Reklama

Reklama

Vlajky našich otců

  • USA Flags of Our Fathers (více)
Trailer
USA, 2006, 126 min

Režie:

Clint Eastwood

Předloha:

James Bradley (kniha), Ron Powers (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, John Slattery, Barry Pepper, Jamie Bell, Paul Walker, Robert Patrick, Neal McDonough, Melanie Lynskey (více)
(další profese)

Obsahy(1)

John Bradley skončí po záchvatu v nemocnici a jeho syn James začne pátrat, co má otec společného se slavnou fotografií šestice vojáků, která vztyčila nad ostrovem Iwodžima americkou vlajku. Vyprávění pamětníků před ním pomalu odkrývá otcovo tajemství. Byl totiž jedním z příslušníků jednotky, která se vylodila na ostrově, na němž japonští vojáci bojovali o každý metr, za který Američané platili krvavou daň. Byl také jedním z těch, kteří byli vysláni na horu Suribači, aby tu po dobytí ostrova vlajku vztyčili. Nikdo v tu chvíli netušil, že fotografie vyjde ve všech světových novinách a stane se jedním z nejslavnějších okamžiků války v Tichomoří. Krátce poté se John Bradley, Ira Hayes a René Gagnon, kteří z šestice přežili, dozvědí, že se mají kvůli fotografii vrátit domů. Jsou pro vlast hrdiny a mají být vyznamenáni. Zároveň se však mají stát součástí velkolepé propagandistické akce, která má povzbudit Ameriku v dalším boji. Zatímco pohledný Gagnon je ve svém živlu, Irovi a Dougovi se vystupování na stadionech a náměstích vůbec nelíbí. Vzpomínají na padlé kamarády, na boje o ostrov i samotný úkol a každý z nich se s frustrací, narůstající s každým vstoupením, pokouší vyrovnat po svém. (TV Nova)

(více)

Recenze (368)

Crucifere 

všechny recenze uživatele

Bojové scény v tomto filmu jsou snad jedny z nejlepších, které jsem kdy viděl. Vážně, jejich kvalita je perfektní. Avšak, není to film bojový, nýbrž spíše politický. Vše se točí kolem americké vlajky, která mi už vážně leze krkem, jelikož musí být snad v každém americkém filmu, bez ní to prostě nejde a celé je to hrozně utahané, ukecané a nudné. A za to, že se celý film točí kolem americké vlajky a přehnaný patriotizmus je znát v každé minutě, další hvězda dolů...nebo raději dvě.. Už tu vlajku prostě nemohu vystát. ()

babuca 

všechny recenze uživatele

Na Eastwooda trocha slabé po toľkých excelentných filmoch. Najviac mi vadilo to ,že opakovane a pre mňa trocha chaoticky sa vracali bojové scény, ktoré ale inak boli skvelé !!! P.S:Nesúhlasím s pánom Cervenákom že bojové scény boli opakovaním iného. Čo mal režisér po každom zásahu nejak inak katapultovat vojaka......to sú také vymýšlance... ()

AshMorgan 

všechny recenze uživatele

Nevím proč to nefunguje, filmy Clinta Eastwooda jsou pro mě většinou jedny z mála, které mě dokážou skoro rozbrečet nebo alespoň dojmout, už už se ty slzy kolikrát tlačí ven, a jednou, nebo dvakrát to dokonce svým majstrštikem dokázal. Ale ve Flags of Our Fathers nějak přednosti pana Eastwooda nevidím, nevím proč mi to celé dohromady nějak nefunguje a dokonce mě to i NUDÍ. Nečekal jsem od toho moc, jako ostatně většinou od filmů s historickým podtextem osudů vojáků spojených států. Je to i trochu tím, že ze středu Evropy s našim poněkud jiným myšlením. (Manželky u nás nejsou zvyklé sedět doma a strachovat se o své muže, ať už dělají někde v autodílně nebo u lisu - když jsou v armádě, připomíná mi to od těch amerických manželek histerii, která se dál přenáší do povědomí po celé americe.) Oni tyhle filmy chápou prostě, jak to vyjádřit: úplně jinak než zbytek světa. Jak by taky mohl válečný dokument-drama Smrt čeká všude dostat Oscara (netvrdím, že není kvalitní, ale Oscara má dostat nejlepší...) Vůbec nemám nic proti americké úctě k vojákům, k jejich svátkům pro veterány, ba všeobecně jen vojáky, ale film na tohle téma se musí zpracovat, tak aby zaujal -> Nenadchlo mě to a je to podle mne nejhorší film mistra Eastwooda...proto dávám jen ** ()

maxs 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na "velký vojenský úspěch" a jeho šikovný prodej občanům. Ve filmu bych ocenil nahlédnutí za oponu válečných bubnů. Skvěle jsou zájmy státu prezentovány pracovníkem ministerstva financí. Zajímavý kontrast boje s nepřítelem a boje se státním rozpočtem. Nehledě na stále se vyvíjející charaktery, kteří se onoho aktu zůčastnili. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Sentimentální šaráda na téme jizvy druhé světové války.Američané se dmou hrdostí,ovšem Evropan se nudí.Spíš než cokoli jiného je to pomník a dokument. ()

Medinka 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Mám válečné filmy ráda, ikdyž jejich podstatu nenávidím. Ale o tom to je, válka ukazuje lidi takové, jací opravdu jsou a čeho jsou schopní. Velkého zla, krutosti a násilí, ale také hrdinství, odvahy a cti. Film je místy až patetický, američani to tak prostě mají...Co mám ale na Vlajkách opravdu ráda, to je hudba. (viděno v kině) ()

str0001 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že to musím napsat, ale Clint zde šlápl do hovna. Ač všechny jeho filmy zbužňuji, tak musím říci, že tento snad točil v opilosti. Dlouho jsem se tak nenudil. ()

Herrydos 

všechny recenze uživatele

Nepsaná první část Eastwoodova pohledu na válku v Pacifiku z pohledu Američanů. Je dobré že se zaměřil jak na samotné boje tak i na dění v Americe na pozadí příběhu o jedné slavné fotce se vztyčováním vlajky. Zpracování je moc pěkné a vůbec se člověku na tomhle hledají chyby špatně neříkám že je film nemá ale já sem nic nepostřehl co by mi nějako výrazně kazilo zážitek takže za 5*. ()

joffreydepeyrac 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší, než napovídá zdejší hodnocení. Minimálně o patnáct procent. Scény z vylodění můžou vypadat podobně jako z Ryana třeba taky proto, že to tak v reálu vypadalo (dle veteránů), takže bych CE z nějakého plagiátorství nepodezíral. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Sice válečné filmy vyhledávám a baví mě a tenhle nebyl vůbec špatný ale bylo to tak napůl scény z bojiště byli výborný ale ta druhá půlka scén s civilní Ameriky už tolik nenadchla,meetingy na shánění peněz,opíjející se náčelník a další scény nebyli tak záživný. ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Viac než vojnový film je to príbeh jednej fotky - a mieste príbehu vo vojne a propagande. Dôstojný doplnok k Listom z Iwo Jimy, ale prospelo by mu, keby bol o čosi kratší. ()

Moco 

všechny recenze uživatele

Opravdu skládám poklonu, a hlavně ji skládám té lopotné práci, kdy se musejí filmový tvůrci pídit po faktech, sledovat osudy jednotlivých lidí, ptát se na detaily, zapisovat a třídit informace a nakonec z toho poskládat příběh. Pro mě to byl úžasný zážitek, jak se podařilo "uvařit", co nejpravdivější příběh o jedné (vlastně dvou) vlajce, vyvěšené na pobřeží Japonska za II. světové války. ()

potok.009 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovsko starosvětský válečný film o bojích na ostrovu Iwo Jima, konkrétně o ikonické fotografii, na které šest vojáků vztyčuje americkou vlajku. ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Tomu turné po USA za účelem propagace jedné fotky a získání co nejvíce peněz, bylo podle mě věnováno až moc prostoru. Svoji kvalitu film má, ale k nejlepším Eastwoodovým kusům bych ho nezařadil. ()

yrwen 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh, ale poněkud nedokonalé zpracování. Jelikož jsem před tímto snímkem zhlédl Dopisy z Iwo Jimy, tak mi scény z obou snímků do sebe dobře zapadaly. Avšak tento film popisující bitvu z pohledu amerických vojáků mi neutkví v paměti tak jako ten druhý zde zmíněný, protože zatímco Dopisy z Iwo Jimy popisují pouze tu danou bitvu o ostrov a proniká do myslí japonských vojáků, tak ve filmu Vlajky našich otců mi celkový dojem kazilo až přílišné věnování se vztyčení vlajky a uctívání daných vojáků než samotné bitvě, která zde sice je dostatečně vykreslená, ale toto přepínají mezi bitvou a oslavou legendární fotky, mi poněkud tříštilo film na dva odlišné filmy. Což způsobilo, že jsem v průběhu filmu ztrácel přehled o jménech a postavách, o kterých se mluví. Přišlo mi, že film se věnuje převážně vzniku fotky a jejím postavám, která dané vojáky sice proslavila, ale některé také psychicky zničila, protože se stali chodícími reklamami na dluhopisy místo toho, aby chránili záda svým kamarádům v bitvě. Zkrátka mi přišlo, že samotná bitva zde byla spíš na pozadí, což mi zkrátka kazilo dojem. 70% ()

Související novinky

Prvotřídní First Class?

Prvotřídní First Class?

30.06.2010

Upřímně, zpočátku X-Men: First Class znělo jako vylouhovaný odvar z populární série v balení pro teenagery. To už dávno neplatí. S produkujícím Bryanem Singerem, Matthewem Vaughnem na režijní sesli a… (více)

Eastwood a Redford politikaří

Eastwood a Redford politikaří

02.10.2007

Ovšem ne ruku v ruce. To se nám tu shodou okolností sešly dva filmy uznávaných veteránů, kteří mají potřebu vyjádřit se k politickým otázkám. Redford převzal projekt Against All Enemies, který měl… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama