Reklama

Reklama

Zodiac

  • USA Zodiac
Trailer 3

Rozvedený Robert Graysmith pečuje o synka a pracuje jako karikaturista v San Francisco Chronicle. Tady se také v srpnu 1969 dostane k případu záhadného vraha, který o měsíc dříve v kalifornském Vallejo zavraždil mladou Darlene a těžce zranil jejího přítele Mikea. Vrah rozeslal redakcím řady novin dopis, v němž tvrdí, že vraždil už v prosinci, a požaduje zveřejnění zvláštní šifry. V září zaútočí znovu a jeho oběťmi se stanou Cecilia a její přítel Bryan, který vražedný útok přežil. Robert začíná být případem posedlý a obtěžuje redaktora Paula Averyho, který o něm má psát. Po čase se spřátelí a společně sledují nejen další zločiny a zprávy, které vrah novinám rozesílá, ale také práci detektivů pověřených vyšetřováním. Averymu se podaří získat důkazy, že dosud záhadný vrah, přezdívaný Zodiac, poprvé vraždil už v roce 1966, kdy se jeho obětí stala studentka Cheri Jo. Zodiac oznámí, že už své zločiny nebude zveřejňovat. Detektivům se podaří dostat na stopu Arthura Leigha Allena. Důkazy proti němu však nejsou dostatečně průkazné, a tak musí být propuštěn. Policistům se stále nedaří dopadnout vraha ani usvědčit Allena, považovaného za hlavního podezřelého. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 358)

Cival 

všechny recenze uživatele

David Fincher je velmi moudrý muž. Zodiac rozhodně nepatří mezi deprese, které "osloví celou rodinu", tak jako Sedm, je to spíš film pro fajnšmekry, co si užijí fůzi sedmdesátkové fimařiny a "dnešní" mrazivé kriminálky. Hodně lidem bude chybět, že se není s kým ztotožnit, pár jich bude (podobně jako já) místy unaveno košatou stopáží - dokonalý styl ale triumfuje. Tak filigránsky a uvědoměle natočený snímek v kinech dlouho nebyl. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Víc jak dvou a půl hodinové okouzlení z precizní filmařiny, od bezchybného navození atmosféry 60 - 70.let, pro které mám slabost, přes vynalézavým způsobem zinscenované Zodiacovy mordy, kde se Fincher až na jednu vyjímku vyhýbá explicitnímu násilí (a přesto mě při nich mrazilo jako už dlouho ne), až po požitek sledovat skvělé herce. A být výrobcem "nápojů pro štíhlou linii" s profesionální deformací, s radostí bych zvolal: "A nula procent klišé!!!". Bezesporu nejzábavnější "ukecaný" film za poslední roky a poklad pro všechny, u nichž je na prvním místě PŘÍBĚH a teprve pak efektní pozlátko, tak typické pro filmy poslední doby. A určitě zklamání pro ty, kteří mají v kriminálkách rádi vše "columbovsky" podáno jak na zlatém podnose. Herecky mě moc překvapil skvělý Mark Ruffalo, ale všechny tady válcuje Jake Gyllenhaal, jehož zapálená umanutá postava, hnána touhou "Potřebuju vědět, kdo to je.", je pro mě jednou z nejsympatičtějších filmových postav posledních let. A myslím, že nejlepší diváckou známkou pro tento nemainstreamově a na dnešní dobu odvážně vypravěčsky pojatý film je fakt, že po jeho skončení jsem dostal strašnou chuť přečíst si Graysmithovu knihu a dozvědět se více o fenoménu zvaném ´Zodiac´. Minimálně od dob Stoneova J.F.K. tady nebyl tak dobrý film s investigativní tematikou. Bravo, pane Fincher!!! PS: Je blbost srovnávat to se Sedm! Fincher natočil osobité dílo a nešlo mu o to stvořit nějaký depkoidní Seven-klon. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Vyčítat Zodiacovi dlouhou stopáž a schématičnost mi přijde jako kdyby někdo vyčítal Hvězdným válkám, že se v nich lítá nadsvětelnou rychlostí... Podle mě vše, co se na plátně odehrálo mělo svůj smysl. Film není šokující, brutální, nemrazí z něj ani nejde hrůza. Ale jako celek je víc než dobrým a reprezentativním zástupcem krimi žánru. Samozřejmě, že je to něco jiného, než na co jsme od Davida Finchera zvyklí - reálná předloha, žádné nečekané a šokující zvraty, ale to přece nevadí. Kdyby točil pořád stejné věci, začal by brzy nudit. Takhle se dokázal posunout dál a ukázat, že umí i trochu jiný styl i žánr. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

