Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kdo ví, co hledá americký novinář Jake Geismer (George Clooney) v poválečném Berlíně? Možná klid, možná příběh, ale určitě ne svou dávnou lásku Lenu (Cate Blanchett). Ani stopu tajemství a podvodů, které vedou od Leny k jejímu milenci - mladému ambicióznímu desátníkovi (Tobey Maguire). Stopa pokračuje až k vraždě, o kterou se nikdo nezajímá. Nikdo kromě Jakea. Tři herecké talenty pod vedením Stevena Soderbergha v thrilleru, který vzdává hold filmové atmosféře 40. let a zároveň působí svižným, moderním dojmem filmu noir. „Děsivý i fascinující, skutečná filmová lahůdka“ (Peter Travers, ROLLING STONE). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, natočit film jako ze 40.let, ale nevím jestli pro tuhle dobu dobrý. Navíc film ničím neoslní, jen skvělým obsazením a výkony, které herci podávají, ale příběh nestojí za nic. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Stevene, Stevene..ani zdaleka jsi se nepříbližil klasické Casablance. Až okaté přechody mezi archivními záběry a natočeným materiálem, bezkrevní herci a šeď oscilují mezi nudou a...nudou. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Ale jo, stylizace pekna, ale jinak zbytecnost na entou. Nezajimavej, nudnej a predvidatelnej pribeh noirova atmosfera a la Casablanca a "dojemny" louceni u letadla tezko vyvazej. Pro me dost ztracenej cas. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Nie je vela filmov, pri ktorych sa mi podarilo zaspat. Good German je vynimocny tym, ze sa mu podarilo uspat ma raz a to az do jeho konca a druhy krat na druhy den, ked som sa to snazil dopozerat a mal som opat co robit, aby som nezaspal. Film moze byt natoceny stylovo (ta ciernobiela a snaha o imitovanie noiru, niekedy naozaj vyzera dobre), avsak pokial je pribeh plochy a postavy chladne, nemozem hodnotit inak ako hodnotim. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je absolútne hypnotizujúci. Čiernobiely obraz tomu veľmi pomáha. Zápletka je jednoduchá, ale všetko vynahrádza skvelá admosfera. 6/10 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Především nejde o film, ale o hru s klišé. Soderbergh vytváří záměrně filmově snovou atmosféru města těsně po válce, jak ji známe z Třetího muže. Jenže v něm se vypráví příběh (silný gauner a dva parazitující slaboši), zatímco v The Good German je vyprávění sestaveno ze snůšky provařených frází. Jistě, Casablanca je postavena stejným způsobem, jenže u ní to nebyl záměr, jen se výsledný cocktail podařilo namíchat nezapomenutelným způsobem. Soderbergh připomíná alchymistu, který se podle dávného receptu snaží namíchat elixír věčného života, jenže mu z něho vyšel spíše patok - Blanchett je se svým temným unaveným hlasem spíše směšná (kdo může věřit jejímu "Who knows?"), Clooneymu se ten zamilovaný pitomec špatně věří, na to je pořád chandlerovsky tvrďácký a racionální, jen ten Maguire hraje uvolněně (má taky proč). Kamera je sice výborná, jenže křísit atmosféru starých filmů takto vědecky odměřeně prostě nejde. ()

zorro 

všechny recenze uživatele

Opravdu nestačí na natočení neonoirovky obraz 4:3 a černobílá barva. Steven si podle mě dost nepromyslel jak to celé natočit a to jak patřičně uzpůsobit jednotlivé scény, aby to vypadalo jak ve starým noiru. Mohl například použít němý starý film a kameru, aby z toho nevyzařovala ta novota. 40% za snahu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka toho, jak jde v dnešní době natočit film, kterej vypadá jak natočenej v roce 1940. Což asi Soderbergh chtěl - napovídá tomu použitá hudba, styl vyprávění, záběry, černobílo. Autentičnosti pomáhají dobové záběry, zakomponované skutečné události a dobře zvládnuté kulisy. Pohled na události z třech různých stran, to bylo něco, co se mi tak líbilo, že to použiju ve svým příštím filmu, kterej nenatočím. Guláš jsem měl akorát trochu v té zápletce, ale nebude problém se na to podívat znovu, protože mě to bavilo, i když jsem byl hotovej po chlastačce. A ještě musím dodat, že Cate Blanchett mi tam zrovna extra super nesedla, protože, bez urážky, i na svůj věk vždy vypadala dost staře, což v kontrastu s jejím manželem nebo Tobym Maguirem je fakt velkej kontrast. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Sodeerbergh začne stylově: černobílý obraz kombinovaný s autentickými záběry, nepěkně ušpiněná zápletka napovídající, že tohle je ten poravý noir, stylizace do klasických temně pojatých pletek se smrtelným nebezpečím a ještě fatálnější krásnou ženou… ale nakonec přemíra stylizace přeci jen začne vadit a závěrečnou nudu nerozsekne George Clooney, Cate Blanchett ani citace z nezapomenutelné Casablanky. ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Nespíš právem opomenutý a později zapomenutý film, který má sice většinu stavebních kamenů žánrů, ale díky nerozhýbané váze a nekvalitnímu spojení jménem propracovanější scénář na ně nelze nic pořádného postavit ()

elle 

všechny recenze uživatele

Postava Leny v podání Cate Blanchett se střídavě tváří křehce, tajemně a cynicky, tyto polohy bez zjevnějšího vývoje střídá a její postava Leny šlape vodu. Není to, dle mého, vinou Blanchettové, ale nemožného scénáře a bezradné režie, jež nás nenechá s postavou souznít nebo ji alespoň fascinovaně sledovat. Její závěrečné doznání už je jen nudnou a všeobecně předpokládanou tečkou. George Clooney jak je výstižně řečeno v jednou dialogu neustále šlape vedle a není jasné proč mu to moc nevadí. Tobey Maguire si zahrál milého amerického hajzlíka, jehož motivace (vzhledem k Leně) zůstala otazníkem. Prostě nepochopím proč angažují hvězdy, když nezaplatí za dobrý scénář. Nestačí se jen opájet formou - zde to navíc je pouhá nápodoba filmů, které i v době jejich největší slávy přežily do naší doby jen, když disponovaly silně vykreslenými charaktery či nápaditým a zajímavým scénářem, který se nevleče. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jake Geismer (George Clooney) se dostává do poválečného Berlína, právě v době, kdy mezi válečnými vítězi probíhá porcování "medvěda". Naráží zde na svou dávnou přítelkyni Lenu (Cate Blanchett) a jejího nového milence, desátníka a kšeftmena Tullyho (Tobey Maguire). Když je po čase Tully nalezen mrtvý, zdá se, že nikdo nemá velký zájem vraždu vyšetřovat, zvlášť, když se schyluje k podpisu Postupimské dohody... K filmu jsem přišel úplně neposkvrněný, aniž bych aspoň tušil o co půjde (nebo aspoň ve které době se odehrává). Když jsem zjistil, že jde o povalečný Berlín, film mě ještě víc zaujal. Ale bohužel toto se Sodenbergovi moc nepovedlo. I když je film po technické stránce dokonalý - a černobílé zpracování vše umocňuje, stejně jsem se po celý film docela nudil. Přišlo mi to celé jako bez velkého děje, nuda. Ani skvělé herecké obsazení to nezachránilo. Škoda... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Jediná věc,která na tomhle filmu zaujme je kamera.Jinak je to nuda nuda a zase jen nuda bez napětí a s nulovou činností ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Soderbergh chtěl složit poctu Casablance nebo třeba Třetímu muži a jiným černobílým noirovým skvostům a já si to opravdu užil. Mělo to přesně tu filmovou patinu, jako výše zmíněné inspirační zdroje a to se ještě scénáristé pěkně po hitchcockovsku dokázali zbavit jedné z hlavních postav hned na začátku, což jsem skutečně nečekal. Po herecké stránce je film přijatelně obsazen, Clooney s utlumenou Blanchettovou dominují a i netradičně obsazený Maguira nezklamává. Černobílá stylizace rozbombardovaného Berlína je přesná a je až skoro patrné, že barva by celému snímku byla výrazně na obtíž. Pokud už bych měl něco vytýkat (nad stupidním překladem názvu u nás ani nemá smysl naříkat), tak zbytečnost přiznání v závěrečné letištní scéně, která nemá šanci vyvolat patřičnou emocionální odezvu a nepřirozeně vyšumí, ale jinak je u mne film na vysoké pozici. 90% ()

Související novinky

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama