Reklama

Reklama

Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? aneb Tak to mi ho teda vyndej

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Petr Čtvrtníček napsal hru "Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?" na přelomu let 2004 a 2005 jako reakci na korupční skandál v Českomoravském Fotbalovém Svazu. Následně s touto inscenací hostoval na scénách řady českých divadel. V beznadějně vyprodaných sálech excelovali v hlavních rolích Petr Čtvrtníček společně s Jiřím Lábusem za živého hudebního doprovodu Malého symfonického orchestru BEZDREV. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (426)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nechci být na Jirku "Marge" Lábuse zlý, ale jeho nejlepší léta jsou ty tam. Petr Čtvrtníček na 100% přejíždí Jirku a dává celé show úplně jinou dimenzi. Jeho věrohodné a většinou naučené a ne čtené jako u Jirky) dialogy opravdu stojí za to. Oba dva si pěkně pohráli s tématem a určitě i jejich skutečné předobrazy se museli smát :) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ukázka naprostého vítězství formy (která je značne minimalistická a hlavně skvělá v podání Čtvrtníčka a Lábuse, výborně podkreslená smyčcovým orchestrem s klavírem) nad obsahem. Obsah je spíš k pláči než k smíchu (vzhledem k tomu, odkud ho autoři vzali). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Škoda toho divadelního úvodu a závěru, neboť. Ne, tohle nebylo vtipné ani v Dr. Mráčkovi...zkrátka - Ivánek stojí a padá s uměním přednesu, a v tom pánové Lábus a Čtvrtníček naprosto nehorázně excelují. Aby ne, s takovým materiálem:) Snůška kanálismů, sprosťáren a nadávek dává řadovému občanu popřemýšlet nad tím, jak že to fungují české soudy, že tohle už dávno nezametly pod stůl s razítkem případ uzavřen, viníci ve výkonu trestu, klíč zahozen. Ochutnávka vysoce intelektuální konverzace pánů Horníka a Brabce působí nechutně vtipně, ale pouze do chvíle než si uvědomíme, že tihle dva nejsou zdaleka jediní, a že se tyhle praktiky, které mají se sportem společnou velkou nulu, se (nejen) fotbalem táhnou už od dorostu. Zkrátka bordel nad bordel...dost mravokárných řečí, na závěr si dáme citát;) "Hele, mně volal ten, Pelta. Ti volal Pelta, jo? Čurák, a co chtěl? Nic. Nic, jo? A cos mu na to řek, ty vole? No, nic. A tos mu řek dobře, ty vole." PS: Znělka BBV je v podání smyčců a klavíru opravdu osvěžující. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Č.T.V.R.T.N.Í.Č.E.K!!! Tohle vystihuje všechno a pokud snad ne, pak -IVÁNKU, KAMARÁDE, POKUD NEJDE O TO, TAK JDE O NĚCO JINÝHO, JESTLI MI ROZUMÍŠ?! -NO, TOMU ROZUMÍM... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Geniální eskamotérství na hranici trapna. Jedno z nejlepších ztvárnění lidské debility a ubohosti. Óda na fotbalové i jiné vidláctví. Naprosto adekvátní výkon Čtvrtníčka, který svou přesvědčivostí předčí i samotného Horníka. Trochu slabší Lábus, ale nevadí, Ivánek je stejně tahoun. Zeptejte se Starky. Je z něj Mokrej. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Úplatkový skandál poškodil českou fotbalovou ligu na dost dlouho. Snadný úlovek je pro šikovné a vlivné vždy na dosah a spousta kapříku si své nové majitelé zdárně našla .. zkrátka korupce u nás bují na každém rohu. Díky neznámému dárci z metra máme tu možnost zaposlouchat se do krásně jadrné konverzace dvou funkcionářů fotbalu v podání pánů Čtvrtníček – Lábus. A skutečně je co poslouchat „Hele, viděl jsi jak hrála ta Barcelona? Ty vole, to jsem si spravil chuť. Viděl sto Milane. Ty vole, kucí vopálený, vole. Rozumíš.. A hrajou to tam ty vole, šolíchají .. ty kdyby sem přijely, tak nás sfouknou jako svíčku. To bych chtěl viděl vole. Ty by se z nich posraly, vole. Ty krávo. Hele Milane, já tě potom zavolám, jo? Já už na to nemám“ Hořká to zábava! :( ()

woody 

všechny recenze uživatele

Ty vole ti řeknu, jako konečně že to sem jako njáká mrdka dala, ty vole.Já bych blil kdyby se to tu jako vole neobjevilo.Ty vole, to je taková prdel.Jako ten Čtvrteníček je mrdka ty vole ale takový čurák.Ale přitom to je jako chytrej kluk, Ivánku kamaráde, bez něho by to jako by se jako potopilo jak Titanic.Ty vole.A ten druhej z prdele zmrd.Ten Lábus - to je ti vyližprdel, ty bys blil.Na piču, že se na to nevyseru.Má to njákou cenu.Víš jak se říká silnější pes mrdá?Mě ti to mrdá, že bys čuměl jak z prdele prak. Jako já už tomu ty vole nerozumím na co to všechno je?Pro koho to děláme ty vole.Se mi chce z toho chcat, to je prdel srandy jako. Kdybys ho jako slyšel vole vola to bys sral krev vole. Jako oni jsou už vážně v piči, že z nás dělaj tohle.takový kundy vymrdaný, vopice voprcaný.Na hovno to je ti jako říkám, na hovno.Zkurvený mrdky, no ne? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá věc vystihující a mapující tuhle zvláštní dobu české historie, tenhle už ne (pseudo)socialismus, ale ještě ne kapitalismus a už vůbec ne demokracii, spíše paralelu pozdně se rozkládajícího římského impéria, protože moc a vliv ve svých rukou soustřeďuje plebs, lidi bez morálky, rozhledu a vzdělání... Smekám a vyslovuji pánům Čtvrtníčkovi a Lábusovi tu největší poklonu za tu odvahu a nápad zdramatizovat tyhle přepisy policejních odposlechů aktérů causy fotbalové korupce. Takhle jasně obnaženou pravdu o lidech, kteří nám tu dnes vládnou a spravují věci veřejné, se z jiných zdrojů než z odposlechů nedozvíte (a že zažívají v Česku renesanci!) a v reflexi si mohou i oni povšimnout, jak směšná je jejich mluva, uvažování i konání. Bohužel podél rysu (absurdní) komičnosti se ukazuje jasně i rys tragiky toho, jak jsou tito lidé nedotknutelní a arogantní... Tito pánové snad tomu všemu, co dělali a dělají, věřili a věří... Blahoslavení chudí duchem? Ona křesťanská pravda tu bohužel nějak neplatí... (problém trochu je, že tahle směsice argotické, slangové a vulgární mluvy zapleveluje náš veřejný prostor - už i já pod vlivem tohoto silného dramatického kusu někdy mluvím podobně jako bafuňářští primitivové...) ,,Volal mi Pelta. - Čurák, co chtěl? - Nic, ty vole. - A cos mu řek? - No nic. - Tos mu řek dobře, ty vole..." ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čeština je krásný a bohatý jazyk. Samotná "zlá, ale opravdu zlá" mluva v rozmezí pondělka až soboty je bezchybná, bohužel jako celek to moc nefunguje z důvodu násilně naroubovaného pokusu o dramaturgii. Celé to stojí a padá s hlasovým výkonem Čtvrtníčka. V tomto ohledu nelze mít sebemenších výhrad. Nejedno úspěšné včlenění některého z češtinu obohacujících obratů do širokého povědomí mluví za vše. Tak to mi ho teda vyndej... - Mi volal Pelta. - Čůrák, a co chtěl? - Nic, ty vole. - A cos mu řek? -Nic. - Tos mu řek dobře, Milane, ty vole. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kam se nám to od Sofoklových dob posunulo dramatické umění? I když na druhé straně Aristotelovy jednoty zas až tak na frak nedostávají. V každém případě aby se z toho *** **** ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Davová mánie, která se obešla beze mě. Jedna dvě úsměvné situace jsou na třeskutě vtipnou interpretaci reality proklatě málo. Omílání nadávek do omrzení, trapas s Markem Danielem nebo šílené hudební vstupy jenom prohlubují pocit úplného nepochopení. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprostej masakr, dost mozna nejsprostejsi rozhovor v ceskym filmu. Mozna bych se smal jeste vic, kdybych o tematu vedel vic, ale i tak je to strasna rezba. Ctvrtnicek ze sebe ty sprostarny sype jako kdyby tak mluvil furt a Labus mu zdatne sekunduje a je u toho rudej jak prase. Mozna, ze to je krapet nevyvazeny, protoze Labus dost casto pouze odpovida jako super, jasne a podobne, ale je to fuk. No a pak tu je Polasek, kterej na zaver vysvetli, o co ze to tam vlasne jde a je to taky masakr. Jediny, co mi vadilo, byly asi tri pisnicky toho silenyho vlasatyho hovada, ne ze by zpival spatne, ale byl fakt prisernej a akorat zdrzoval. Sice to neni cistejch 5*, ale dam je. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jojo, je to zábava, ale rychle se to oposlouchá a kdyby to nebylo založený na skutečnosti, brzy by po tom ani pes neštěkl. To už řekl Poe, že co je podle skutečnosti, to má pro masy mnohem větší přitažlivost než smyšlenky. Velkou míru zábavnosti na tom nesou hlavně jazykové schopnosti Lábuse a Čtvrtníčka a samozřejmě sprosťárny vršený na sebe bez nějakýho ladu a skladu, až se jakýkoliv možný význam vět ztrácí a člověk to nepochopí, ani kdyby to četl. Tahle složka se mi líbila hodně, tak na pět hvězd. Jenže v této "hře" ze života je ještě jedna složka. A sice jakási parodie hudební revue v čele s jakýmsi vlasatým "zpěvákem". Bez této části bych se s klidem obešel, jenže tato část zabírá z těch 48 minut aspoň patnáct dvacet, takže to není zanedbatelný. A proto hodnotím za tři. Ale Ivánek má pravdu: Von se ten fotbal sám neudělá, protože na to musej bejt lidi, co to nedělaj pro sebe. A přihodím ještě jednu skvělou hlášku:- Mi včera volal Pelta. - Čurák! A co chtěl? - No nic. - A cos mu na to řek? - No nic. - Tak tos mu řek dobře. a ještě jedno: - Von ti Puček jako nic neřek, jo? - Von mi řek: 'Jo ty si mluvil s Jardou, jo? No, todleto, támdleto.' Já sem říkal: 'Já sem mluvil s ním akorát po telefoně, a takže jsem nevim, a říkám, mně to nevadilo, stejně bych musel dát do toho.' A von říkal: 'No žádná sláva to neni.' Ale já sem nevěděl žádnou částku a nic! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vždyť mě znáš, Milane. Vždyť já ten fotbal nedělám pro sebe." Jako ortodoxní sportovní fanoušek jsem dlouhou dobu žil v iluzi, že ten fotbal se udělá sám a výkony hráčů mají nějaký vliv na konečný výsledek. Děkuji Ivanovi Horníkovi za to, že mi svými jablky a kapry, zakutálenými podle notiček mezi příslušnými mrdkami, vysvětlil nesmyslnost mého odborného počínání v sázkových kancelářích a ušetřil mi tím nemalý finanční obnos. Také mu děkuji za skvělou předlohu pro scénář, z něhož vzniklo velice slušné divadelní povídání doprovázené fantastickými verzemi sportovních znělek. Takže Sportu Zdar! a penaltám v devadesátých minutách zvlášť. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hodně přeceňovaná záležitost, řekl bych, natáhnutá aspoň na třičtvrtě hodiny trapnými scénkami a písničkami. Samotné dialogy samozřejmě nemají chybu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdyby se milé divadlo nepokusilo vyrejžovat peníze prakticky bez námahy a nezkusilo tenhle materiál na perfektní dvacetiminutovku natáhnout naprosto uměle na tu hodinku, bylo by co chválit. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Prostě nesnáším Čtvrtníčka... a jeho humor a tohle je celý postavený na jeho humoru. Takže asi tak. ()

Reklama

Reklama