Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 3

Recenze (1 604)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Všechny žánry v jednom filmu. Příběh je zasazen do roku 1944 ve dvou světech, pohádkovém a válečném. Přítmím mezi těmito světy tvoří holčička Ofélie, která z války utíkala do pohádek pouze prostřednictvím čtení pohádek. Nyní objevuje skutečný svět a já jako divák jsem mohl s ní. Přestože už jsem dospělým, film mě dokázal unést a vtáhnout přímo do filmu a emocionálně prožívat dobrodružství s Ofélií. To co jsem prožíval během 112 minut sledováním Faunova labyrinthu jsem nikdy nepocítil a ani to nedokážu vyjádřit, možná to byla touha vrátit se do dětských let a znovu mít stejně bujnou fantazii jako ona. Když jsem na to šel do kina, očekával jsem něco úplně jiného (zvyklý z režisérových předchozích filmů) a odcházel z něho nadšený, plný zážitků. Velký podíl na tom má vizuální a technická stránka filmu s nádherným a nerušivým hudebním podkladem. Ještě teď mě mrzí neproměněný Oscar za nejlepší zahraniční film. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro umí! Vymazlený film, který je sice o chloupek slabší, než typově podobný Princ bez království (či Ďáblova páteř, chcete-li), ale jinak opravdu skvostný. Parádní, pohádkou líznutý příběh o dívce, která možná byla kdysi princeznou navenek, ale určitě byla vždy úžasnou princeznou ve svém srdci. Uff, proč jsem na tenhle film čekal tak dlouho? P.S.: Celkem chápu, že některé uživatele tahle perla přiměla ke grafomanským orgiím, nicméně občas si říkám, že někdo by dokázal z psychologického hlediska rozebrat i exkrement.... ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky za silný emoční pocit, i když bych ho nejraději vyměnila za úplně jiný emoční zážitek, a to za takový, ze kterého bych měla radost a ze kterého bych mohla nějakou dobu čerpat ... Nijak zvlášť se mi nelíbil příběh, ani hudba, prostě vůbec netuším proč tento film má tolika kladných hodnocení ... Co je tak uchvacujícího na zfilmovaných detailech vraždění, nenávisti ... Na konci bylo vše jasné, jak to s tím fantasy světem vlastně bylo ... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se tesil naprosto neskutecnym zpusobem. Nejdriv byl jen namet, pak prvni fotky, trailery a nakonec vysoky hodnoceni, takze sem od tohohle filmu cekal naprostej vrchol. Jenze bohuzel, tentokrat jsem asi cekal prilis. Tenhle film jsou vlasne dva filmy v jednom, navzajem se nepotrebujou a aby byl aspon jeden z tehle dvou pribehu perfektni, potreboval by vyuzit i ten prostor druhyho pribehu. Mrzelo me, ze se Toro vic venoval valecne casti nez fantasy, kdyby to bylo naopak, mozna sem byl ted maximalne spokojenej, jenze toho fantasy je tu strasne malo. Valecna cast ma vcelku jednoduchej pribeh, nicmene nektery sceny jsou misty docela drsny a hlavni zaporak ma skvely charisma, takze film nudi jen vyjimecne. Akorat je tu nekolik nelogicnosti, jako treba pokus o zabiti kapitana, to bylo takovy dost hloupy. Nebo to, ze hlavni hrdinka pokazdy, kdyz chce neco provest, udela to ve chvily, kdy prijde kapitan. No a pak tu je fantasy cast. Coz o to, pohadka je to docela pekna, triky pusobi sice misty moc plasticky, ale pohoda, jenze jsem celou dobu cekal, kdy uz to konecne pride a ono nic. Navic tu neni ani moc fantasy postav. Guillermo del Toro natocil dva jedoduchoucky pribehy, ktery spojil, aby to mohl vydavat za neco velmi originalniho, ale ve vysledku to ve me nevyvolalo skoro zadny emoce a osud jednotlivejch hrdinu mi byl vicemene fuk. Nicmene po rezijni strance asi bez chyby. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Hodnej strejda Guillermo mi jako obvykle nabidnul technickou brilanci... od nespoutane kamery, pres obstojne triky az po mamuti davku fantazie, ktera to vsechno obehnala neviditelnou pavucinkou. Ta pevne spojuje i nespojitelne... radeni vojaku v realu a prerostlou zabu zvracejici vlastni vnitrnosti v dutinach zakleteho stromu. Pripadal jsem si jako ve snu, protoze prechazet takhle ostre mezi obema realitami prece nejde ani skrz dvere nacrtnute kouzelnou kridou... S odstupem casu bych uznal argumenty o vykradani, vetsina pohadkovych prvku se uz objevila jinde a kdyby Del Toro nenechal kapitana Vidala s tak ocividnou radosti "kuchat" svoje obeti (vazne jsem mu veril, ze je to zaporak... stacilo se na nej divat pri holeni :), zrejme by to byla "docela pekna pohadka". V tom je ale ta nadherna "rozhozenost" celeho snimku, ktery by se ve svych nejroztomilejsich momentech dal prirovnat k detske klasice, aby jen o dve klapky dal trumfoval v brutalite unrated verze Ajovych hororu. Mozna je to tim, ze dokazu byt ditetem, ktere oceni pastelove barvy, pohadkovou ukolebavku a svet princezen a zaroven i rozjivenym mladikem, kteremu na tvari naskoci ulisny usmev, kdyz vidi Del Tora jak necukne zbabele kamerou, kdyz dojde na amputaci nohy pomoci flasky skotske a nabrousene pilky. Nekomu tyhle kontrasty rozmasiruji na kusy krehkou atmosferu Faunova sveta, me skrz ne probleskovalo Del Torovo nadseni a mozna i jeho radost, ze je konecne zase "doma" a toci si po svem. A nejsem rad jen za nej... jsem rad i za sebe, protoze vysledek ve me bude rezonovat jeste dlouho. Bila je belejsi, cerna je cernejsi a Guillermo je definitivne v mem velmi vrtkavem zebricku oblibenych tvurcu. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (57)

  • Doug Jones (Faun) byl jediný na place, kdo neuměl španělsky. Musel se tedy naučit nazpaměť celé pasáže v jazyce, kterým nikdy nemluvil, a to nejen své postavy, ale i postavy Ofélie (Ivana Baquero), aby věděl, kdy přesně zareagovat. (DaViD´82)
  • Del Toro rozmístil odkazy na Fauna (Doug Jones) po celém filmu. Například vzor faunových rohů lze vypozorovat ve tvaru stromu, pod kterým žije velká ropucha, nad všemi dveřmi ve mlýně je jednoduchá řezba Fauna, krev v Oféliině (Ivana Baquero) knize má siluetu ve tvaru jeho rohů, atd. (DaViD´82)
  • Pôvodne sa uvažovalo, že Faun (Doug Jones) bude vyzerať klasicky - napoly človek a napoly cap. Nakoniec sa režisér rozhodol pre podobu, kde bude mať koziu tvár a telo pokryté machom, vínnou révou a stromovou kôrou. (Greenpeacak)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama