Tvůrci:
Eric KripkeKamera:
Serge LadouceurHrají:
Jared Padalecki, Jensen Ackles, Jim Beaver, Misha Collins, Kurt Fuller, Mark Pellegrino, Bellamy Young, Rachel Miner, Emily Perkins, Samantha Ferris (více)VOD (2)
Epizody(22)
Soucit s ďáblem (S05E01)
Jezdec na ohnivém koni (S05E02)
Bůh je mrtvý (S05E03)
Tak vypadá konec (S05E04)
Padlí bohové (S05E05)
Děti jsou naše budoucnost (S05E06)
Podivuhodný příběh Deana Winchestera (S05E07)
Báječný televizní svět (S05E08)
Praví lovci duchů (S05E09)
Není naděje (S05E10)
Narušení (S05E11)
Výměna těl (S05E12)
Osudu neunikneš (S05E13)
Krvavý Valentýn (S05E14)
Mrtví muži nenosí skotskou sukni (S05E15)
Odvrácená strana Měsíce (S05E16)
99 problémů (S05E17)
Místo, odkud není návratu (S05E18)
Kladivo bohů (S05E19)
Hra s ohněm (S05E20)
Poslední jezdec (S05E21)
Labutí píseň (S05E22)
Po tom ako sa Lucifer dostane na slobodu, Sam a Dean budú hľadajú cestu ako ho tam vrátiť späť. Dean musí povedať ano Michaelovi aby ho mohol do seba pozvať a bojovať tak proti satanovi, Sam na druhej strane musí povedať ano Luciferovi aby mohol do neho vstúpiť ako do svojej pravej nádoby, s bojovať tak medzi sebou. Do hry vstupujú štyria jazdci apokalypsi. Celkovo veľmi dojímavá a vskutku pekná séria, ktorá však nehlási koniec všetkému živému a vonkoncom nie celému príbehu ()
Původně si to duchovní otec příběhu o bratrech Winchesterových naplánoval právě na pět sérií. I proto se dočkáváme relativně uzavřeného konce, který by mě sice pro řadu důvodů neuspokojil, ale rozhodně v mnoha jiných ohledech více než dobře uzavírá některé své linky a po letech by se na něj s láskou vzpomínalo.. Už to dávno není o dvou klucích, kteří se namísto školy rozhodli pro jinou cestu, kde za pomoci otcem sepsaného deníku likvidují mýtické příšery. Po vzoru předchozí série pokračují Sam a Dean v dualistickém boji nebe proti peklu, andělů proti démonům, jen se jim do toho zapletla záchrana světa před nadcházející apokalypsou. Na scéně jsou ale už ti nejvyšší, a je tak jen na bratrech jestli po boku Lucifera či samotného Boha dokáží naplnit svoje osudy.. Díky plánovanému konci se tvůrci snažili všem postavám dát svůj prostor a řádné vykoupení, i proto Sam po opravdu dlouhé době zase budí i pozitivní reakce. Jen by ten konec možná rezonoval lépe, kdybych nevěděl, že je to teprve třetina odvyprávěného příběhu napříč seriálem. Snad nekončíme, jelikož tohle bylo zatím o kus před zbytkem! Nejlepší epizody - Osudu neunikneš, Krvavý Valentýn a Podivuhodný příběh Deana Winchestera. 80% ()
Touto sérií měl původně seriál končit a že by to byl konec skutečně epický. Žádný otevřený konec, žádné nedořešené otázky, jen pevná a absolutní víra ve správnost svého jednání a odhodlanost až za roh. Tahle série měla spoustu silných míst, ale Swan song považuji i po letech za jeden z nejlepších dílů celého seriálu. Za mě si tahle série zaslouží i šestou hvězdičku. ()
,, Hey Assbut! " Tak jsem právě dokončil 5. sérii Lovců duchů a musím říct, že se jedná téměř o skoro dokonalost! 5. série je nejvíce nabušená z celého seriálu, protože tu máme snad vše, co nám tento seriál může nabídnout a ve výsledku i krásně uzavírá jeden luxusní příběh. Délka je sice přehnaná, ale série nebo i spíš celý seriál je prošpikován tím vším nejlepším co já osobně miluji a utváří mi z toho zábavnou podívanou, na kterou se jen tak časem nezapomene. Ať už se jedná o zakomponování víry a mytologie, boje andělů a démonů lomeno nebe proti peklu, skvělé postavy, zakomponování a odlehčování komediálními prvky, tudíž je i o vtipné gagy a hlášky postaráno. Oceňuji výborné efekty, které na seriálové poměry cením a tady v 5 sérii se mi znatelně líbili. Dále i střih a kamera nebo můžu i mluvit o výborných postavách na, kterých Supernatural staví. Z postav bych určitě rád zmínil mého oblíbeného Castiela, který i když se někdy chová jako ňouma, člověk nikdy neví co čekat tak ono nejde ho nemilovat. Určitě bych rád zmínil suprového záporáka Lucifera, který i když se chová jako naprostý hajzl, enormě jsem si ho oblíbil, protože já si záporáky v seriálech vždy zamiluji.Postava Bobbyho (Jim Beaver), jakožto starého lovce a mentora pro naše dva dokonalé bratry Winchesterovi, taky mám rád. Bratři Winchesterovi mě pořád neuvěřitelně baví a oba ať už Sammyho či Deana enormě miluji, hlavně skrze jejich dynamiku, vztah a emoce. Ano TY emoce. Emocemi přímo i tato série vře a je jich tu taky asi nejvíce a proto i v celku na mě 5. série nejvíce zapůsobila. Dále na mě i zapůsobila skrze herecké výkony, protože jak už Jared Padalecki i Jensen Ackles si mě získali ihned ze začátku tak i zbytek dalších herců jako je Misha Collins jako Castiel, Mark Sheppard jako Crowley u kterého doufám, že dostane více prostoru, či Mark Pellegrino jako Lucifer. K závěru dodám, že jakožto téměř luxusní finále dá se říct 1/3 celého seriálu jsem vrněl blahem a uděluji s úctou 9/10 - Nebýt přehnané délky, tak tu dám i 10! Eric Kripke je naprostý božan a bude se mi po něm v dalších sériích stýskat. ()
Kapitola první po pěti řadách je dopsána. Neznamená to však konec příběhu (jelikož toto píšu 4 roky po opravdovým konci seriálu, tak vím o čem mluvím), nyní se na nové stránce otevírá kapitola druhá, která bude doufám stejně fascinující jako ta předchozí. Ačkoliv samozřejmě vím že Sam a Dean se prosekají napříč dalšími roky až do roku 2019, kdy jejich cesta doopravdy skončí, pátá řada vytáhla laťku na maximum a dává to značně najevo. Myslím si, že nemá cenu se teď ohlížet zpět, když už je mnou rozebrána dle mého názoru docela podrobně. Je načase otočit list a číst sledováním šesté řady opravdovou druhou kapitolu příběhu. ()
Photo © Warner Bros. Television
- Dean (Jensen Ackles) v tejto epizóde spomína film Willy Wonka a továreň na čokoládu (1971). (Pat.Ko)
- Ulica, v ktorej sa nachádza hotel, bola použitá aj v horore Kliatba z temnôt (2012), v ktorom hral Jeffrey Dean Morgan (John Winchester). (Pat.Ko)
- Daryl Shuttleworth (šerif Carnegie) predtým vystupoval v epizóde Démon v letadle (2005) ako Chuck Lambert. (Pat.Ko)