Reklama

Reklama

Hellboy 2: Zlatá armáda

  • USA Hellboy II: The Golden Army (více)
Trailer 2

Nejproblematičtějšího zaměstnance přísně tajného Úřadu pro paranormální výzkum a obranu tentokrát čeká opravdu náročný úkol. Syn vládce podsvětí, princ Nuada, totiž porušil křehké příměří, které panovalo mezi lidmi a jeho říší, čímž nastartoval příslovečné peklo na Zemi. A má být ještě hůř – Nuada se snaží zkompletovat sbírku artefaktů, jež mu mají pomoci oživit Zlatou armádu, nezničitelná mostra, která za pár minut udělají z lidstva ohrožený druh. Aby toho nebylo málo, Hellboye rozptyluje i lehce italská domácnost, kterou má se svou Liz. Tváří v tvář ohrožení světa musí jít rodina stranou, a tak se zaměstnanci nejtajnějšího ze všech tajných úřadů vypraví do tábora nepřítele, aby zastavili Zlo, ještě než se stačí vyvalit na Zem. Vy se vydáte s nimi, a protože vás povede režisér s nedozírnou výtvarnou fantazií, připravte se, že uvidíte, co jste asi ještě neviděli. (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 076)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po obavách z přeplácaného vizuálu a překombinovaného děje přichází po dokoukání úleva, že pokračování Hellboye je stejně dobré, jako jeho první díl. Ron Perlman už sice není tak suchý hláškař a jeho prostor je zmenšen na úkor Abe Sapiena, ale tohle vynahrazuje vynikající záporák, který sice umí jen kung-fu a máchat kopím, jenomže celkově jako postava se do filmu hodí mnohem více, než hlavní záporák z dílu prvního. Navíc ta přehlídka nejrůznějších monster je úchvatná a oproti jedničce (kde byly všehovšudy snad jen dvě monstra + Beran a Roden) je to obrovské plus. Selma Blair rozhodně na 36 let nevypadala, ale její postava mi přišla nejméně zajímavá, naopak jsem byl potěšen vždy příjemným Jeffrey Tamborem a novou tváří Klaussem. Scéna s Hellboyem v šatně (bitka s dvířkami od skříněk) nejlepší z celého filmu. Selma Blair byla zajímavá nejméně, ale její ženský protějšek princezna Nuala si mě získala hned v první scéně a právě ona je pro mě z filmu tou nejlepší postavou. Hudební stránka překvapivě horší než minule (Elfmann vystřídal Beltramiho), ale vizuál rozhodně lepší a toho Oskara bych letos opět přiřknul del Torovu dílku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Z Nemcov som nervózny.“ Na pomedzí 2* a 4*. Je tu toho proste veľa. Všetkého. Najmä trikov. Del Toro dostal po jednotke viac slobody (a peňazí) a je to poznať. V negatívnom zmysle slova. Kým mnohým režisérom vyšší rozpočet umožňuje zhmotniť skvelé vízie, del Toro vždy bol paradoxne najlepší, keď v Španielsku/Mexiku na kolene robil pecky Princ bez kráľovstva a Faunov labyrint. Akonáhle mu niekto dal v Hollywoode príliš veľa peňazí (aj keď "čo je príliš veľa peňazí?", ako by sa spýtal klasik), šlo to s ním dole vodou. Začal blbnúť, efety sa stávali prehnanými, vytratilo sa mu z toho srdce a zostala CGI prázdnota. Z Hellboya 2 som mal zmiešané pocity už v čase premiéry. Preč bola sviežosť, nevinnosť a pôvabnosť jednotky, herci mi pripadali trápne namachrovaní, stratilo to dušu. Dvojku pekne vystihuje spôsob, akým sa scenáristi vysporiadali s Hellboyovým „bodyguardom“ z prvej časti Johnom Myersom: pri prvej príležitosti, ako ho prestali potrebovať, sa naňho vybodli a bez jedinej výčitky svedomia ho šmarili cez zábradlie. Pritom podľa mňa je jednotka paradoxne skôr príbehom Johna, než Hellboya. Znechutil ma aj prehnaný počet CGI. Ústredný zlosyn je o ničom, jeho sestra zdržuje tempo (a smeruje dej k strašne nudnej romanci s Abeom) a scenár s elfskou zápletkou ma príšerne nebavil. Akcie je dosť, no je neživotná, ťažkopádna. A Hellboy, v jednotke úžasný, sa v dvojke správa ako debil. Napriek tomu všetkému sa občas nájde srdiečko (úvod s návratom Johna Hurta), Abe Sapien by si zaslúžil vlastnú sériu (v komiksoch ju má) a niektoré nápady sú hravé, chcelo by sa povedať typicky deltorovsky vynaliezavé (scéna s trhom, rastlinný elementál). Koniec v Írsku je fakt dobrý a scenár konečne začne byť pôsobivý, skvelý a dokonca fantastický; nebudem spoilerovať, tak len dodám, že je škoda, že del Torovi kvôli slabému komerčnému dvojky (ani jednotka nebol žiadny komerčný trhák, ale stála o 20 miliónov menej) nebolo umožnené trilógiu dokončiť do jej zrejme riadne tragického (myslím príbehového, nie kvalitatívneho) konca. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Komiksové adaptácie sú v súčasnosti v kurze. Často však nesiahajú papierovej predlohe ani po členky. Nájdu sa však aj výnimky. Prvý Hellboy ma veľmi milo prekvapil a od pokračovania som teda očakával kvality blízke jednotke. Hellboy 2: Zlatá armáda je výpravnejšia, efekty sú prepracovanejšie a masky sú krásne. Fantázia režiséra je nevídaná. Prekvapuje ma však jedna vec, del Toro šetrí s digitálnymi efektami a miesto nich tu vo veľkej miere vidno nádhernú ručnú prácu. Dodáva to postavám život. Ako sa vyjadril sám režisér : ,,Myslím si, že filmy by mali byť robené ručne. A pokiaľ viete, kedy digitálne efekty použiť a kedy nie, dokážete oklamať aj oko diváka." To moje oklamal a pozerá sa na to všetko naozaj veľmi dobre. Potešil ma aj väčší priestor pre postavu Abeho Sapiena. Oproti jednotke však postava Hellboya zvážnela a už to nie je taký pohoďák ako predtým. Jeho hlášky už tiež nie sú také štýlové. Dvojke chýba najviac ucelenosť a trpí slabým dejom. Záporáci sú tiež horší ako v jednotke. Proste pokračovanie už nie je také štýlové, snaha o viac dramatizácie a vyvolanie emócií sa tak úplne nevydarila. 70% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Hellboy II : Zklamání roku. Skutečně nic, než zklamání,a to ze dvou důvodů: 1)Hellboy má obrovský potenciál a 2)del Toro má obrovský potenciál. Kde ho utopil, není zřejmé, asi v těch penězích, které mu producenti přiklepli. Přitom to byl tak slibný projekt : del Toro už měl z geniálních comicsových knih propracovaný svět se svou mytologií zaplněný úžasnými a barvitými postavami, které tentokrát ještě doplnil zábavný Němčour Krauss a z prvního filmu už měl také pořádný základ, na kterém se dalo stavět. Jenže když první díl občas tápal, tak to bylo omluvitelné právě tím, že je první - u druhého dílu už to není omluvitelné ničím! Začátek filmu - fotka skupiny vojáků s malým Hellboyem z roku 1944 - obsahuje snad jediný doslovný odkaz na comics, příjemné mrknutí na čtenáře, pak už se ale ve scénáři vydal del Toro vlastní cestou. Což je bohužel jen na škodu. Je to podivná směs, načrtává spousty věcí, ale máloco dotáhne do konce. Spousta nápadů je moc hezkých i originálních, ale v podstatě je neuvěřitelně banální, koho chce dneska ohromit tím, že lidé udržuje křehké příměří s tajným podezmním světem? Vždyť to je největší klišé! V komediálních pasážích vše funguje, jak má (sledování televize, Abe a Hellboy pijí pivo), stejně tak když jde o akci (souboj s trollem). Jeden z největších trumfů filmu je pestrost a představivost (Smrt, Krauss). Problém je, že ve všech vážných scénách naprosto selhává (lákání na "temnou" stranu). Závěrem několik náhodných postřehů: Hned na začátku, ve scéně v aukční síni byl Zubničkami sežrán jeden (nebo dva?) agent BPRD a nikdo se nad tim ani na vteřinu nepozastavil! Byl jsem jediný, komu Hellboyův souboj s Elementálem připomněl lov na Lesního boha z Princezny Mononoke? Vím že ne. Vchod do úkrytu Zlaté armády byl fakt tajnej jako noha. Tady chtěl zas jen někdo předvést, že má velkej rozpočet. Konec souboje hlavních protivníků musel být každému jasný od začátku, ne? Proč agenti na konci sekli s prací? A na tisícihlavé armády jsem fakt alergickej... Celkově tedy ještě jednou - obrovské zklamání. To, proč se režisér/scénárista víc nedržel předlohy, na jednu stranu (po úspěchu Faunova Labyrintu) chápu, ale touto cestou to skutečně nejde. Protože tohle se del Torovi rozpadlo v rukou. Pevně věřím, že v případném dalším pokračování se objeví víc atmosféry z dokonalých Mignolových knih. 75% ale ani o chlup víc. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Sice to drží pohromadě méně než jednička, ale zato je druhý HELLBOY plný rozletu a fantastična je tu dost na deset dalších filmů. Guillermo dává do filmu srdce a hravost malého dítěte, které zbožňovalo staré pohádky a fantastické příběhy. Taky jsem byl takový a možná proto má ZLATÁ ARMÁDA u mě plný počet. Vlastně mě dost mrzí, že se del Toro upsal Tolkienovu Hobbitovi, protože jeho je třeba jinde. Kvůli němu budeme muset čekat na třetího Hellboye déle než je mi pochuti. Rudochův svět mi bude chybět a už vůbec nemluvím o posunutí adaptace Lovecraftových HOR ŠÍLENSTVÍ. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (38)

  • V prvním díle útočily ohromné příšery a tak si režisér pohrával s myšlenkou, jaké by to bylo, kdyby najednou zaútočily malé potvůrky, které jsou vlastně roztomilé. Zrodili se z toho zubatí skřítci, kteří mají neutuchající chuť na železo a nejraději ho získávají z lidského masa. (Rodriguez)
  • Vo filme vystúpilo celkovo 32 monštier. Boli vytvorené rôznymi metódami – od prepracovaných bábok a kostýmov až po počítačmi generovaných netvorov. (Biopler)
  • Del Toro tak dlouho nemohl vybrat vhodnou komiksovou předlohu, až se rozhodl vymyslet původní zápletku a do příběhu přidal pohádkové postavy. (hippyman)

Související novinky

Netflix chystá seriál Diablo

Netflix chystá seriál Diablo

22.09.2018

Streamovací služba Netflix připravuje animovaný seriál z herního světa Diablo od společnosti Blizzard Entertainment. Projekt momentálně chystá (nebo to alespoň řekl v již smazaném tweetu) scenárista… (více)

Hellboy sprintuje před kamery

Hellboy sprintuje před kamery

07.07.2017

V Hollywoodu obvykle trvá mnoho let dostat film před kamery, takže je vcelku šokující, jakou rychlostí se hýbe kupředu reboot Hellboye. Ještě na začátku roku to vypadalo, že máme šanci na klasickou… (více)

Hellboye čeká reboot

Hellboye čeká reboot

09.05.2017

Guillermo del Toro nedávno oznámil, že je třetí Hellboy opravdu mrtvý. Studio Universal mu definitivně řeklo, že o pokračování Zlaté armády nemá zájem, o to překvapivější jsou tedy zprávy, že se… (více)

Hellboy 3 stoprocentně nebude

Hellboy 3 stoprocentně nebude

22.02.2017

Guillermo del Toro před pár týdny probudil naděje na třetího Hellboye. Po twitterové anketě slíbil, že film znovu probere s comicsovým tvůrcem Mikem Mignolou i s Hellboyovým představitelem Ronem… (více)

Reklama

Reklama