Reklama

Reklama

Podivuhodný případ Benjamina Buttona

  • USA The Curious Case of Benjamin Button (více)
Trailer 4
USA, 2008, 166 min

Režie:

David Fincher

Předloha:

F. Scott Fitzgerald (povídka)

Scénář:

Eric Roth

Kamera:

Claudio Miranda

Hrají:

Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng, Mahershala Ali, Jared Harris, Elias Koteas, Phyllis Somerville, Tilda Swinton (více)
(další profese)

Benjamin Button se narodil v New Orleans té noci, kdy skončila první světová válka. Rodiče místo radosti čeká šok. Zjistí, že jejich syn vypadá jako stařec. Matka umírá krátce po porodu a vystrašený otec ho položí na schodech starobince v černošské čtvrti, kde ho najde černá kuchařka Queenie a rozhodne se jej přijmout za svého. Lékaři mu nedávají moc dlouhé šance na život - jeho tělo je opotřebované, jako by opravdu žilo už osmdesát let. Zatímco všichni očekávají, že chlapec zemře, on celý život mládne. Časem se vydává do světa, aby zjistil, že nejlépe mu bylo doma. Po svém návratu se setkává se svou přítelkyní z dětství, z které je nádherná žena. Vznikne mezi nimi silné pouto podporované vzájemnými sympatiemi, které postupně přerůstá v hlubší cit. Jak ale jejich vztah vydrží, když Daisy je předurčeno stárnout a Benjaminovi mládnout? (TV Nova)

(více)

Recenze (2 024)

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný případ Benjamina Buttona opravdu dostál svému názvu a stal se pro mne jedním z nejzajímavějších filmů, které jsem dosud viděl na vlastní bulvy. Dokonce ani nevadilo ani neuvěřitelných 166 minut jeho délky, stále bylo co nabídnout, i když a pár pasáží by se dalo vystřihnout. Zatímco v jiných snímcích jsme doma sledovali, jak někdo ne a ne zestárnout, v tomto můj oblíbený režisér David Fincher přišel na nápad udělat to naopak. A tak vznikl film o Benjaminu Buttonovi, který se narodil jako malé miminko zvenku, ovšem jeho vnitřní orgány a kosti byly jako u velmi starého člověka. Poté jeho vývoj nabral opačný směr, to jest zatímco lidé v jeho okolí postupně zestárli, on byl stále mladší a mladší a my jsme tak pod dokonalou maskou staříka poznali herce Brada Pitta. Hned na začátku jsme tak dostali odpověď na otázku, jak se filmový štáb vypořádá s vyobrazením miminka a starce v jednom. Bylo to bravurní a dokonalé, když se malé dítě s tváří starého člověka učilo chodit, poté se setkalo s malou holčičkou Daisy, se kterou měl o mnoho let později dceru anebo když nastoupil do své první práce jako námořník. Tento dlouholetý kšeft mu přinesl setkání se svou první láskou v ruském přístavu Murmaňsk a také nové přátele na palubě. A že je lidský osud nějak daný a člověk nanejvýš může uhnout z cesty, nicméně ty hlavní body svého života vždy musí protnout, o tom jsme se přesvědčili, když se po dlouhých letech setkal se svou dětskou láskou Daisy. Než však k tomu došlo, uběhlo několik desítek minut filmu, který byl vyprávěn se stejnou rychlostí jakou vyprávěl vtip lenochod v animovaném díle Zootropolis. Nicméně Fincher tím perfektně dokázal diváka vtáhnout do děje a navodit tu správnou atmosféru. Náš emocionální prožitek tak naběhl na více procent, než kdyby byl příběh jednoduše pouze převyprávěn. Když se oba hlavní hrdinové Benjamin a Daisy setkali potřetí, měli oba okolo čtyřiceti let a jejich vztah se konečně rozvinul na plné obrátky, takže spolu o pár měsíců později počali dítě. Když se narodilo, Benjamin pochopil, že když jeho dcera poroste, on by jí mohl být možná bratrem ale nikoli otcem a tak od těžce získané rodiny odešel. To pro mne byla nejdojemnější scéna, více jsem to prožíval, než když mu umřela máma, další blízcí jeho mládí, či námořníci z lodi Chelsea. Zbývalo jen počkat a dozvědět se, jak filmaři vyřeší jeho nejmladší věk. A opět se jim to povedlo dovést k dokonalosti, u slabších povah určitě nebylo o slzy nouze. Jedno však musím konstatovat, že Podivuhodný případ Benjamina Buttona je film na jedno podívání, podruhé bych to už nedal. A to ne kvůli silným citovým prožitkům, ale že celé to probíhalo velmi pozvolně a akcí bylo asi tolik, jako na hřbitově o půlnoci. Každopádně tleskám Fincherovi za netradiční příběh, téměř dokonale zpracovaný a výborně podaný divákům. Proto ode mne Podivuhodný případ Benjamina Buttona získává čtyři podivuhodné hvězdy ****. ()

J.Crusader 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který je jak dobré víno, čím starší tím lepší. Viděl jsem ho v době jeho uvedení do kin a nyní, po deseti letech, to musím potvrdit. Ale, jenže... není to hlavně tím, že uvědomovat si, co za klenot se v tomto filmu skrývá, dokáže člověk tím, čím víc sám stárne? Že čím sám je starší, tím více ocení ony motivy a linky zrození i smrti, ve filmu obsažené? Jakožto i oslavu běžného lidského života a štěstí pomíjivých okamžiků? Před deseti lety jsem film shlédl a uznale pokýval hlavou. Nyní jsem film shlédl a několikrát v jeho průběhu či na jeho konci zamáčkl slzu. Mám obavy, že za deset let budu na konci bulet jako želva... Čas totiž nikoho nešetří, a je jedno jestli během něj stárnete nebo mládnete... ()

TomQ 

všechny recenze uživatele

Cítil jsem uričtou podobnost s Forest Gumpem (obojí podáno stylem vyprávění, obojí ukazuje celý život docela zajímavé postavy, včetně různých zaměstnání, účasti ve válce, vztahů s dívkami atd.). Gump je ovšem bohatší film ve všech ohledech, více humorný, více vážný, více dojemný, více k zamyšlení.... Jedním z problémů Buttona je i hodně velká délka, podle mě až zbytečně (udělal jsem si z filmu seriál). Námět zajímavý neokoukaný, ale trochu obtížně uchopitelný, protože člověk prostě cítí, že je to hloupost - a přitom film není sci-fi. Potěší aspoň to, že tvůrci se vyhnuli naprosto běžnému klišé - testování dotyčné osoby s určitou zvláštností ve vědeckých laboratořích. Benjamin prostě prožil celý život naprosto bez zájmu odborníků a vlády, resp. naprosto bez vědomí těchto institucí. Film příjemný, pěkně natočený, ale asi bych ho nechtěl vidět znovu. ()

Marty1905 

všechny recenze uživatele

Skvěle vymyšlený a ztvárněný film. Výběr herců nemohl být lepší. Lajna celého příběhu ukazuje, jak vše souvisí se vším. Mírně pošmurný začátek a konec. Dost mi to připomínalo film Forrest Gump (1994) s tím rozdílem, že tady děj probíhal od smrti po narození. Ve spouště částí se ale oba filmy velice podobají. ()

planetta 

všechny recenze uživatele

Krásny príbeh ktorý vás nebude šetriť v emóciách. Skvelé herecké výkony sú samozrejmosťou. Ale mohlo by to být o niečo kratšie. ()

majorzeman13 

všechny recenze uživatele

Dle mne jde o další nádherný,mistrovský,výborný kousek Davida Finchera. Po právu masky a vizuální efekty dostali Oscara. Vřele doporučuji ! Až na tu filmovou stopáž jde o"precizní" filmeček. ()

Tobias18 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů Davida Finchera, který je sice adaptací, ale i tak mě některé nápady v něm totálně odpálily. Byl jsem několikrát emocionálně zničen, a hlavně druhá, trochu dějově pomalejší polovina by měla být pro lidi, kteří plakali u Titanicu nepřístupná. Opravdu jeden z nejvíce emotivních zážitků u filmu v životě. Jedna z mých srdcovek. 100%. ()

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Na Finchera netypický film, který je někdy až moc rozvláčně romantický. Koneckonců je to skoro tříhodinový film na motivy dvacetistránkové povídky, takže většina děje s ní nemá nic společného. ()

EternalS 

všechny recenze uživatele

Melodramatické rozjímání o relativnosti a pomíjivosti času. Zrození, láska, stáří, smrt. Čím je člověk mladší, tím víc mu musí nepochybně unikat podstata tohoto díla. A naopak. Je mi pětatřicet a už teď vím, že až si Benjamina Buttona pustím zase za deset let, tak mě to rozseká ještě mnohem víc... ()

kosty23 

všechny recenze uživatele

Dielo, ktoré má jasné poslanie, ľudskú myšlienku ktorá sa prezentuje divákom v osobe Benjamina. Hodiny, ktoré ukazujú, že nič netrvá večne, že všetko plynie. Príbeh (ne)šťastnej lásky, pravého milovania sa navzájom. Vychutnávanie si života, každej maličkej radosti. Filozofická hĺbka, poukazujúca na jednoznačný pohľad na otázky týkajúce sa lásky, starostlivosti, vzťahov, zodpovednosti a celého života vo všeobecnosti. Uvedomujeme si po zhliadnutí filmu, ako sa správať k druhému, ako pozerať na, pre nás každodenné, veci. Skutočné problémy rieši Benjamin sebe vlastným jednoduchým, avšak zodpovedným spôsobom. Vynikajúci snímok, excelentné výkony, nádherné poslanie, milý humor...jednoducho zážitok. ()

J1R1K04 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastické, procítěné, nádherné, dojímavé rozjímání o životě a umírání. Ze začátku jsem měl sice obavy, jak se s takovým námětem popere zrovna David Fincher (aneb člověk, který umí nejlépe vytvořit temnou a depresivní atmosféru), ale moje obavy byly rozptýleny téměř stoprocentně, protože je to sice jiné, ale (téměř) naprosto úžasné. Fincherova precizní (a v tomto filmu i magická) režie, skvělé herecké výkony hlavních představitelů, výborná vizuální stránka, opravdu nádherná hudba a je plno dalších věcí, co se na tomhle filmu dá chválit (kamera, herecké výkony vedlejších postav a tak dále). První dvě třetiny je Benjamin Button opravdu nádherné a dojemné fantasy, v poslední třetině (kde už přichází na scénu romance) se už lehce táhne. No, ale i tak Benjaminovi musím nechat 5* a mám pro to celkem jasný důvod - už nějakou dobu jsem neviděl tak nádherný snímek, který (navíc) udržel mojí pozornost po celých 160 minut, což u mě není zas tak obvyklý jev. Fakt jsem nečekal, že zrovna mistr depresivní atmosféry natočí tak nádherný snímek. 95% ()

Richmond 

všechny recenze uživatele

Jedno slovo- GENIÁLNE. Okrem otrasnej zohavenej počítačom vytvorenej stareckej tváre Brada Pitta sa na to veľmi dobre pozeralo. Námet zaujímavý, scenár a dialógy pútavé, musím povedať, nenudilo. Brad Pitt a Cate Blanchett tu utvorili skvelý klišoidný oddnes až naveky pár a ja som to hltal. 5* 95% ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

A profesorem Moriartym se stává...

A profesorem Moriartym se stává...

30.09.2010

Když se mluvilo o obsazení hlavního padoucha v Sherlocku Holmesovi 2, padala zvučná jména: od Brada Pitta přes Hugha Laurieho až po Daniela Day-Lewise. Roli nakonec získal Jared Harris. Kdo, k čertu,… (více)

Reklama

Reklama