Reklama

Reklama

Podivuhodný případ Benjamina Buttona

  • USA The Curious Case of Benjamin Button (více)
Trailer 3
USA, 2008, 166 min

Režie:

David Fincher

Předloha:

F. Scott Fitzgerald (povídka)

Scénář:

Eric Roth

Kamera:

Claudio Miranda

Hrají:

Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng, Mahershala Ali, Jared Harris, Elias Koteas, Phyllis Somerville, Tilda Swinton (více)
(další profese)

Benjamin Button se narodil v New Orleans té noci, kdy skončila první světová válka. Rodiče místo radosti čeká šok. Zjistí, že jejich syn vypadá jako stařec. Matka umírá krátce po porodu a vystrašený otec ho položí na schodech starobince v černošské čtvrti, kde ho najde černá kuchařka Queenie a rozhodne se jej přijmout za svého. Lékaři mu nedávají moc dlouhé šance na život - jeho tělo je opotřebované, jako by opravdu žilo už osmdesát let. Zatímco všichni očekávají, že chlapec zemře, on celý život mládne. Časem se vydává do světa, aby zjistil, že nejlépe mu bylo doma. Po svém návratu se setkává se svou přítelkyní z dětství, z které je nádherná žena. Vznikne mezi nimi silné pouto podporované vzájemnými sympatiemi, které postupně přerůstá v hlubší cit. Jak ale jejich vztah vydrží, když Daisy je předurčeno stárnout a Benjaminovi mládnout? (TV Nova)

(více)

Recenze (2 023)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Po shliadnutí tochto filmu som premýšľal hodiny. A tie sa točili smerom dozadu. (A to mi úplne stačilo. Slza nekvapla, no pocit dokonalosti sa dostavil. Také som ešte nezažil. |Videno v Palace Cinemas Praha, 6.2.2009| ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tedy, nikdy bych si nepomyslela, že mě film jednoho z mých oblíbených režisérů, Davida Finchera nechá tak chladnou a po emoční stránce téměř nedotknutou. Už samotný námět je bezpochyby zajímavý a nezvyklý, a pod taktovkou takového kalibru, jakým Fincher je, jsem předpokládala, že se promění doslova v "pohyblivé zlato." Jenže film plynul a plynul, uběhly asi dvě hodiny a já zjistila, že to se mnou nic nedělá. Dokonce i Brad Pitt, ze kterého Fincher ve svých filmech dokázal vždy vytěžit maximum a já tak měla pocit, že to není "ten" hezoun Pitt, ale týpek, který fakt dost dobře hraje, mi zde přišel jaksi netečný, obyčejný a nevýrazný. Cate Blanchett je opět neskonale nádherná. Atmosféra i vizuální podoba velmi precizní. Bohužel Benjamin Button pro mě nebyl takovým zážitkem, jak jsem myslela. Byl až příliš cítit tou Hollywoodskou komerční velkolepostí, rádoby schovanou za "extraordinary story", který prostě musí dojmout každého. Vše však příliš hrálo na efekt a emoce. Vyumělkované. To je možná to správné slovo. Fenomenální hudba Alexandra Desplata je asi tak to jediné, co ve mne zanechalo nějakou emoční odezvu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po neskonale dlhej dobe som spatril ďalší filmový rozprávačský zázrak. Vznešený, pôvabný príbeh, ktorý svojou prijateľnou absurditou v príbehu pôsobí neskutočne ohurujúco a kvalitami atakuje najvyššie priečky mojej filmovej topky a už behom prvých pár minút zmazal všetky sklamania z predchádzajúceho Fincherovho filmu. Superlatívom by sa dal okomentovať každý aspekt filmu. Cez hercov, réžiu, dokonale kúzelnou atmosférou až po všetky oscarové vychytávky, na ktoré je film nominovaný. Námet a myšlienka filmu však jednoznačne dominujú nad všetkými statnými superlatívmi, ktoré filmu právom prináležia. Benjamin Button pôsobil na mňa takou silnou aurou filmovej postavy, akú som naposledy cítil z postavy Forresta Gumpa a navyše nepatrné déjà-vu som pocítil aj v spojitosti s fantasy prvkami, podloženými skutočnými udalosťami. To však neuberá na atraktivite, práve naopak. A ešte stále som voči tomu nenásytný. 100%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nemít volné lístky do kina, na Podivuhodný případ Benjamina Buttona by mě asi nikdo nedostal. A věděla jsem proč. Ne, není pochyb o tom, že je Benjamin Button skvěle natočený, zajímavý, že má řadu výborných momentů (hodinář, vojáci běžící pozpátku, muž vyprávějící své příhody s blesky), jenže jako celek tento film zrovna moc nefunguje. Jaká byla vlastně pointa? Proč to ve mně nezanechalo žádnou stopu? Proč mi to připadalo zdlouhavé? Proč jsem si chvílemi myslela, že sleduji Amélii nebo Forresta Gumpa? ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Hlavní ústřední dvojici to neuvěřitelně jiskří, hudba válí a David Fincher opět parádně režíruje. Pro mě 166 min dost velká stopáž, ale zde jsem délku vůbec necítil, po celou dobu jsem se nechával unášet poutavým příběhem, který byl místy i humorný. Těžko nacházím nějakou chybu, mé hodnocení 5 hvězdiček… ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nejcitlivější a mnou nejprožívanější byl z celého filmu závěr. Těch několik posledních minut, ze skoro tříhodinové životní zpovědi, mi naplnilo slzné kanálky, protože něco takového já opravdu těžko rozdýchávám. V průběhu filmu jsem byla zvědavá, jaký tomu autor dal konec a taky mi to hodně připomnělo film Velká ryba. Moje "elfka" v tomhle filmu zářila nádherným a jasným světlem romantického opojení tance a hudby. Skláním se před maskérkami a maskéry, jejichž velká představivost a um dokonale stylizovali oba herce do jejich postav stárnoucí ženy a mládnoucího muže. Bylo mi líto pak těch hodin :-) taky se hned jen tak nevidí, že by některé vyměřovaly čas pozpátku. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Skutečně dlouho jsem rozmýšlel, jestli je to na 5 nebo spíš na 4. Podobně jsem to promejšlel třeba i u Schindlerova seznamu, i když z jiných důvodů. Tohle byl skutečně oskarový film! Byl vypiplaný, divák se mohl kochat detaily, kterých bylo nekonečno (fakt! po všech stránkách!), skvělé masky, které si člověk vychutná jen v kině, občas fakt trhlej humor, obrovská délka, kterou jsem skutečně vzal zavděk a přál si, aby film nikdy neskončil a já se dál mohl kochat neuvěřitelně zručným provedením tohoto filmu (pokud by tvůrcům nedošly nápady) atakdále... Ale cítil jsem z toho i takovou umělost - vše bylo děláno hrozně na efekt, s cílem ohromit a vyhrát oskary, všechno, nejen drobnosti jako úžasný start raketoplánu. Bylo to tam cítit, bylo to umělé, jako masky na tváři Brada Pitta, ačkoliv to byly asi nejpovedenější masky, které jsem kdy ve filmu viděl. Na druhou stranu by mně vůbec nevadilo, kdyby podobných filmů vznikalo víc. A ostatně většina diváků to také oceňuje - soudě dle dobrých tržeb, plných kinosálů. Tak proč tomu nedat 5*****. Víc takových filmů...! ___ Zajímavej komentář: Nathalie. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelná lehkost Benjaminova žití doplněná o pár nezapomenutelných historek pozoruhodných postav s nimiž se setkal na své cestě proti proudu času. Etapa vymezená jedněmi pozpátku jdoucími hodinami o lásce míjející se v čase. Nebýt svazujícího rámce současnosti, v němž je stará Daisy na nemocničním lůžku a slabšímu rozjezdu, mohlo se jedna o dokonalý film. Fincher na sebe vrší jeden nádherný výjev za druhým a nechává příběh jen tak plynou, aby v několika málo okamžicích vyrazil divákovi dech. Ale nemůžu se zbavit pocitu, že kdybych film zastavil kdekoliv mohl bych si výsledný obraz pověsit na stěnu jako vrcholné malířské dílo, avšak zcela bez závanu originality. I tak se jedná o pozoruhodný snímek, který si zaslouží trpělivost. 8/10......po několika produmaných týdnech se ukázalo, že ze mně Button jen tak nevyprchal a později možná přibude i ta 5*. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo (minimálně po technické stránce). Tak by se dal popsat film o životě Benjamina Buttona. Fincher vytvořil naprosto precizní audiovizuální dílo s excelentními herci a tak strašně poutavým scénářem, až jsem měl občas pocit, že skrze režiséra promlouvají nadpozemské bytosti. Nejkrásnější věcí na filmu je ale onen "život". Celý příběh je hlavně o něm, o jeho úskalích, o jeho krásách, o jeho událostech ať jsou špatné či dobré. Nezáleží na vašem věku, barvě pleti či vyznání. Můžete být teenager, můžete být senior. Můžete být profesionální šachista či nájemný vrah. Ať jste cokoliv, vždy najdete sebe sama v Benjaminově cestě skrze čas, jenž se ukrutně rychle krátí. Tento skvost mi připravil největší emocionální vypětí od prvního shlédnutí Rekviem za Sen a nepopsatelně zkrášlil den. Děkuji Davide, Brade a Cate. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem nečekal, že mě BUTTON tak vezme, ale ona byla radost sledovat jeho životní příběh. David Fincher, mám pocit, použil stejně puntičkářský přístup jako u ZODIACA a jen ho narouboval na pohádku o mládoucím chlapíkovi, který si přes svou zvláštnost klestí cestu životem. Herecký koncert Brada Pitta (přestal jsem se divit nominaci na Oskara) prosvítá i přes masku a naprosto přirozené triky skvěle dopňuje zrzavá Cate Blanchett. Srovnání se Zemekisovým FORRESTEM GUMPEM se sice nabízí, ale PODIVUHODNÝ PŘÍPAD BENJAMINA BUTTONA vítězí nad přiblblými eskapádami decentím humorem a svou minimalističností. Znovu velká poklona Fincherovi a také Pittovi. P:S: Opravdu se vyplatí vidět to v kině. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vysoce inteligentní, špičkově natočená a nevtíravě podaná romance. Fantastická kamera, nasvícení, hudební podkreslení a celkově vystižený feeling, který tu hraje podobně klíčovou roli jako třeba v Blade Runnerovi, Anglickém pacientovi, či 1492. Audiovizuálně unášející klenot, který mne však nedokázal strhnout, což považuji za tristní nedostatek. Otázka je kde je chyba. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jestli se ještě v dnešní době dají vytvořit originální příběhy, tak tento film je skvělým překladem. Příběh o Benjaminu Buttonovi, který nestárne, ale naopak mládne byl sice napsán již před osmdesáti lety, scénáristovi se však povedlo příběh naroubovat na moderní dobu. Hlavní dvojice je naprosto dokonalá a vše šlape tak, jak to u silně emotivního filmu být má. Jistě se tu najde podobnost se skvělým Forrestem, jako třeba retrospektivně vyprávěný příběh, ale jinak film vypráví úplně o něčem jiném...100% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(2x) Benjamin Button je zcela určitě film na vícečetné shlédnutí. Dle rozpoložení je možné ocenit jednotlivé složky, Fitzgeraldovo téma, opulentní herectví Pitta a Blanchett či malý dokonalý koncert Tildy Swinton, které se podařilo si ukrást dobrou polovinu filmu pro sebe. Mám slabost pro atmosféru předválečné New Orleansu a jsem ráda, že se jí Fincher takto poklonil. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Smyslnost času i opojná slast Filmu vyjádřeny na ploše uceleného, procítěného a rytmického hymnu na život ve všech jeho metamorfózách. Podivuhodný případ par excellence, z jehož formální i obsahové košatosti se ještě teď tetelím blahem! 10* s přáním minimálně stejného počtu Oscarů. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Naprosto originální a kouzelný příběh doprovázený nádhernou hudbou... Mám pocit, že by si tento snímek zasloužil mnohem obsáhlejší komentář, ovšem po jeho zhlédnutí nemám slov. Upozorním jen na komentář Mattyho, protože téměř vystihuje to, co bych chtěl říct. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 3: Masky a vlasy / Vyprava / Vizualne efekty + 8 nominacii: Najlepsi film / Rezia / Herec v hl. ulohe Brad Pitt / Kamera / Kostymy / Strih / Hudba / Adaptovany scenar _______ Velmi malo chybalo k piatej hviezdicke, kazda sekunda filmu je dokonale premyslena, nadherne natocena. Mozno len trosku nadbytocna a zdlhava mi prisla scena s Tildou Swinton, ktora by nemusela byt vystrihnuta, ale aspon skratena. Dalej humorne zabery na dedka, ktoreho 7 x trafil blesk mi zlepsil pri filme naladu, pretoze sa v kine divaci vzdy smiali a este sa mi pacil zaber jednej udalosti, ktora by sa nemusela stat.... a teraz reziser ukazal asi pät osudov roznych osob pricom by stacilo, aby len jeden z tych ludi svoj osud zmenil a ta neprijemna udalost sa nemusela stat. Ale o tom je aj zivot - o nahode, osude... Aj napriek dlhej minutazi ma film dokazal bez problemov vtiahnut do deja a cas mi usiel rychlo a aj Brad Pitt a Cate Blanchett zahrali svoje ulohy vynikajuco, ale na nominaciu pre BAFTA a Oscara pre Brada Pitta sa mi to zase nezdalo, pretoze po druhom pozreti som si nevsimol, ze by tam Brad Pitt podal az tak vynikajuci vykon, skor mi priiel taky monotonny. Mimochodom obaja herci Pitt a Blanchett si spolu zahrali aj v drame BABEL (2006). Desplatova Hudba sa sice do filmu hodila, ale nedokazala vo mne vzbudit take emocie ako napr. hudba pri FORRESTOVI GUMPOVI (1994) alebo TITANICU (1997). Benjamin Button bol nominovany na Oscara za najlepsi film roka 2008 - zvitazil MILIONAR Z CHATRCE. David Fincher bol nominovany za najlepsieho rezisera - zvitazil Danny Boyle za spominaneho Milionara. Brad Pitt bol nominovany za najlepsieho herca v hl. ulohe - zvitazil Sean Penn za dramu MILK (2008) a Taraji P. Henson, ktora si zahrala Benjaminovu nahradnu matku, bola nominovana za najlepsiu herecku vo vedl. ulohe - avsak zvitazila Penélope Cruz za dramu VICKY CRISTINA BARCELONA (2008). _______ Brad Pitt - (Benjamin Button) +++ Cate Blanchett - (Daisy) +++ Elle Fanning - (7 ročná Daisy) +++ Jason Flemyng - (Thomas Button) +++ Taraji P. Henson - (Queenie) +++ Julia Ormond - (Caroline) +++ Tilda Swinton - (Elizabeth Abbott) +++ Elias Koteas - (Monsiear Gateau) +++ Produkcia: Kathleen Kennedy, Frank Marshall +++ (Videl v kine 03.02.2009 a v reprize 19.07.2011) +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Udělal jsem velkou chybu. Čekal jsem totiž po těch 13. nominacích mnohem víc, než jen dobře zvládnutý film. Čekal jsem něco, co se mnou pohne. Ale bohužel, nestalo se. Je to sice dobře odvedená filmařina, nějaké ty Oscary tam taky vidím (Masky, Hl. Role..), ale bohužel, čekal jsem víc. Mnohem víc. Ovšem určitě se vyplatí si tento film pustit. I já si jej rád pustím podruhé a budu doufat, že jsem něco přehlédl a po druhé projekci budu moct přidat na absolutní hodnocení. Uvidíme... Po Oscarech: Hm, tak chudák Benji nám vybojoval jen 3 Oscary. Takže jsem měl částešně pravdu... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nečekejte ryze životopisný film... nečekejte nového Forresta Gumpa (scenárista Eric Roth stojí za oběma hrdiny), i když podobnost je více než zřejmá. CCoBB je vskutku vybroušeným klenotem, kterého Fincher odvyprávěl svým typicky chladně pozorovacím způsobem. Ano, David Fincher, milovaný, maličkostmi posedlý režisér, jehož filmové dítko opět více mluví svou formou a stylem. Jde si opět vlastní cestou, odmítá být emocionálnější, vřelejší dnešnímu publiku nebo snad kratší. Jenže právě to může narušovat onu atraktivitu a úplné vtáhnutí do osudů hlavního hrdiny. Právě emoce mi tentokrát značně chyběly. Žádné vytahování kapesníků, ale jednoduše „srdce“ je při sledování filmu potřeba. Ale popořadě. Hříčkou, aby se padlí ve válce mohli vrátit ke svým rodinám, to celé začíná, a tudíž je nám představeno, že čas i pomíjivost lidské existence zde budou hrát důležitou úlohu. Jsme v New Orleans, první světová válka je u konce. Zoufalý otec odkládá po smrti rodičky nebohé novorozeně, konkrétně dítě s visáží osmdesátiletého starce se silnou artritidou v kloubech, který navzdory všem možným zákonům přírody postupně začne mládnout. Prožíváme jeho život v monstrózní velikosti, ve kterém se našel čas i na lásku; lásku, která má ovšem omezené trvání. Jsme svědky četných prostřihů do současnosti, která je vykreslena hranicemi nemocničního pokoje, kde Benjaminův jediný potomek Caroline (Julia Ormond) předčítá deník své umírající matce a dostane se jí mnohem víc. Snímek mnohdy drhne v nepříliš vypointovaných částech – za mě kupříkladu pasáže s Tildou Swinton nebo samotná ústřední postava disponuje, přiznejme si, psychologickou plochostí. Po trikové a zvukové stránce je CCoBB naopak dokonalý! Divák tápe, jak se může pětačtyřicetiletý Pitt takhle krčit na vozíku, jak může tak přesvědčivě udivovat hlasovými modulacemi i precizními změnami ve tvářích. Perfekcionismus je cítit prakticky všude. Herci taktéž jen a jen těší. Oduševnělá kráska Cate Blanchett coby Daisy fascinuje každým pohledem i pohybem – oproti jiným názorům mi tu typově přesně sedla. No, a nakonec onen fešák... Moc se mi líbí Pittova filmová cesta. Zaujal talentované tvůrce, i přes podezřele pěknou tvářičku se proslavil v náročných partech a zajímavých projektech. Stačí se podívat: právě spolupracuje s Terrencem Malickem nebo Quentinem Tarantinem. CCoBB možná zaujme akademiky (i když bych na to při samotném rozdávání cen – kromě masek a speciálních efektů – příliš nesázel), nicméně nikdy se nezařadí mezi opěvované snímky jako Se7en nebo Fight Club, které MNOHEM častěji vyplňují volný čas nejen filmových fanoušků!! ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

A profesorem Moriartym se stává...

A profesorem Moriartym se stává...

30.09.2010

Když se mluvilo o obsazení hlavního padoucha v Sherlocku Holmesovi 2, padala zvučná jména: od Brada Pitta přes Hugha Laurieho až po Daniela Day-Lewise. Roli nakonec získal Jared Harris. Kdo, k čertu,… (více)

Reklama

Reklama