David Fincher opět v jiném stylu než dříve. Kdy tohle skončí? To je vlastně otázka, na které Zodiac stojí, a o které to celé je. A já osobně si ji kladl poslední tři čtvrtě hodiny filmu. Fincher tentokrát neukočíroval za a) stopáž a za b) formu, nebo spíš žánr. Nové a nové procházení téhož, neustálé dohadování o rukopisech a o věrohodnosti důkazů, neustále ožralý Downey (ani nemusíme moc hrát, co, Bobby?;)), divnější a divnější Jake Gyllenhaal, tohle všechno mě až na pár scén, které to uspávací dusno na chvíli rozbijí (a potěší milovníky starých filmů;)), ke konci už pěkně vytáčelo. Aspoň jsem si částečně užil pocity těch, kdo Zodiaca naháněli a neměli z toho nic kromě žaludečních vředů. A přitom je po celou první půli kvalita hodně vysoko, a tím nemyslím jen v měřítkách celkem drsného krimithrilleru. Fincher parádně šíří do sálu atmosféru sedmdesátých let a využívá řadu rekvizit, které osloví i někoho, kdo tu dobu nepamatuje a s USA má společnou jenom planetu. Taky si neopomene kopnout do společnosti, alespoň tak mi přišly ty telefony do rádia. Z těch mi bylo na blití víc než ze Zodiaca. Mám předtuchu nějakého toho Oscara, a to nejen v "technických" kategoriích, ale to mi nezabrání dát na Finchera slabých 70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zatím žádná Fincherova kombinace beznaděje, cynismu a sadismu nebyla ve všech ohledech dotažená tak jako Zodiac, vtahující odhalení toho, proč nedošlo k žádnému odhalení. Scéna sledování taxíku z boží perspektivy by mohla být emblémem režisérova odtažitého přístupu k postavám. Nenechá je žít osobní životy, neustálým střídáním perspektiv (vyprávění se drží toho, kdo měl v dané době přístup k novým informacím) nám neumožní proniknout k nim blíže. Ať se nacházejí v terénu, doma nebo v baru, ať jsou Vánoce nebo všední den, stále řeší Zodiaka. Pokud ve filmu ale paradoxně něco prodělává očividný vývoj, pak ne vyšetřování, ale postavy, které ztrácejí nervy, elán a odstup. Nejen jejich posedlost honbou za odhalením pravdy, ale také styl filmu ze všeho nejvíc připomíná Všechny prezidentovy muže, jiný faktograficky procedurální thriller. Architektura redakce San Francisco Chronicles, mimořádná hloubka mimořádně dlouhých (a myšlenkové procesy v jejich úplnosti zachycujících) záběrů, převážně statická kamera, vysilující sběr a analýza informací – to všechno jsou reminiscence Pakulova filmu (a mnoha dalších dramat a thrillerů z konce 60. a začátku 70. let), který nás navzdory podobnému průběhu ve výsledku utvrzuje v tom, že systém funguje. Zodiac nám sice přesnými údaji o místě a času opakovaně slibuje zásadní odhalení, které zásadně ovlivní průběh pátrání, ale ve skutečnosti jde jen o další slepou uličku a další projev režisérovy obsese detaily (včetně ohlídání si toho, aby v určitý den a čas hrálo v rádiu totéž, co z něj lidé tehdy skutečně mohli slyšet). Jindy prosluněné město květinových dětí se ve Fincherově neo-noirovém pojetí stává temným labyrintem, z něhož nevede cesta ven a v němž namísto systému vládne chaos, čemuž odpovídají i vraždy nezapadající do žádného vzorce. Namísto modrozelených filtrů vizuálně sladěnému filmu dominují odstíny žluté, barvy posedlosti. Právě posedlost je společně se zájmem o přenos informací (viz prolog zachycující cestu dopisu) leitmotivem snímku. Význam mediálního zprostředkování informací a nutnost probírat se zas a znovu neskutečným množstvím dat (Graysmith v závěru de facto přešetřuje to, co bylo vyšetřeno v prvních dvou třetinách filmu) posouvá faktům věrnou rekonstrukci čtyřicet let starého vyšetřování do informačně přesycené a médii ovládané přítomnosti. Nadčasový je Zodiac také díky stylistické odměřenosti. Fincher se tentokrát nesnaží být za každou cenu cool, šetří složitými pohyby kamery i CGI berličkami a veškerou pozornost koncentruje na postavy a to, co si sdělují. Režisérský perfekcionista tím při analýze zodiakovské mytologie prokazuje podobnou oddanost faktům jako jeho hrdinové. Obdivuhodné, náročné a zasluhující vícero zhlédnutí. 90% Zajímavé komentáře: Nathalie, Bluntman, Marius, castor, Othello, Maq, Triple H, Frankie ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ty krávo...tak tohle jsem nečekal. Skoro tříhodinové drama s detektivní zápletkou, na jehož konci se nic nevyřeší a já čučím na plátno jak konsternovaný po celou dobu. Snímek má víc odlišných částí a přesně tak podle mě ve skutečnosti probíhá opravdový kriminální případ. A to by mohli ocenit zejména ti, kteří nemají rádi detektivky. Fincher se krotí, atmosféra se buduje, kde je potřeba, šlápne se na plyn, kde je potřeba, ubere se. Ani kapička nudy nespadla. Poctivá filmová práce. Práce s psychologií, postavami, atmosférou i kouskem novodobých dějin USA. Film, který asi neocení "většina." Ještě bych měl dodat, že filmy s námětem pátrání po sériových vrazích jsou moje nejoblíbenější a knihu od Roberta Graysmithe jsem četl dvakrát. Tahle dějinná událost, šířící hrůzu i po několika desítkách let a proslulá svou nešetřící, zlovolnou, fascinující a nepochopitelnou brutalitou bez zábran, nemohla dostat větší "poctu." 101% ;-D ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

David Fincher špatné filmy jednoduše neumí, a ačkoli Zodiac není zrovna nejtypičtější ukázkou jeho práce a nestane se mým favoritem, jedná se o kvalitně odvedené řemeslo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

David Fincher už několikrát dokázal, že po skoneční jeho filmu jsem skutečně neměl náladu vzít si žlutej klouboček a oranžový slipy a jít křepčit na karneval. Spíše jsem se díval s lanem v ruce po pevných větvích v aleji . Fincher mě zase vcucnul do děje, takovým zpsůobem že jsem si celejch 160 minut připadal jak polda co ho zajímá jediný, vypátrat Zodiaca. Pěkně jsme si užil tu atmosféru oněch let . Občas mě z té atmosférky přepadaly nepříjemný pocity. S každou příbývající stopou k Zodiacovi jsem byl více a více nervoznější až jsem sámou nervozou kousnul vedle sedícho kámoše do ruky. Prostě skvělá pátračka po vrahounovi jak má bejt, ale jak jsem ji ještě nikdy neviděl. Ještě mě napadlo, co kdyby noviny v Česku otiskávaly Zodiacovi dopisy a šifry. Beztak se tam píše o hovnu ehm o politicích, takže vlastně o hovnech. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Niečo tak precízne natočeného a napriek tým haldám faktov v dialógoch neustále zaujímavého a napínavého sa vidí raz za päťročnicu. Dajte už konečne Fincherovi Oscara. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dlouhý, ale ne rozvleklý. Konverzační, ale ne užvaněný. Fincher je génius, který nechává herce dvě a půl hodiny postávat před kamerou a bavit se na jediné téma. Bez jediného režijního excesu, pouze se stylovou atmosférou rozpětí 60. – 80. let a s velmi stroze nasmínaným Zodiacovým řáděním však po celou stopáž drží stálé tempo a divák má nakonec pocit, že největší akcí je kopírování šifrovaných dopisů či psaní Graysmithovi knihy. Vzhledem k předchozí tvorbě se jedná o otočku 180°, ale o to více dokazuje, že paleta režisérových schopností skýtá (do budoucna zvláště) ještě mnohá divácky příjemná překvapení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšil snad jako na žádný jiný po hodně dlouhé době. Vrah s temnou minulostí a režisér s temným způsobem filmování mi značilo, že tohle bude trochu víc, než jen temná záležitost. Zodiac se zde vystříbřil famózně a nedá mi rejpnout, že ten konec jsem čekal trošičku jiný od originálu. Nebo co je vlastně originál? V dnešní době už je těžké čemukoliv věřit, nebo nevěřit. Hlavní je, že tento film se jednoznačně povedl, ale trpí na jediné věci, na své obrovské zdlouhavosti, která ne pokaždé uhrane svojí atmosférou. 160 minut je přeci dost na takovýto film i když Fincher tak dlouhé filmy zvládá jedná báseň, zde se tolik nevystříbřil. Škoda, i tak je to velmi povedený film a ani samotný vrah se nemá za co stydět a je jedno jestli už leží někde v zemi nebo zrovna teď na něj kouká. To už se horkotěžko nikdo nikdy nedozví. Co byla vůbec pravda a co fikce. Zůstali po něm jen zašifrované listy a kopa těch, kteří se je do dnes snaží rozluštit. Marně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

„ David Fincher bol v mladom veku jedným z tých čo zažili na vlastnej koži terorizovanie obyvateľov Kalifornie, Zodiacom. V danom pamätnom okamihu sedel v školskom autobuse, ktorý musela doprevádzať policajná hliadka po Zodiacovom výstražnom liste, že zaútočí na autobus plný detí.“ _Režisér David Fincher sa nám po dlhých rokoch čakania vracia s ďalším thrillerovím skvostom a tak po nie úplne vydarenom Úkryte nám dáva konečne zabudnúť na veľmi dlhé čakanie po kvalitnej snímke. Fincher je majster tej najdusnejšej atmosféry aká len môže byť v thrilleroch, doslova neprekonateľný sa stáva jeho druhý režisérsky film s názvom Se7em(Se7en) ale s pocitom maximálnej spokojnosti môžem povedať že s filmom Zodiac sa k spomínanému thrilleru najviac priblížil. V podstate postava Zodiaca predstavuje takého Johna Doe zo 70.rokov - obidvaja po sebe zanechávajú stopy ale len také nápovedné aby sme zistili čo majú ďalej v pláne, svoje kruté činy majú pevne v rukách tak aby boli stále nad vecou a nad celým systémom opodstatnením v nemohúcnosti polície vypátrať detailnú stopu na vraha, aj keď sú detektívi vďaka predhodením stopám/návnadám len o krok za ním, stále majú eso v rukáve a priamy vztyk s políciou sa pre nich stáva hrou na mačku a myš. Fincher nás prevedie dejovým úsekom začínajúc rokom 1968, keď Zodiac začal posielať listy do novín s postupným prehupnutím cez takmer celé roky 70., počas ktorých môžeme sledovať ako si počínali s týmto tajomným vrahom detektívi od polície a novinári lúštiaci zložité rébusy. Niektoré dejové línie sú tak zručne natočené že máte pocit akoby ste boli priamo v dianí. Spomeniem hlavne prvý stret Zodiaca s dvomi mladými teenegermi sediacich v aute odstavenom na kraji lesíka, kde navôkol nie je žiadnej inej duše okrem nich, je natočený tak citovo chladno že vás najprv nečakaný výstrel zo zbrane úplne prekvapí a v momente vás zmrazí, tak akoby ste to v skutočnosti prežili alebo skôr stáli pred hlavňou pištole. Rozhovor Zodiaca so psychiatrom sediacim v štúdiu televízie je natočený tak brilantne, že vás rázom posadí z kresla kinosály priamo do stredu diania medzi hlavnými aktérmi rozhovoru, až tam ucítite chladný prístup a prešibanosť Zodiacovej mysle. Na všetkých scénkach je vidieť, že tie roky čo strávil Fincher študovaním dokumentov o Zodiacovi, sa veľmi zúročili v tom ako detailne dokázal vykresliť charakter masového vraha. Najviac údajov čerpal z knihy Robert Graysmitha, ktorého vo filme stvárnil Jake Gyllenhall. _Herecké obsadenie je postavené hlavne na výkone mladej hereckej nádeje akou je Jake Gyllenhaal ten hrá stále dumajúceho Graysmitha, ktorému prípad Zodiaca asi najviac poznačil život, ďalej sú tu herci vo vedľajších postavách napríklad v poslednej dobe opäť prebudený a vynikajúco hrajúci Robert Downey Jr. ako Paul Avery, Mark Ruffalo ako detektív David Toschi, Brian Cox ako psychiater Melvin Belli a nakoniec spomeniem v poslednej dobe dosť často obsadzovaného Eliasa Koteasa ako policajta Jacka Mulanaxa. Všetci spomínaný sa svojej šance predviesť herecké umenie chopili v tom najlepšom svetle ich prejav vo filme je nezabudnuteľný, dokázali nám priniesť atmosféru zo 70.rokov. _Hudba vo filme je hlavne v doprovode piesní z obdobia kedy sa dej odohráva, pod hudbou sa podpísal neznámy David Shire , taktiež kamera bola pre mňa z dosť neznámym človekom ako je Harris Savides ale zas o to prekvapujúcejšia a musím len uznať kvality tohto kameramana, takpovediac bolo to skoro dokumentárne snímanie. U Finchera si pamätám že dosť často preferoval hudbu od Howarda Shore a kameru s Dariusom Khondji ale zmena mu vyšla a prospela. ║Rozpočet $65miliónovTržby USA $33,080,084Tržby Celosvetovo $84,785,914║ (pre vysoký rozpočet si film nezarobí na seba ale treba povedať že aj tak investované peniaze sa použili na jeden z najlepších thrillerov v histórii kinematografie, film Zodiac je umelecké dielo a nie komerčák a pokiaľ pri udeľovaní Oscarov nebudú mať klapky na očiach cena pre najlepší film pôjde do rúk Finchera ) ▐ Tržby za predaj DVD v USA $21,057,229 //počet predaných kusov 1,128,602/videl v kine 2x: 100%/ () (méně) (více)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Strhující mozaika faktů, která postrádá ohraničující rysy thrillerového žánru a doslova diváka vykoupe v jednom z nejzáhadnějších případů kriminalistické historie. Jediné, co bych vytkl, je stopáž, jinak se mi líbilo vše podstatné – stylizace, hudba, herecké výkony, pojetí postav. Zodiac je prostě hodně netradičním pohledem na atraktivní látku, ze které by většina režisérů udělala napínavou selanku s koncem, kde to vrah koupí do prsou a nazdar. Fincher se naštěstí přidržel faktů a vytvořil dokumentarizující, civilní a trochu retro podívanou, která mě osobně strašně bavila. Čekáte-li cosi atraktivního ve stylu "Sedm", do kina raději nechoďte. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

David Fincher se vrací na pole režie filmem o vrahovi, který nikdy nebyl dopaden a odsouzen. V úctyhodných 160 minutách mapuje celý případ Zodiaca a sekundují mu k tomu Jake Gyllenhaal (jedna z jeho nejlepších rolí v životě), Mark Ruffalo a Robert Downey Jr. . Fincher vytvořil hodně retro film, který je vizuálně nádherný a působivý. Bohužel si vzal velké sousto, protože případ byl vyšetřován cca 30 let a většinu těchto let uvidíte ve filmu. Časté skákání v čase z filmu skoro děla filmovou verzi kroniky jednoho případu. I přes dlouhou stopáž, která možná odradí hodně lidí, je Zodiac velmi kvalitní film, který se do kin nedostává příliš často. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James Vanderbilt .. Víc než o násilných kriminálních činech je tento film o posedlosti z vyšetřování, o zničující touze spatřit tajemnou tvář Zodiaca (či jakéhokoliv vraha). David Fincher je tentokrát ve vizuálních hrátkách značně střídmý, byť je jeho rukopis a cit pro uhrančivou stylovost zřejmý i tak. Dobová atmosféra, mých oblíbených let sedmdesátých, dýchá z každého záběru a perfekcionalismus režijního vedení se s ní doslova snoubí. K hercům bez připomínek, casting je pestrý a výkony bez zádrhelů. Problémem byl pro mne vlastně jen obsah (resp. jen jeho část), který zaobírá celé, více než třicetileté vyšetřování a při neustálém skákání o hodiny, dny, týdny, měsíce, roky je trochu únavný a stereotypní. Když se totiž vraždí a odhalují dopisy, má to náboj a šmrnc. Když Jake „Graysmith“ Gylenhaal dohledává spojitosti pro svoji knihu osloví Fincher zručně budovaným napětím, plným nejistoty. Za rozvleklou a poměrně nezajímavou střední část policejního vyšetřování, které končí přešlapováním v kruhu, mezi vražděním (kterého je překvapivě málo) a finální psychologickou studii posedlostí, však nemohu jít na maximum. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ve spojitosti s tímhle filmem mě vždycky napadne slovo vytříbený. Fincher při své tvůrčí pauze neztratil nic ze svých vypravěčských schopností a opět nechává diváka zapadnout do prostředí a pátrat s hrdiny po tajemném vrahovi. Ten film má všechno tak... vytříbené, že mu téměř není co vytknout :) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Stav hodnotiteľa tesne po projekcii: plne uspokojený film-rozkošou...jednou z najsilnejších za posledný rok. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Něco na způsob politických thrillerů Olivera Stonea, pečlivá a pracná rekonstrukce složitého a mýty opleteného kriminálního případu, Fincher ale nejde stejnou cestou jako Stone, vyhýbá se upřednostnění jedné z verzí, nechává diváka na pochybách, možná i tápe celým filmem s ním, hledá, analyzuje... Jsou to trochu zfilmovaná akta této kriminální causy plná faktů a stop, jejichž interpretace je na základě jejich torzovitosti tak nejednoznačná a otevřená, že v kině zažijete pocit, jaký musí mít detektiv léta marně pracující na nevyřešeném případu. Je to jedna z mála detektivek bez konce, už tím je zvláštní. Fincher však už jiná pravidla žánru neporušuje, zato přistoupil k natáčení celého filmu na to, čemu jsme u něho zvyklí, hodně jinak, civilně, zmizela, pro jeho filmy typická, vždy tak pracně budovaná temná atmosféra (jsou tu jen náznaky - návštěva u starého kinofila v domě se sklepem...), je znát patrný posun ve vývoji jeho filmového cítění, snímek tak sice ztratil po emocionální stránce (oproti třeba Seven), získal ale na přesvědčivosti. Po formální stránce je ale naprosto dokonalý - přesně vystižená retro atmosféra konce 60. a 70. let, geniální střihové přechody (například zrychleně snímaná stavba mrakodrapu, který se v závěru rozsvítí a ožije...), velmi povedený casting (zaujal mne hlavně Robert Downey Jr. bojující s démony intelektu a alkoholu). Hodně dobrý, i když netradiční detektivní film, jemuž ale chybí ona pověstná špetka, jež dělá film nezapomenutelným... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"There's more than one way to lose your life to a killer". Již dlouho neměl film tak výstižný slogan jako právě Zodiac. Tady jde o něco jiného než-li o běžný mysteriózní thriller. Klasické thrillerové schéma uvolňuje prostor postavám kolem vyšetřování a jejich posedlostí prací s důrazem na katastrofální dopad, který to pro ně a jejich okolí nevyhnutelně má. Zodiaca nelze neporovnat s jihokorejskými Vzpomínkami na vraha. Což je trošku paradoxní, jelikož ty byly svého času poněkud nedůstojně a lživě prezentovány jako temný thriller ve stylu Sedm. A nic nemohlo být dál od pravdy. Přirovnání Zodiaka k této asijké záležitosti se ovšem přímo nabízí; mají k sobě velmi blízko. Přes inteligentní a zajímavý scénář (a to i pro znalé tohoto případu), přesnou výpravu, dokonalou stylizaci a naprosto přesvědčivé herce je nakonec zas a znovu největším Fincherovým esem v rukávu atmosféra. Z každé scény ji přímo ždíme a tak ani pořádně nezaregistrujete, že se vlastně takřka tři hodiny hodiny pouze vedou dialogy... PS: Fincher, ve spolupráci s Vanderbiltem, opět prokázal, že je machr na "nezfilmovatelné" předlohy. Tady se jim navíc podařil husarský kousek. A sice, že je to ještě o chlup lepší (a aktuálnější) než Graysmithova kniha. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

24.02.2021

Tak se zdá, že starý dobrý David Fincher se přece jen vrací. Režisér pecek jako Sociální síť či Zodiac totiž nejenže chystá nový film, zároveň se ale bude jednat o temný thriller z pera scenáristy… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama