Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 3

Recenze (1 605)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov roka a bez debaty jeden z najlepších fantasy filmov všetkých čias. To, čo som tušil už po Devil´s Backbone, teraz viem s istotou - Guillermo del Toro je nielen výborný režisér, ktorý s prehľadom zvláda akciu, atmosféru, prácu s hercami... (proste všetko), ale aj vynikajúci scenárista. Faunov labyrint je nádhernou ukážkou špičkovej rozprávačskej zručnosti. Del Toro dokonale pracuje s literárnym pravidlom "keď spisovateľ na nejakom mieste knihy napíše, že na stene visí puška, tak sa v priebehu deja musí z tej pušky vystreliť". Pravda, film je kvôli tomu mierne predvídateľný, ale to vôbec nevadí, pretože je to nádherný, podmanivý príbeh so skvelými hercami, pôsobivou kamerou a čarovnou hudbou. Najviac ma potešilo, že Guillermo sa s ničím nekašľal a nenatočil film, ktorý chce konkurovať Narniám a Terabithiám a byť pre široké publikum. Toto je aj napriek dieťaťu v hlavnej úlohe načisto dospelý film. Čakal som, že bude temný, ale to intenzívne násilie, ktoré by v USA malo problém uhrať i R-kový rating, a čistokrvne hororové pasáže ma naozaj zaskočili. Tlieskam! Guillermo zatiaľ ani raz nesklamal. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi nějak nejde do hlavy. Svým způsobem je originální, protože spojit realistické drama s fantasy pohádkou není moc časté, ale toto spojení alespoň v případě Faunova labyrintu moc nefunguje. Nebo já nejsem cílová skupina (ostatně jakému divákovi je tenhle film vlastně určen?) A ten konec mi přijde taky nějaký zvláštní (a taky díky rozuzlení vážně pochybuju, že to má být něco příbuzného pohádce, protože ty končí krapet jinak). Když tak přemejšlím o hodnocení, nebudu dávat * navíc jen kvůli prazvláštnímu "obalu" (příběh byl sice vcelku dobrej a nenudil jsem se u něho, stejně tak triky a vše kolem toho, ale hlavní hrdinka mi přišla docela nesympatická, což je, zvláště u malé holčičky, docela smutný), takže hodnotím průměrem. Výstižné komentáře: Kulmon, petaspur. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pan's Labyrinth mi poskytl jeden z nejnetradičnějších filmových zážitků. Nikdy jsem si nedovedl představit, že lze skloubit období nacismu s dětskou fantazií!! A po shlédnutí mohu s ledových klidem říci, lze a sakra dobře. Guillermo del Toro potvrdil, že to není jen kvalitní režisér, ale i velmi dobrý scénárista. Příběh se přilévá z takřka pohádkové dětské fantazie do násilného a krutého světa plného násilí a fašismu. Opravdu jsem neočekával žádný velký zázrak, ale po zkouknutí mohu říci, že mne to dokonale odrovnalo, protože del Torova režie dala snímku opravdu mnoho a když si k tomu přičtete výborné triky, perfektní scénář, bombastickou kameru (zasloužený Oscar), skvělé herecké výkony a v neposlední řadě nádhernou hudbu, která snímku dodává magickou atmosféru, nemůžete být prostě zklamáni. Už se celkem nedivím, že Pan's Labyrinth je v TOP250 na imdb, myslím, že zalouženě a jak jsem již napsal na začátku, netradiční, ale o to poutavější filmový zážitek.......... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Španělská paralela VALERIE A TÝDNE DIVŮ je citlivě zasazena do doby posledních záchvěvů krvavé španělské občanské války. Propojení obou světů, virtuálního tajemných duchů a osudových závazků, i reálného, plného krve a násilí, je organické a působí přirozeně. Děj i celkový způsob snímání filmu připomíná - otázkou je, nakolik vědomě a nakolik spontánně - postupy filmu přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století. Poetičnost a krutost doby jsou však spojeny poučeným pohledem naší doby a nabývají rázu obecnějšího podobenství. Pro českého diváka je výlet do pyrenejského génia loci podnětný a zajímavý - mj. i pro diskuse o mezích a smyslu drsného mravu, který nemá daleko do krutosti. V každém případě se tu jedná o nevšední zážitek, který - jak se zdá - pozitivně přerůstá v mnoha ohledech většinový ráz soudobé tvorby světového hraného filmu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Guillermo del Toro .. F a n t a z i e. Doslova a do písmene. Velmi kruté, pohádkově mlhavé a ze všedního života zároveň. Del Toro popustil uzdu své tvůrčí schopností a stvořil překrásný a osobitý příběh, který propojeně probíhá ve dvou světech. První v říši pohádek a druhý na sklonku říše Třetí. Herecky excelentní, formálně poutavé (perfektní kamera a nádherný hudební doprovod), silně atmosferické, zkrátka na výtečnou napsané a zrežírované fantaskní dílo. Nejlepší Del Toro. 90%. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (57)

  • Náklady na výrobu byly v přepočtu zhruba 19 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Aby sa herečka Ivana Baquero (Ofélia) vedela lepšie dostať do atmosféry filmu, posielal jej režisér množstvo rozprávok a komiksov. (Greenpeacak)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama