Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Babel je již třetím snímkem vzešlým z úspěšné spolupráce režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárrita a scenáristy Guillerma Arriagy (Amores Perros, 21 gramů). Stejně jako v jejich předchozích společných projektech se i nyní náhodně proplete několik zdánlivě nesouvisejících lidských osudů. Dvojice Američanů, Richard a Susan, je na zájezdě v Maroku. Kvůli Susanině zdraví však musí svůj pobyt zde narychlo prodloužit... Chůva Amelia se bojí, že nestihne svatbu příbuzných v Mexiku. Spolu se synovcem se rozhodne, že tam tajně odjede i s opatrovanými dětmi... V Japonsku řeší mladá hluchoněmá dívka své psychické problémy. Ty jsou způsobené jednak sebevraždou matky, jednak neschopností komunikace s otcem... Synové marockého pastýře dostali kvůli hlídání ovcí od otce loveckou pušku. Samozřejmě ji chtějí vyzkoušet. Kulka letí dál, než mysleli... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (899)

LaValse 

všechny recenze uživatele

Po všech těch Iñárritech mi bylo jasné, o čem Babel bude. V podobných námětech se Iñárritu zabydlel a očividně se mu tam bydlí dobře. Natočil to brilantně, tak proč mu zazlívat, že je to jen kopie jeho předchozích snímků? Použil možná stejný motiv vzájemně se proplétajících silných příběhů, ale přesto působil originálně. Babel originální je. Babel je všechno, na co si vzpomenete. Všichni herci zde předvádí opravdu skvělé výkony, Brad Pitt s Cate Blanchett byli famózní. A nejenom oni. Babel je přehlídka jedinečnosti. ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Babel je opravdu vyjímečný film. Nikdy dřív jsem nic podobného neviděl, nebo jo ale teď si to nemůžu vybavit. Možná že by se dalo říct že je to trochu v Tarantinovském stylu - to typické předbíhání příběhu, kdy známe části z konce a pak se vrátíme na začátek. Tady je to vymyšlený opravdu geniálním způsobem. Malí kluci si vystřelej na autobus a utečou, pak se proberete úplně někde jinde u amerických turistů, kteří nasednou do autobusu v klidu klábosí a najednou Cate chytne kulku do krku, a kupa dalších příkladů. Tenhle dramatickej film je opět ukázkou skvělých hereckých vlastností Brada Pitta - taky se mě líbil nápad, kdy jsme na začátku filmu slyšeli telefoní hovor detí a nebylo vidět kdo je na druhé straně šňůry a na konci filmu jsme si ten hovor mohli vychutnat naopak z druhé strany, kdy jsme zase pro změnu neviděli ty děti - je toho plno - fascinující. ()

KaZbunda 

všechny recenze uživatele

Spíše 3,5. podle mě trochu nadhodnocený snímek, který funguje jak má, ale ono finální propojení příběhů není podle mě až zas tak dotažené....a také jsem čekal, že se kruh uzavře, tedy že duo Pitt/Blanchett také nějak ovlivnilo japonce a tedy samy sebe... ()

RedRain 

všechny recenze uživatele

21 gramů Alejandro nepřekonal. Babel je působivá mozaika hrající si elementem náhody (jak jsem u režiséra zvyklý). Bohužel ale nedrží příliš pohromadě (japonská část). A neherci a děti tentokrát herecky "předčily" hollywoodské hvězdy. ()

Verunka84 

všechny recenze uživatele

Chte nechte proste jenom tri, ackoli Brad Pitt a Cate Blanchett jsou tu vynikajici, zaseknuti v pousti bez prostredku, ale presto tomu chybelo neco.... ackoli genialni japonska cast, hlavne hlucha pasaz na diskotece..neco mezi tri a ctyri holt ()

