Reklama

Reklama

Zodiac

  • USA Zodiac
Trailer 2

Rozvedený Robert Graysmith pečuje o synka a pracuje jako karikaturista v San Francisco Chronicle. Tady se také v srpnu 1969 dostane k případu záhadného vraha, který o měsíc dříve v kalifornském Vallejo zavraždil mladou Darlene a těžce zranil jejího přítele Mikea. Vrah rozeslal redakcím řady novin dopis, v němž tvrdí, že vraždil už v prosinci, a požaduje zveřejnění zvláštní šifry. V září zaútočí znovu a jeho oběťmi se stanou Cecilia a její přítel Bryan, který vražedný útok přežil. Robert začíná být případem posedlý a obtěžuje redaktora Paula Averyho, který o něm má psát. Po čase se spřátelí a společně sledují nejen další zločiny a zprávy, které vrah novinám rozesílá, ale také práci detektivů pověřených vyšetřováním. Averymu se podaří získat důkazy, že dosud záhadný vrah, přezdívaný Zodiac, poprvé vraždil už v roce 1966, kdy se jeho obětí stala studentka Cheri Jo. Zodiac oznámí, že už své zločiny nebude zveřejňovat. Detektivům se podaří dostat na stopu Arthura Leigha Allena. Důkazy proti němu však nejsou dostatečně průkazné, a tak musí být propuštěn. Policistům se stále nedaří dopadnout vraha ani usvědčit Allena, považovaného za hlavního podezřelého. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 358)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštně natočený film, ale David Fincher jiné filmy neumí (a díky bohu za to). Na začátku filmu jsem si říkala, že se mi film líbit nebude a určitě se u něj budu nudit, nakonec jsem byla docela mile překvapená. Je fakt, že mně malinko štvalo ten neustálý časový posun, při kterém jsem byla občas trochu zmatená, ale jinak film měl správné napětí, o které se ke konci postaral hlavně Jake Gyllenhaal (prostě správný skautík). A konec (spoiler!) mě taky hodně zaujal, říkala jsem si, že je divné, že Arthur Lee Allen byl hlavní podezřelý, dokonce ho usvědčili i přeživší, ale DNA a ostatní důkazy vůbec neseděli. Divné a záhada Zodiac zůstává nevyřešená. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Prvních 45 minut na mě vůbec nezapůsobilo, připadalo mi, že se zde všechno odehrává strašně rychle a navíc mi to přišlo poněkud průměrné a nezajímavé. Až pak jsem se do toho konečně dostal a začalo to být napínavé, i když ten dojem průměrného filmu mi chvílemi zůstával a vůbec by nebylo od věci, kdyby si Fincher v některých scénách s atmosférou lépe vyhrál. On sám není špatný režisér, jen mě z nějakého důvodu žádný jeho film nedokázal natolik zaujmout, abych z něj byl nadšen. Prostě mu pro to chybí větší cit a talent. I tak se mi ale Zodiac líbil, pomalejší průběh vyšetřování vypráví perfektně a líbilo se mi i to, že je na pozadí znát linie o posedlosti novináře odhalit identitu Zodiaca za každou cenu, až ztrácí vztah se svojí rodinou. Škoda jen, že tuhle linii Fincher nerozjel víc do hloubky a ponechal ji poněkud "hollywoodskou". Dvě hodiny čtyřicet na to je poměrně dost. Btw, teď ten film zrovna věží v televizi a zjistil jsem to až teď, co jsem dokoukal originál s titulky. Tohle se mi stalo už podruhé :D 4* ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na vysoké hodnotenie filmu, meno uznávaného režiséra, komentáre plné chvály a odporúčania na tento film pri iných filmoch som mala pomerne vysoké očakávania. Zodiac je ozaj veľmi pútavo natočený film, nie žeby ma to vôbec nezaujímalo, ale žiaden wow moment sa u mňa nedostavil. Chápem, že keďže ide o skutočný príbeh, tak samotný scenár musel byť prispôsobený reálnym skutočnostiam, možno preto, že som to vopred nevedela, stále som čakala nejaký super twist alebo niečo, minimálne moment prekvapenia. Málokedy mi vadí dĺžka filmu, práveže mám rada, keď má film nad 2 hodiny, ale toto bolo veru na mňa pridlhé. Aj keď to bolo ozaj výborne natočené, hralo tam veľa slávnych hercov, David Fincher patrí medzi mojich obľúbených režisérov, druhýkrát by som už nemala potrebu ani chuť si Zodiaca znova zapnúť a preto udeľujem 3 a pol*. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Připomenutí filmu, kterej se prostřednictvím Jakea Gyllenhaala stávál míň a míň snesitelnej. Navíc krimošky děla dobrým filmem napínavej, nejlépe drsnej konec. A hlavně s dopadením a vyřešením. Tohle je jak padesátý sledování záznamu fotbalu, kterej  v sedmdesátý minutě přeruší silmá bouřka. Průměr jak prase. 60%. ()

baaaja 

všechny recenze uživatele

Tak nevim jestli jsem koukala na stejnej film jako většina ostatních, co tady píšou komentáře, ale musim říct, že jsem od toho čekala o moc a moc víc... tolik let ,během kterých se děj odehrával, vměstnaných do 160 minut filmu prostě vždycky musí být v něčem na závadu. Jen co se stala jedna vražda, děj hned přeskočil o pět let dopředu, aby se mohla stát další. Timhle filmem se na vás nahrne jen spousta dat a faktů a neuvidíte skoro žádnou akci nebo napětí... prostě zklamání. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení!!! A příjemné překvapení :) Poměrně nezvyklý Fincherův film (režijně spíše blíže "umírněné" Hře, než "rozjívenému" Klubu rváčů), který ale funguje bezvadně. Soustředěná, lehce "staromódní", režie pečlivě buduje atmosféru a stahuje neviditelně smyčku, takže najednou ke konci cítíte velikou tíseň a sami se divíte, kde se vlastně vzala... Scény se Zodiacem jsou značně odporné (zvlášť ta u jezera je opravdu hnusná), ale do značné míry jsou to právě tyhle scény, které udržují napětí v první rozjížděcí půlhodince... zbytek už je silná studie sebedestrukce, pokrytectví, a času, díky kterému lze asi zapomenout opravdu na všechno... 4,5* ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Zodiac je majstrovskou dobovou a autentickou detektívkou. Fincher sa tentoraz osvedčil nielen ako vynikajúci režisér, ale i kriminalista. Napriek nesporným kvalitám však nie je Zodiac filmom pre každého. Skôr naopak, pre ozajstných filmových fajnšmekrov, ktorí vedia prepracované filmové remeslo oceniť. Film je totiž prešpikovaný dialógmi a ak hľadáte aspoň zopár „oddychových“ sekvencií, ste na zlej adrese. Film je náročný na mená, miesta a udalosti – samozrejme k lepšej orientácií napomáhajú informačné (plne autentické) titulky. Tí, ktorí (za predpokladu sledovania filmu v originále s titulkovou podporou) čítajú každý riadok do konca a radi pátrajú po stopách vrahov s entuziastickým detektívom (alebo karikaturistom), si prídu na svoje kopcovitou mierou. ()

ifa 

všechny recenze uživatele

Dokonalý selfmarketing alá Zodiac, hra na kočku a na myš, psychologická studie amerického Jacka Rozparovače.První polovina probíhala ve velmi příjemném tempu, ke konci možná trochu docházel dech, ale pohledem jsem ani nezavadila o nic jiného. Skvělý Gyllenhaal stejně jako celé obsazení. Trohu jiný Fincher, který mi sedl. 4,5 * ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Tato do posledního puntíku vypiplaná kriminálka je posledním filmem, který mi z Fincherovy tvorby zbýval. Už tady naznačil jistý úklon ze svojí tradiční tvorby, což pak potvrdil Benjaminem, což je na jednu stranu na pozitivum, ale na druhou stranu můžu taky s klidem říct, že je to dle mého jeho nejslabší film. Trvalo to hodně dlouho než jsem se do toho dostal a přestože bylo jedním ze smyslů snímku zobrait pátrání po Zodiacovi v takových detailech, chvílemi se to až zajídalo. Chyběla mi tomu dynamika, čímž nemyslím akci, ale prostě to nemělo tak úplně spád. Teprve když se začala čím dál tím více prohlubovat Gyllenhaalova posedlost po objasnění případu, začal mě film pohlcovat (tahle část se dá interpretovat i jako obecné pojednání o lidských posedlostech). Fincher zase vychytal gradaci, díky které můžu teď chvíli po projekci zhoditit i přes úvodní tvrzení za nesmírně povedený. ()

