Reklama

Reklama

Podivuhodný případ Benjamina Buttona

  • USA The Curious Case of Benjamin Button (více)
Trailer 2
USA, 2008, 166 min

Režie:

David Fincher

Předloha:

F. Scott Fitzgerald (povídka)

Scénář:

Eric Roth

Kamera:

Claudio Miranda

Hrají:

Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng, Mahershala Ali, Jared Harris, Elias Koteas, Phyllis Somerville, Tilda Swinton (více)
(další profese)

Benjamin Button se narodil v New Orleans té noci, kdy skončila první světová válka. Rodiče místo radosti čeká šok. Zjistí, že jejich syn vypadá jako stařec. Matka umírá krátce po porodu a vystrašený otec ho položí na schodech starobince v černošské čtvrti, kde ho najde černá kuchařka Queenie a rozhodne se jej přijmout za svého. Lékaři mu nedávají moc dlouhé šance na život - jeho tělo je opotřebované, jako by opravdu žilo už osmdesát let. Zatímco všichni očekávají, že chlapec zemře, on celý život mládne. Časem se vydává do světa, aby zjistil, že nejlépe mu bylo doma. Po svém návratu se setkává se svou přítelkyní z dětství, z které je nádherná žena. Vznikne mezi nimi silné pouto podporované vzájemnými sympatiemi, které postupně přerůstá v hlubší cit. Jak ale jejich vztah vydrží, když Daisy je předurčeno stárnout a Benjaminovi mládnout? (TV Nova)

(více)

Recenze (2 024)

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný příběh Benjamina Buttona mi připomenul Forrest Gumpa, není to můj šálek čaje. Film je oproti Forrestovi v pomalejším tempu a a vleče se to celý tři hodiny. ()

Filmárik 

všechny recenze uživatele

Už ani neviem pred koľkými rokmi som ešte v nebohom Blokbasteri čítal ohľadom plánovanej adaptácie poviedky ktorá sa pohrávala s opačným rastom človeka a mal ju točiť David Fincher. No táto kačica sa napokon do bodky naplnila a zároveň aj vydarila. Prudko originálny námet sa v rukách skúsených tvorcov premenil na výnimočný film ktorý sa skvelo sleduje až dokonca napriek tomu že sa dá od začiatku logicky vydedukovať ako skončí. Aj keď sa príbeh točí hlavne okolo Brada Pitta (ktorý to samozrejme zahral veľmi slušne) tak pre mňa je to hlavne film so skvelou Cate Blanchet a úžasnou Taraji P. Henson ktorej som jej rolu matky s obrovským srdcom uveril ako doteraz snáď žiadnej inej herečke. A aj keď tento film vo mne nezanechal príliš hlbokú brázdu tak odignorovať ho by bola obrovská chyba. ()

JakeG 

všechny recenze uživatele

MIstrovské provedení zamyšlení se nad lidským životem a časem. BTW. Bradley a Cate, nešlo zvolit lepší obsazení. Většina lidí považuje dlouhometrážnost filmů za mínus, já naopak, neb dává více prostoru pro ponoření se do děje, ovšem je-li ono dílo dostatečně koukatelné. Opět se mi hrozně líbili barvy, na ty já jsem ujetej. Někdo by řekl že jde místy až o kýč, ale proč ne, je-li fajně zpracován. Prostě po dlouhé dobé ukázkové dílko americké kinematografie, který mě dostalo. ()

-Marc- 

všechny recenze uživatele

Překrásný příběh. Jenž musel nutně skončit tak jak skončil. Cate Blanchett je přenádherná a rozkošná po celou dobu jejího života. Brad Pitt si zde asi naposledy zahrál mladíka (cca osmnáctiletého). Neuvěřitelné skoro tři hodiny. Není co dodat. ()

PDcz 

všechny recenze uživatele

4**** body Tak honem rychle, musíme se jít zase učit.. chjo ach.. [X] Minus 1* bod Hezká hudba, zajímavý příběh, Puntanela jak vyšitá (Rumburak byl první). Ale mooc dlouhé, až příliš. Když věmu délku filmu a zkusím si vzpomenout na děj co se odehrál, tak bych nevěřil tomu, že je to 166 minut dlouhé. Exterém, uberete pls. [X] Raději budu stárnout, může se vymlouvat, že mi bolí člověk a proto nemůžu malovat další pokoj. Ať to dělá někdo mladší, no ne? ()

René 

všechny recenze uživatele

Možná řemeslně dobře zvládnuté, leč jinak poněkud povrchní a bezobsažné ztělesnění kýče. Umělé, umělé, umělé, jako smích v některých sitcomech, jako úsměv politiků na billboardech, jako amarouny v "Návštěvnících". Jedna hvězdička za originální námořní bitvu a informace o kolibříkovi. ()

optimus0s 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý film, který se dosti podobá Forrestu Gumpovi, ale neni horší a ani lepší. Je jiný a laskavý a dojemný zároveň. O kvalitě triků netřeba se zmiňovat, ty jsou dokonalé, stejně jako celá stylizace. ()

issoumaila 

všechny recenze uživatele

Benjamin Button ako Brad Pitt. Správna voľba? Ja si myslím, že hej Pittovmu charizma som to zožral. Daisy ako Cate Blanchett? Voľba tento krát opä správna z mojho hľadiska. Od režiséra som čakal veľa a dostal som viac. Tak kde je chyba? Možno ani tak nikde? Možno. Veľmi dlhá ukážka toho ako človek namiesto starnutia pre zmenu mladne. Prvých 30 min cca mi prišla snímka BB ako nadfilm. Svoj pohľad som nedokázal odtrhnúť od obrazu a očakával som ako to v konečnom dôsledku nakoniec dopadne. A tu to nastalo. Film začína byť umelý a nútený, miestami možno dokonca nudný. Striedavé pasáže toho kvalitného a slabého. Hmmm Benjamin Button vo mne i cez to všetko zanechal pocity nadšenia a dokázal vo mne i po dňoch prvého pozretia vyvolať vzpomienky. Cez všetko zlo 8/10 ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Není slaďák jako slaďák a Benjamin je toho příkladem.Dlouho jsem ten film odkládal, dokonce jsme chtěl se na něho nepodívat a ted můžu s klidem říct, že by byla chyba nevidět tak kultovní emocionální trhák. Tak perfektní scénář zcela schová stupidní režii, která neví, jak těch 166 minut zaplácat a proto se snaží co nejvíce zadobrodružnit, a kupodivu jí to vyšlo. Toto vážně moc lidí nedokáže, ale Davida také už začínali nudit slaďáky s Julii a Richardem a předložil něco, co předčí všechny slaďáky za posledních 5 let. Jeho cit pro atmosféru je takřka geniální. Hlavní obdiv patří maskérům, ti odvedli vážně skvělou práci. ()

Ash_Black 

všechny recenze uživatele

„To je úplně jako Forrest Gump!“, říkal mi někdo, kdo film viděl a já tehdy ne. Nicméně - ne. Stejný to scénárista, ale ta pararela mezi Forrestem - drobná tu sice je, ale vůbec mě nic takového nemlátilo do očí, nedumal jsem nad tím. Snad až drobet zpětně. Gump je přeci jen daleko rozsáhlejší a víc se proplétá všemi těmi významnými událostmi, kdežto Benjamin? Neříkám, že celý život prosedí doma na gauči - to on ne, všude možně taky vycestuje, ale pokud je na něm něco opravdu podivuhodného, je to ten „opačný běh“ života. Rozsahem je to vůči Gumpovi život a vyprávění daleko komornější. Proto jsem tolik nebral v potaz tu podobnost s Forrestem, i když jasně - např. i ten Benjamin se na čas se svou osudovou láskou setká a zas pak od ní dlouze odloučí. Třetí spolupráce Finchera a Pitta pro mě byla zároveň jejich hattrickem. Dva jejich předchozí tahy na branku, těm jsem dal každému hvězd pět, takže proč tady „jen“ čtyři? První hodina mě bavila, velmi, utekla jako nic. Vlastně už jen ten nápad, nebo-li vysvětlení, proč ty velké hodiny neběží kupředu, ale pozpátku, už to samo sebou se mi dost líbilo. Nakonec pak, po té hodině první (přesněji od setkání s Elizabeth Abbott), začaly se tu a tam objevovat pasáže docela táhlé. Takže proto „jen“ ty hvězdy čtyři. Jinak výtkou nic. ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

U Finchera už mě naprostá technická dokonalost ve všech ohledech rozhodně nepřekvapuje,ale Benjamin Button má navíc ještě věc,která takovému Zodiacovi chyběla - duši.Můžete tady mluvit o chladu nebo nedostatku emocí,ale když sledujete film o muži,který stárne pozpátku,tak je právě ta pocitová bariéra přesně to,čím nám Fincher hrdinu přibližuje.S postupující stopáží mu rozumíme čím dál víc a na konci filmu jsem si mohl s klidem říct,že ho znám.A takového souznění s hlavním hrdinou se nepodaří docílit jen tak nějakému filmu,to mi věřte. ()

KHkomiks 

všechny recenze uživatele

Něčím mi tento film připomínal jakoby tento film točil režisér Robert Zemeckise, potom jsem si přečetl režiséra a byl jsem udiven, protože mi to připomínalo Zemeckisův styl něco jako Forrest Gump, no ale to rozhodně nic nemění na tom, že tohle je parádní fílmek s novým nápaditým scénářem a to je nyní už hodně těžké, přijít s něčím novým. Zasloužených 5*. ()

J. T. Kirk 

všechny recenze uživatele

Jednoduše skvělé. Pěkný příběh, soce sem tam mě trochu neseděl jejich vzhled k jejich věku, ale i tak jsem si ty dvě a půl hodiny užil. Kdyby jsem se na to díval jako obvykle sám, tak bych si to užil ještě víc, protože bych nevěděl co se stane.. Fincher natočil svůj další skvělý film. Doufám, že to tak půjde dál. Brad Pitt a Cate Blanchett tvoří dvojku, kterou jen tak někde nenajdete. Vtipné vsuvky o úderech bleskem byly super. ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

technicky i herecky perfektni, bohuzel prilis dlouhe a pro me neosobni... cekal jsem vic... 80% ale s tim, ze se na tento film uz jen tak nepodivam ()

IvcaG 

všechny recenze uživatele

Nastal ten správný čas a já se konečně dostala k Benjeminovi. Přesně to co jsem čekala a ještě více, netradiční a geniální příběh. Precizní dílo po vizuální stránce a o výkonem zvolených herců nemluvě, Fincher musel dopředu vědět do čeho jde, že diváka od samého prvopočátku upoutá do pohovky a nedovolí mu do samotého konce vstát, a když už se Vám povede odtrhnout na samém konci oči, zjistíte, že Vás příběh tak dojmul, že se Vám slzy hrnou z očí po obřích kapkách. Úžasné a jedinečné. Díky ()

Toka 

všechny recenze uživatele

Pochyby o kvalitách filmu nejsou bezesporu namístě. Leč to trvalo až moc dlouho, bylo tam hodně hluchých míst, chyběla nějaká postupná gradace či.. překvapení na závěr. Scénáristicky v rovinně ale režisérsky mistrně zvládnuté! ()

Drink4Fun 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, který se mi líbí o hodně víc než knížka. Určitě to bude tím, že si Fincher prostě vzal námět knížky, tedy o mládnoucím člověku, a uplně celej děj jinak překopal. Doufám, že nikoho ta knížka neodradila od toho se na film podívat, protože to by byla opravdu škoda ;-). Málo kdy se mi také stává, abych sledoval film po celou dobu a neodběhl na chvíli myšlenkami jinam a to se mi tady ani na okamžik nestalo, což svědčí o propracovanosti scénáře a přesvědčivých hercích. Benjamin vás prostě chytne od začátku, kde je mimochodem opravdu úžasná 'předscéna' s hodinama, a nepustí vás až do srdcervoucího konce. Dojáky vlastně taky zrovna nemusím, ale tady je prostě vše úplně o něčem jiném :-) Klaním se Fincherovi. ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

A profesorem Moriartym se stává...

A profesorem Moriartym se stává...

30.09.2010

Když se mluvilo o obsazení hlavního padoucha v Sherlocku Holmesovi 2, padala zvučná jména: od Brada Pitta přes Hugha Laurieho až po Daniela Day-Lewise. Roli nakonec získal Jared Harris. Kdo, k čertu,… (více)

Reklama

Reklama