Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Babel je již třetím snímkem vzešlým z úspěšné spolupráce režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárrita a scenáristy Guillerma Arriagy (Amores Perros, 21 gramů). Stejně jako v jejich předchozích společných projektech se i nyní náhodně proplete několik zdánlivě nesouvisejících lidských osudů. Dvojice Američanů, Richard a Susan, je na zájezdě v Maroku. Kvůli Susanině zdraví však musí svůj pobyt zde narychlo prodloužit... Chůva Amelia se bojí, že nestihne svatbu příbuzných v Mexiku. Spolu se synovcem se rozhodne, že tam tajně odjede i s opatrovanými dětmi... V Japonsku řeší mladá hluchoněmá dívka své psychické problémy. Ty jsou způsobené jednak sebevraždou matky, jednak neschopností komunikace s otcem... Synové marockého pastýře dostali kvůli hlídání ovcí od otce loveckou pušku. Samozřejmě ji chtějí vyzkoušet. Kulka letí dál, než mysleli... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (899)

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Silný, emotivní snímek. Ve filmu sledujeme různé příběhy různých lidí, kteří se potýkají se svými problémy a musí jim čelit, byť je to úkol vskutku nadlidský. Nejvíce se mi líbily scény s Cate Blanchett a Bradem Pittem, který podává výborný výkon. ()

MulaNula 

všechny recenze uživatele

Popravdě nevím jak hodnotit. Ty příběhy byly pěkně propletené, ale celé mě to nějak zklamalo. Hudba užasně atmosférická, ale za film to nevydá. 70%. ()

Kejt.lin 

všechny recenze uživatele

Páni, tenhle film teda dokáže pořádně zatočit s emocema! Dojalo mě toho hodně, ale při scéně kde američan Richard nabízel Marockému řidiči autobusu za pomoc a jeho neuvěřitelnou ochotu opravdu slušný balík peněz a on ho bez váhání odmítl! Sakra prostě přes všechnu jeho chudobu a nehorázné přežívání v téměř nepřeživatelném prostředí si ty zatracený peníze nevzal! zatímco by jiní sebevíc bohatí lidé po balíku hrábli. On teď mohl žít s dobrým pocitem. Pocit, že byl užitečný a že pomohl-tohle pro toho chudáka mělo větší cenu ! .. chytla jsem se za hlavu a rozbrečela se jak malý dítě. A potom..přímo se koukat na to, jak trpí ti nepravý a jak ti co tpět měli se obešli bez úhony.. jak (opravdu nečekaně) skvěle se americká vláda postarala o své občany, zatímco v Maroku postřelili nevinného člověka a nikdo! novolal sanitku, nikdo se ho nesnažil zachránit ..No..achjo.. Zkrátka a jednoduše, ten film je prostě výbornej !! .. moc dobřé souznění tří odlišných příběhů, které na sebe neuvěřitelně navazují. Kontrast odlišností tu hrají hlavní roli a je perfektně zakomponován do celkového děje a zasazen do podivuhodných míst (Japonsko, Maroko, Amerika, Mexiko..). A závěrem, ač mi to rve srdce, musím uznat, že Brad Pitt je opravdu skvělý herec ! ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Iňárritovy filmy mám moc ráda, ale tenhle mě za užití typického stylu provázanosti několika lidských osudů nepřekvapil. Maroko bych sem asi nepletla. Japonské pojednání o hluchoněmé dívce mi přišlo jako óda na Ki-duk Kima - mrazila mě anonymní atmosféra velkoměsta a život ve 30. patře. Osud hispánské chůvy byl předvídatelný. Výkony herců byly různorodé, B. Pitt konečně dozrál do charakterních rolí, moc mu to slušelo, C. Blanchett bezchybná a R. Kikuchi mi velmi připomínala jednu Češku. ()

Neotom 

všechny recenze uživatele

Iňarritu nezůstal nic dlužen své pověsti zcela unikátního režiséra v rámci existenciálně-dramatického žánru. V případě Babelu navíc zakomponoval do děje i jiné, nyní vysoce aktuální sdělení (atentáty v Norsku), o propasti a souběžném sbližování světových kultur. Přesto si neodpustím zásadní výtku. Japonská linie příběhu do celku absolutně nezapadá a je s ním propojena jen velmi kostrbatě a nešikovně. Paradoxně právě ona (a myslím, že i Iňarritu to dobře věděl) je tou nejpůsobivější. Zasloužila by si však spíše začlenění do kvalitního dramatického povídkového útvaru, než-li roli pouhé ozdůbky. 80% ()

Petullka.66 

všechny recenze uživatele

Vynikající film o tom, jak se všechno (úplně všechno) může změnit jedním rozhodnutím, jedním vykonaným činem. /Dávám 5 hvězd z 5!/ ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Nemastné, neslané, utahané, nudné... jediná věc k zapamatování je těch pár chvil, kdy se na scéně mihne Brad Pitt a především Cate Blanchett... začínám si myslet, že Iñárritu není zrovna režisér pro mě. ()

.baris. 

všechny recenze uživatele

Na začátek mi dovolte jednu poznámku: Brad Pitt je s narůstajícím věkem nejenom čím dál přitažlivější, ale taky čím dál lepší herec. To by stačilo, ať se nerozplynu. Musím uznat, že jsem od Bábelu příliš nečekala, ale nakonec pro mě byl velice silným zážitkem.. Jedna hloupá klukovina, která odstartuje lavinu událostí, několik úplně cizích lidí, které spojuje to, že jejich životy zásadně ovlivnila jedna jediná věc. Všechny části se mě hodně dotkly, ale z Japonského příběhu na mě zároveň dýchala hrůza a šel mi mráz po zádech, tak šílený a vzdálený svět to pro mě je. Paradoxně mnohem vzdálenější než marocká bída. Nevím, co k tomu víc říct. Bábel mě tak vnitřně rozerval, že jsem ještě dlouho po skončení titulků nebyla schopná slova. Jen jsem plakala. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

"Skrz otvory pozoruju lidský životy. Jsou to příběhy..." Příběhy, které nás nechává Iñárritu pozorovat skrz xenofobii a svou mozaiku. Tato mozaika ovšem nesahá vynikajícím 21 gramům ani po kotníky, jelikož její kusy jsou příliš velké a dlouhé, a když je kousků v mozaice málo, tak potom nemůžete docenit tu její krásu. Asi takto jsem vnímal Babel, tu poměrně nudnou záležitost zachraňoval Brad Pitt, rasové téma z několika kontinentů, a také Iñárrituův osobitý styl. Jinak bych asi příliš nic nevyzdvihoval, zakončení cyklu jen zachránilo 3. hvězdu. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Babel, tedy několik povídek, kterými se prolíná společný prvek. Tím prvkem je darovaná lovecká puška, která ať už přímo nebo ne, zasáhne do života řady lidí. Jednotlivé příběhy jsou nosné, ale nijak extrémně nezaujmou. Ačkoliv se děj odehrává na nejrůznějších místech planety, jsou všichni s výjimkou Japonců a Američanů vykresleni přinejmenším nesvědomitě, možná až zaostale. Celkové poselství filmu je tak zastřené, že vlastně ani žádné není a tak nějak vyšumí do prázdna. Dohromady na mě Babel působilo dost povrchně, navíc s falešnou přetvářkou o hlubokomyslnosti. Mezinárodní zasazení děje a pár známých tváří ospravedlňují zhlédnutí, jinak se divákovi ale nic moc navíc nedostane. ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

V celku slušný jen ten japonskej kousek to všechno kazil a tím pádem to bylo nedosáhlo kvality jaké mohlo. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

zvláštní (zprvu zdánlivě zmatená) stavba režisérových filmů stále funguje, sám jsem zvědavý, jak dlouho, je ale pravdou, že tentokrát je příběh poněkud přehlednější, než u předchozích 21 gramů... ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Další z drsných, syrových filmů od Iñárrita. Trošku mi to připomínalo 21 gramů, díky propletenosti osudů zcela náhodných lidí, které propojila nešťastná událost. Brad Pitt i zde dokazuje, že není jen na okrasu, ale že poctivě hraje. Nejvíc jsem byl vytočený z příběhu chůvy a její cesty na synovu svatbu a pak jak se vše vyvrbilo. Z té historky jsm byl úplně nepříčetný a marně si lámal hlavu, proč to tak blbě udělala. Co bych vytkl, tak je nedotažení japonského příběhu, režisér ho měl buď vypustit nebo ho trochu více rozvést. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Nádherný, syrový a emocionálně silný film. Zajímavé téma multikultury jiných národů, nejméně zajímavá část mi přišla ta v Japonsku, kdy sem skoro celý film uvažovala, jak souvisí s ostatními. Ta v Maroku s Bradem a Cate byla nejdojemnější. Chyběla mi tady ta roztříštěnost jako 21 gramů. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Sled událostí, který odstartuje nedozírné důsledky jako domino, což je pro A.G. Iñárritu jakýmsi poznávacím znamením. Tentokrát na mezinárodním poli s mezinárodními následky lidského počínání, sám pan režisér dokazuje, že pustit se do takové složité látky nemusí dopadnout jako dohromady splácaná hmota. Tudíž až na pár výjimek (trochu přehnaně napsaná role pro hluchoněmou holku, nebo ten plytký závěr, od kterého jsem čekala asi něco jiného) musím konstatovat, že opět mi tento režisér dokazuje, že místo na filmařském výsluní mu právem patří. ()

Sakalm 

všechny recenze uživatele

Nedoceněné, abych pravdu řekl některé výkony těch herců jsem nechápal... Velice povedené a Brad Pitt s Cate Blanchett nezklamali. Ale přesto mi tam chyběl o něco větší emocionální náboj nebo nějaká jiskra... 80% ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Tentokrát lehké zklamání, sice se jedná o silné příběhy, ale je jich tolik, že dohromady spíše zaniknou než se spojí v jeden celek. Přišlo mi, že je divák schválně vystaven extrémním situacím, hraje se na jeho emoce až příliš okatě. Snad při dalším shlédnutí změním názor, rád bych to udělal. ()

Související novinky

Kniha džungle – Favreau versus Iñárritu?

Kniha džungle – Favreau versus Iñárritu?

09.12.2013

Nedávno jste u nás četli o nové hrané verzi Kiplingovy Knihy džunglí, kterou pro Disneye natočí ironmanovský Jon Favreau. Podle názvu se může zdát, že studio uvažuje i o jiném režisérovi. Pravda je… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Reklama

Reklama