zuzinka2 

všechny recenze uživatele

Přestože David Fincher patří k mým největším oblíbencům, tento film na mě doma čekal hodně dlouho než jsem mu konečně dala šanci (musím přiznat, že hlavně kvůli jeho délce). Ale potom co jsem ho zhlédla vůbec nelituju těch 160 minut strávených jeho sledováním. Pro ty, kteří stejně jako já očekávali něco na způsob Fincherova předchozího snímku Se7en, který má podobný námět, budou překvapeni. Tento snímek je podáván skoro jako dokument a navíc ve druhé polovině filmu se neobjevují žádné vraždy a snímek se soustředí na vyšetřování a na urputnou snahu vyšetřovatelů zjistit, kdo vlastně Zodiac je. Sledujeme vlastně tři linie - detektiva v podání skvělého Marka Ruffala, novináře (Robert Downey jr.) a karikaturistu, kterého naprosto skvěle stvárňuje Jake Gyllenhaal. Není zde ani mnoho šokujících a hrůzu nahánějících scén (ale těch málo opravdu stijí za to - viz. scéna se sklepem). Musím zmínit, že se skvěle podařilo vystihnout atmosféru 70. let, kdy faxy byly něco neobvykléhoho. ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho se mi film válel na hadru až sem při sledování seriálu Millenium narazil na epizodu 2x13 která mě donutila se ihned podívat i na tohle. Už dlouho mě 2,5h tak nemrazilo v zádech. Snad jediná vítka je právě ta délka, ale žadný muka to nebyly. Jen škoda že sem i bez větší znalosti případu věděl jak to dopadne :( ()

wohna 

všechny recenze uživatele

Příběh Zodiaca sleduji. Přečetl jsem několik knížek, článků z novin a mnoho dalších. A konečně jsem se i dočkal filmového zpracování. Vynikající herci Gyllenhaal, Downey jr. a Rufallo. Gyllenhall jako novinář zapálený do případu. S tím vším mu pomáhá cynický a alkoholický Downey jr. Výtečná atmosféra filmu. Typická 60. a 70. léta. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1007. hodnocený film: Jak jen se mi mohl tenhle famózní thriller tak dlouho vyhýbat. Neví, čím to bude, ale nějak jsem přišel na chuť Jakeovi Gyllenhaalovi a jeho hereckýmu umu. Rober Downey Jr. je pro mě taky skoro nováčkem na filmovém plátně, neboť jsem s ním taky moc filmů neviděl. Určitě ale jsem nadšenej z celýho filmu a i jeho jednotlivých zápletek. O to lepší mám pro film hodnocení, když jsem zjistil, že je natočen podle skutečnosti. Na jednu stranu jsem nadšenej z toho, jak je vrah rafinovaně chytrý a na druhou stranu mi jde mráz po zádech, když si uvědomím krotost člověka, který tohle dělal a činilo mu to potěšení. Film celou dobu působí tak jakoby samozřejmě a ani se nesnaží nějak šokovat. Přináší všechny ty mordy s klidností a díky té se pak daří filmovým tvůrcům znervóznit diváka. 5* si film jistě zaslouží, protože dokáže skvěle využít hereckého talentu obou hlavních představitelů a zároveň přivést velice zajímavý příběh. 5* ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

No to tempo po té hodině a půl malinko polevilo, jenže to bylo tak napínavé, že se ani o žádném polevování moc nedá mluvit. Neznám film, co by neměl nějakou slabší chvilku, stopáž, scénu. To by jinak nebyl film. Ale popořádku. Začlo to nejdříve první vraždou, kdy odbouchl ženu a muže v autě, potom zabil na pláži ženu a muž přežil, pak zastřelil muže v taxíku. Tohle jsou jen scény, které byly natočené, nespočet dalších bylo jen prodiskutováno, ale k závěru se i ti nejlepší vyšetřovatelé dostávají těžce. Celý film je založen na pravdě, ale na otevřené pravdě. To pravé odsouzení nikdy nepadlo, jsou to jen doměnky lidí sledující tento případ a tímto se stal vlastně film ojedinělým a zajímavým. David Fincher a jeho typycký styl. Tradiční krimi atmosféra, ohromně napínavý děj, skvělé herecké obsazení, mimochodem Gyllenhaal zde opravdu skvělý herecký výkon. Dramatická hudbička Davida Shirea. Myslím si ale, že tohle není nejlepší film Davida Finchera, i když kvalitou se Zodiac škrábe hodně vysoko, klasiky typu Sedm, Hra, Klub Rváčů nebo například celkem nový film o Benjaminu Buttonovi to prostě nepředběhne, ale moc se mi tenhle film líbil a jsem hrozně rád, že jsem mohl vidět další skvělé Fincherovo promyšlené a diskutabilní dílečko. Jen tak dál. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Parádní detektivka se sympatickým týmem vyšetřovatelů, která je i na dost dlouhé stopáži schopná diváka bavit po celou dobu. K tomu je to velmi zajímavý kriminální případ, který rozhodně stojí za to znát. Akorát mi tam chyběla nějaká přidaná hodnota, která by z filmu udělala víc než nadprůměr. 85% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Zodiac je asi jediným filmem od Finchera, který mě nechal tak nějak chladnou. Obsazení je sice opravdu hvězdné, jenomže příběh je podán tak nějak nezajímavě a odtažitě. Scény, když Zodiac vraždí jsou samozřejmě mrazivé a patří k tomu nejlepšímu, co tento film mohl nabídnout, ale vyšetřování jsem shlédla spíše nezaujatě. Bavila mě spíše linie s Jakem Gyllenhaalem a jeho vyšetřováním na vlastní pěst, nicméně to prostě ten film neutáhlo. Žádná scéna není vyloženě k zapamatování. Fincher to umí i líp. ()

agathon 

všechny recenze uživatele

úchvatné... čím vícekrát to vidíte, tím více žasnete. Vlastně nevím, co filmu vytknout. Analyzoval jsem ho jinde, tady Vás svými rozumy nebudu krmit. Jen upozorním: Zodiaca je třeba brát ne jako thrillerový nebo kriminální příběh skupiny postav, ale spíš jako úvahu autorů nad tím, co znamená být postavami v tomhle typu filmů. Famózní! ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Zodiac, předem musím říct, že je to film na který jsem se těšil víc jak čtvrt roku. Cestou do kina mě nabudilo dobré hodnocení tady na csfd, a koukl jsem na trailer. Začátek filmu byl výborný, člověka mrazilo a příběh ho doslova vtáhl. Jenže poté to začalo upadat. Ono zodiac je podle mě velmi těžké natočit. Navíc zde se autor snažil, aby neochudil diváka o žádnou informaci, která se v průběhu let k zodiacovu případu objevila a tak skáčeme po týdnech měsících a letech a to příběh poněkud roztahá, a z mrazivých scén se stávají scény plné konverzaci, zda ještě vyšetřovat a podobně. Následuje opět vynikající scéna s plakátem ale poté už je to zase takové nějaké nijaké. Zřejmě tento film chce být viděn více než jednou. Možná si to příště vychutnám více a hodnocení změním. Zatím je to na 3 gviazdki :o) ()

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

24.02.2021

Tak se zdá, že starý dobrý David Fincher se přece jen vrací. Režisér pecek jako Sociální síť či Zodiac totiž nejenže chystá nový film, zároveň se ale bude jednat o temný thriller z pera scenáristy… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama