Reklama

Reklama

Nirvana Unplugged In New York

(koncert)
  • USA Unplugged: Nirvana

Obsahy(1)

Zřejmě nejpovedenější záznam akustických ,,unplugged" vystoupení prezentovaných hudební stanicí MTV - Nirvana Unplugged.

Track listing: 1. "About a Girl" (Cobain) – 3:37
2. "Come as You Are" (Cobain) – 4:13
3. "Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam" (Kelly/McKee; The Vaselines cover) – 4:37
4. "The Man Who Sold the World" (David Bowie cover) – 4:20
5. "Pennyroyal Tea" (Cobain) – 3:40
6. "Dumb" (Cobain) – 2:52
7. "Polly" (Cobain/Nirvana) – 3:16
8. "On a Plain" (Cobain/Nirvana) – 3:44
9. "Something in the Way" (Cobain/Nirvana) – 4:01
10. "Plateau" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:38
11. "Oh Me" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:26
12. "Lake of Fire" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 2:55
13. "All Apologies" (Cobain) – 4:23
14. "Where Did You Sleep Last Night" (Traditional, Arranged by Leadbelly) – 5:08 (Radek99)

(více)

Recenze (138)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nirvana se mi vždycky líbila, ale pokud jde o Kurtův projev, připadal mi, jako když zoufalé zvířatko vytažené z popelnice nadává celému světu a to hodně sprostě a hodně hlasitě. Jemná komorní záležitost, jakou byl tento unplugged, mi poskytla trochu jiný a velmi příjemný poznatek. Kurt měl výraz posmutnělého anděla a taky tak zpíval, jeho interpretace písně Where Did You Sleep Last Night byla posledním stupínkem k mému absolutnímu respektu. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Ne že bych Nirvanu ještě dnes poslouchal, ne že bych se znova díval na tenhle koncert, ale - jednoduše - asi žádnej hudební výstup od roku 1990 výš nebyl tak zásadní... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nirvana byla svého času zjevení. Po albu Nevermind jí poslouchal, nebo aspoň slyšel, snad každý, kdo se blíže zajímal o rockovou hudbu, napříč oblíbenosti hudebních žánrů a skupin. Mě k ní přivedl kamarád, jenž byl zarytým "depešákem" (pokud mám použít tehdejší "kastování", u nás tak oblíbené na přelomu 80. a 90.let), který se slovy "Ty vole, to je nářez, to musíš vidět!" mi celý nadšený v telce pouštěl klip ´Smells Like Teen Spirit´. Jeden hudební kritik napsal, že Nirvana "nakopla dveře vnímání". Myslím, že to sedí. Partička ze Seattlu, od které se moc nečekalo, jejíž druhé album Nevermind se po nasazení do prodeje pohybovalo někde u dna žebříčku prodeje, aby zhruba po 10 měsících sesadilo do té doby neochvějný symbol 80.let Michaela Jacksona z první příčky prodejní hitparády a otevřela tak dveře dalším rockovým formacím (nejenom grungeovým borcům ze Seattlu, jako byli ´Alice in Chains´, či ´Pearl Jam´). Tenhle ´Unplugged´ pak dokazuje, co dělalo Nirvanu tak populární - dokázala spojit neočesaný, syrový projev s velmi silnými melodickými linkami, které právě velmi dobře vyzní i na obyčejné španělce :o) A když si i dnes po letech poslechnu její skladby, musím uznale pokývat hlavou - "Jo, kámo, měls pravdu. Ty vole, je to fakt nářez!" ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Vo vzduchu sa vznáša atmosféra plná napätého očakávania. Chystá sa niečo veľké, niečo, čo sa zapíše do hudobných dejín krvavočerveným písmom. Všadeprítomné ticho znenazdajky pohltí burácajúci potlesk a štvorica hudobníkov sa chopí svojich nástrojov. Nasleduje guľometná salva tej najlepšej muziky, ktorú si len dokáže pravoverný milovník zasvinených, v bahne vyváľaných nezávislých melódií predstaviť, porcia tak narvaná celou škálou protikladných pocitov a nálad, že sa divákovi neraz rozbúši srdce. A v momente, keď posledné akordy pretne Kurtov zúfalý výkrik a kamera zaberie detail jeho tváre, v ktorej sa zrkadlia roky utrpenia a samoty, roky strávené s dávkami heroínu v krvi, každému je hneď všetko jasné: bol to výkrik o pomoc. Keď sa o necelých päť mesiacov celý Seattle otriasol výstrelom z brokovnice, bolo na ňu už neskoro. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Pouštím si tento koncert na počítači a je mi najednou o deset let méně, jsem zpátky na gymplu a poslouchám z walkmana Nirvanu. Poslouchám ji v jednom kuse, protože mám všeho všudy asi deset kazet.......MTV zorganizovala mnoho unplugged koncertů, ale tento zaujímá výsadní postavení. Natočený nedlouho před Kurtovou smrtí, představuje Kurtovo rozloučení s publikem. Smuteční výzdoba a všudypřítomné svíčky jako by dávaly tušit, k čemu se schyluje. (Ale Kurt má stále ještě smysl pro humor. Mezi skladbami Dumb a Polly prohodí k publiku: ´´Tyhle skladby hrajeme za sebou, protože jde vlastně o jednu a tu samou skladbu.´´). Kapela se rozumně spíše než na obehrané hity soustředí na méně známé skladby a na předělávky svých oblíbenců. In the pines, …the pines, ……… sun,……….shine. I shiver the whole night through.............. Koncert končí, zlomený Kurt odchází, já hmatám po tlačítku STOP na walkmanu... a koukám, že jsem zpět v roce 2006. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak ... i když jsem velkým fanouškem skupiny Nirvana nikdy nebyla, tak tento koncert co jsem viděla kdysi v televizi ve mě zanechal hluboký dojem..... Zjistila jsem jak nádherný hlas Kurt měl, když neřval ale melodicky do mikrofonu zpíval. Nádherné písničky v unplugged provedení - prostě super :-) ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Každý dveře se prý mají otevřít. I ty bolestivý. U finálního koncertu Nirvany, životního výkonu Kurta Cobaina, jsem ale otevíral dost pamalu. Bál jsem se, že to bude až moc emotivní. Ten pocit, že koukám do očí někoho, kdo bude mít zanedlouho brokovnici před očima, byl děsivý. Kurt ale naštěstí sebral poslední zbytky radosti a vložil do koncertu maximum. Opravdu, Where Did You Sleep Last Night je nejlépe zazpívaná píseň ever, a to Kurtovo procitnutí ze sna pro mě znamenalo moc. Uvědomil jsem si, že člověk může být sebevíc "hustej a niggas", ale když dotyčný uvidí Kurtovu proměnu z famózního rockera- v plápolající svíčku, která brzy uhasne, musí i tenhle člověk připustit, že životní cesty zavádějí lidský bytosti do nejzapeklitějších koutů lidský duše, tam, kam si nedovolíme jít ani za cenu...smrti. Kurt tam zašel, ale ještě před tím nám věnoval tenhle fantastický epitaf, který nechci za žádnou cenu dostat z hlavy. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

I když za kostýmy by si hoši zasloužili napráskat, muzika je super. Pastevec Kurt je sice na pohled odporný, ale když zavřu oči a začnu si s ním notovat Come as You are, propadám se mrakama:-))) ()

francis 

všechny recenze uživatele

Pět nedávám jen proto, že vlastně není na co koukat. Co se týče hudby, je to velká věc. Cd by ode mě plnej počet dostalo. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Podle mě je tohle nejlepší počin od Cobaina a spol. Nirvana Unplugged je brilantní koncert a jako záznam je k nezaplacení. Pro Nirvanu to byl netradiční koncert a děkujme za něho. 100 %. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Na Nirvane som vyrastal a Kurta považujem za GÉNIA. Aj z tohto koncertu krásne vidno, že za maskou "zlého" Kurta sa skrývala citlivá a krehká duša umelca, ktorý toho mohol ešte veľa dokázať. V tom vyťahanom svetri a pri plachom civilnom vystupovaní vôbec nevyzeral ako niekto, kto výraznou mierou oslovil a ovplyvnil celú jednu generáciu. Česť jeho pamiatke...Počas celého koncertu som mal viac krát zimomriavky. Jeden z najlepších koncertov (určite najemotívnejší!) , aké som mal možnosť vzhiadnuť, od jednej z najlepších skupín hudobne histórie... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tenhle koncert se sám o sobě už stal legendou... Dokonce už i Kurtovo oblečení na tomhle koncertě se stalo určitou módní ikonou. Neni co řešit. Cobainovo podání poslední skladby Where Did You Sleep Last Night je neuvěřitelný a jeho pohled na konci písničky působí nadpozemsky. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Dílo Kurta Cobaina a Nirvany, které mne zasáhlo ještě v jinošských letech, bylo renesancí rockové hudby a jejich akustický koncert z roku 1993 je vrcholem, přesahem i inverzí jejich uměleckého směřování. Odkrývá za melodickým hlukem a emocionální tříští bohaté tvarosloví a nechává v nestrojené prostotě vytanout i jistou spirituální hloubku, kterou by v neprodyšném dionýsiovském třeštění odkryl jen zkušený oneironaut. ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Nirvana nepatří mezi mé top kapely, ale rozhodně se vedle Iron Maiden, Johna Fruscianteho, nebo Dream Theater v mém přehravači neztratí. Popularita téhle kapely je obdobná Beatles. Předvedli něco nového a téměř každý ví, že Nirvana je hudební skupina...co víc si jako kapela přát:). Tenhle koncert jen potvrzuje, že si popularitu plně zasluhují! ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Obrovský kus hudební historie zachycený v nádherné atmosféře... I guarantee you I will screw this song up... ()

Květula 

všechny recenze uživatele

O záznamu z tohoto koncertu mi vyprávělo hodně lidí a všichni říkali, jaká je to síla a mazec a psycho, ale v žádném případě mě nemohli připravit na to, co uvidím. Kurt choulící se ve svetru na židli vypadá jako anděl, kterému zlomili křídla a je téměř nemožné odtrhnout od něj oči. Písně jsou samozřejmě skvělé všechny, ale naprosto mezi nimi vyniká ta poslední - Where Did You Sleep Last Night, protože na to, jak Kurt v jejím závěru náhle otevře oči plné zoufalství, hlasitě vzdychne a poté vykřikne posledních pár slov, jen tak nezapomenete. Přiznávám, že ještě dlouho potom, co obrazovka zčernala, jsem bez hnutí seděla na gauči a po tvářích mi tekly slzy. Unplugged je album, které se vám zařízne pěkně hluboko do srdce a pro mě osobně to byl nejsilnější hudební zážitek v životě. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohodle unplugged nějak pořád nemůžu uvěřit, že ten samý kurt cobain, který tímto koncertem dospěl k vrcholnému bodu své kariéry, si pár měsíců na to prožene kulku hlavou. O jeho smrti bylo už napsáno víc než dost. (Včetně pitomostí jakože ho dala zastřelit Courtney.Nicméně lepší rozloučení bychom si nemohli přát. Jednoznačně 10/10. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Nirvanu jsem nikdy moc neposlouchal, takze jsem omrknul tento udajne kultovni zaznam unplugged koncertu ve kterem meli kluci sanci se mi predvest. Na prvni pohled to vypadalo, ze dorazila skupinka vagusu, kteri si privedli na pomoc kolemjdouciho mexikance, nejvetsi fun je ale rozhodne Dave Grohl za mlada v rolaku. Kurt Cobain je jinak docela sympaticky a umi hrat na akustickou kytaru, co je ale vtipne paradoxni jsou texty k songu "Come As You Are", kde si stezuje, ze nema pistoli, tento problem vsak pozdeji v poradku vyresil. Potesujici byla zminka o Nine Inch Nails a cover Davida Bowieho "The Man Who Sold The World". Celkove vzato je to prijemna kytarova session, na ktere ale rozhodne nevidim nic kultovniho, obzvlast, kdyz se ke skupine v druhe casti pripojilo duo nejakych vlasatych noob brothers. 7/10 ()

Reklama

Reklama