HarlanWade 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. To bezesporu. Smůla bohužel je, že od stejného režiséra jsme to už dvakrát viděli. Jistě, je pravda, že v Babelovi je všechno bráno ještě více do šířky, příběh se snaží v rámci možností zachytit toho co nejvíce to jde a svést osudy hlavních hrdinů pomocí putování jedné pušky je rozhodně super nápad. Jenže dobrá polovina z úvodního nadšení z diváka opadne už po pár scénách, kdy si uvědomí, že bude opět sledovat několik báchorek, které spolu na první pohled nesouvisí, ale ve skutečnosti přece nějak ano. A že je jasné, že se film na konci zase bude za každou cenu snažit rozbrečet. Krásné, oslnivé obrázky z mexické pouště mě po čase taky omrzely, ale naštěstí je přece jen rozhdoně na co koukat. Ti dva kluci, z nichž ten menší trefil cestující v autobusu (mimochodem, nepřišlo vám nelogický, že to dostala téměř přímo z boku, když výstřel přišel zepředu?) a honil si ho, když šmíroval svoji nahou sestru a ten větší mu to všechno jen tiše záviděl, byli fajn. Paradoxně nejvíce mě ale bavila ta divná teenagerovská japonská story o nymfomance co nenosí kalhotky (velká škoda, že z té předehry v zubní ordinaci a následně i u níc doma nic nebylo), která ve skutečnosti s tím hlavním měla nejméně společného. Naopak to, od čeho jsem si ve filmu nejvíce sliboval, tedy Brad s Cate, u toho jsem taky nejvíce zíval. Štvalo mě, že se tam ten děj prakticky nikam neposouval a snažil se jen navnadit zpomalenými záběry a slušnou hudbou (to je prostě málo). To byl pro mě vrchol herecké nevýraznosti. Každopádně jsem všechny ty nápady polykal poměrně ochotně, ale Babela zkrátka neskutečně brzdilo, že tak ,jak byly všechny scény ve 21 gramech filmařsky bezchybné a krásně na sebe navazovaly, tady se až příliš často tloukla zábava s menší nudou. A vadilo mi, že Iñárritu málo machroval se skákáním v ději od začátku na konec a zase naopak a až do konce nechal diváka si myslet, že to na sebe vlastně všechno v pohodě navazuje. 70% se spoustou efektních nápadů, ale na mnoha místech až příliš zřetelně nedomakanými. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Nu, jak se ten náš globální babylón může protnout... Film ve mě dozrával až posléze. Při sledování jsem se moc dobře necítil. Nu, ono mi to asi ani příjemné být moc nemělo... ale nakonec měl smysl i japonský příběh a všechno skončilo celkem fajn. Chudera blbá chůva... No a babel si klokotá dál před, za, pod i nad plátnem... ()

RendaVahala 

všechny recenze uživatele

Tento film by mohl být doopravdy vzorem režisérům, kteří ani pořádně neví jak natočit kvalitu. Jelikož jsem tento film viděl, protože mi o něm řekla kamarádka, tak jsem se musel podívat. Ona totiž uznává pouze filmy s nejvyšší jakkostí. Nicméně herce Brada Pitta ani nemusím, ale v tohmle filmu to byla chyba. Musím říct, že několik dějů, které nakonec spolu splýnají, to je opravdu úžasné tohleto. Jak bylo natočeno, tak zpečetěno. Bohužel nic měnit v tomhle filmu se nedá, ale myslím si, že vskutku byl tento film jedinečný. I přesto, jako by mi tam něco chybělo, nemůžu říct co, protože to sám nevím. ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Všechno to vypadá slibně, ale něco mi tu chybělo. Všechny příběhy začaly celkem zajímavě, dokonce se i zajímavě vyvíjely, jenže mi tu chybělo nějaká pořádná gradace, nějaké působivější zpracování. Něco, co by mě více vtáhlo do děje. Japonský příběh do celého filmu jakoby nepatřil. Ne že by byl špatný, dokonce se mi i nejvíce líbil. Měl pěkné podání, které mě oslovilo - např. scény v klubu, kde nebyl zvuk - člověk si užívá tu atmosféru diskotéky, jenže pak mu autoři ukáží, jak ta diskotéka vypadá pro hluchoněmého. Možná by všechny tyto problémy vyřešila kratší stopáž. Neberte však však můj komentář negativně, omílat tu klady filmu nemá cenu. Zaměřil jsme se pouze na detaily, které tomuto filmu chybí k dokonalosti. Vyzdvihout bych chtěl i Brada Pitta, jehož telefonát s dětmi mě velice překvapil - perfektně zahráno. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Babel je příběh o globálním světě, o globální komunikaci. Je to ale bohužel příběh o stále více polarizovaném světě, kde komunikace nefunguje. Kde lidé spolu nedokáží hovořit, byť hovořím týmž jazykem. Došlo mi to při jeho sledování – Babylon. Vše, co by se dalo napsat, tady bylo již řečeno. Pitta jsem kdysi neměl moc rád, ale od doby, co jsem ho viděl v Sedm je to stále lepší a lepší. A tady skutečně zazářil jako člověk, který dokáže diváka strhnout a přesvědčit. Nicméně bylo by asi chybou považovat ho za hlavní postavu. Podle mého film vlastně hlavního hrdinu nemá, což je ale patrně záměr tvůrců a ten se jim vyvedl. Ani část věnována Japonsku mi nepřijde tak násilná, jak mnozí tvrdí. I tady je patrná provázanost s nosnou dějovou linií podobně jako příběh mexické chůvy. Na 100% to sice není, film má drobné mouchy a nelogičnosti, ale rozhodně je to jeden z nejsilnějších příběhů, jaké jsem za dlouho viděl. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Iňárritu potvrzuje svoji ohromnou sílu v tomto typu filmů, kdy na několika hřištích rozehraje silné příběhy, které nakonec propojí v jeden výborný celek. Oproti jeho předchozím filmům si tady vybral slabší chvilku v mexické části, nicméně marocká i japonská to vrchovatě vynahrazují. Vizuální a audio stránka téměř nemá chybu, hra se zvukem v japonské části je úchvatná. A to tolikrát zmiňované ždímání emocí mi vůbec nepřišlo jako přehnané, ale jako přirozeně zapadající do celé mozaiky. 80% ()

Syna.1990 

všechny recenze uživatele

Asi mi chybí inteligence .. Mě tento film vážně nezaujal.! Kdyby to bylo natočené jako tři odlišné filmy, které by byly dokončené a trošku detailněji promyšlené, mohlo by to podle mě dopadnout celkem zajímavě, takhle to u mě dopadlo následovně .. Příběh Fučimi Dopiči, byl totálně na nic a po celou dobu filmu mě rozčiloval - ODPAD! Možná, kdyby se na konci zabila, dal bych hvězdu!! Příběh tý nezodpovědný chůvy, sice má opravdu potenciál, ale v tomhle filmu ho vůbec není plně využito, stejně jako příběh Brada Pitta s ošklivou a nesympatickou Cate Blanchett.! Takže chůvě za nápad a provedení dám 3 hvězdičky a Brad dostane bohužel jen 2 hvězdičky, protože to bylo ještě o něco málo slabší než děti v poušti!! Když to celé zprůměrujeme, tak nám vyjde 1, 666 hvězdičky = 2 hvězdy! ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná dráma. A. G. Inarritu sa v poprepletaných ľudských osudoch vyzná a opäť divákovi namiešal ten správny cocktail emócií aj napätia. Je zaujímavé sledovať štyri viac či menej súvisiace príbehové roviny, z ktorých každá ponúka kvalitné herecké výkony a silné vyvrcholenie, a zároveň sú stvárnené veľmi prirodzene a realisticky. V každej zo stárnených poviedok sa nájdu aj určité slabiny, najmä tá "japonská" mi príde viac-menej nasilu vtlačená do príbehu, aj keď sama o sebe má určite čo povedať. Celkove mám z filmu zmiešané pocity, ale tie pozitívne prevažujú, takže sa prikloním k štyrom hviedzam. Mimochodom, hudba je naozaj geniálna. ()

Související novinky

Kniha džungle – Favreau versus Iñárritu?

Kniha džungle – Favreau versus Iñárritu?

09.12.2013

Nedávno jste u nás četli o nové hrané verzi Kiplingovy Knihy džunglí, kterou pro Disneye natočí ironmanovský Jon Favreau. Podle názvu se může zdát, že studio uvažuje i o jiném režisérovi. Pravda je… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Reklama

Reklama