Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kdo ví, co hledá americký novinář Jake Geismer (George Clooney) v poválečném Berlíně? Možná klid, možná příběh, ale určitě ne svou dávnou lásku Lenu (Cate Blanchett). Ani stopu tajemství a podvodů, které vedou od Leny k jejímu milenci - mladému ambicióznímu desátníkovi (Tobey Maguire). Stopa pokračuje až k vraždě, o kterou se nikdo nezajímá. Nikdo kromě Jakea. Tři herecké talenty pod vedením Stevena Soderbergha v thrilleru, který vzdává hold filmové atmosféře 40. let a zároveň působí svižným, moderním dojmem filmu noir. „Děsivý i fascinující, skutečná filmová lahůdka“ (Peter Travers, ROLLING STONE). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

silent cut 

všechny recenze uživatele

takhle... pokud bych se měl opravdu nad něčím pohoršit, je to fakt, že nechali clooneyho zkusit žblebtnout německy! ten film má něco do sebe. Je to taková rekonstrukce hledání někoho, kdo má za sebou špinavou minulost, tudíž se hledají všichni a nikdo se nemůže najít. Teda kromě Spidermana. Ten si tu naprostou bezcharakternost a poživačnost dopřává až až. (Odvaz po odložení spidermanovo pyžama - souhlasím ) No jako pěkné, občas klišovité, ale za to může válka... ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Sice za svými staršími černobílýmí bratříčky zaostává co se napětí týče, ale stále se jedná o dobrý (nikoliv skvělý film). Ke maximální spokojenosti mi chybí sice ještě celkem dost, podobnost ze slavnou Casablancou nejen díky podobnosti coveru podá doslova do očí. I tak dám čtyři hvězdičky, protože protože jak už jsem kdysi napsal, s filmem noir (a obzvlášť tím černobílým) se pytel zrovna dvakrát netrhá. Doufám, že časem vypátrám na dvd nějaký další noir film. Ty staršího data by mě opravdu neurazily. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Nepříliš povedené poválečné drama, které se snaží stavět na hutné atmosféře rozbombardovaného Berlína. Bohužel si tvůrci asi mysleli, že k tomu stačí zvolit černobílý kabát a ono to nějak dopadne. Tvůrci sice zdatně míchají dobové záběry s hranými sekvencemi, ale zápletka je tak hloupá a nezáživná, že mi až bylo Cate Blanchett a George Clooneyho líto, jelikož jenom díky jejich nadprůměrným výkonům jsem to vydržel až do konce. Moje hodnocení 40%. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Pravda naprostý průměr, i když lepší než Black Dahlia. Cate Blanchett se zde tolik snaží o jiný přízvuk, až jí to během filmu odlítne do Británie i východních zemí:-) ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Opäť mi to pripadalo ako na základe skutočných udalostí,teda aspoň čiastočne. Soderbergh však vôbec nie je dobrý rozprávač, tento príbeh mal potenciál, no on ho odignoroval a vyrozprával ho jemuvlastným nudným a opatrným štýlom a potom je to už len otázkou vkusu či to viete oceniť alebo vám to skôr ublíži. V mojom prípade to bola druhá varianta. Nebudem hodnotiť ako kvalitný film-noir to bol keďže som sa ešte s jeho klasikou nestretol, takže ako odosobnený divák to vnímam ako priemerný snímok ktorý sa horko ťažko vyšplhal na laťku troch hviezd. Ešte k hercom, výkony boli dobré no ja by som upozornil na Ravila Isyanova ktorého oportunistický Generál Sikorski bol aj napriek relatívne malému priestoru dokonalý. ()

Milan25

všechny recenze uživatele

Má to takový zajímavý staro futuristický vzhled - nebo nevim jak to popsat. Příběh je ze začátku strašně užvaněný a vůbec nic se tam moc neděje. Zatím nehodnotím, neviděl jsem úplně celé. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Stephen Soderbergh se na rozdíl od jiných pokusil vzkřísit noir nejprimitivnějším a nejnáročnějším způsobem: udělat všechno jako by byl rok 1945. Natočil film černobíle, použil původní čočky, obsadil klasicky vyhlížející herce, spolu-napsal dobrý scénář, zasadil jej do poválečné Evropy. A použil i pár klasických scén. Obvyklý zvrat v hodnocení, totiž konstatování, že dvakrát do stejné řeky vstoupit nelze, se nekoná. Soderberghovo odhodlání vyronila řeku identickou. George Clooneyho si jen těžko neplést s Cary Grantem a Cate Blanchett má Marlene Dietrich napozorovanou na hranu parodie. Film je nejen pastvou pro oko a ucho (zcela jistě neortodoxní soundtrack Davida Holmese byl naštěstí odmítnut a nahrazen pokornou pastiší rutinéra Thomase Newmana). Nadstavbou klasicky stavěného scénáře s mnoha odkazy na Třetího muže, Casablancu, překvapivě i Norimberský proces a ještě překvapivěji nejúspěšnější neonoir Činskou čtvrť je nicméně postmoderní ideologická podvratnost, levičácky žonglující morálními znaménky s fortelem cigánského skořápkáře. Schéma hodní versus zlí se v několika rovinách zašmodrchá k nerozpletení. V posledních minutách zbude pozornému divákovi z klasického noir právě a jen dokonalá forma. Nebývala slast a doklad toho, jak moc Soderbergh toho času na odpočinku světové kinematografii chybí. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

50%. Noir film z dnešní doby působí velmi zvláštně, ale přecejen moc to nenadchlo. Blanchet i Cloony si myslím zahráli dobře, dokonce se jim místy podařilo napodobit herecký styl té doby, ale prostě tento typ filmu nemůže dnes uspět, aspoň u mě. Trošku moc překombinované. ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

23.8.2010 Docela pěkný film. Čekal jsem trochu osobitější a intimnější pointu, ale celkově jsem spokojený. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Příjemný film s velmi zajímavým vizuálem. Nicméně napětí moc nepobral, George Clooney se mi tam moc nehodí, film měl skončit hned jakmile všichni tři upadly na sebe na chodník - aspoň by to vypadalo tajemně. Reálný konec totiž už nic zajímavého nenabízí. **** Ve zkratce:Není mrtvý Emil Brandt či není živý Emil Brandt? ()

Marsello 

všechny recenze uživatele

Hudba bola najlepším článkom celého filmu. Čiernobiela mu taktiež svedčila, plus tri kusy hercov, ale to je asi všetko. ()

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Soderberghovo formální cvičení na téma "film-noir" a válečné filmy á la "Casablanca". Příběh je poněkud překombinovaný, ale má to takové správné "černobílé" tempo a atmosféru. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Příjemná atmosférická "noir" podívaná, je škoda že je to dějově tak prázdné a bez emocí, protože s takovým obsazením je to promarněný potenciál. Cate Blanchett ta dobová černobílá nesmírně sluší, a chválím nádherně podmanivou hudbu Thomase Newmana. ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

skoda ze soderbergh nevedel kam ma ist. Ci cestou formy alebo pribehu, mozno sa snazil spojit obe dokopy a vyznelo to celkom chaoticky, nudne, nezaujimavo. Toto nech sa mu uz nestava. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Já nevím...nevím, jak bych to objektivně zhodnotil. Válečné filmy, válečné zločiny není zrovna moje parketa, nedokážu posoudit, jestli to má nějaký reálný základ nebo ne. Zpočátku to působilo docela nudně, nedávalo mi to moc smysl nebo lépe řečeno jsem nevěděl, co se vlastně má dít, co od toho čekat. Dějově to bylo vůbec docela nudné. Černobílý vizuál mi zase tolik nevadil. G. Clooneyho nějak moc nemusím, docela mě zarazilo, že jako zástupce Američanů dostal několikrát slušně po čuni:), Cate Blanchett mi to nějak vynahradila, herecky od ní slušné. Od počátku bylo jasné, že její postava má asi nějaký vroubek z minulosti, když po ní tak usilovně pásli. No, ukázalo se, že válku nepřežila jen tak pro nic za nic, asi ale dělala pro přežití, co mohla a co musela, nebudu to obhajovat ani odsuzovat, asi bylo tehdy takových případů mnohem víc. Hodnotím takovýma lehce nadprůměrnýma dvěma *, už jsem viděl filmy, které mě nudily víc prakticky po celou dobu trvání, na druhou stranu nebýt Cate Blanchett, nevím, nevím, jestli bych to dal do konce. Každopádně víckrát vidět netřeba. ()

Související novinky

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama