Reklama

Reklama

Pí a jeho život

  • USA Life of Pi (více)
Trailer 2

Chlapec, tygr a oceán. Strhující dobrodružství nečekaných trosečníků v dojemném příběhu o lidské víře a naději... Působivý vizuální snímek Pí a jeho život byl natočen podle stejnojmenného románu kanadského spisovatele Yanna Martela. Kniha poprvé vyšla v roce 2001 a následujícího roku byla oceněna prestižní britskou literární Man Brookerovu cenou. Děj zachycuje životní vyprávění hlavního hrdiny s jednoduchou přezdívkou Pí, jemuž se podařilo přežít námořní katastrofu na palubě záchranného člunu ve společnosti bengálského tygra. Filmového zpracování se ujal slavný režisér Ang Lee (Ledová bouře, Tygr a drak, Zkrocená hora), jemuž se podařilo jednoduchý příběh převést ve velkolepou vizuální vizi o lidské víře. Za ztvárnění výpravného spirituálního dobrodružství byl Ang Lee nakonec odměněn Oscarem v kategorii za nejlepší režii. Snímek dále získal ocenění za nejlepší kameru (Claudio Miranda), vizuální efekty a filmovou hudbu. (Česká televize)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (1 108)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Lidi rádi hledají v utrpení nějaký ušlechtilý, duchovní rozměr. Já jsem dvě hodiny trpěl jako hyena, ale žádný jsem nenašel (i když "maminka je orangután" mi přineslo alespoň bezbožný smích na rty). Objektivně je to moc hezky barevné, hladké i šikovně odvyprávěné, jenže já před spirituálním Cirkusem Humberto vždycky dám přednost adrenalinu a animálnosti 127i hodin. Snad mě za to jeden z 33 milionů bohů, kteří tenhle film duchovně sponzorují, nepošle na jednu loď se Surajem Sharmou. Páč toho mám momentálně chuť zabít. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

I když se podle snímku o Bohu mluví jen v těch lepších historkách, pořád to ještě tak úplně neřeší víru v něj, anebo pocit, který se v podstatě rovná důkazu, že extistuje. Škoda těch dialogových pasáží, respektive upovídaného úvodního exkurzu, nevím, stále mám dojem, že film vznikl jen kvůli té mokré části. Knihu jsem nečetl. Obrazově samozřejmě brilantní (i když titulková část v ZOO dost zaváněla kýčem). ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Někdo rád maluje, jiný točí filmy. Ang Lee evidentně miluje oboje, protože Pí je jedna velká radost pro oči .. přehršel barev a nádherných obrazů .. tohle muselo ve 3D působit hodně zajímavě. Stejně tak si užijí i uši, protože soundtrack zní skvěle. Je mi jasné, že příběh je tuctovější, ale já jsem odkojený dokumenty o přírodě a v lecčems mi Pí připomněl oblíbenou Baraku. [OSCAR 2013] .. 10 nominací. Pro mě obrovský favorit na zlatou sošku v hlavní kategorii, ovšem trošku ho handicapuje fakt, že už si tuhle cenu nedávno odnesl jiný film o Indii a to Milionář z chatrče. Velké šance tedy má za soundtrack, určitě za vizuální efekty a oboje technické zvukové kategorie (mix a střih), snad i za kameru a střih. Můj černý kůň při letošním udílení .. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Opravdové, psychologické drama v obalu okouzlující pohádky. Závěrečné vyprávění chlapce v nemocnici dvěma pojišťovákům japonské lodní společnosti, jejíž plavidlo se potopilo, mi pomohlo pochopit, že varianta číslo dvě byla skutečně pravdivá. Tím na mě padla obrovská tíha poznání, v jak ryze velkém nebezpečí a hrůzy prožívání se musel chlapec ocitnout. Co si budeme povídat, věřit ale variantě první, je mnohem lepší. Takže ... příběh o pohádkové arše Píově mě zasáhl a užila jsem si ho do poslední minuty. Netuším, jestli se dá na otevřeném moři zažít tolika nádherných efektů v tak obrovském měřítku, ale vypadalo to překrásně. Zrcadlení hvězd, kdy si nejste jistí, kde je hranice obzoru, hra se světly v noční tmě ad., vizuálně to byla neskutečná pastva pro oči. Stejně ale přežít dvěstě dvacet sedm dní na otevřeném moři, se rovná zázraku ať je to tak nebo jinak. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Po vizuálnej stránke úchvatné... prvých pár minút. Potom už to začne stagnovať, nech je to akokoľvek obrazovo "obrovské". Jednou z najnepochopiteľnejších vecí na tomto filme pre mňa zostáva absurdných asi 55 sekúnd s Gérardom Depardieuom. Scéna s veľrybou fajn, potešia aj lietajúce ryby, úchvatný "mäsožravý" ostrov a koniec v nemocnici, na môj vkus je toho ale strašne málo. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (32)

  • Suraj Sharma (Pí) nemal v úmysle sa uchádzať o rolu vo filme, no prišiel podporiť svojho brata na kasting. Ang Lee si ho všimol a vybral ho spomedzi 3,000 platných uchádzačov. (HelenOfTroy)
  • Film se natáčel v Indii a na Tchaj-wanu. Jediným dalším hollywoodským filmem, který se do té doby na Tchaj-wanu natáčel, byl titul Strážní loď Sand Pebbles (1966). (Beagle)

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Tak o čem bude tajuplný Tomorrowland?

Tak o čem bude tajuplný Tomorrowland?

28.08.2013

Epické sci-fi Tomorrowland, jehož první klapka padla v pondělí ve Vancouveru, je dalším filmem Brada Birda, kterým se pokusí zopakovat famózní úspěch Mission: Impossible – Ghost Protocol, případně… (více)

Reklama

Reklama