Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 605)

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem čekal parádní fantasy představení. Výsledek ovšem vyznívá spíše jako příběh o napjatých vztazích a bezvýchodných situacích, do kterého se zaplétají podivné bytosti z fantasy světa, aby do něj vnesly trochu naděje. Fantasy zkoušky dívky jsou sice napínavé, ale nedosahují obtížnosti a krutosti v reálném světě. Fantasy svět tak působí trochu prázdně a v kombinaci s nesmrtelností ani tento svět nenabízí to, co by si člověk od života přál. Melodie, která se proplétá celým filmem je dokonalá a poměrně návyková. Potěšila mě kvalita českého dabingu. *** Ve zkratce: S očima na talířku dávám nejvyšší hodnocení. ()

TaanStari 

všechny recenze uživatele

V poslední době jsem viděl 2 tyhle španělské rádoby fantasy - právě Faunův labyrint a Sirotčinec. Zatímco v Sirotčinci je tenhle mysteriózní motiv na prvním místě, ve Faunově labyrintu by to krásně fungovalo i bez něj. Opravdu, připadalo mi to tam jako něco navíc, něco co se tam vůbec nehodí. Budu ten film brát jen jako válečné drama a přehlédnu fantasy prvek. 4* ()

Luqi 

všechny recenze uživatele

Dva príbehy, dva svety, jeden "skutočný", jeden "rozprávkový". A aj keby boli natočené ako samostatné filmy, veru určite bolo by sa na čo dívať. A tu ich Del Toro spojil do jedného filmu, spôsobom že oba sú rovnocenné a oba napriek svojej rozdielnosti skvele splývajú do jedného celku. Výsledok nemá chybu............... ()

Meteorista 

všechny recenze uživatele

Tento film není ani zdaleka cílen na mladé publikum, jak by se mohlo na první pohled zdát. Přišlo mi jako výborný nápad rozdělit film na dvě dějové linie, které jsou naprosto rozdílné (povahově). Naturalistické podání versus pohádkově-hororová atmosféra Oféliina světa se nádherně střídá a příběh tak neztrácí na spádu. Navíc obě dějové linie jsou dobře zvládnuté a kvalita jedné není na úkor kvality té druhé. Někomu se nemusí líbit to, že je tento film natočen velmi naturalisticky a reálně. Mě však potěšil fakt, že dění ve světě Ofeliiných představ nijak neovlivnilo ten svět skutečný. Abych se přiznal, čekal jsem, kdy v těžkých situacích zasáhne nadpřirozeno a zachrání některé ze šlamastiky. Nakonec jsem však Guillermovi děkoval za to, že se tak nestalo. Chtěl bych ještě vyzdvihnout herecký výkon Ivany Baquero, která hrála vážně skvěle. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh bych si jednou rád přečetl ve velmi tlusné knize.. Prolínání válečné reality s fantastickým světem mýtických postav, spojované jedinou bytostí - Ofélií, která na jedné straně prožívá lidský docela drsný osud a na druhé plní úkoly zadávané faunem, tak to mne zaujalo. Místy jsem se ale kroutil na židli i vnitřně - některé situace mi neseděly. Tak, jak byly nastavené charaktery postav, očekával jsem jiné postoje a reakce (Ofélie a její plnění úkolu - nejíst). Mercedes měla v příběhu docela obtížnou roli a fandil jsem jí málem víc než Ofélii, u níž jsem předpokládal, že skončí dobře/špatně (jak pro který svět). U Mercedes jsem neměl žádnou jistotu, byla v neustálém nebezpečí a ještě při tom stihla spoustu věcí, včetně zamilovat si Ofélii. Když nakonec otčím Ofélii střelí a povstalci s Mercedes ji najdou a Ofélie pro ně (a zvlášť pro ni) umírá, měl jsem silný pocit, že je to k Mercedes nefér. Zasloužila si vědět o tom druhém světě aspoň něco. Ale žádný z mých nářků nad invencí autorů nekazí můj celkový dojem, že tu jde o velký příběh, který jsem rád viděl a určitě se k němu vrátím. Vypravěč o Ofélii praví na samém konci: ...zanechala po sobě (v našem světě) nepatrné stopy, viditelné pouze těm, kdo se umí správně podívat. Souhlasím - doslova. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Ač chápu, že jde v jádru pouze o temnou pohádku, schématičnost "reálné" části mne iritovala po celou dobu filmu - überzlí frankisté vs. überkladní partyzání s rudou hvězdou na klopě. Co příště zkusit jít proti proudu a prohodit to? To už by se pak asi 22 minutové ovace v Cannes nekonaly ;-) ()

L´Aura 

všechny recenze uživatele

Stieranie rozdielov medzi krutou realitou, hrôzami vojny a vytvoreným ideálnym detským fantazijným svetom. Krehká duša Ofélie musí skoro dospieť, jej výlety do rozprávkového sveta ju učia prekonávať samú seba. Ak to bude v nebi ako v závere, tak sa veľmi teším: bude ma čakať vytešený Ocko, dostanem nové "šaty", nové telo, a veľký potlesk, ak vydržím skúšky života... "Už nebudú hladovať ani žízniť; nebude na nich dorážať ani slnko ani iná horúčosť, lebo Baránok, čo je v strede pred trónom, bude ich pásť a privedie ich k prameňom vôd života. A Boh im zotrie z očí každú slzu." Kniha zjavení 7,17 ()

May_tee 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy, o kterých musím přemýšlet i po skončení. A to Faunův labyrint je. Na pět hvězdiček to ale není a to i přes některé opravdu výborné scény. ()

goniss 

všechny recenze uživatele

Nevšední a zvláštní film, kdy na jednu stranu vnímáte sociální režim a boje mezi armádou a španělama, a na druhou stranu je hlavní děj soustředěný na malou Ofélii, která prochází sci-fi světem. Mísilo se to s mystickou atmosférou, a místy jsem tomu vážně věřila. Nebyl to můj úplně oblíbený žánr, ale nebyl špatný. Nedokážu přirovnat tenhle film k žádnému jinému. Je svým originálem a tím se dostává do příčky, ke všemu když je úspěšně natočený a divákům se líbí. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Označit tuhle krásně smutnou pohádku jako horor bych si netroufal. Maximálně jako hodně temnou fantasy pohádku. Velmi pěkně udělaná, ikdyž trochu zvláštní formou. Prolínání skutečnosti - Španělské občanské války a fantastického světa je trochu netradiční. Dokonce bych řekl, že zde byly vkusně sešity dva filmy - jeden válečný a druhý pohádkový příběh plný hodných víl, princezen a jiných zlobivých potvůrek. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Základem je nebrat film jako fantasy pro děti, protože to by byla velká chyba. Pořádné drama, deprimující atmosféra, výborně zvolená a propracovaná hlavní postava. A k tomu moje milovaná španělština. ()

Rehooo 

všechny recenze uživatele

Taková pěkná pohádka pro starší publikum. Trochu reality do toho kapku scifi a nějaké to drama a je z toho pěkný a poutavý příběh. ()

JohnDick 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro zasadil svůj snímek Faunův Labyrint do období konce druhé světové války ve Španělsku, kam dvanáctiletá Ofélie přijíždí se svou těhotnou matkou za otčímem – kapitánem, který v táboře v horách potlačuje partizánské povstání. Co však odděluje tento film od ostatních válečných filmů, je fantaskní svět Ofélie, který možná je, možná není skutečný. Režisérovi se každopádně tyto dva světy daří skvěle propojit. A to se prosím jedná o propojení pohádky s válečným dramatem! Ve filmu funguje vše, atmosféra tvořená maskami magických kreatur či uniformami vojáků, hudební podklad, herecké výkony především Ofélie a kapitána Vidala a v neposlední řadě také svěží španělština oproti všudypřítomné angličtiny. Skvělé. ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem klasikou pohádku s předem danými pravidly vývoje, ale hned poté, co zazněla hudba, ta jakoby v sobě nesla dramatičnost a smutek a předpovídala celý film. Všemi prvky i dějem se nejedná o nic převratného, přesto se u mě konal jeden z nejlepších filmových zážitků vůbec. Zkrátka kdo nezažil, nepochopí. Těžko někomu vysvětlovat v čem je tenhle film tak vyjímečný. Pro mě osobně to byla fantastická hudba a dvojí pojetí šťastného konce. A právě tou dětskou fantazií, rádoby pohádkou jejíž pointa se skrývá mnohem hlouběji a smutným/šťastným koncem mi připomněl knížku Bratři lví srdce. Dívat se na Faunův labyrint bylo jako vidět na obrazovce, co moje nejoblíbenější knížka skrývá mezi řádky. A tomu se říká zážitek. ()

3T 

všechny recenze uživatele

Začíná to jako pohádka pro dětí a podstatě to i tak končí, ale v pohádkách neprobíhá občánská válka a nemůčí v nich lidi.... Dva světy mezi kterými je dívka. V obyčejném světě prožívá stěhovaní, těhotenství její matky a musí snést nového nevlastního otce, který je slizký, naprosto bez citu a svědomí. Ve druhém světě je princezna. Těžko říci jestli je to fantasy s prvky válečného dramatu či válečné drama s prvky fantasy. Posuďte sami, stojí za to se na to kouknout ()

Viperine 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších a nejpropracovanějších fantasy současnosti. Fantazijní, snová a tajemná pohádka... rafinovaně snoubená s drsnou realitou, ze které je třeba utéct, aby se dalo přežít. Navíc úžasné masky, triky a aranže, strhující atmosféra. ()

malypivo 

všechny recenze uživatele

Zajímavý výlet do fantazie jedné holčičky, která je obklopována krutým světem. Zatímco fantazie je zobrazována více než pohádkově, tak realita je více než krutá a násilná. Kapitána "Hitlera" bych opravdu za otčíma mít nechtěl. ()

Jano... 

všechny recenze uživatele

Nálepka FANTASY môže bárskoho pomýliť. Toto nie je pre deti. Aj keď, ja ako decko by som si rozflákanie tváre náhodného dedinčana na kašu ďalekohľadom ako decko iste užil.. Nádherný príbeh, nádherná atmosféra. ()

Extrakritik 

všechny recenze uživatele

Tohle kdysi moje máti doporučovala v DVD půjčovně pro děti,aniž by film viděla.Pak tohle dílo viděla v televizi a nestačila se divit.Nádherná "pohádka" pro děti.Akorát se na ni raději koukejte bez dětí. ()

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama