažké úlohy čo vypadajú len na pohľad strašidelne ako z najhorších snov, podzemné kráľovstvo určené len pre vyvolených... _Z celkového hľadiska môžu Americké produkcie len slepo závidieť koncepciu filmu, kde sa podieľali skoro len samí Mexičania a Španieli, spracujúci film na prvotriednej úrovni na každom poste a ešte za aký rozpočet, čo by veru nevystačil u Amerických veľkoprodukciách ani na honoráre hercov. Ocenenie 3 Oscarmy je len malou odmenou za vykonanú prácu, tvorcov môže v prvom rade tešiť nekončiace nadšenie publika. _Okrem príbehovej koncepcie mal film silné zázemie v snímaní obrázkov či že kameraman Guillermo Navarro natočil asi životné zábery, zábery čo hovoria v detailoch a dokresľujú beztak rozmanitý príbeh, miestamy nás posádza až priamo do rozbehnutého príbehu. Hudba od skladateľa ako Javier Navarrete bol ďalší silný prvok filmu. _Na filme sa podiely aj významní del Torovi priatelia a to režisérske veličiny ako Alfonso Cuarón v úlohe producenta a Alejandro González Iñárritu ako určitá opora pri tvorbe filmu. /videl v kine: 100%/ ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Všechny žánry v jednom filmu. Příběh je zasazen do roku 1944 ve dvou světech, pohádkovém a válečném. Přítmím mezi těmito světy tvoří holčička Ofélie, která z války utíkala do pohádek pouze prostřednictvím čtení pohádek. Nyní objevuje skutečný svět a já jako divák jsem mohl s ní. Přestože už jsem dospělým, film mě dokázal unést a vtáhnout přímo do filmu a emocionálně prožívat dobrodružství s Ofélií. To co jsem prožíval během 112 minut sledováním Faunova labyrinthu jsem nikdy nepocítil a ani to nedokážu vyjádřit, možná to byla touha vrátit se do dětských let a znovu mít stejně bujnou fantazii jako ona. Když jsem na to šel do kina, očekával jsem něco úplně jiného (zvyklý z režisérových předchozích filmů) a odcházel z něho nadšený, plný zážitků. Velký podíl na tom má vizuální a technická stránka filmu s nádherným a nerušivým hudebním podkladem. Ještě teď mě mrzí neproměněný Oscar za nejlepší zahraniční film. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné s jakou bravurou umí Guillermo del Toro propojovat krutý svět dospělých a imaginativní svět dětí. A to vše v lehce hororové stylizaci. Navíc díky hlavní hrdince (Ivana Baquero) působí přechody mezi oběma světy jako něco naprosto samozřejmého a reálného. Byť je konec maličko předvídatelný, je natočen tak vkusně, že řadí snímek mezi nezapomenutelné zážitky. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro je v dávkování brutality až nezdravě umanutý. Některé scény jsou intenzivní jenom díky krvavým zásekům, což je postupem času nejen repetetivní ale i velice neoriginální. Stejně jako partyzánská báchorka, která by bez svého fantazijního bratřícka, jež jí dodává hloubku a poetický přesah, byla jen opakováním všeho, co už tady bylo. Del Toro tak jako dramatik postrádá cit pro řetězení událostí, ale zato jako snílek, kterému se zdají především noční můry, u málokoho najde důstojnou konkurenci. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Hezký film, ale nechápu jeho vynášení do nebes, když Del Toro natočil už dávno to samé. Zatímco Ďáblovu páteř moc lidí nezná, Faunův labyrint sbírá Oscary a v zámoří se o něm vypráví jako o filmu desetiletí, kteroužto rétoriku do velké míry přebrala i domácí média. Přitom Faunův labyrint je v mých očích doopravdy tím samým v bledě modré barvě, a to doslova. Jásá se tu nad učesanější (čti nudnější, leč populárnější) variací na dávno vyslovené, v níž se z Del Tora stává docela obyčejný pohádkář, který přišel o svoji hrubší podstatu. Ta se vtěsnala jen do pár brutálních scén. A to je málo. V nitru zůstalo u uhlazeného a neškodného příběhu o děvčátku, které když se bude hezky chovat, přitulí se zase k mamince. Pche. Hellboye na ně! ()

Galerie (65)

Zajímavosti (57)

  • Náklady na výrobu byly v přepočtu zhruba 19 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Ivana Baquero byla ve svých více než jedenácti letech na původní verzi Ofélie již příliš stará. Původně byla totiž role napsaná pro osmi- až devítileté děvče. Ovšem del Toro jí byl natolik ohromen, že scénář poupravil. (DaViD´82)
  • Film sa natáčal od 11. 7. do 15. 10. 2005 v lesoch Scots Pine, ktoré sa nachádzajú v pohorí Guadarrama, v centrálnom Španielsku. (Greenpeacak)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama