Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současný život a vzpomínají na různá období rodinného soužití i nedávnou minulost. Dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem. Než se jedna i druhá dvojice rozloučí, dojde k zásadním životním změnám, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo. (TV Nova)

(více)

Recenze (383)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jeden dlouhý dialog mezi otcem a synem prokládaný retrospektivou a několika událostmi, které se mezitím dějou na jiném místě osobám, které oba znají a se kterými jsou nějak svázáni... Konverzačních, mile poetických filmů se v naší zemi natáčí víc než dost a obvykle dopadají jeden jako druhý. Vladimír Michálek ale vzal neokoukané herce a vytáhnul opravdu výborného pana Somra, skvělý scénář a natočil poetickou tak trochu komedii, která vlastně nemá žádný kdovíjak silný příběh, nemoralizuje a jde dopředu stále stejnou přímou cestou ze které jen výjimečně odbočí někam stranou. Žádné skládačky, žádná velká překvapení a vznikl zase jednou jeden, přes svou konvenčnost sým způsobem docela netradiční český film. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Svěží a uvěřitelné - až jaksi vnitřně kamarádské - bilancování nad životem, které se vyvarovává obvyklých neduhů českých filmů (vtipy za každou cenu, "lidový" humor). Dospělá žánrovka, která se nebojí jít pořád po stejné linii ve stylu Před soumrakem a nepodráží si zbytečně nohy vedlejšími liniemi a postavami, které nemají s ústředním příěhem nic společného. 15 minut dolů a hlubší závěr s výraznějším myšlenkovým dozvukem však mohlo Michálka přece jen posadit ještě o schod výš. 75% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Žánr poetický. Hm, vlastně proč ne. Sice je to poezie soudobá, ale správně rozvláčná, trochu sentimentální a životně poučná - ale prosím nedejte se mýlit, nejde o žádnou "hořkou komedii", které zahltily českou kinematografii v minulých deseti letech, a které se od sebe téměř nedají odlišit. Michálkův film o setkávání otce a syna a jejich vyprávění o životě je v dnešní době unikátní svou poklidností a po většinu času pozitivním laděním, které cítíte, i když si hrdinové nepadají kolem krku a nehrnou na sebe svoji lásku. Je to "samozřejmě" dáno tím, jak parádně všichni zúčastnění hrají - užíval jsem si každou minutu, a to i v dějové lince se slovenským synátorem Ľubošem Kostelným a jeho skoromatinkou Marianou Kroftovou (mimochodem luxusní ženština). Casting obecně je tady naprostá pecka - určitou podobu mezi Josefem Somrem a Davidem Novotným můžete vidět, a druhý jmenovaný s už zmíněným mladým Čobolem si klidně mohou dovolit trousit repliky o koukání se do o dvacet let mladšího zrcadla. A jak už jsem říkal, všichni jsou výborní. Sice mám pořád pocit, jako by tomu něco chybělo, ale nemám důvod jít pod takových tiše spokojených 80%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, další dějová linie mi nevadila, Michálek režíruje zručně a i když dialogy občas hodně zašustí papírem a dočkáme se i několika klišé, ve snímku jsou řečeny pravdy takového druhu, že čtyři hvězdy jsou jediné řešení. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů z posledních let s brilantními rozhovory a černohumornými scénami, které doprovázení rozhovor otce se synem během procházky přírodou, a které zobrazují scény z jejich předešlého života. K tomu ještě jedna dějová linie a pro mě jako celek skoro dokonalý film. 9/10 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Hřejivý, vtipný, obyčejně lidský a hlavně trefný a pravdivý snímek, podaný skrze vybroušenou formu (osvědčená parta Michálek, Štrba, Lorenc, Hladík), jenž rozžehává jedno ze světýlek naděje, že český film není nutno používat jenom jako nadávku, ale že i o těch rodinných vztazích se dá stále ještě něco málo říct. 4 a ½. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Vladimír Michálek, Emil Hakl, Jiří Křižan .. Kniha byla super, film je vlastně také. Michálek zvládl adaptaci, i s pomocí autora Emila Hakla, výborně. Jen bych vykopnul linii se synem syna v podání Ľuboše Kostelného, která byla snesitelná pouze díky sličné Marianě Kroftová. Ústřední dvojice hlavních protagonistů je však bezvadná a pochválit si zaslouží i hudba. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Úžasná melancholická walkmovie (film, kde se hodně chodí...:-)), prostřednictvím které Vladimír Michálek, adaptující novelu Emila Hakla, zpytuje to základní, v čem náš lidský druh žije, tedy lidské vztahy, a kterou tento intuitivní filmový vypravěč asi nejlépe odpovídá na nářky nad nízkou úrovní české kinematografie. Dvě základní dějové linie, které se v jistou chvíli osudově střetnou, jsou proloženy častými retrospektivními flashbacky (se skutečně velmi dobově sofistikovanou náladou, obrazem i mizanscénou - třeba proměny Josefa Somra ve své dřívější já jsou obdivuhodné...) a vedou k nejednoznančému vyústění - na lidské vztahy není žádný jednoduchý recept, jsou tou nejsložitější strukturou, kterou na své pouti může ten který člověk potkat... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Linie se Somrem a Novotným je jako pohlazení. Tak moc je pravdivá, perfektně napsaná i výtečně zahraná. Těm dvěma jen těžko uvěřit, že nejsou i ve skutečnosti otec se synem. Linie s Kostelným a Kroftovou je jako facka, která má z toho nadšení nad dobrým snímkem probrat. Je nadbytečná, stopáž zbytečně přepalující a kvůli tragicky nepřesvědčivé Kroftové až iritující. Tuzemská otcovská variace na Linklatera se ovšem i tak zdařila. A to tak, že dost. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Možná za to může vyjma čecháčkovského apriorního komplexu ze všeho českého také zvuk a poslech vlastního jazyka, co nám znemožňuje plný ponor do českých filmů, co zviditelňuje utajovanou reprezentaci a zostřuje naši kritičnost. Dialogy, které psal nějaký stand-up komik, zřejmě zneuznaný eskamotér, utečenec z cirkusu, tomu zde ještě přidávají. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Michálek má naprosto nevídaný inscenační talent (Linklater by mu ho mohl závidět, i ta literárnost scénáře působí jako improvizace), který nakonec vynesl O RODIČÍCH A DĚTECH pátou hvězdičku, přestože je co vytýkat. Třeba nadbytečnou dějovou linii s přítelkyní a synem a s tím souvisejíci přemrštěnou stopáž o 15-20 minut._____ Není nutné vydestilovat život a moudra o něm do necelých dvou hodin, lepší by bylo vyšumět do ztracena a být ovážný. Na Michálka je to až moc velká sázka na jistotu, která ale osloví spíše starší diváky - stejně jako BABÍ LÉTO - a která mi od takového formálního (ANDĚL EXIT) a žanrového (JE TŘEBA ZABÍT SEKALA) experimentátora přijde jako vyložená škoda a zklamání._____ Ale v rámci české kinematografie výborné. Z Novotného a Somra sálá charizma a chemie mezi nimi funguje na výbornou, hudba a kompozice záběrů a propracovanost mizanscény či práce s hloubkou ostrosti anebo střidmé a inteligentní užití triků dává pocítit, že snad ani nesledujeme český film. Emocionálně působivé, nepodbízivé, přirozeně chytré a moudré. Víc takových filmů, za než se nemusím stydět... A to jsem po NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANCE chtěl emigrovat. :-) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších vztahových filmů, které jsem měla možnost vidět. Táta se synem, jejich minulost, současnost, jejich splynutí........................................................................"Co je nového? Prosím tě, novýho není na světě už nic. Všechno jsou to jenom variace na téma uhlík, vodík, kyslík a dusík". Plus herecký koncert mistra Somra a Davida Novotného. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Chápu, proč se ve filmu nachází dějová linie se synem, zároveň je ale opravdu zbytečná, protože nic nového o vztahu dvou ústředních postav neříká. Všechno lze pochopit jen z rozhovoru Josefa Somra a Davida Novotného. A srovnání s Linklaterem je nejen na místě, ale vyznívá pro Michálka překvapivě slušně. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kvalitně napsané, natočené i zahrané, ale poněkud odhadnutelné a neobjevné. Z toho mála, co znám od Hakla, tuším, že to bude zřejmě pramenit už z předlohy. Rozhodně ale dialogy nad úrovní 90 % tuzemských filmů a to žvatlání uplyne velmi příjemně i bez nějakých přesahů. Upřímně si přesto nejsem jistý filmovostí tohohle filmu - v podstatě by možná bylo stejně působivé, nebo působivější si to přečíst v textové podobě, což nikdy není u filmů dobré. Neberu to jako protiklad k řemeslné kvalitě, jen je ta kvalita tak jakože "navíc" k zážitku, který pramení odjinud. 3 a 1/2 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Michálek prostě umí! Vtipný, svěží a zároveň vážný a inteligentní.. A rozhodně velmi povznášející. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí musím přidat, ono se mi tahle konverzační podívaná zalíbila, má jisté kouzlo, pro český film neokoukané. ()

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama